Какво означава "заключване" на хидротрансформатора на АК?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 4.0 TFSI

Какво означава "заключване" на хидротрансформатора на АК?

Мнение от surfboard » 21 Апр 2014, 18:18

В търсене отговора на горепоставения въпрос, реших да публикувам настоящата тема в този раздел. Обект на питането е изясняване на понятието "заключване на хидротрансформатора на автоматичните скорости". На много места съм чел за подобно явление, но никъде не е разяснено какво точно означава. Какви са предпоставките за заключването му? Какви са последствията от него? Какво означава да се заключи? Защо е предвидена тази възможност? Има ли разлика в усещането за динамика и управление между състояние на отключен и заключен хидротрансформатор?
Последна промяна surfboard на 21 Апр 2014, 23:06, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Re: Какво означава "заключване" на хидротрансформатора на АК

Мнение от ukelichko » 21 Апр 2014, 18:39

Даже имаше точен термин за заключването, ама не се сещам. Когато се "заключи", фактически се прави твърда връзка между вала на двигателя и вала на скоростната кутия след хидро трансформатора. Това се прави с цел да се избегне загряването на маслото и да се избегнат загубите в хидротрансформатора. Нещо като директна предавка. Усеща се като леко придръпване на последната предавка. Лично на моята кола "Паджеро 3.2" хидрото се заключва само на пета предавка и май беше над 80 километра в час. Оборотите падат с около 200. Като подам рязко газ системата се изключва. Цялата работа се управлява от електроника. Четох в английски и руски форуми, че точно на Паджерото са му намерили цаката как да включват заключването принудително, като окъсяват един куплунг под арматурното табло, но така и не разбрах смисъла от това принудително включване. За динамика не знам, съвременните автоматици имат доста динамика и предавките могат да се включват ръчно, та не виждам голяма полза. Моето Паджеро е мъртвец и замисъла му е друг, но наскоро бях взел на заем един Мерц 200 коня автоматик и не е като да нямаше динамика. На няколко пъти ми свършваше улицата като му дам газ :lol: Нека се намесят и специалистите да обяснят по подробно за заключването. Аз само това съм чел.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от surfboard » 21 Апр 2014, 18:58

Благодаря за полезния отговор, колега. Значи може да се приеме, че ако хидротрансформаторът се заключи, нямаме никакви загуби на мощност и динамика, сравнено с ръчната кутия?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от v_p_m » 21 Апр 2014, 19:50

Това е така наречения "overdrive" това просто ти намалява оборотите на мотора , някои му казват че е допълнителна предавка но не е, просто е за икономия :yes:
П.П. Изобщо не може да се приеме че нема загуби даже напротив динамиката и мощността спадат за сметка на икономията на гориво, шум в купето и тн.

ентусиаст
Аватар
Кара: X3 28i / А4 3.0i quattro
Мечтае да кара: настрани

Мнение от maxpower » 21 Апр 2014, 20:58

Аз пък си мислих, че е с цел да се преустанови буксуването в хидротрансформатора , което е неизбежно при работата му, както е писъл колегата по горе. От там се печелят още няколко процента КПД от кутията и би трябвало разхода да падне.
A sleeper (car) - is a car that has high performance and an unassuming exterior.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 21 Апр 2014, 21:11

Буксуването при високи обороти не е чак толкова осезаемо. По скоро се цели да не загрява маслото, доколкото съм чел по въпроса. Като свали оборотите естествено и разхода на гориво пада, но не драстично. Поне аз не съм забелязал.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gqbriel » 21 Апр 2014, 21:43

Това дали няма да ти помогне малко

bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 21 Апр 2014, 22:31

Gqbriel написа:Това дали няма да ти помогне малко

не помага ! обяснявай :idea: :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от surfboard » 21 Апр 2014, 23:08

Аз също мисля, че е по-добре да се обясни технически, за да е разбираемо и полезно както за мен, така и за останалите потребители, които си задават същия въпрос.

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E82, E83, E92, F02
Мечтае да кара: Saab Viggen 2.3T
Детайли за колата: BMW X3 E83 LCI MY'08; 2.0d 177bhp, steptronic.
BMW 120d E82 MY'08; 2.0d 220bhp, steptronic.
BMW 320d E92 LCI MY'12; 2.0d 184bhp, steptronic.
BMW 320i E90 MY'05; 2.0i 150bhp.
BMW 750Ld F02 LCI MY'13; 3.0d 386bhp, steptronic.
BMW 320i E36 MY'96; 2.0i 150bhp.
BMW 118d F21 MY'13; 2.0d 143bhp.

Мнение от stocky » 22 Апр 2014, 9:55

Shift lock мисля, че е терминът на английски. Идеята е, че преди да настъпи това явление все едно караш на полусъединител. С шифт лок все едно си отпуснал напълно съединителя. На автоматиците от този век шифт лок има от 3-та предавка нагоре. Помага и за повишаване на КПД-то и за намаляне на триенето => температурата в хидротрансформатора (който грубо казано е съединителя в автоматичната скоростна кутия).

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gqbriel » 22 Апр 2014, 10:58

surfboard написа:Аз също мисля, че е по-добре да се обясни технически, за да е разбираемо и полезно както за мен, така и за останалите потребители, които си задават същия въпрос.

Целта на "заключването" така наречения lock up clutch e да свърже директно,двигателя и кутията,в момента в който "приплъзването" на торк конвертора е ненужно.Когато се включи,lock-a,пластина,която е прикачена към турбината ,хидравлически се притиска към предната част.
С 2 думи,при нормална работа ,на мотора,двете различни части на кутията ,не се въртят с еднаква скорост (приплъзват),при резки ускорения ,има съединителен диск,който ги притиска и се въртят с почти идентични обороти..това ,ето го нагледно.

bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от surfboard » 22 Апр 2014, 12:28

Благодаря на Gqbriel и на останалите колеги за внесеното разяснение. :yes: :bchug:

Назад към Извън Темата