Казус - Данък МПС

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e36 325i
Мечтае да кара: Е36 М3

Казус - Данък МПС

Мнение от CAIIIO » 27 Май 2014, 15:52

Казусът е следния:
Купих кола, която в данъчното е била регистрирана като 41 kw., а тя реално е 141 и съответно данъка е 10,25 лева.
Днес отивам да си я регистрирам в моята община, както си му е реда 141 kw. и служителката ми заявява, че не може да приеме данъка за платен за цялата година и трябва аз да плащам пак данък на тази кола, започващ от момента на покупка на колата.

Има ли вариант да се свържа с Община София, за документ който доказва, че данъкът е платен за цялата година?
Или някакъв друг вариант?

Потребител
Аватар

Re: Казус - Данък МПС

Мнение от ivanhow » 27 Май 2014, 16:24

Здравей колега

За съжаление, трябва да платиш данъка от датата на закупуване до края на годината. Така го направиха. Аз си продадох колата преди месец и бях платил целият данък за 2014. Но новият собственик като отишъл в общината си е платил наново.

Поздрави

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от aristocrat » 27 Май 2014, 16:36

Мен ако питаш, колата ако не е скъпа, изобщо недей я регистрира...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от CAIIIO » 27 Май 2014, 16:45

Интересното в случая е, че тя чак след като видя платената сума каза, че не може да е това за цялата година, заради това трябва да плащам и аз...

Регистрирах я вече, уж да съм си изряден и за какво :ranting:

Чл. 58. (1) Освобождават се от данък превозните средства на:
1. (изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) държавните и общинските органи и организации на бюджетна издръжка, които са със специален режим на движение, както и линейки и пожарни на други лица;
2. дипломатическите представителства и консулства при условията на взаимност;
3. Българският Червен кръст, когато се използват за целите на организацията;
4. (изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) лекият автомобил - собственост на инвалид, с обем на двигателя до 1800 куб. см и до мощност до 100 конски сили.
(2) (Отм., ДВ, бр. 109 от 2001 г.).
(3) При прехвърляне на собствеността на превозното средство новият собственик не заплаща данъка, ако предишният собственик го е платил за времето до края на календарната година.

От тук следва, че не трябва да го плащам пак

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330i

Мнение от Nasko_ » 27 Май 2014, 17:02

Колега, получава се така, заради киловатите, които са записани в предната община...и да няма как данъкът за година на 141кв да е като за 41, затова не ти приемат платения данък.
В случая предишният собственик е чист и ти ще трябва да си платиш данъка за годината...или поне да го доплатиш!
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от CAIIIO » 27 Май 2014, 17:07

Nasko_ написа:Колега, получава се така, заради киловатите, които са записани в предната община...и да няма как данъкът за година на 141кв да е като за 41, затова не ти приемат платения данък.
В случая предишният собственик е чист и ти ще трябва да си платиш данъка за годината...или поне да го доплатиш!

Как така става в нашата хубава страна предния собственик си е чист, при реално извършена измама... (даже си е от форума човека)
На документа пише, че е платен за 2014-та, не трябва ли него да си го търсят?

Някакъв вариант за връзка с Община София телефон или нещо друго?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330i

Мнение от Nasko_ » 27 Май 2014, 17:20

Въпросът е друг, в общината на бившия собственик, колата е записана, като 41кв и той е платил цената, която са му поискали, затова той е чист! В твоята община, след като колата се запише с реалните киловати, сумата се променя драстично.
Ако е в допустими граници ще ти приемат данъка, защото за всяка община данъкът е различен, но в твоя случай се получава фрапираща разлика.

Дори и да се свържеш с общината, нищо няма да промениш, защото сте минали по каналния ред, човекът си има договор за покупко-продажба и никой не може да го накара да плати, каквото и да било вече за този автомобил.
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!

ентусиаст
Аватар
Кара: –ше Е60 530 d

Мнение от memorex » 27 Май 2014, 18:42

CAIIIO написа:Казусът е следния:
Купих кола, която в данъчното е била регистрирана като 41 kw., а тя реално е 141 и съответно данъка е 10,25 лева.
Днес отивам да си я регистрирам в моята община, както си му е реда 141 kw. и служителката ми заявява, че не може да приеме данъка за платен за цялата година и трябва аз да плащам пак данък на тази кола, започващ от момента на покупка на колата.

Има ли вариант да се свържа с Община София, за документ който доказва, че данъкът е платен за цялата година?
Или някакъв друг вариант?

