Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Модератор: Общи модератори
- bum_bum
- старши ентусиаст
- Мнения: 12066
- Регистриран на: 22.07.2003
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: турбо бмв
Re: Въпрос за свинско
И аз на повечето рецепти, дето съм виждал знам че е 20 ама имам спомен че на наще по 10 им слагахме. Ще питам утре за по-сигурно. Индийско орехче мисля слагахме на млените миналата година. Тая сме забравили
Re: Въпрос за свинско
оня ден тъпкахме при тоя моя роднина , и ми разправя как на някой дето го излъгал че пълни по-малко кила за да плати по-малко и съответно слагат по-малко сол , че суджука се вмирисал
- bum_bum
- старши ентусиаст
- Мнения: 12066
- Регистриран на: 22.07.2003
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: турбо бмв
Re: Въпрос за свинско
Най-великата тема! Сви ме корема и съм целия в слюнки.
Преди около 2 години бях решил да започна да си правя всякакви луканки, суджуци и т.н., но след като две седмици търсих черво, за да напълня сместта и хубаво магарешко и никъде не намерих, се отказах. Ходих до бай Иван Месеря в Банкя Илко Слепия в Орландовци и Ицо Катерицата от с.Железница. Никъде не намерих. Сега пак се запалих, но тоя път ако трябва цяла България ще обиколя, но ще си направя.
Я кажете няколко рецепти, но стъпка по стъпка, като за човек, които само пържени яйца и спагети може да си прави.
Пишете един тутуриал и я местете в The Best of
Преди около 2 години бях решил да започна да си правя всякакви луканки, суджуци и т.н., но след като две седмици търсих черво, за да напълня сместта и хубаво магарешко и никъде не намерих, се отказах. Ходих до бай Иван Месеря в Банкя Илко Слепия в Орландовци и Ицо Катерицата от с.Железница. Никъде не намерих. Сега пак се запалих, но тоя път ако трябва цяла България ще обиколя, но ще си направя.
Я кажете няколко рецепти, но стъпка по стъпка, като за човек, които само пържени яйца и спагети може да си прави.
Пишете един тутуриал и я местете в The Best of
- bum_bum
- старши ентусиаст
- Мнения: 12066
- Регистриран на: 22.07.2003
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: турбо бмв
- dankata
- младши ентусиаст
- Мнения: 682
- Регистриран на: 28.01.2004
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: 530iA Touring
- Мечтае да кара: e3-е39
- Детайли за колата: 2001
Re: Въпрос за свинско
Хубави снимки пускате за гладните. Ето част от миналогодишната продукция. Тазгодишната е доста повече
Re: Въпрос за свинско
B U L L I написа:... аз тази година си изподарих суджуците,понеже ме мързи да ги марданя и затова си осолих сланинка,която след това
опуших за по приятен аромат.
други въпроси към професора в тази област
освен лекциите упражнения (разбирай дегустации) предвиждат ли се ?
- Stoqnov_1979
- кандидат ентусиаст
- Мнения: 145
- Регистриран на: 10.08.2009
- Пол: Мъж
- Кара: тази
- Мечтае да кара: онази
Re: Въпрос за свинско
Коледа мина. Прасетата се поуспокоиха,сигурно и стресовото им състояние изчезна Мислехме да ги заплождаме,но май прътове ще редим скоро Така че,колегата бум-бум,да не се обиди само,мога да го поканя да помага с въртенето на машинката От домашното по-хубаво няма
- Cyberloner
- младши ентусиаст
- Мнения: 361
- Регистриран на: 5.08.2007
- Местоположение: София
- Кара: е53
Re: Въпрос за свинско
Днес пробвах тестовата партида - още 1-2 дни им трябват, за да са сухи колкото ги искам, а ги сложих в неделя на обед - доволен съм от машинката
ето и една снимка:
Загледах появилите се вертикални цепнатини по месото и вече тотално се убедих, че в Кауфланд не трябва да се пазарува нищо, което не е пакетирано и то от марка дето не е тяхна! По-некадърно обработено месо не съм виждал! Тия цървули само и само да направят нещо 3 стотинки по-евтино са способни да ти пробутат най-скапаната стока.
