Stop/Start система - за и против, предимства и недостатъци

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 2013 Mercedes-Benz GLK 250 Bluetech
Мечтае да кара: Porsche Panamera Turbo S
Детайли за колата: Track Package

Stop/Start система - за и против, предимства и недостатъци

Мнение от Valve-tronic » 22 Яну 2014, 21:39

Здравейте, колеги!

Напоследък все повече започват да се намират автомобили със Stop/Start система. Нямам наблюдения върху подобна екстра, нито близки, които да карат коли с такава. Чел съм това-онова, но ми е любопитно какво е Вашето мнение по въпросите:

1. За и против - Вашите лични предпочитания и на какво се базират?
2. Предимства и недостатъци?
3. Има ли колеги от форума, които да карат коли с тази система и какви са им личните впечатления?
4. С каква скоростна кутия по-добре се сработва - ръчна или автоматична, и какви специфики има при двата вида?
5. Има ли някакво значение дали двигателят, с който е синхронизирана е дизелов или бензинов?
6. Стандартен начин на работа ли има или зависи от марката автомобил? И ако зависи от марката, кои марки производители се справят най-добре, т.е. техните системи са най-надеждни и ефективни?
8. Ако автомобилът е снабден с такава система, има ли възможност водачът да избира тя да работи или не, или работи непрекъснато?

И всичко друго, което е от значение или интересно по въпроса.

Да ме извиняват модераторите, ако има подобна тема, но аз поне не намерих.
Умишлено отварям тази в този раздел, защото въпросът ми е принципен, а не се отнася до конкретен модел автомобил или до конкретна серия BMW.
88 E30 318i, 95 E36 318i, 97 E39 525tds, 02 E53 3.0d, 06 E83 3.0d, 08 W204; 12 W212

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320 i
Мечтае да кара: Е90 пак бензин

Re: Stop/Start система - за и против, предимства и недостатъ

Мнение от ивайло81 » 22 Яну 2014, 22:51

Не съм карал, но според мен тази система е най-добра за хибридните автомобили. Скоро даже се случи на светофар, някаква джипка дали Нисан или Митцубиши. Светна зелено, чувам как се запали дизела и тръгна. Предполагам има забавяне, не е като хибрида натискаш педала и тръгва на ток после превключва. На 3-та серия можеше да се спре софтуерно. Даже имаше статия не помня в коя държава собствениците се надигнали защото искали да я спрат. А нещо от Бмв се дърпали.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мел

Мнение от ///vlado » 22 Яну 2014, 23:08

Аз карам такъв автомобил и е страшно дразнещо!
Винаги като се кача и я запаля първото нещо е да цъкна копчето на off !
Полза невиждам кой знае каква , в задръстване тръгни/спри е малко гадно освен ако не стоиш на едно място 10мин+ а и според мен така на някакъв акумулатор ше му се скъси живота доста повече защото консуматори като климатик , фарове и тн не спират.
Попринцип (в случая ръчни скорости) биеш съединителя и пали, доста бързо стартира почти не се бавиш , но дали някой път няма да
остана без ток на някой светофар незнам! Чел ,че ако напрежението в акумулатора ти падне там под незнам си колко системата
автоматично се изключва точно с презумция да предотврати това , но колко е ефективно един бог знае :yes:
Последна промяна ///vlado на 22 Яну 2014, 23:14, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: SR-71 Blackbird

Мнение от MonsteR » 22 Яну 2014, 23:13

Много дразни, това е първото което и аз мога да кажа. Въпросът е обаче, че не сме свикнали и може би след време ще е ОК. Мога да кажа че е ОК в задръстване с дълги периоди на изчакване, но при кратки спирания е супер дразнещо. Според мен хората са изчислили влиянието на системата в/у елементите на автомобила и акумолатора и това не бива да е причина за притеснения. Освен това почни нищо не може да спести.. по скоро е екстра която е там щото трябва да я има, не щото е нещо супер важно.
Изображение

Ацалов
Аватар
Кара: Колело
Мечтае да кара: Лодка в морето

Мнение от Atsalov » 22 Яну 2014, 23:22

:lol: моето мнение е малко :OT:
Единия мотор ми е Honda 2013г и е с idle stop и на моменти ме дразни,но карам по месец с един резервоар. :lalala: и това ме успокоява,а когато не искам го изключвам от бутона.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: G30 540xi, Е90 320d LCI
Мечтае да кара: M4
Детайли за колата: MPPSK

Мнение от bangelov » 22 Яну 2014, 23:59

+1 аз имам на моята, обаче чесно казано не я позлвам. Като цяло я изключвам като тръгна, защото при дизел не виждам колко ще спести, той и така си гори малко.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zazomazo » 23 Яну 2014, 0:15

