Въпрос за кинетична енергия при огнестрелно оръжие.
Модератор: Общи модератори
37 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
- Драгослав
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46XI / W164
Въпрос за кинетична енергия при огнестрелно оръжие.
Здравейте,нека знаещите и интересуващите се от късно нарезно оръжие(пистолети) се изкажат. Въпросът е породен от един спор,ще бъда благодарен за отговорите.
Кинетичната енергия на куршумът равна ли е на енергията която действа като откат. С други думи енергията на куршумът пропорционална ли е на енергията на оръжието действаща обратно на пококата на куршума.? Иксма да отблелжа(както всеки знае),че откатът се усеща след като проектила напусне цевта.
p.s.Откат,но да се игнорират факторите,като възвратна пружина,системи за намаляване на отката и т.н.Енергията на куршума равна ли е на силата тласкаща оръжието в обратната покока???
Кинетичната енергия на куршумът равна ли е на енергията която действа като откат. С други думи енергията на куршумът пропорционална ли е на енергията на оръжието действаща обратно на пококата на куршума.? Иксма да отблелжа(както всеки знае),че откатът се усеща след като проектила напусне цевта.
p.s.Откат,но да се игнорират факторите,като възвратна пружина,системи за намаляване на отката и т.н.Енергията на куршума равна ли е на силата тласкаща оръжието в обратната покока???
Последна промяна Драгослав на 11 Мар 2014, 14:02, променена общо 1 път
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
Re: Въпрос за кинетична енергия при огнестрелно оръжие.
Отката зависи от много фактори и е различен с всеки пистолет.
http://www.chuckhawks.com/handgun_recoil_table.htm
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- Драгослав
- младши ентусиаст
-
deyan-enchev написа:Отката зависи от много фактори и е различен с всеки пистолет.
Съгласен съм.Въпросът е дали се запазва правилото,че на всяко действи има равно противодействие? Според човека с който споря,енергията която упражнява оръжието върху стрелеца е ранва на енергията на куршума.Т.е. да речем,че калибър 9Х19 para има около 390 – 500 джаула, същата енергия е предава и на оръжието,като е много по голяма маса от куршума.Според мен това не е така,защото има редица други фактори,но все пак не мога да се обоснова убедително(явно

Труден спор

- speeder88
- младши ентусиаст
-
- Кара: кошара!
- Мечтае да кара: BMW M3 E46
Според мен масата на куршума и самото оръжие играят голяма роля, т.е. съотношението оръжие:куршум би трябвало да е равно на съотношението на силите обратнопропорционално.

SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията
- In_Memoriam
- ентусиаст
-
- Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading
Драгослав написа:deyan-enchev написа:Отката зависи от много фактори и е различен с всеки пистолет.
Съгласен съм.Въпросът е дали се запазва правилото,че на всяко действи има равно противодействие? Според човека с който споря,енергията която упражнява оръжието върху стрелеца е ранва на енергията на куршума.Т.е. да речем,че калибър 9Х19 para има около 390 – 500 джаула, същата енергия е предава и на оръжието,като е много по голяма маса от куршума.Според мен това не е така,защото има редица други фактори,но все пак не мога да се обоснова убедително(явно)
Труден спорИмам голям интерес към оръжията,чета и съм порчел много по темата,но относно този въпрос не съм намерил инфо.
В трети принцип на механиката става дума за сили, а не за енергия. Силата се упражнява, а енергията само се преобразува от един вид в друг.

