Съвет за силикон за лепене на автостъкло

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е36
Мечтае да кара: по хубави пътища

Мнение от GKuzmanov » 26 Юли 2014, 10:32

Колеги дайте съвет за силикон/лепило за лепене на автостъкла ?
До тук имам един глас за FT 101 Flextec на Ceresit, но тъй като човекът който ми го препоръча го е ползвал доста скоро, не съм сигурен в дългосрочен план дали не би имало проблем с него.

П.П. Моля само не ми препоръчвайте да ходя в кобра да си купя от тяхното лепило. Сменял съм там стъкло и не останах доволен ... стъклото или не беше добре почистено или основата в резултат от което силикона не беше хванал и течеше, отделно не ползват дистанционери при монтажа което си пролича по линията на купето спрямо стъклото (седеше леко вдлъбното в единя край) и на всичкото от горе гумите който сложиха изгоряха за половин лято.

П.П.2. ако има значение ще слагам оригинално стъкло втора употреба с 5мм дистанционери и оригинални нови уплътнения.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Съвет за силикон за лепене на автостъкло

Мнение от дид0 » 26 Юли 2014, 11:22

Ние работим със силикон Sika.
Sikaflex 256. Това е може би най доброто на нашия пазар.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от GecataBMW-E46 » 26 Юли 2014, 11:31

Аз лично съм ползвал на Foerch,немски силикон е със страшно качество специално за автомобилни стъкла но е малко скъп иначе няма никви ядове.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от GKuzmanov » 26 Юли 2014, 11:35

И аз се спрях на сика-та . А дали ще има проблем с автофолио ? Така или иначе стъклото ми е във хола та си купих от лумар фолио и снощи го сложих (на 1см. от мястото където ще има силикон), но сутринта започна да ме притеснява при монтажа ако омажа фолиото със силикон да не би да стане проблем и да прецака фолиото ?

п.п. отивам да го купувам и ще се борим :mhihi: евентуално снимки при успех ...
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от дид0 » 26 Юли 2014, 20:53

Мисля че няма да създаде проблеми :roll:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от GKuzmanov » 26 Юли 2014, 23:25

Тъй като ми отне доста време да чегъртам стария силикон не успях да стигна до монтажа, ама ми изкочиха няколко въпроса:
Колата е Е36

- Гумите се набиват на стъклото предварително или след като е залепено се пъхат ?
- Нужно ли е да слагам дистанционери (след 4-5 часово рязане на силикон и пиене на бира стигнах до заключението, че такива не е имало)? От дару кар ми казаха че трябва, ама ако сложа гумите на стъклото долната част не играе ли ролята на дистанционер и съответно ако ги сложа няма ли да ми надигат ?
- Силикона на стъклото ли да го сложа или на рамката на колата ?

П.П. първоначално мислех да сложа силикона на рамката и да натисна дистанционерите в силикона докато опрат в ламарината след което да сложа стъклото и чак на следващия ден да пъхам гумите, ама днес нещо се обърках докато разглеждах и чоплех по колата
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kris » 26 Юли 2014, 23:43

При мен на старата кола като сменях джама, гумите ми ги сложиха на стъклото заедно с лайсната отгоре, после намазаха рамката със силикон и после сложиха стъклото. Всичко си пасна перфектно и не съм имал течове и свирения от вятър.

Като ги питах има ли начин после да се слагат уплътнения и т.н., казаха че неставало.

Това при хора които се занимават с автостъкла.

Пантерчо
Аватар
Кара: WBS нов внос
Мечтае да кара: Е30 от скъпите

Мнение от Bavarcho » 27 Юли 2014, 10:44

силикона се слага на колата задължително, сложиш ли го на стъклото почти сигурно ще тече някъде.
Изображение

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 27 Юли 2014, 11:40

Сиката си е добро лепило, но майсторите от кобра обикновено са с 2 леви ръце. Принципно има дистанционери (буфери) и стъклото трябва да има 4мм отгоре застъпване задължително иначе вътре се чува и шумоли с по-голяма скорост.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от GKuzmanov » 27 Юли 2014, 13:45

Показа се слънцето и ще ходя да го слагам :roll:

b00st написа:Сиката си е добро лепило, но майсторите от кобра обикновено са с 2 леви ръце. Принципно има дистанционери (буфери) и стъклото трябва да има 4мм отгоре застъпване задължително иначе вътре се чува и шумоли с по-голяма скорост.

