За Гаража - питания и идеи

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

За Гаража - питания и идеи

Мнение от radio_manbg » 20 Апр 2014, 10:03

Здравейте колеги

Скоро се сдобих с гараж.. :)
Сега се започва мисленето.

Направил съм си схема за всички инсталации, как и откъде да минават включително изкарването им на входа за гаража (демек в двора). Това е електричество, вода и въздух. сега започнах да мисля настилка и стени ...
Работата е там че ми трябва настилка която да е достатъчно здрава (ще ползвам крикове, стойки и т.н.), да не се цапа от масла и др. течности и да е лесна за почистване.
Гаража ще си е за лична полза. тоест индустриалните синтетични и други мазила с космо цена са алтернатива след изчерпване на идейте :)

Отделно ако имате желание сложете по една снимка на вашите гаражи за да можем да си крадем взаймно идей :) и да обменяме опит :)

Поздрави
ИзображениеИзображение
Изображение
БЪЛГАРИЯ Е ВЕЛИКА ДЪРЖАВА
БЪЛГАРИТЕ - ВЕЛИК НАРОД

Аватар
Кара: BMW ♥
Мечтае да кара: Harley Davidson V-Rod
Детайли за колата: E34 , Е30 скоро.

Re: За Гаража - питания и идеи

Мнение от Българският Орел » 20 Апр 2014, 10:36

Мани,че ме е срам :mhihi: вътре е лудница. Вместо да сменям тапети и тн съм улепил стените с плакати на Metallica,Harley-Davidson,AC/DC,BMWта (Е30 и други) много и така.
Последна промяна Българският Орел на 20 Апр 2014, 10:38, променена общо 2 пъти
ИзображениеИзображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 323i Touring
Мечтае да кара: някакво М

Мнение от Binev_OuT » 20 Апр 2014, 10:36

Колега , знаеш ли от колко време се чудя дали да пусна такава тема , а и съм се чудил защо още няма във форума :mhihi:
Иначе когато става дума за идеи,съвети и каквото и да е от този род - ето го мястото http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 18&t=25676
дано не е против правилата този линк - в тази тема е пълно с инфо , снимки и видео.
Моя гараж като цяло е пълен с разни боклуци които трябва да се изринат.Вече са в процес нещата.В момента обаче имам само едно място което съм си освободил 1м на 2м където съм си сложил масата с менгемето и другите там инструменти и машинки.
Настилката в момента е бетон , но плановете са да се наредят плочки по-принцип.Гледам по Америка така ги правят а те са си гурота в областта на подредба и оборудване на работилници.А там където е масата, стените ще се облекат с дървени плоскости.Едната къса стена ще бъде в рафтове на 100% .Най-важното обаче е осветлението , него не съм го измислил още.Ще ми трябват доста лампи монтирани по дължината на двете стени (успоредно на колата) - тия луминисцентните лампи май вече не са подходящи и ще им търся заместители.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: е21

Мнение от magareto_yori » 20 Апр 2014, 11:02

в гаража трябва канал или подемник,всичко друго е бошлаф.след това си мисля пода най евтино и лесно за почистване е бетон със смола отгоре или полиран бетон.плочки не бих сложил в гараж особено ако ще се ползват крикове.инструменти-колкото повече,толкова повече :D
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от radio_manbg » 20 Апр 2014, 12:25

Радвам се че има желание за такава тема тъй като аз самият мечтая за гараж и притурка къща от има няма 15 год. :)
Гараж не е точно това за което съм мечтал но реално рядко някой прави под къщата си гараж с 4 метра височина ... така че подемника отпада :(

Както и да е .... някой идей който съм нахвърлял както за гаража така и за Майсторският кът :
1. понеже гаража е двоен - на тавана в средата между двете парко места ще изведа полипропиленова тръба с метална нижка(подсилена) за въдух - това е защото засега съм с малък компресор но след време не ми се иска да сцепя тръбата когато вдигна налягането.
2. осветлението ще е LED + два халогенни прожектора ( за тях не съм решил дали да е LED, че засега цифрите не ми допадат)
3. пред гаража ще изкарам т.н. сервизна кутия до която ще стигат тръби с въздух, вода и два контакта (задължително влаго устойчиви)

N.B.
връзката към всяка тръба ще е с кранчета (за водата и въздуха) така ще мога да си контролирам налягането на въздуха и да спирам водата зимата да не замръзва....

