Стреляме по крадец, ако влезе в дома ни
Модератор: Общи модератори
27 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Стреляме по крадец, ако влезе в дома ни
Стрелбата по крадец, който е влязъл с взлом в дома ни, за да ни обере, вече няма да се наказва като престъпление. Промяната е записана в чисто нов Наказателен кодекс, чийто проект беше публикуван на сайта на правосъдното министерство. Нормативният акт е един от най-старите действащи у нас и не е създаван нов близо 45 г. Последният цялостен Наказателен кодекс е приет през 1968 г. и оттогава до днес е променян над 90 пъти но само на парче, съобщава "Монитор". Сред най-интересните текстове в новия кодекс са тези, които описват неизбежната самоотбрана. Според чл.14, ал. 3 на нормативния акт, ако застреляме някой, който е нахлул в дома ни с взлом или е проникнал в къщата с насилие, няма да носим наказателна отговорност. Този текст е дълго обсъждан от редица партийни структури и граждански организации. За него се заговори и след казуса с иконописеца Йордан Опиц, който беше осъден, след като застреля крадец пред кооперацията, в която живее. Оказа се, че поне веднъж годишно пред Темида се изправя човек, който е стрелял по крадец, влязъл в дома му. Правна норма, която да регламентира самоотбраната в жилище на всеки е приета през 1997 г., но по-късно е променена. Според новия закон, ако все пак се докаже, че са нарушени пределите на неизбежната самоотбрана, наказанието, предвидено в новия нормативен акт, е до 5 години затвор. Това означава, че ако някой грабне чантата на жена на улицата и тя го застреля в главата без предупреждение, може да отнесе максимум до 5 години затвор. В случай че не е осъждана или се признае за виновна, наказанието й дори може да бъде условно. В новия НК законодателите са оставили и възможността да не се съди човек, който е стрелял заради уплаха или силно смущение. Случаят с Опиц пък е разписан в друга хипотеза на закона – възможност за граждански арест и залавяне на бандит. Иконописецът беше осъден, тъй като стрелял по крадеца на стълбите пред блока си. Според новия текст обаче, ако спипаме крадец на местопрестъплението или след като е свил чужда вещ, можем дори да го поступаме, стига да успеем да го заловим и предадем на властите. Без наказание може да се размине и дори стрелбата по апаш, стига първоначално да е изстрелян предупредителен патрон във въздуха и стрелецът да не се е целил в главата или сърцето на бягащия крадец. Предвидена е и опцията за нападение при "крайна необходимост". В този текст пък е записано, че не се наказва деянието, „което е извършено при крайна необходимост – за да се спасят от непосредствена опасност свои или чужди блага, както и държавни или обществени интереси“. В този случай можем да се отървем от съдебно преследване, ако се докаже, че сме предотвратили извършването на сериозно престъпление, или нанесените от нас щети са по-малки от тези, които апашът е щял да направи. Сред новите текстове в закона е и отпадането на вината на ченге или служител на службите, който е бил внедрен в престъпна структура под прикритие. В този случай, ако на полицая му се наложи да извърши престъпление, за да не се усъмнят в него новите му "колеги", това деяние няма да бъде преследвано от закона.
Източник: http://www.novini.bg/news/171837-%D1%81 ... D0%B8.html
Позволявам си да пусна тема, защото това касае нас/ дано никога не ни се наложи/. Аз лично мисля, че е една много добра и чакана стъпка, защото се отпаднат малоумните присъди за хора, опитващи се да се защитят.
Източник: http://www.novini.bg/news/171837-%D1%81 ... D0%B8.html
Позволявам си да пусна тема, защото това касае нас/ дано никога не ни се наложи/. Аз лично мисля, че е една много добра и чакана стъпка, защото се отпаднат малоумните присъди за хора, опитващи се да се защитят.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 530D
Re: Стреляме по крадец, ако влезе в дома ни
Много добре! Дано се замисли и крадливата пасмина, че може да пострада сериозно и дори да се прости с живота си!
Sent from my GT-I9105P using Tapatalk
Sent from my GT-I9105P using Tapatalk

- red_bull92
- младши ентусиаст
-
- Детайли за колата: ARKTISSILBER METALLIC (309)
Най-накрая да вземем за пример нещо от американците.
Не е редно да те крадат и после за това, че си спасил имуществото си да влезеш в затвора.

