Смяна на статут на магазин?
Модератор: Общи модератори
11 мнения
• Страница 1 от 1
- vaykisss
- младши ентусиаст
-
- Кара: e36 compact,96'индивидуъл
- Мечтае да кара: 6 serries
- Детайли за колата: монреалблауууу
Смяна на статут на магазин?
Здравейте,въпросът ми е намерил съм помещение под наем,което е със статут на промишлени стоки,аз искам да го ползвам за хранителни,собственика е възрастен човек и не много в час със законите и тн,той просто си отдава магазин,наемателя да се оправя,той донякъде си е прав човекът
И оттук трябва да се оправям аз,та в нот.акт е записано,че е търговски обект,за агенция по храните ми е ясно,за пожарната също,данъчни и тн,но трябва ли във общината да се подава скици,нот.акт и тн,тоест да почвам от нулата все едно сега е построена сградата и да ходя по,архитекти,проектанти и др,знам ,че времето ,парите и нервите са много(около шест месеца в най добрия случай),или ако инспектора от аг.по храните ако ми одобри помещението и прецени ,че е подходящо за хр.стоки,ще ми издадът разрешение и статут на хр.магазин. Моля някой който се е сблъсквал с подобно нещо да сподели,ако филма е голям не ми е на зор да го отварям този магазин,и ще търся със статут на хр.стоки

И оттук трябва да се оправям аз,та в нот.акт е записано,че е търговски обект,за агенция по храните ми е ясно,за пожарната също,данъчни и тн,но трябва ли във общината да се подава скици,нот.акт и тн,тоест да почвам от нулата все едно сега е построена сградата и да ходя по,архитекти,проектанти и др,знам ,че времето ,парите и нервите са много(около шест месеца в най добрия случай),или ако инспектора от аг.по храните ако ми одобри помещението и прецени ,че е подходящо за хр.стоки,ще ми издадът разрешение и статут на хр.магазин. Моля някой който се е сблъсквал с подобно нещо да сподели,ако филма е голям не ми е на зор да го отварям този магазин,и ще търся със статут на хр.стоки

Re: Смяна на статут на магазин?
филма е голям!!!вътре трябва 2 мивки,отделни помощения много е трудно
- vaykisss
- младши ентусиаст
-
bmw730 написа:филма е голям!!!вътре трябва 2 мивки,отделни помощения много е трудно
Мивките не са проблеш колега,хеи-то ще го оправя,общината ми е филма на мен

Утре,вдругиден ще мръдна към общината да видим кво ще кажат,ама ония лелки хич не са по обясненията,и ме е шубе да не трябва да минавам филма от начало

- ///M Power
- старши ентусиаст
-
- Кара: си Е65-цата.
vaykisss написа:bmw730 написа:филма е голям!!!вътре трябва 2 мивки,отделни помощения много е трудно
Мивките не са проблеш колега,хеи-то ще го оправя,общината ми е филма на мен![]()
Утре,вдругиден ще мръдна към общината да видим кво ще кажат,ама ония лелки хич не са по обясненията,и ме е шубе да не трябва да минавам филма от начало
Принципно ти трябва смяна предназначението, (проектиране на ремонта, разрешение за строеж, въвеждане в екплотация), но пробвай дали ще ти дадът разрешение от агенцията по храните ( виждал съм да искат да пише за хранително стоки, но са се съгласявали и само на магазин или на търговско помещение).
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti
- Mario Andretti
- vaykisss
- младши ентусиаст
-
///M Power написа:vaykisss написа:bmw730 написа:филма е голям!!!вътре трябва 2 мивки,отделни помощения много е трудно
Мивките не са проблеш колега,хеи-то ще го оправя,общината ми е филма на мен![]()
Принципно ти трябва смяна предназначението, (проектиране на ремонта, разрешение за строеж, въвеждане в екплотация), но пробвай дали ще ти дадът разрешение от агенцията по храните ( виждал съм да искат да пише за хранително стоки, но са се съгласявали и само на магазин или на търговско помещение).
Ей това вече е малко обнадеждаващо

Принципно ти трябва архитект, ВиК, пожарна безопасност, електро и ОВ за смяната на статута. Проекта се прави за около седмица-две от всички специалности и не би трябвало да струва кой-знае-колко. Намираш си архитект, който е в час с това и той обикновено си има човек от всяка специалност. Цялата процедура не е стряскащо дълга особено ако архитекта е печен и има връзки в общината.
- sobiss
- младши ентусиаст
-
- Кара: Compact m43tu
- Мечтае да кара: E28
Ако се стигне до смяна на статут, процедурата е тежка, бавна и скъпа.
На хартия изглежда лесно, но почнеш ли веднъж, попадаш в ада...без да преувеличавам.
Отиваш в някоя надзорна фирма, там ще ти обяснят всичко от-до.
Ако успееш да смениш статута за по малко от 4 месеца, ще си щастливец.
http://www.xn--80akij1anct.bg/105510561 ... 81048.html
тука има инфо
На хартия изглежда лесно, но почнеш ли веднъж, попадаш в ада...без да преувеличавам.
Отиваш в някоя надзорна фирма, там ще ти обяснят всичко от-до.
Ако успееш да смениш статута за по малко от 4 месеца, ще си щастливец.

http://www.xn--80akij1anct.bg/105510561 ... 81048.html
тука има инфо
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
- ///M Power
- старши ентусиаст
-
- Кара: си Е65-цата.
TNT написа:По спомен е около 900лв. смяната на статут
Колега на казвай точни суми, защото може и да не излязат вярни.
Ако ще променяш предназначение то помещението:
1.Проектиране - Ще ти трябват проекти по - Арх.,ВиК,ОВК,Ел., някакво конструктивно становище (ако не буташ нищо), ПБЗ, Пожарна безопасност, и някакъв енергиен доклад - като пари трудно под 400-500 лв, като време 1 седмица.
2.Внасяне в общината за разрешение за строеж, има 2 вариант:
а. да се гледа на съвет(хич не го обичат общината) което става бавно може и повече от 2 месеца да се забави ( особенно сега лятото покрай отпуските)
б. с оценка на надзорна фирма, когато се внесе за 2 седмици трябва да е готово по закон, но обикновенно минава около 1 месец. като пари пак 400-500 лв
(таксата в общината и за двата варианта са около 50-100 лв)
3.След като си направил ремонта надзорната фирма ти пише доклад за въвеждане в експлотация ( правят се един куп документи и друга бумащина) и за около 14-30 дни ( ако не е в София) имаш ново предназначение на помещението. Като пари предполагам пак около 500 лв за надзор , както и самата такса в общината около 1 на кв.м.
Общо като пари поне едни 2000 лв. едни 3-4 месеца не ти мърдат.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti
- Mario Andretti
- stefan8898
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: samolet
- Мечтае да кара: F10 M5
Така е - 3 -4 месеца оптимистичен вариант, по реалситичен - 6 месеца си сложи като време, а и една торба нерви да не забравиш да заделиш.
- Николай Диянов
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39/ Е60
- Мечтае да кара: X6 цвят бордо
Това, което са написали колегите по- горе горе долу обобщава нещата. Касае за сравнително мудна процедура, която може и да погълне доста средства. Доколкото разбрах, имотът също така е под наем, което означава, че за всички действия пред институциите ще трябва и едно доста подробно пълномощно.
11 мнения
• Страница 1 от 1