4. Пред гаража задължително ще има решетъчен сифон за да е по лесно оттичането при чистене на гаража... което означава че ще трябва да се направи и цокъл на стените в гаража (тук вариянти много - но трябва да се подготви с изолационна ъглова лента и хидроизолационна смес - боя, преди полагането на пода)
5. за мейсторският кът - за стените - Водоустойчив ОСБ с метална скара отзад (поне при мен ще е така). Металаната скара ще подсили ОСБ-то и ще даде възможност за закрепяне на всякакви рафтове и т.н. отделно ще са местата през който ще минават нужните кабели за осветление и т.н. след което е добре да бъде боядисан или поне добре импрегниран ОСБ!
6. за пода -най-добре е да е с плочки/теракот.... за сметка на самият гараж този кът може и според мен е препоръчително да е с гланцови плочки за да се чисти по лесно
7. за пода на гаража - каквато и настилка да се избере е добре да предвидите места на който ще слагате крикове и да ги посилите - метална мреа на замазката или каквото прецените за удачно.

Имам доста съмнения относно настилката и се чудя какво да е.... не ми се иска теракот защото дои и да е нареден перфектно след второто или третото изпускане на чука или работа с крика ще започнат да со появяват шупли и в един момент за нищо вече няма да стават... тоест за мен теракота е удачен за гаражи на хора (да ги наречен клас потребители) :) Тези който имат склонност към домашен майсторлък да дават идей и цени :) Аз тези дни ще пусна две три запитвания към фирми да разбера за шлайфан бетон с "промазка" каква цена ще ми кажат....
ИзображениеИзображение
Изображение
БЪЛГАРИЯ Е ВЕЛИКА ДЪРЖАВА
БЪЛГАРИТЕ - ВЕЛИК НАРОД

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 525д 2001
Мечтае да кара: F13 с М буквичка.

Мнение от DiMIcha84 » 20 Апр 2014, 12:58

За подови покрития най добри са епоксидните смоли, но щом ще е само за лична употреба, не си заслужават високата цена. Другото което ще ти свърши работа е шлайфан бетон с киселино-устойчива посипка. Ако направим една приблизителна сметка, качествена посипка е около 7-8лв/м2, бетона при 15см дебелина и средно 120лв на м3 ти е около 20 лв/м2, и труда е 6-7 лв/м2, общо ще ти излезе около 34-35 лв/м2.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: X3 28i / А4 3.0i quattro
Мечтае да кара: настрани

Мнение от maxpower » 20 Апр 2014, 13:05

magareto_yori написа:в гаража трябва канал или подемник,всичко друго е бошлаф.след това си мисля пода най евтино и лесно за почистване е бетон със смола отгоре или полиран бетон.плочки не бих сложил в гараж особено ако ще се ползват крикове.инструменти-колкото повече,толкова повече :D

В много от лицензираните сервизи ползват плочки за пода. Доста са здрави, но не съм се интересувал какви са. Определено не са като за кухня.
Бетона освен ако няма покритие отгоре попива доста успешно масло и антифриз ако не го изчистиш на време и остават петна.
A sleeper (car) - is a car that has high performance and an unassuming exterior.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 323i Touring
Мечтае да кара: някакво М

Мнение от Binev_OuT » 20 Апр 2014, 16:30

Аз до колкото съм запознат , някои заместват бетона с плочките най-вече щото бетона ти е** м***а на здравето , докато плочката не дърпа студа толкова много.Трябва да са малък размер нещо от сорта 10/15 15/20 , щото голямата плочка се троши.
Все пак в гаража дори и да няма крикове , като изтървеш един чук или нещо друго тежко и плочката е заминала.Но аз съм го решил така да го правя от доста време.
А за подемника да , и моя гараж не е 4м и няма как да си сложа подемник.Обаче съм виждал платформа която заема много малко място , и за гараж до 3м е идеална.От вида на ножичните платформи е и върши идеална работа.Цената им варира според тонажа но е горе долу колкото един хубав подемник между 2 и 3 хилки.
А за лампите които говориш , дали може един линк да ги видя?А да попитам и за трифазен ток ще прекарваш ли?
Изображение

Слави
Аватар

Мнение от © » 20 Апр 2014, 16:43

DiMIcha84 написа:За подови покрития най добри са епоксидните смоли, но щом ще е само за лична употреба, не си заслужават високата цена. Другото което ще ти свърши работа е шлайфан бетон с киселино-устойчива посипка. Ако направим една приблизителна сметка, качествена посипка е около 7-8лв/м2, бетона при 15см дебелина и средно 120лв на м3 ти е около 20 лв/м2, и труда е 6-7 лв/м2, общо ще ти излезе около 34-35 лв/м2.