Какво имаш предвид под застъпване от 4мм ? Преди малко набих гумите и сега умувам дали да не залепя дистанционерите на стъклото ... като гледам или ще е точно разстоянието или ще надигат съвсем малко гумите да не опрат на ламарините ...
Също така се чудя дали да сложа в четирите ъгъла само или да сложа по един и на дългите страни по средата ?

Мерси на всички за отговорите, отивам да пусна последна прахосмукачка и ако никой друг не е дал някакъв акъл ще го слагам така както съм си го наумил :mhihi:

b.t.w. сменям задно стъкло, че май не стана ясно :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 с ... ръжда

Мнение от ивчо » 27 Юли 2014, 17:56

В Кобра ползват полиуретаново лепило за стъкла !
Пробвах го и аз - е няма такова лепило ... За отрицателно време стяга и съхне !
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали? :mhihi:

The night is dark and full of lo6o :mhihi: :paranoid:

Пантерчо
Аватар
Кара: WBS нов внос
Мечтае да кара: Е30 от скъпите

Мнение от Bavarcho » 27 Юли 2014, 19:01

ивчо написа:В Кобра ползват полиуретаново лепило за стъкла !

полиуретановото съхне поне 24 часа.. иначе става бетон :yes:
аз постоянно лепя разни работи с полиуретаново на салам. и две стъкла съм слагал с такова става супер, даже може би излиза малко по-евтино от другия силикон за джамове.
Изображение

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 27 Юли 2014, 20:01

Bavarcho написа:

полиуретановото съхне поне 24 часа.. иначе става бетон :yes:
аз постоянно лепя разни работи с полиуретаново на салам. и две стъкла съм слагал с такова става супер, даже може би излиза малко по-евтино от другия силикон за джамове.

То ако става въпрос полоуретана съхне изцяло 1 седмица. Но този на sika 256, където е за автостъкла, за 3-4 часа е стегнал толкова, че е безопасно да караш - под това се разбира ако се пребиеш някъде, стъклото ще си е там, а не някъде на пътя :D

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 318is, E46 328ci

Мнение от CTORH » 07 Авг 2014, 13:49

А тея дистанционери между стъклото и рамката откъде ги взимате?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 07 Авг 2014, 23:52

:OT: Не само в Кобра,навсякъде за лепене на автостъкла се ползва полиуретаново 1к лепило.Кой и защо реши да му вика "силикон" не знам....вероятно заради опаковката :lol:
GKuzmanov написа:Тъй като ми отне доста време да чегъртам стария силикон не успях да стигна до монтажа, ама ми изкочиха няколко въпроса:
Колата е Е36

- Гумите се набиват на стъклото предварително или след като е залепено се пъхат ?
- Нужно ли е да слагам дистанционери (след 4-5 часово рязане на силикон и пиене на бира стигнах до заключението, че такива не е имало)? От дару кар ми казаха че трябва, ама ако сложа гумите на стъклото долната част не играе ли ролята на дистанционер и съответно ако ги сложа няма ли да ми надигат ?
- Силикона на стъклото ли да го сложа или на рамката на колата ?

П.П. първоначално мислех да сложа силикона на рамката и да натисна дистанционерите в силикона докато опрат в ламарината след което да сложа стъклото и чак на следващия ден да пъхам гумите, ама днес нещо се обърках докато разглеждах и чоплех по колата

Гумите се набиват предварително.
Дистанционери се слагат на долния ръб на стъклото,да не се свлече преди да е стегнало лепилото,но това не е задължително,зависи от колата/стъклото.Между стъклото и рамката дистанционери НЯМА!
Лепилото се нанася ВИНАГИ в/у рамката,дето ще легне стъклото!
За качествено залепване се ползват още специални почистващи препарати и т.нар. "праймер"->един вид грунд,подобряващ адхезията м/у 2 те лепени повърхности.
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

Назад към Извън Темата