- Драгослав
- младши ентусиаст
-
Кинетичната енергия на куршумите се измерва в джаули (J)..Кинетичната енергия на движещото се тяло се определя по формулата , Е=mv2/2 където m е масата в грамове, V - скоростта на куршума в m/s.
От тази формула става ясно, че скоростта на куршума играе много по-важна роля за кинетичната му енергия, отколкото неговата маса. Например, при увеличаване на теглото му два пъти, неговата енергия се увеличава два пъти, докато при увеличаване на скоростта му два пъти, енергията му нараства четири пъти.Мисълта ми е че скоростта е по важен фактор. Според мен енргията на куршума и отката са различни,защото не е само физика, а и химия.Има барут,барутни сгъстени газове,горене и т.н. Но може и да греша.
От тази формула става ясно, че скоростта на куршума играе много по-важна роля за кинетичната му енергия, отколкото неговата маса. Например, при увеличаване на теглото му два пъти, неговата енергия се увеличава два пъти, докато при увеличаване на скоростта му два пъти, енергията му нараства четири пъти.Мисълта ми е че скоростта е по важен фактор. Според мен енргията на куршума и отката са различни,защото не е само физика, а и химия.Има барут,барутни сгъстени газове,горене и т.н. Но може и да греша.
- predel
- ентусиаст
-
- Кара: Е38, понякога Е61, Е34 и Е65
- Мечтае да кара: КА-50
Закона на Нютон си действа, независимо от разговорите в нета
Това за което спорите, обаче не е закона на Нютон а цяла поредица от физични закони, които имат влияние при възпроизвеждане на изстрел. Има и значение, кой и кога е изработил стрелящото устройство, защото, ако имате ударогасител, няма как да почуствате цялата енергия, а тя си е тук, но преразпределена в различни посоки в различна степен
Също така има закон за МАСАТА и ИНЕРЦИЯТА....
а може и за ракийката и салатката 

Ако няма повреда в компютъра - бийте провайдера 

- boris
- старши ентусиаст
-
- Кара: X5
Спора е започнат от двама човека нямащи си понятие от елементарна физика, бъркат се понятия, цитират се закони, няма въобще никакъв смисъл от тази тема.
ПС: /химия/

ПС: /химия/

- In_Memoriam
- ентусиаст
-
- Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading
Като начало колегата да се запознае с всяка една величина, която е използвал в постовете си, след което да разбере законите, които е цитирал какво изразяват и тогава да опита да си зададе въпроса правилно. Просто в текущия си вид този въпрос е бисер - "Кинетичната енергия на куршумът равна ли е на енергията която действа като откат."

- Драгослав
- младши ентусиаст
-
Към колегите boris и in_memoriam. Поправете ме,обяснете,защото претендирате,че знаете. 
p.s. аз ако знаех нямаше да питам...

p.s. аз ако знаех нямаше да питам...
- boris
- старши ентусиаст
-
- Кара: X5
Как и какво да поправим в един грешно зададен въпрос.
А защо претендирам, ами защото 5 години учих оръжейно производство в техническия
А защо претендирам, ами защото 5 години учих оръжейно производство в техническия

- Драгослав
- младши ентусиаст
-
Ясно,трябваше и аз да запиша тази специланост. 

- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
Драгослав написа:Кинетичната енергия на куршумите се измерва в джаули (J)..Кинетичната енергия на движещото се тяло се определя по формулата , Е=mv2/2 където m е масата в грамове, V - скоростта на куршума в m/s.
Почваш да намесваш и други фактори. Освен това кинетичната енергия на куршума кога- в началото на цевта, в средата и, при напускането и, след1м, след 10м, след 100м.

В чист вид въпроса е ако имаме един патрон и запалим барута в него, дали силите, които действат върху дъното на гилзата и основата на куршума са еднакви.

От тук нататък може да се намесват най-различни фактори- дължина на цевта, брой на нарезите, дълбочината им, тегло на куршума и т.н. от една страна и тегло на оръжието, системи за намаляване на отката и т.н. от друга.
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
Все пак имайте предвид, че с пистолет или не пред винкела всички са равни.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- Драгослав
- младши ентусиаст
-
zvetiko написа:Драгослав написа:Кинетичната енергия на куршумите се измерва в джаули (J)..Кинетичната енергия на движещото се тяло се определя по формулата , Е=mv2/2 където m е масата в грамове, V - скоростта на куршума в m/s.
Почваш да намесваш и други фактори. Освен това кинетичната енергия на куршума кога- в началото на цевта, в средата и, при напускането и, след1м, след 10м, след 100м.![]()
В чист вид въпроса е ако имаме един патрон и запалим барута в него, дали силите, които действат върху дъното на гилзата и основата на куршума са еднакви.![]()
От тук нататък може да се намесват най-различни фактори- дължина на цевта, брой на нарезите, дълбочината им, тегло на куршума и т.н. от една страна и тегло на оръжието, системи за намаляване на отката и т.н. от друга.
При изпитанията на патроните, кинетичната енергия на куршума се измерва най-често при напускането на цевта.
Но да има много фактори,които оказват влияне

37 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3