труд за 6-7лв е доста оптимистично :dunno:
последния път като търсих, под 10лв. нямаше, но все пак става въпрос за фирма, която трябваше да направи 300-400м2

Иначе този бетон си заслужава всяка стотинка. Ако ми се наложи да мисля идеи за гараж, само това ще е настилката

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 20 Апр 2014, 17:05

Щлайфания бетон задължително се импрегнира, иначе все някъде ще стане на петна. После през определен период, не знам колко пак се повтаря. За ненатоварено помешение вероятно няма да е много често. Самата замазка трябва да е или готова или с много цимент и ситен пясък за да стане здрава и да не се кърти от криковете. И пак като се ползва крик е добре да има нещо под него.

Моят си го бях направил с полиуретанова боя. Държи на масла, води и всякакви мизерии. Чисти се лесно и е антистатична- не задържа много прах. Стените на 50-60см е добре да са миещи. С плочки или някаква здрава мазилка. Аз имах и 5 стелажа метални и събираха доста неща. Като се изнасях се оказа, че има-няма един голям бус. На тоя етап обаче бих го направил с вградени шкафове. Далеч по-подредено и приятно изглежда.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Club BMW » 20 Апр 2014, 19:25

Пода на гараж може да се направи с епоксидно покритие.

Слави
Аватар

Мнение от © » 20 Апр 2014, 19:52

Сигурно за гараж, който ползваш само ти петната са от значение, но погледнете бензиностанциите - всички са със шлайфан бетон, постоянно се изливат разни автомобилни течности и са горе долу в прилично състояние. Разбира се техният бетон може да се мие т.е. повърхностната вода има къде да изтича, докато в някои гаражи това може да е проблем

ентусиаст
Аватар
Кара: ше е36,е39, сега и аз незнам
Мечтае да кара: М5

Мнение от sean-john » 20 Апр 2014, 20:00

Това е много полезна тема...аз също горещо се интересувам от какво да бъде пода на бъдещият ми гараж.Като при мен съм предвидил (ако е възможно) канал...та крикове няма да са много използваеми,но все пак не пречи да е здраво,лесно почистващо от масла,антифризи и т.н... :D

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 525д 2001
Мечтае да кара: F13 с М буквичка.

Мнение от DiMIcha84 » 21 Апр 2014, 2:16

© написа:
DiMIcha84 написа:За подови покрития най добри са епоксидните смоли, но щом ще е само за лична употреба, не си заслужават високата цена. Другото което ще ти свърши работа е шлайфан бетон с киселино-устойчива посипка. Ако направим една приблизителна сметка, качествена посипка е около 7-8лв/м2, бетона при 15см дебелина и средно 120лв на м3 ти е около 20 лв/м2, и труда е 6-7 лв/м2, общо ще ти излезе около 34-35 лв/м2.

труд за 6-7лв е доста оптимистично :dunno:
последния път като търсих, под 10лв. нямаше, но все пак става въпрос за фирма, която трябваше да направи 300-400м2

Иначе този бетон си заслужава всяка стотинка. Ако ми се наложи да мисля идеи за гараж, само това ще е настилката

По принцип си прав, тази цена която съм споменал за труд е за по големи квадратури, а във Варненско има фирми които работят и на 5лв/м2, ако са големи квадратурите, но да речем че за 12-13лв ще намери фирма да му го положи.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Всичко що е BMW , баничарки
Мечтае да кара: M1

Мнение от laviatan » 21 Апр 2014, 8:33

Импрегниран шлайфан бетон - това е най-добрия вариант. Различните ни гаражи са с различна настилка и това се оказа най-добрия вариант. Но трябва да се импрегнира доста добре , защото иначе попива много и става на "петна" :yes: .
AUTO MOTOR PARTS GROUP LTD
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !

Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа

Назад към Извън Темата