Дневни Светлини - Закон за Движение по Пътищата ( ЗДвП )

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: X5 E70,F10 530d

Дневни Светлини - Закон за Движение по Пътищата ( ЗДвП )

Мнение от BKirov » 29 Яну 2014, 11:35

Здравейте , днес попаднах на едно интересно четиво , обозначено :
Здравейте!
Знаете ли, че за "дневни светлини" можете да използвате габаритите на автомобила?

а ето връзка http://prava.bg/bg/%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D ... 0%B2%D0%BF
какво мислите за това ? ?

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Дневни Светлини - Закон за Движение по Пътищата ( ЗДвП )

Мнение от ///MBlitzz » 29 Яну 2014, 11:45

И каква е целта да съм по-малко видим за останалите участници в движението? Че 2 крушки ще ми товарят генератора/вдигат разхода ,или че ще ги пускам/спирам постоянно и ще имат по-кратък живот?
На никой не му пречи вместо габарит да си пусне късите светлини - така хем ще си вижда по хубаво при навлизане в тунел или при свечеряване/зазоряване ,хем ще е много по забележим от останалите участници в движението било то водачи или пешеходци.
С две думи - файда от тоя габарит няма ,а и униформените все ще се заядат така че.. ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60
Мечтае да кара: BMW

Мнение от ilia1984 » 29 Яну 2014, 11:46

Глупости :driving:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E 46 Sedan 136 Hp
Мечтае да кара: Най-новото BMW независимо от модела

Мнение от bobi_81xx » 29 Яну 2014, 11:49

а в закона не е ли споменато изрично "къси светлини"?
Чл. 75. (Доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) През деня мотоциклетите и мотопедите се движат с включена къса светлина отпред и с включена габаритна светлина отзад.

ето и следващият член.
Чл. 76. Забранено е използването на други светлини, освен предвидените в този закон и издадените въз основа на него нормативни актове.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 29 Яну 2014, 12:07

bobi_81xx написа:а в закона не е ли споменато изрично "къси светлини"?
Чл. 75. (Доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) През деня мотоциклетите и мотопедите се движат с включена къса светлина отпред и с включена габаритна светлина отзад.

ето и следващият член.
Чл. 76. Забранено е използването на други светлини, освен предвидените в този закон и издадените въз основа на него нормативни актове.

да ама в този член пише за мотоциклети и мотопеди.
Какво става за колите които имам фабрични ДРЛ, тогава понеже българския законодател си е решил ще ги върнем на производителя да им направи при ДРЛ да светят и задните габарити. :mhihi:

Това беше дискутирано толкова много пъти вече, при БМВ дългите на 30 процента в БГ се приема за ДРЛ през деня ако не вярвате спрете при някой полицай и го питайте няма да ви глобят за питане :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60
Мечтае да кара: BMW

Мнение от ilia1984 » 29 Яну 2014, 12:24

oci написа:Това беше дискутирано толкова много пъти вече, при БМВ дългите на 30 процента в БГ се приема за ДРЛ през деня ако не вярвате спрете при някой полицай и го питайте няма да ви глобят за питане :mhihi:

То да те спре някой милиционер от с.Горно Заднище върви му обяснявай к'во е т'ва ДРЛ? :lol:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от twin spark » 29 Яну 2014, 13:15

///MBlitzz написа:И каква е целта да съм по-малко видим за останалите участници в движението? Че 2 крушки ще ми товарят генератора/вдигат разхода ,или че ще ги пускам/спирам постоянно и ще имат по-кратък живот?
На никой не му пречи вместо габарит да си пусне късите светлини - така хем ще си вижда по хубаво при навлизане в тунел или при свечеряване/зазоряване ,хем ще е много по забележим от останалите участници в движението било то водачи или пешеходци.
С две думи - файда от тоя габарит няма ,а и униформените все ще се заядат така че.. ;)

