Анодиране на алуминий?
Модератор: Общи модератори
12 мнения
• Страница 1 от 1
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Анодиране на алуминий?
Някой има ли идея неоцветен алуминий дали може да се анодира, елоксира или какъвто е там правилния термин в някакъв ярко зелен цвят?
- stony1
- старши ентусиаст
-
- Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
- Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
- Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527
Re: Анодиране на алуминий?
По-интересно е къде може да се направи. Аз преди две години доста търси и не открих фирма, която може да ми свърши работа. Терминът за химическо оцветяване е "анодиране".
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Мястото е ясно ама сега ми дойде на ум и нямам търпение да чакам до края на празниците, че да им се обаждам
Разклона на ХМС на Цариградско, срещу него е ЗИТ. Там в блок номер 3 са правилните хора.

Разклона на ХМС на Цариградско, срещу него е ЗИТ. Там в блок номер 3 са правилните хора.
- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
- Кара: е53
Всичко може. Ако ще си го правиш сам се прави най-лесно с бои за вълна. Ако ще ти го прави фирма има различни методи:
1. Специализиран пигмент за алуминий
2. Без никакъв пигмент чрез контролиране на параметрите по време на процеса може да се постигне поглъщане на част от светлинния спектър, така че детайлът да изглежда цветен.
за черно/бяло се сещам за няколко фирми, които бих свършили добре работата, но за цветно е по-сложно.
Какъв е детайлът?
На 7-ми километър ако ти трябва естетичен вид има вероятност да береш бая ядове. Аз преди години им сърбах попарата на едни галванизатори там - не бяха изплакнали хубаво детайлите от разтвора и се бяха отбелязали вадичките по които се е стичал докато са съхнели.
1. Специализиран пигмент за алуминий
2. Без никакъв пигмент чрез контролиране на параметрите по време на процеса може да се постигне поглъщане на част от светлинния спектър, така че детайлът да изглежда цветен.
за черно/бяло се сещам за няколко фирми, които бих свършили добре работата, но за цветно е по-сложно.
Какъв е детайлът?
На 7-ми километър ако ти трябва естетичен вид има вероятност да береш бая ядове. Аз преди години им сърбах попарата на едни галванизатори там - не бяха изплакнали хубаво детайлите от разтвора и се бяха отбелязали вадичките по които се е стичал докато са съхнели.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Аз там си правих апаратите и разни др неща на колата и бяха добре ама не съм гонил естетика, че така или иначе са от груб материал. Трябва ми да стане хубаво (за това не мисля и сам да го правя
). Става въпрос за лостчета и спирачка на колело.
Явно може, щом тия болтове са боядисали. Такъв цвят някъде търся.http://www.ebay.com/itm/MOWA-CRANK-CHAI ... 0445634431

Явно може, щом тия болтове са боядисали. Такъв цвят някъде търся.http://www.ebay.com/itm/MOWA-CRANK-CHAI ... 0445634431
- stony1
- старши ентусиаст
-
- Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
- Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
- Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527
Ето ти една тема, в която е обяснен процеса в домашни условия. За дребни детайли става, но при мен нещата са доста обемисти и ще ми трябва бидон, за да се получи.
http://forum.airguns.bg/index.php?topic=1753.0
http://forum.airguns.bg/index.php?topic=1753.0
Българския вариант:
- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
Както казах - всичко може, в БГ по-трудно 
Утре ще питам другата фирма дали имат пигменти за алуминий, различни от черен. Иначе за тези лостчета и т.н. може да питаш за дебело покритие(става около 50 микрона) - много по-здраво е и се ползва точно за триещи и т.н. части, а при колелото имаш удари от камъчета, триене от ръкавици с песъчинки по тях и т.н.
Дебело анодиране правят в самоков едни разбойници, но не зная и те дали правят нещо различно от черно и безцветно.
А детайлите в момента имат ли някакво покритие?

