За продажбата на МПС

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар

За продажбата на МПС

Мнение от kurikahn » 26 Мар 2014, 0:03

Значи казуса е следния 2003г, придобивам МПС с фактура от автокъща.
Регистрирам го в даначното.
Регистрирам го и в КАТ.
2014г. искам да го продам,обаче данакът не е плащан и в момента е достигнал внушителна сума от лихви и главници ии олелелелел.
Предлагам на купувача да направиме Предварителен договор по чл.19 от ЗЗД.
Със уговорката аз да си покрия данъкът и след известно време да прехвърлим колата нотариално.
Купувача разбира се не иска и ми предлага да направим пълномощно алабала някакъв вариант за прехвърляне уж нотариално.
Ама по 2рия някъв си начин!!!Защото не става без платен данък за предходната година.
А аз му я подарявам едва ли не
Въпроса ми следният,
дали въобще си заслужава да се занимавам?
Или пък да си я карам?

Поздрави на всички фенове и ДА колата е БМВ.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: мечтата на живота си
Мечтае да кара: е38 с евтино гориво

Re: За продажбата на МПС

Мнение от chernobila » 26 Мар 2014, 0:09

Има начин как да му я прехвърлиш срещу една малка сума пари (не повече от 50-60 лева) :yes: Това е без таксата при нотариуса.Ако искаш пиши ми ЛС :bchug:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e70 3.0d
Детайли за колата: remapped

ex: E46 320d 2005
ex: E36 316i 1998

Мнение от cmdkick » 26 Мар 2014, 1:02

Има един в "китайския квартал" ги оправя питай някои по-запознат да ти каже къде да го намериш :)
Tires are evil - destroy them all ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '97 520i - продадена
Мечтае да кара: M5

Мнение от M5 » 26 Мар 2014, 14:28

Най-страхотната история в раздела :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e46 320d Touring 150 к.с.
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от niki_future » 26 Мар 2014, 14:40

Колеги,
На мен ми предлагат едно БМВ е60, което от 2008 г. е в България и въобще не е регистрирано в данъчното. Тази кола моье ли да се прехвърли? Да не стане след време аз да трябва да плащам данъците за тези години?
За какъв вариант срещу 50-60 лв. говорите?

ентусиаст
Аватар
Кара: F01 пет точка нула L

Мнение от doomy525 » 26 Мар 2014, 19:57

старата норма за данък МПС
С изтичане на петгодишната давност не се погасява правото на държавата върху вземане за неплатени данъци. Погасява се само правото на данъчната администрация да търси с принудителни средства събиране на неплатените данъци от данъчно задължените лица (чл.140, ал.1 от ДПК). Това означава, че ако след изтичане на давностния срок длъжникът доброволно плати своето задължение към държавата, то тя ще приеме плащането като изпълнение на едно задължение на длъжника спрямо нея. Данъчно задълженото лице, което е платило след срока, не може да поиска обратно от държавата платеното след изтичане на давностния срок данъчно задължение с твърдението, че не е знаело, че задължението е погасено по давност и е можело да не плати (чл.143 от ДПК). Текстът на чл.143 от ДПК нормативно възпроизвежда правилото, че с изтичането на петгодишния давностен срок се погасява правото на кредитора да събира вземането си по принудителен ред, но се запазва правото на кредитора на вземане от длъжника.
Давностните срокове, с изтичането на които се погасява правото на държавата да събира по принудителен ред данъчните задължения, са уредени законодателно в чл.22 от Закона за данъчното производство (ЗДП) (отм.), в чл.16, ал.4, чл.111, чл.138, т.3, чл.140-143, чл.156, ал.3 и чл.185 от Данъчния процесуален кодекс (ДПК), в чл.42 от Закона за счетоводството (ЗСч), в чл. 9-11 от Закона за държавния архивен фонд и в чл.110-120 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). Разпоредбите на ЗЗД се прилагат спрямо данъчните задължения, доколкото в данъчното законодателство няма предвиден друг ред за прилагане на давността. Общото между посочените правни норми е, че те имат императивен (задължителен) характер, както за данъчната администрация и за данъчните длъжници, така и за третите лица, до които се отнасят.
След изтичането на петгодишния давностен срок се погасява правото на данъчните органи да образуват производство по издаване на данъчен ревизионен акт (чл.111 от ДПК), както и правото им да търсят по принудителен ред неплатени от длъжниците данъчни задължения (чл.140 от ДПК). Както вече бе посочено, давностният срок е период от време и като такъв се характеризира с начален и краен момент. Началният и крайният момент на давностните срокове се определят от закона.
Важно! Давностният срок не се прилага служебно от органите на данъчната администрация. Това означава, че лицето, чието задължение е погасено по давност, трябва да се позове на това свое право по своя инициатива, като отправи писмено уведомление до данъчната администрация, че отказва плащане, тъй като задължението му е погасено по давност.
Важно! С погасяване на данъчното задължение се погасяват и задълженията за лихви.