заради такива клишета тъпите депутати приемат тъпи закони. Карането на фарове не подобрява безопастността на пътя и това е доказано и на всичкото отгоре и статистиката го потвърждава, ама кой да се напъва малко да помисли. Огромната тъпотия каране на фарове със сигурност замърсява повече, ама и по тоя повод някой трябва да се замисли.
Карам на габарити, дори са ме спирали КАТ, казвам че нарочно карам на габарити по екологични причини и досега нямам никаква санкция, дори напротив говорим си катаджиите и като цяло и те са съгласни, че карането на фарове е тъпотия

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bobi_81xx » 29 Яну 2014, 13:27

Не бях цитирал точният текст.Но ето цитат от изменения и допълнение от държавен вестник ( ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 07.08.2012 г.):
§ 3. В чл. 70 ал. 3 се изменя така:
„(3) През деня моторните превозни средства
се движат с включени светлини за движение
през деня или с къси светлини.“

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW ///E36

Мнение от don_gori » 29 Яну 2014, 13:31

twin spark написа:
///MBlitzz написа:И каква е целта да съм по-малко видим за останалите участници в движението? Че 2 крушки ще ми товарят генератора/вдигат разхода ,или че ще ги пускам/спирам постоянно и ще имат по-кратък живот?

заради такива клишета тъпите депутати приемат тъпи закони. Карането на фарове не подобрява безопастността на пътя и това е доказано и на всичкото отгоре и статистиката го потвърждава, ама кой да се напъва малко да помисли. Огромната тъпотия каране на фарове със сигурност замърсява повече, ама и по тоя повод някой трябва да се замисли.
Карам на габарити, дори са ме спирали КАТ, казвам че нарочно карам на габарити по екологични причини и досега нямам никаква санкция, дори напротив говорим си катаджиите и като цяло и те са съгласни, че карането на фарове е тъпотия

Колега я сподели кое е по-безопасно през деня като изпреварваш - колата с/у теб да е със светнати или загасени фарове ?
Аз колкото и да се мъча да мисля , все ми идва на акъла че ако колата с/у теб е със светнати фарове можеш много по-лесно да определиш дистанцията м/у теб и нея :mhihi: А това че има шофиори , които си мислят колите за много бързи и изпреварват несъобразено е друг въпрос :!:
И колко екология ще направиш ако едната крушка свети с мощност 5W , а другата на 30% с 17W ? А щом караш на габарит => задните стоповете ти светят +5W , интериора също ти свети - сложи ги 10W и то какво стана :mhihi:

Потребител
Аватар

Мнение от stefanoff » 29 Яну 2014, 13:38

Ми ако ви се разправя по съдилища, може да се пробвате да карате на габарите, тъкмо после след 1-2 години ходене по съдебни инстации, ще може да потвърдите от личен опит, каква е съдебната практика в случая :mhihi:
Не Мы такие, Жизнь такая

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bobi_81xx » 29 Яну 2014, 13:58

stefanoff написа:Ми ако ви се разправя по съдилища, може да се пробвате да карате на габарите, тъкмо после след 1-2 години ходене по съдебни инстации, ще може да потвърдите от личен опит, каква е съдебната практика в случая :mhihi:

Заслужава ли си да се ходи по съдилища за 20лв. глоба?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D F07 530D
Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
Детайли за колата: трошляче някакво :)

Мнение от spacepl » 29 Яну 2014, 16:32

Баси, имам чувството, че ако направят яденето на хляб задължително, 50% от хората ще спрат да ядат хляб и още 40% ще започнат да обясняват как хляба е вреден и/или в техния край не могат да си го набавят. :banghead:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от twin spark » 29 Яну 2014, 17:59

don_gori написа:
twin spark написа:

Колега я сподели кое е по-безопасно през деня като изпреварваш - колата с/у теб да е със светнати или загасени фарове ?
Аз колкото и да се мъча да мисля , все ми идва на акъла че ако колата с/у теб е със светнати фарове можеш много по-лесно да определиш дистанцията м/у теб и нея :mhihi: А това че има шофиори , които си мислят колите за много бързи и изпреварват несъобразено е друг въпрос :!:
И колко екология ще направиш ако едната крушка свети с мощност 5W , а другата на 30% с 17W ? А щом караш на габарит => задните стоповете ти светят +5W , интериора също ти свети - сложи ги 10W и то какво стана :mhihi:

