Монтаж на Велокомпютър
Модератор: Общи модератори
18 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- AlCapone
- младши ентусиаст
-
- Кара: когато има гориво.
- Мечтае да кара: Джесика Алба
- Детайли за колата: Е30 316i; E36 318i; E39 528i; Е53 3.0i; Munich, Germany
Монтаж на Велокомпютър
Здравейте колеги! Някой да се е сблъсквал с това упражнение да монтира велокомпютър/километраж на велосипеда си?
Значи имам този Marwi Union 5 http://koleloto.bg/product/131/velokompyutar-union-5.html ето и инструкцийте за употреба user manual: http://www.marwi.cz/images/manualy/5-8-10-english.pdf гумата ми е размер 26 х 1.95 в инструкцийте има таблица и обяснения как се калибрира за дадената гума но нищо не мога да вдяна от написаното плюс това моя размер гума го няма има 26х1.90 и 26х2.0 четох по велофорумите и някой казват да се мери обиколката на гумата други казват че километражите са си калибрирани за 26 цола нз много съм объркан.
Въпроса ми на колко сантиметра от оста на колелото трябва да монтирам магнита който седи на спицата и вобще това от значение ли е или като се калибрира(незнаино за мен как) няма значение къде по спицата е сложен магнита ? Направо не съм очаквал да имам такива дилеми и то с колело....
Значи имам този Marwi Union 5 http://koleloto.bg/product/131/velokompyutar-union-5.html ето и инструкцийте за употреба user manual: http://www.marwi.cz/images/manualy/5-8-10-english.pdf гумата ми е размер 26 х 1.95 в инструкцийте има таблица и обяснения как се калибрира за дадената гума но нищо не мога да вдяна от написаното плюс това моя размер гума го няма има 26х1.90 и 26х2.0 четох по велофорумите и някой казват да се мери обиколката на гумата други казват че километражите са си калибрирани за 26 цола нз много съм объркан.
Въпроса ми на колко сантиметра от оста на колелото трябва да монтирам магнита който седи на спицата и вобще това от значение ли е или като се калибрира(незнаино за мен как) няма значение къде по спицата е сложен магнита ? Направо не съм очаквал да имам такива дилеми и то с колело....
Пушил съм в движение и с DJ STANCHO на мотора.....
- plamen_nedkov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: N47
Re: Монтаж на Велокомпютър
Няма значение къде ще го сложиш на спицата този магнит. Един оборот си е един оборот по цялата дължина на спиците.
успех
успех
Да, но трябва да се вземат в предвид центробежните сили.plamen_nedkov написа:Няма значение къде ще го сложиш на спицата този магнит. Един оборот си е един оборот по цялата дължина на спиците.
успех
Колкото е по близо до оста на каплата толкова по малки са силите.
Оказа се, че след 60км/ч тоя магнит предисвиква вибрации ако не е близо до оста.
На моето колело съм сложил магнита точно срещу вентила за да има един вид баланс.
Kroki написа:plamen_nedkov написа:Няма значение къде ще го сложиш на спицата този магнит. Един оборот си е един оборот по цялата дължина на спиците.
успех
Да ама теоретично, 1 оборот до главината ще го прави за 1секунда, а до каплата за 2. Така че има разлика.
Няма нищо такова, ако магнита е при главината просто ще се върти по-бавно и напрежението върху спицата при високи скорости ще е по малко и по този начин както по-горе споменаха ще имаш по-малко вибрации. Измери с ролетка по следния начин: наместваш винтила да е най-долу, отбелязваш с черта центъра му върху земята и буташ колелото докато винтила пак дойде най-долу и пак отбелязваш, това разстояние го мериш с ролетката и вкарваш милиметрите във велокомпютъра. Разлика в диаметрите има, при 559х50 разликата е близо 40мм от 559х58 гума, така че ако искаш точно и вярно измерване премери точно.
Последна промяна KUM4o на 28 Апр 2014, 12:37, променена общо 2 пъти

Към автора, няма какво да се филмираш толкова, това че няма твоя размер гума в таблицата не е проблем, измери си обиколката на гумата и си въведи стойността в компютъра -user manual-a ти е направен съвсем идиот-френдли ,така че няма какво да му се чудиш.
Последна промяна azotos на 28 Апр 2014, 13:04, променена общо 1 път
...
- AlCapone
- младши ентусиаст
-
Отивам да меря по начина на колегата KUM4o 
Измерих значи 2040мм +/-3мм защото не мога да хвана абсолютно точно центъра на винтила. Сега промених това което е дадено и на ръководството от "с2155" на "с2040" преполагам това е като цяло калибрирането нали? Сега последно има ли значение къде по спицата да сложа магнита или не ?