новата е в ДОПК - чл. 171 :

Чл. 171. (1) Публичните вземания се погасяват с изтичането на 5-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение, освен ако в закон е предвиден по-кратък срок.
/2/ С изтичането на 10-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение, се погасяват всички публични вземания независимо от спирането или прекъсването на давността освен в случаите, когато задължението е отсрочено или разсрочено.
enjoy life and drink cold beer

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e70 3.0d
Детайли за колата: remapped

ex: E46 320d 2005
ex: E36 316i 1998

Мнение от cmdkick » 26 Мар 2014, 23:18

По принцип кола която не е завеждана не може да се прехвърля, в момента в София знам само за един нотариус който ги прехвърля, ако ще продавате кола със не плащани данъци няма проблем, купувача даже няма и да разбере, ако ви я прехвърлят на вас там пак няма проблеми, въпроса е кои ще иска да си купи такава кола с задължения.
Tires are evil - destroy them all ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e46 320d Touring 150 к.с.
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от niki_future » 27 Мар 2014, 15:15

ОК. Значи ако купя кола, на която собственика не е плащал данъците има вероятност да ги търсят от мен после? Най-добре да го заведа в данъчното и пред мен да ги плати с част от сумата, която ще му дам?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Fear » 27 Мар 2014, 15:21

Задълженията са на собственика на колата, не на автомобила!
След като се продаде и прехвърли на новия собственик (ако успее с неплатените данъци или изобщо нерегистрирана), то на новия собственик започва да му се начислява данък за колата, считано от месеца на придобиване.
Старите данъци и задължения си остават на предишния собственик, не се прехвърлят на новия!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е60, 2006
Мечтае да кара: Formula
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gari » 30 Мар 2014, 13:12

Когато аз купих моята отидохме с продавача при нотариус. Той поиска бележка за платен данък за съответната година.
Оказа се, че собственика на колата не е плащал данък 5 години. Отидохме в данъчното, плати си 1000 лева данък :mhihi: и с бележката при нотариуса. Така си станаха нещата.
Не искам много, искам всичко!

Аватар

Мнение от F3P » 30 Мар 2014, 16:46

kurikahn написа:Значи казуса е ...

Няма нищо сложно- плащаш си данъка и по нормалният ред. Винаги можеш да се разбереш с продавача да плати той данъка и да си приспадне парите от сумата за колата. Има си начини да се гарантира на купувача твоето коректно поведение щото всеки си мисли "Аз ще платя данъка, колко му е тоя после да се отметне от продажбата".

Споменатите други опции са силно незаконни и НЕ би следвало дори да се обсъждат в общо достъпен форум.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: мел
Мечтае да кара: танк

Мнение от XaMaB » 31 Мар 2014, 11:57

Имах подобна кола с неплащани данъци, продадох я съвсем спокойно.
Проверка в общината колко е данъка за последната година -> плащане през банка САМО парите за последната година -> минаване през нотариуса -> няколко седмици по-късно с част от парите от продажбата, минах да я отпиша от общината и да платя за предните години (частично, че някой бяха с минала давност :mhihi: )

Освен ако последно време не са вързали нотариусите към данъчните, не виждам проблем така да се процедира.
Кой ми затри подписа, за неспазване на правилата, при условие че подписа ми беше по-стар от правилата

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kris » 31 Мар 2014, 12:07

Е да ама сега нотаиусите ти искат бележката от данъчното с холограмата за последната година.

И още нещо, данъци се дължат от датата на покупката на МПС, за предишен период си носи отговорност стария собственик. От къде Ви идват тия духове че Вие ще плащате старите данъци незнам.

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Мнение от N.Mihaylovski » 31 Мар 2014, 19:58

Я да ползвам тематга и аз :lol:
При прехвърляне ноториуса иска платен данък за цялата година, продавача го плаща, а после купувача дължи ли и тои данък за изтичащите месеци от година ( за същата година ) един вид да се получи да се плати на една кола 2 пъти данък за 1 година ?
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E46 Ci

Мнение от st.George » 31 Мар 2014, 20:28

N.Mihaylovski написа:Я да ползвам тематга и аз :lol:
При прехвърляне ноториуса иска платен данък за цялата година, продавача го плаща, а после купувача дължи ли и тои данък за изтичащите месеци от година ( за същата година ) един вид да се получи да се плати на една кола 2 пъти данък за 1 година ?

Не :)
E46 Ci :owned:
E46 318i m43b19 :arrow: SOLD!
E36 318i m40b18 :arrow: SOLD!

Следваща

Назад към Извън Темата