Едва ли си ми колега, но веднага ти споделям. Понеже съм вещо лице и правя автотехнически експетизи при птп и затова се изискват специфични знания, а ти очевадно нямаш, та да те светна, че първо ако не можеш да видиш кола в насрещното без значение дали е с фарове или не, то нямаш място зад волана. Второ, това че при определени условия може да видиш светнати фарове срещу теб, нищо не значи. Кола със запалени фарове се възприема много по-трудно от такава без светлини. Ако имаш познат офтамлолог и желае да те ограмоти, може да дойдеш да раздуеш какво си научил. Забележи казах възприема, а не вижда. Може ли ти да ми споделиш как виждаш при една от най-опасните маневри ляв завой, как се забелязва включен лея мигач при включени фарове и при изключени. Чувал съм че в големите градове има градски транспорт и големи задръствания, я сподели водач, който не може да види срещу себе си тролей или и икарус има ли място на пътя. Я сподели в задръстване където тръхнеш спреш, как точно със светнати фарове си по-безопасен. В слънчев ден, ако не можеш да видиш колите около теб какво правиш зад волана и кака са ти дали книжка.
Относно екологията, понеже сметките са ти елементарни и грешни, да те светна, че само за 4 секунди, заради включените фарове в едно задръстване с 20 МПС, се отделят излишни вредни емисии достатъчни да тупясат теб заедно с родата ти. Готино а?
http://www.focus-news.net/news/2013/12/ ... vgrad.html
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2151712
я сподели как точно карането на фарове не опази тези младежи

Потребител
Аватар

Мнение от stefanoff » 29 Яну 2014, 18:25

twin spark написа:Едва ли си ми колега, но веднага ти споделям. Понеже съм вещо лице и правя автотехнически експетизи при птп и затова се изискват специфични знания, а ти очевадно нямаш, та да те светна, че първо ако не можеш да видиш кола в насрещното без значение дали е с фарове или не, то нямаш място зад волана. Второ, това че при определени условия може да видиш светнати фарове срещу теб, нищо не значи. Кола със запалени фарове се възприема много по-трудно от такава без светлини. Ако имаш познат офтамлолог и желае да те ограмоти, може да дойдеш да раздуеш какво си научил. Забележи казах възприема, а не вижда. Може ли ти да ми споделиш как виждаш при една от най-опасните маневри ляв завой, как се забелязва включен лея мигач при включени фарове и при изключени. Чувал съм че в големите градове има градски транспорт и големи задръствания, я сподели водач, който не може да види срещу себе си тролей или и икарус има ли място на пътя. Я сподели в задръстване където тръхнеш спреш, как точно със светнати фарове си по-безопасен. В слънчев ден, ако не можеш да видиш колите около теб какво правиш зад волана и кака са ти дали книжка.
Относно екологията, понеже сметките са ти елементарни и грешни, да те светна, че само за 4 секунди, заради включените фарове в едно задръстване с 20 МПС, се отделят излишни вредни емисии достатъчни да тупясат теб заедно с родата ти. Готино а?
http://www.focus-news.net/news/2013/12/ ... vgrad.html
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2151712
я сподели как точно карането на фарове не опази тези младежи

Между другото като стана на въпрос за възприемане, искам нещо да попитам. От както го приеха тоя закон за фаровете целогодишно, когато някой кара без фарове ми стана някак си по трудно да ги забелязвам. Очите са ми напълно наред, просто имам чувстото ,че самия ми мозък е с някаква такава нагласа, като има кола то тя трябва да свети. При други да го има този проблем ?
Не Мы такие, Жизнь такая

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bobi_81xx » 29 Яну 2014, 18:33

Разглезил си си очите :mhihi: Преди как си ги виждал?

Следваща

Назад към Извън Темата