а за колегата с Jerky-то - скоро и това ще пробвам, но там се прави задължително с говеждо и се нарязва на ленти предварително, после се слага в марината, после се овалва в подправки, после се реди на някаква перфорирана повърхност или скара и се слага във фурната за няколко часа с включен вентилатор и температура ~60 градуса до пълно изсъхване. След това се затваря в херметична опаковка с пликче силика гел да тегли влагата и си го прибираш в хладилника
Ако нямаш силика гел и си много закъсал може да разпориш някоя дамска превръзка или памперс
ето и една снимка:
Загледах появилите се вертикални цепнатини по месото и вече тотално се убедих, че в Кауфланд не трябва да се пазарува нищо, което не е пакетирано и то от марка дето не е тяхна! По-некадърно обработено месо не съм виждал! Тия цървули само и само да направят нещо 3 стотинки по-евтино са способни да ти пробутат най-скапаната стока.
а за колегата с Jerky-то - скоро и това ще пробвам, но там се прави задължително с говеждо и се нарязва на ленти предварително, после се слага в марината, после се овалва в подправки, после се реди на някаква перфорирана повърхност или скара и се слага във фурната за няколко часа с включен вентилатор и температура ~60 градуса до пълно изсъхване. След това се затваря в херметична опаковка с пликче силика гел да тегли влагата и си го прибираш в хладилника
Ако нямаш силика гел и си много закъсал може да разпориш някоя дамска превръзка или памперс
- hell's angel
- младши ентусиаст
- Мнения: 526
- Регистриран на: 27.02.2002
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: овца във вълча кожа...
Re: Въпрос за свинско
Надушихме се краставите магарета
За Джъркито мога докторат да напиша Пробвай първо с телешки шол, ама от по-скъпия ....замрази за час за да се реже по лесно и да са ти еднакви лентите като го режеш. Рецепти има много, класиката е соев сос и уорчестър 1:1, меласа, лук, чесън, нещо люто .....и в един момент стигаш до собствената Рецепта....... Във фурната става, ( малка и е скарата) сложи я на 50 и отвори леко вратата. Перфектното е с дивечово, сърнешко да речем или еленско и не го режеш, а го късаш по влакната ....Рядко се задържа повече от ден два, та да мислиш за химия и да го съхраняваш
Тия "дебелите" меса не ги суши принудително, че отвътре няма да са точно както ги искаш.
За Джъркито мога докторат да напиша Пробвай първо с телешки шол, ама от по-скъпия ....замрази за час за да се реже по лесно и да са ти еднакви лентите като го режеш. Рецепти има много, класиката е соев сос и уорчестър 1:1, меласа, лук, чесън, нещо люто .....и в един момент стигаш до собствената Рецепта....... Във фурната става, ( малка и е скарата) сложи я на 50 и отвори леко вратата. Перфектното е с дивечово, сърнешко да речем или еленско и не го режеш, а го късаш по влакната ....Рядко се задържа повече от ден два, та да мислиш за химия и да го съхраняваш
Тия "дебелите" меса не ги суши принудително, че отвътре няма да са точно както ги искаш.
Ubi dubium, ibi libertas
- Cyberloner
- младши ентусиаст
- Мнения: 361
- Регистриран на: 5.08.2007
- Местоположение: София
- Кара: е53
Re: Въпрос за свинско
И аз от това се притеснявах, но няма никакъв проблем - само в центъра има останала малко повече влага, иначе разлика между най-външната част и по-вътрешните няма по отношение на влагата(мекотата) на месото. Все пак сушилнята само вее - няма нагряване или изсушаване на въздуха. Идеята е да е все едно се суши в отворено подпокривно пространство ама цяла седмица духа вятър
Относно отворената фурна - ако има вентилатор директно редиш месата на няколко нива и си щракаш с пръсти
Относно отворената фурна - ако има вентилатор директно редиш месата на няколко нива и си щракаш с пръсти
- B U L L I
- Дон Хуан де Маркофф
- Мнения: 6033
- Регистриран на: 1.06.2002
- Местоположение: Стара Загора/Казанлък
- Пол: Мъж
- Кара: Е30 cardio,Е39,Е36 combainero
- Мечтае да кара: X6 cabrio
Re: Въпрос за свинско
tsb_bg написа:B U L L I написа:... аз тази година си изподарих суджуците,понеже ме мързи да ги марданя и затова си осолих сланинка,която след това
опуших за по приятен аромат.