Утре ще питам другата фирма дали имат пигменти за алуминий, различни от черен. Иначе за тези лостчета и т.н. може да питаш за дебело покритие(става около 50 микрона) - много по-здраво е и се ползва точно за триещи и т.н. части, а при колелото имаш удари от камъчета, триене от ръкавици с песъчинки по тях и т.н.
Дебело анодиране правят в самоков едни разбойници, но не зная и те дали правят нещо различно от черно и безцветно.
А детайлите в момента имат ли някакво покритие?
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Нямат, неоцветен алуминий е. Това за домашното го четох ама имам силни съмнения в способностите си 

- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
Алуминият както си седи насред стаята бавно и славно се окислява от въздуха, докато не се покрие с плътен тънък слой от Al2O3(по спомен или беше Al3O5), който е сравнително инертен химически. Ако така си ги купил най-вероятно са били анодирани с безцветен слой. Принципно галванизаторите си ги знаят тия работи и свалят слоя, но ако го правиш сам е хубаво да го вземеш предвид - сваля се лесно със средно силен разтвор на натриева основа.
Темата от форума за въздушното оръжие е това за което говорех с параметрите на процеса, но трябва и температурата да се контролира.
Така преди няколко години точно ми трябваше един надулник на една пушка да оцветявам и го направих със срей, като преди това минах внимателно детайла с шкурка, след това старателно почистване с препарат за печки(има си бая натриева основа в тия аерозолните дето са като пяна) и на края с обикновен акрилен спрей го пръснах - все още не е мръднало и съм провал да го чегъртан с нокът - не става, с отвертка става но трябва да натиснеш сравнително силно. Критичните моменти са 2:
1. да се обработи детайла с препарата за печки, така че да ецне леко .
2. веднага след това да се изплакне с дест. вода(може и с чешмяна, но след това задължително да се избърше с парцал с ацетон или коресилин), по най-бързия начин да се подсуши и без да се губи време да се напръска с боята, за да няма възможност да се оксидира от въздуха.
Ако пък в крайна сметка не ти хареса ефекта малко коресилин преди да е изсъхнала боята я сваля веднага
Темата от форума за въздушното оръжие е това за което говорех с параметрите на процеса, но трябва и температурата да се контролира.
Така преди няколко години точно ми трябваше един надулник на една пушка да оцветявам и го направих със срей, като преди това минах внимателно детайла с шкурка, след това старателно почистване с препарат за печки(има си бая натриева основа в тия аерозолните дето са като пяна) и на края с обикновен акрилен спрей го пръснах - все още не е мръднало и съм провал да го чегъртан с нокът - не става, с отвертка става но трябва да натиснеш сравнително силно. Критичните моменти са 2:
1. да се обработи детайла с препарата за печки, така че да ецне леко .
2. веднага след това да се изплакне с дест. вода(може и с чешмяна, но след това задължително да се избърше с парцал с ацетон или коресилин), по най-бързия начин да се подсуши и без да се губи време да се напръска с боята, за да няма възможност да се оксидира от въздуха.
Ако пък в крайна сметка не ти хареса ефекта малко коресилин преди да е изсъхнала боята я сваля веднага
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Не съм ги купил още, щото се чудя дали могат да станат в цвета, който искам. Иначе има и прахово боядисани, но не ми харесва. Много е дебела боята и не стои хубаво. Другия вариант е да си купя ярка флуоресцентна боя в спрей и да си ги пръсна ама едва ли ще стане особено издръжливо покритието.
- rve
- ///Мтусиаст
-
- Кара: ///М3 и още нещо
На нас в работа (Луфтханза Техник) често ни се налага да анодираме дуралови заготовки и за целта ги пращаме в Румъния. Връщат се на другия ден.
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
rve написа:На нас в работа (Луфтханза Техник) често ни се налага да анодираме дуралови заготовки и за целта ги пращаме в Румъния. Връщат се на другия ден.
Е супер,ама това едва ли е опция за такива дребни детайли.
Иначе ако намерите нещо читаво из София, се обаждайте ,че и на мен ми е затрябвало. Иначе термина на български мисля ,че е "елуксиране"
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
12 мнения
• Страница 1 от 1