Измерих значи 2040мм +/-3мм защото не мога да хвана абсолютно точно центъра на винтила. Сега промених това което е дадено и на ръководството от "с2155" на "с2040" преполагам това е като цяло калибрирането нали? Сега последно има ли значение къде по спицата да сложа магнита или не ?
- AlCapone
- младши ентусиаст
-
Колеги??? Казвайте за да започвам монтажа?
- plamen_nedkov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: N47
Хора, много се филмирате. Четох за някви скорости от 60км/ч - вие изобщо карали ли сте колело? Нормалната му скорост е 20-30 - за да развиеш 60 трябва голем наклон и да се "напичаш" яката на педалите. Където и да сложиш магнита - нема да сбъкаш - моя е горе-долу по средата на спицата.
AlCapone написа:Колеги??? Казвайте за да започвам монтажа?
То ти го пише на инструкцията.
Слагаш го на една спица, която е срещу вентила.
После преди да го затегнеш го плъзгаш по дължината на спицата. Измерваш разстоянието между ммагнита и вилката.
Измерваш и височината на сензора. Разлика между двете трябва да е равна на указаната в раководството. Виж "Fig. C".
Успех.
Да, аз карам и 60 си ги вдигам на равното без проблеми. Ти да не говориш за триколка с предно задвижване?plamen_nedkov написа:Хора, много се филмирате. Четох за някви скорости от 60км/ч - вие изобщо карали ли сте колело?...
Моят магнит е по средата на спицата и ~ по средата на вилката, при 74км/х по телфона (GPS), показваше 1-2 по-малко. Не знам при ниски скорости как е, но мисля, че е същото, което вече се и каза в горните постове.
- azarovlado
- кандидат ентусиаст
-
И аз карам всеки ден колело, ама как се вдигат 60 километра на равно с обикновено 26 цолово колело искам да го видя
По темата: и аз като си купих километраж се чудех как да го монтирам.Има значение какви стойности ще въведеш в компютърчето затова се мери диаметъра на каплата заедно с гумата- ако си с 26 цолови е около 650 мм-около 2041 се получава.Все пак е от значение и какви са ти външните гуми (балона колко е голям).Диаметъра се умножава по 3.14 и ти се получава стойността която трябва да се въведе в километража.Иначе самото монтиране на магнита няма значение по дължината на спицата щото по-горе го писаха един оборот си е един оборот.Важното е магнита да е на разстояние 2-3 милиметра от сензора, за да е точно всичко.При мен километража отчита вярно с въведените данни за гумата понеже карам на дълги разстояния и е сравняван с навигация.

По темата: и аз като си купих километраж се чудех как да го монтирам.Има значение какви стойности ще въведеш в компютърчето затова се мери диаметъра на каплата заедно с гумата- ако си с 26 цолови е около 650 мм-около 2041 се получава.Все пак е от значение и какви са ти външните гуми (балона колко е голям).Диаметъра се умножава по 3.14 и ти се получава стойността която трябва да се въведе в километража.Иначе самото монтиране на магнита няма значение по дължината на спицата щото по-горе го писаха един оборот си е един оборот.Важното е магнита да е на разстояние 2-3 милиметра от сензора, за да е точно всичко.При мен километража отчита вярно с въведените данни за гумата понеже карам на дълги разстояния и е сравняван с навигация.
- AlCapone
- младши ентусиаст
-
Готово колеги справих се
благодарение на вас разбира се значи сравних го с gps-а и се разминава до 1-2км което за мен е задоволително при условие че основно ми трябваше функцията "изминато разстояние" Благодарско колеги 

plamen_nedkov написа:Хора, много се филмирате. Четох за някви скорости от 60км/ч - вие изобщо карали ли сте колело? Нормалната му скорост е 20-30 - за да развиеш 60 трябва голем наклон и да се "напичаш" яката на педалите. Където и да сложиш магнита - нема да сбъкаш - моя е горе-долу по средата на спицата.
Повярвай карам всекидневно и скорости като 60км/ч не са много редки. Рекорда ми е 92км/ч на спускането от Враца към Мездра, мои приятели редовно практикуват Враца-Мездра залепени зад камиони и средна скорост над 85км/ч за целия път. В Мездра на главната редовно изпреварвам колите с около 55-6км/ч с шосейния велосипед и ако има нещо да ти дебалансира каплата е ужасно.
Ето един пример от онзи ден, Вършец-Монтана 41.26км/ч средна скорост
https://www.youtube.com/watch?v=n2uC88TBgHk

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
18 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2