други въпроси към професора в тази област
освен лекциите упражнения (разбирай дегустации) предвиждат ли се ?
желаещите ги водя в цеха и дегустират каквото посочат
апропо,когато бяхме в румъния ни сервираха една сланинка,пушена мнооого добра.помня,че не посегнах на вечерята заради нея.
направи ми впечатление,че всички парченца бяха жълтеникави,а когато аз си направих такава изобщо не можах да докарам този ефект
от вътре си беше бяла.
по късно след разговор с нашия технолог в цеха разбрах,че е можело да я шприцовам с течен дим и щеше да докарам подобен цвят и аромат.
та имайте го предвид ако си правите подобно мезе
http://bayern-bulgaria.net/
"към крайно тежките заболявания се прилагат крайно тежки форми на лечение!"
71% от повърхността на Земята е покрита от вода… Останалата площ се покрива от Мануел Нойер.
- bum_bum
- старши ентусиаст
- Мнения: 12066
- Регистриран на: 22.07.2003
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: турбо бмв
Re: Въпрос за свинско
Няма яд, майстор съм с пълначката
Начи за солта както винаги не съм разбрал- 20-22 грама сол, 10 грама е бил кимиона, а пипера 2-3. Това се слага като е нарязано на парчета и се мели с него за да се размеси добре.
Някой, дето питаше за черва- в София съм виждал във фирмените магазини на лесидренската кланица. Адресите им ги има в нета.
Начи за солта както винаги не съм разбрал- 20-22 грама сол, 10 грама е бил кимиона, а пипера 2-3. Това се слага като е нарязано на парчета и се мели с него за да се размеси добре.
Някой, дето питаше за черва- в София съм виждал във фирмените магазини на лесидренската кланица. Адресите им ги има в нета.
- Convertible
- ентусиаст
- Мнения: 1063
- Регистриран на: 13.01.2004
- Местоположение: Бургас и София
- Пол: Мъж
- Кара: head turner и екзотики
- Детайли за колата: .... `90 E30`08 E61 `08 Z4
ex `00 E39
Re: Въпрос за свинско
B U L L I написа:tsb_bg написа:B U L L I написа:... аз тази година си изподарих суджуците,понеже ме мързи да ги марданя и затова си осолих сланинка,която след това
опуших за по приятен аромат.
други въпроси към професора в тази област
освен лекциите упражнения (разбирай дегустации) предвиждат ли се ?
желаещите ги водя в цеха и дегустират каквото посочат
апропо,когато бяхме в ромъния ни сервираха една сланинка,пушена мнооого добра.помня,че не посегнах на вечерята заради нея.
направи ми впечатление,че всички парченца бяха жълтеникави,а когато аз си направих такава изобщо не можах да докарам този ефект
от вътре си беше бяла.
по късно след разговор с нашия технолог в цеха разбрах,че е можело да я шприцовам с течен дим и щеше да докарам подобен цвят и аромат.
та имайте го предвид ако си правите подобно мезе
ако направиш такава сланина искам да си купя някое и друго парче. беше уникална а аз сланина не ям уж
"Всеки истински BMW ентусиаст рано или късно си купува Е30"
и печели награди с него
- Cyberloner
- младши ентусиаст
- Мнения: 361
- Регистриран на: 5.08.2007
- Местоположение: София
- Кара: е53
Re: Въпрос за свинско
А червата изчистени ли ги продават или сам да си ги чистиш?
Относно пушената сланина - помня че имаше по едно време сол с пушек в нея и ако се ползва такава сол би трябвало и аромата на пушек да проникне в сланината....
Относно пушената сланина - помня че имаше по едно време сол с пушек в нея и ако се ползва такава сол би трябвало и аромата на пушек да проникне в сланината....
Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: nivo