то идеята на стоп/старт системата не е единствено да пести гориво, а и от екологична гледна точка :winky:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Колело
Мечтае да кара: Suzuki Gsx R1 (к9) в народното събрание

Мнение от Conqueror » 23 Яну 2014, 1:52

Наскоро покарах Ауди със старт стоп не сам доволен на светофарите е ок но на кръговите или на стоповете ако се наложи да спреш налъно за повече от 1-2 секунди гаси колата и като пуснеш спирачката да запали то пък се появи някой пак спирачка пак гаси... пали .... много ме вкризи и я изключих.По принцип всяка една марка трябва да има бутон за изключване на старт-стоп-а.Като цяло се притеснявам за стартера би трябвало да е подсилен но не вярвам да изкара повече от 3-4 години като цяло така са новите автомобили тежко на нещастника който си я купи след 10тина години :smoke:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 23 Яну 2014, 11:05

От тези които съм карал, само с автоматична кутия ми харесва, отделно, че чрез модулация на спирачката при автомата можеш да накараш колата да изключи или да остави мотора включен ( за кръговите примерно дадено от колегите като пример), всички производители казват че стартерите са усилени на този вид автомобили( предполагам че и сериино имат по-голям акумулатор).При ръчните наистина е малко дразнещо. Ефекта от тази система ще се усеща предполагам основно на голямите мотори (особенно бензинови ).
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от exotique » 23 Яну 2014, 21:56

Тази тема по-скоро е за Toyota Hibrid форума :mhihi: Тука съмнявам се да има някой голям радател на екологичността, независимо дали старт-стоп системата е намалила вредните емисии с 0,001 % от общият обем замърсяване на брой автомобил :mhihi: :mhihi: :mhihi:
В заключение- не е ли V6 мотора- по добре Smart :winky:

ентусиаст
Аватар
Кара: e65

Мнение от Пилев » 23 Яну 2014, 22:40

exotique написа:В заключение- не е ли V6 мотора- по добре Smart :winky:

:dummy: Нещо май обърка форумите. По твоята логика 90% от форума трябва да караме смартове. :no:

Аз си мисля, че тези старт стоп системи са само за вписване в някой еко норми. Дори и панамерата го има :) .

ентусиаст
Аватар

Мнение от BadAngel » 23 Яну 2014, 23:11

карал съм различни коли със старт стоп

тъпа работа е общо взето, мен лично си ме дразни

ако колата е с ръчни скорости за 1-2 дни се научавам да магеря системата и нарочно да не и давам да загасне

ако е автоматик търпя, но все пак ме дразни

най-тъпо ми стана един ден като до мен на светофара спра МЛ63 амг от новите с 5.5 битурбо мотора.. и присеца и загасна, викам си "ебаси варела"

колкото по-нисък клас е автомобила, толкова по-дървено функционира

в ниския клас даже лятото като работи климатика и загасне колата (старт стопа мери 3 работи, дали акумулатора ти е достатъчно як да запалиш пак, дали матора си е достигнал работната температура и дали климатика или други консуматори имат нужда от работещ матор) и се усеща как изведнъж става жега..

разхода.. половин литър сваля, но не зная дали това е реално или въпрос на самовнушение

в допълнение - по-скъп алтернатор, по-скъп акумулатор.. по мое мнение и двете със скъсен живот
No bling at the Ring

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 24 Яну 2014, 1:05

Който го дразни я спира - така че не виждам проблем . Системата е измислена, за да може да се свалят вредните емиисии и да се намали разхода с около 0,5-0,8 по нормирания цикъл НЕФЗ :idea:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 2013 Mercedes-Benz GLK 250 Bluetech
Мечтае да кара: Porsche Panamera Turbo S
Детайли за колата: Track Package

Мнение от Valve-tronic » 24 Яну 2014, 22:59

Не бих желал да бъда предубеден, но и моето мнение като цяло е по-скоро отрицателно. Ето и нещо любопитно по въпроса:

http://autobild.bg/%D0%A2%D0%B5%D1%81%D ... D1%82/a108

http://autobild.bg/%D0%A2%D0%95%D0%A1%D ... stop/a2757
88 E30 318i, 95 E36 318i, 97 E39 525tds, 02 E53 3.0d, 06 E83 3.0d, 08 W204; 12 W212

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11

Мнение от Maxmadness » 25 Яну 2014, 3:02

Карах едно Е90 такова и щех да му счупа волана :banghead: НЕ !
"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME

Следваща

Назад към Извън Темата