Кола с предно предаване е като жена с малки цици, върши работа, но не доставя удоволствие!
BMW E36 318is (m42b18) на части -> http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 5#p3958725
BMW E36 318is (m42b18) на части -> http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 5#p3958725
- Ronka
- русата мафия!
-
- Кара: E34
- Мечтае да кара: E34
Чудесно, сега всеки може да стане крадец и стрелбата ще е оправдана 

Много като тебе вече плакаха ...
- boksioraE39
- кандидат дрифтър
-
- Кара: 535d M-sport
- Мечтае да кара: Зад дъщеря си!
- Детайли за колата: My BMW does not believe in tears..
Ще крадат с бронежилетки вече.
Браво на смешното правителство поне за това.

https://www.youtube.com/watch?v=scJPUQU5YOo
Има моменти благословени от всевишния,в мъки и беди дори и без насъщния,когато тихо си припяваме в непрогледен мрак,"ДЯКОНЕ СЛЕД 100-ГОДИНИ НАС НИ ИМА ПАК"!!!
СЪРЦЕ,ДУША ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
То хубаво, ама с прашката ли да ги стреляме ? Внедрени куки
те са си там по подразбиране
Тия си се бетонират завинаги ...

Ubi dubium, ibi libertas
- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
Дали ще го приемат не се знае, иначе звучи много смело.
- boksioraE39
- кандидат дрифтър
-
- Кара: 535d M-sport
- Мечтае да кара: Зад дъщеря си!
- Детайли за колата: My BMW does not believe in tears..
Ако искаш да свитнеш някой просто го покани у вас след 02:00 сутринта..

https://www.youtube.com/watch?v=scJPUQU5YOo
Има моменти благословени от всевишния,в мъки и беди дори и без насъщния,когато тихо си припяваме в непрогледен мрак,"ДЯКОНЕ СЛЕД 100-ГОДИНИ НАС НИ ИМА ПАК"!!!
СЪРЦЕ,ДУША ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!
- nightdriver
- ентусиаст
-
- Кара: 530da turing
...също приветствам предложението , но от друга страна , няма ли все пак да попадна под ударите на закона , ако съм го гръмнал с незаконно оръжие , защото не всички имаме разрешителни все пак нали ? Друг въпрос , ако го наръгам с нож или го просна с бронзов бокс след нахлуване в собствеността ми , закона защитава ли ме отново ?
- edimen
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 3 литра.. компот
Трябва да те защитава закона при такава ситуация, не само при стрелба. Иначе това звучи добре, но има още какво да се оправи по текста. Иначе ето го моето оръжие, дано не се налага но ако се наложи не бих се колебал да го използвам.

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Закона е за законно притежавани огнестрелни оръжия. С някой правеняк ако го изплющиш няма кой да те оправдае.
boksioraE39 написа:Ще крадат с бронежилетки вече.![]()
Е какво браво бе, колега, я дайте малко трезво да разсъждаваме. Кой в БГ има законно притежавано КНО:
1. Полицаите
2. Военните
3. Близки и познати на горните две категории /политици, бизнесмени, мутри/
Ако не се причисляваш към тези категории, и искаш да си извадиш разрешително, просто косе-босе ще те отсвири и не е нужно и да се обяснява, защо са те отсвирили

Според мен тоя закон хич не трябва да ни радва, щото явно другарите очакват гладни времена и затова си го гласят това законче - ако някой плебей вземе да реши да им прескача високите дувари, да могат да си го усвиткат без излишни разкарвания по съдебните инстанции след това

Не Мы такие, Жизнь такая
- B U L L I
- Дон Хуан де Маркофф
-
- Кара: Е30 cardio,Е39,Е36 combainero
- Мечтае да кара: X6 cabrio
на мен друго не ми е ясно
щом имам право да го стрелям,значи имам право да го убия.
нали така
това означава ли,че ако нямам огнестрелно оръжие нямам право да го убия по друг начин

щом имам право да го стрелям,значи имам право да го убия.
нали така
това означава ли,че ако нямам огнестрелно оръжие нямам право да го убия по друг начин

http://bayern-bulgaria.net/
"към крайно тежките заболявания се прилагат крайно тежки форми на лечение!"
71% от повърхността на Земята е покрита от вода… Останалата площ се покрива от Мануел Нойер.
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Мисля, че всички вариянти са позволени.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
27 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2