Ти как купи колата без документ за платен данък?Това възможно ли е да стане ?В момента на покупката данъка трябва да е платен ,дали ще е за половин или цяла година трябва документ който да го доказва.Ако имаш бележка за платен данък от предшния собственик в друг град ,ти не трябва да плащаш данък за същия период.Цените във всяка община са различни.В случай например че той е платил за 141кв но там цената е по -ниска ,по логиката на служителката сигурно трябва и да се доплаща.Или пък ако е платил по-голяма сума да ти върнат пари.Едва ли.Не вярвам да е така.Освен да са го променили но да каже някой адвокат .И на мен ми е интересно каква ли е истината.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от aristocrat » 27 Май 2014, 19:29

Аз имам познат, дето никога не си регистрира колата в данъчното, но късно се светнах. Яд ме е, че ми взимат парите, а една улица не са оправили и само си троша колата... Всеки гледа само как да сгъне пари. Дори когато правят нещо, не го правят като хората, ами пестят и от материали, и от каквото се сетиш...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kris » 27 Май 2014, 21:01

Не четеш колега, момчето казва че при предишния собственик колата е писана само 41кв, а реално колата е 141кв. И сега неговите го карат да доплати за грешката, което според мен е пълна глупост и ако имам бележка за платен данък ще им срина настроението за дни наред.

Sent from my GT-N5100 using Tapatalk

ентусиаст
Аватар
Кара: –ше Е60 530 d

Мнение от memorex » 27 Май 2014, 21:22

Kris написа:Не четеш колега, момчето казва че при предишния собственик колата е писана само 41кв, а реално колата е 141кв. И сега неговите го карат да доплати за грешката, което според мен е пълна глупост и ако имам бележка за платен данък ще им срина настроението за дни наред.

Не ме разбра,казвам че бележката за платен данък е най-важна .Цената дори и киловатите да са същите може да се различава в зависимост от общината в която е регистрирана.Ако не беше 41 а 241 пари ли щяха да му върнат ? Според мен не.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от CAIIIO » 27 Май 2014, 22:09

Ето я въпросната бележка
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kris » 27 Май 2014, 23:50

memorex написа:
Kris написа:Не четеш колега, момчето казва че при предишния собственик колата е писана само 41кв, а реално колата е 141кв. И сега неговите го карат да доплати за грешката, което според мен е пълна глупост и ако имам бележка за платен данък ще им срина настроението за дни наред.

Не ме разбра,казвам че бележката за платен данък е най-важна .Цената дори и киловатите да са същите може да се различава в зависимост от общината в която е регистрирана.Ако не беше 41 а 241 пари ли щяха да му върнат ? Според мен не.

Да наистина е така, всяка община си налага различни данъци. Но тук казуса е както съм го описал по-горе. Варианта е продавача да е платил само част от данъка за годината. Нещо ми се вижда различна колонката с описанието от това което платих аз, но може и да бъркам.

Но ако всичко си е наред и това е за цяла година, тия от данъчното ще ги направя сами да си говорят. Защото (както каза и колегата) различните общини с различен данък. Естествено че това 325-ца е смешно, но разбира се тази грешка не е по твоя вина и съответно могат да го дудат тази година и другата да ти начислят нормалния за общината.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от CAIIIO » 27 Май 2014, 23:57

Kris написа:
memorex написа:

Да наистина е така, всяка община си налага различни данъци. Но тук казуса е както съм го описал по-горе. Варианта е продавача да е платил само част от данъка за годината. Нещо ми се вижда различна колонката с описанието от това което платих аз, но може и да бъркам.

Но ако всичко си е наред и това е за цяла година, тия от данъчното ще ги направя сами да си говорят. Защото (както каза и колегата) различните общини с различен данък. Естествено че това 325-ца е смешно, но разбира се тази грешка не е по твоя вина и съответно могат да го дудат тази година и другата да ти начислят нормалния за общината.

http://www.calculator.bg/1/avtomobil_danak.html
Тук при задаване 41 kw. и София излиза точно сумата която е платена от предния собственик 10,25 лева
Към кого мога да се обърна в данъчното, тъй като искам да си защитя правата?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kris » 28 Май 2014, 0:09

Тия "лелки" които са завели колата и са ти казали, че трябва да платиш си имат началник. Отиваш първо при него. И направи си няколко копия на бележката за платения данък и ако ти я искат за нещо им давай копието, а оригинала само показвай. Никой не може да те задължи да им дадеш оригинала.

Аз така няколко пъти съм правил скандали в моята община. Заради некадърни и некултурни "лелки", но като се развиках (ама като изфирясала недоклатена жена пред цикъл) и направо застанаха мирно, и преди още да съм свършил с проклятията им зададох въпроса кой и къде се намира началника им. И да видиш как веднага се оправят нещата.
При теб разбира се казуса е малко по-различен, но ако отношението е подобно - веднага при началник отдела.

Най-важното: Ти си имаш документ за платен данък, и никой не може да те накара да го платиш втори път заради негова грешка!!!

Следваща

Назад към Извън Темата