Въпрос Относно дневните светлини и габаритите ?
Модератор: Общи модератори
50 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
- Bladest
- Потребител
-
- Кара: Ръждата
- Мечтае да кара: Ръждата
- Детайли за колата: Ръждясала с паднала боя и лак
Въпрос Относно дневните светлини и габаритите ?
Питах днес катаджиите те не ми казаха нищо, питах един познат той ми разправя че колата била нелегално модифицирана и т.н. Въпроса ми е когато човек разполага с дневни светлини който не са фабрично монтирано на автомобила но са на да кажем марката филипс http://www.philips.co.uk/c-p/12825WLEDX ... s-drl-12-v за този модел става въпрос има си всички нужни сертификати и хич не е евтин,длъжен ли съм да карам на габарити ?
Или мога само с дневните светлини да си карам ?
Или изобщо не мога да си карам с дневните светлини трябва да си пусна късите щото колата ми фабрично ги няма ? Моля някой компетентен да ме просветли
Или мога само с дневните светлини да си карам ?
Или изобщо не мога да си карам с дневните светлини трябва да си пусна късите щото колата ми фабрично ги няма ? Моля някой компетентен да ме просветли

Иска BMW, иска Audi или Mercedes за много палки / Тука са научени от малки Иска BMW, иска Audi или Mercedes за много палки / Тука са научени от малки
- DLVasilev
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34 tds, W140 400SE
- Мечтае да кара: ГАЗ-24 Волга V8 ЗМЗ-511
- Детайли за колата: Капаци, калници, врати, брони, таван и торба с бурми и чукачки след смяна на накладки
Re: Въпрос Относно дневните светлини и габаритите ?
Карай на къси и ще се просветлиш сам
Що не ги пита кат дали може да караш на плафони ако са с крушки осрам примерно?
Какво толкова като си пуснеш фаровете?

Що не ги пита кат дали може да караш на плафони ако са с крушки осрам примерно?
Какво толкова като си пуснеш фаровете?

ATR-42/72
- бабъл
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: F31
Минаваш технотест и си карай колкото искаш.
Това ако си го монтирал на мястото на халогените, историята помни случаи, за написването на 2 акта - за каране без дневни светлини и за карана на халогени, без да го изискват съответните метеорологични условия 

Не Мы такие, Жизнь такая
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
Откакто вкараха този закон 70% от колите заприличаха на рекламни коли на цирка. Останалите 28% просто заслепяват през деня независимо с къси или дълги светлини.

Според чл. 70(3) от ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА "През деня моторните превозни средства се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини."
Допълнителните разпоредби към ЗДвП поясняват понятието "дневни светлини" (не светлини за движение през деня). Това са светлини, предназначени за подобряване на възприемането и видимостта на предната част на пътно превозно средство при движението му.
Правило № 48 на Икономическата комисия за Европа на Организацията на обединените нации (Правило 48 на ИКЕ на ООН) описва интензитета на светлината, маркировката, позицията на "дневните светлини" (отново не изискваните от чл. 70(3) ЗДвП светлини за движение през деня). Някой източници цитират рев.5 на правилото и понятието „фар за движение през деня”.
Габаритите и LED светлините са светлини за движение през деня просто, защото няма никакви изисквания. НЕ е указана позицията, формата, цветът, видът на крушката. Не е необходим сертификат.
Накратко: Денем в България човек има право да кара на габарити или LED светлини (Освен при намалена видимост или в тунел)
***Съдебна практика***
Към 01.01.2014 г. има три обжалвани Наказателни Постановления от Акт за използване на LED дневни светлини денем (по чл. 70, ал. 3 от ЗДвП). И трите съдът ОТМЕНЯ.
Допълнителните разпоредби към ЗДвП поясняват понятието "дневни светлини" (не светлини за движение през деня). Това са светлини, предназначени за подобряване на възприемането и видимостта на предната част на пътно превозно средство при движението му.
Правило № 48 на Икономическата комисия за Европа на Организацията на обединените нации (Правило 48 на ИКЕ на ООН) описва интензитета на светлината, маркировката, позицията на "дневните светлини" (отново не изискваните от чл. 70(3) ЗДвП светлини за движение през деня). Някой източници цитират рев.5 на правилото и понятието „фар за движение през деня”.
Габаритите и LED светлините са светлини за движение през деня просто, защото няма никакви изисквания. НЕ е указана позицията, формата, цветът, видът на крушката. Не е необходим сертификат.
Накратко: Денем в България човек има право да кара на габарити или LED светлини (Освен при намалена видимост или в тунел)
***Съдебна практика***
Към 01.01.2014 г. има три обжалвани Наказателни Постановления от Акт за използване на LED дневни светлини денем (по чл. 70, ал. 3 от ЗДвП). И трите съдът ОТМЕНЯ.
- Bladest
- Потребител
-
http://luxima.bg/DNEVNI-SVETLINI-DRL.html вижте пдфа в саита на луксима говорих с шефа на луксима те от там са купувани и той каза
нямало проблеми да карам с днневни светлини, само без габарити и т.н. Стига да са монтирани правилно в пдфа има официален отговор от техно тест.
нямало проблеми да карам с днневни светлини, само без габарити и т.н. Стига да са монтирани правилно в пдфа има официален отговор от техно тест.
Иска BMW, иска Audi или Mercedes за много палки / Тука са научени от малки Иска BMW, иска Audi или Mercedes за много палки / Тука са научени от малки
- DLVasilev
- младши ентусиаст
-
- Детайли за колата: Капаци, калници, врати, брони, таван и торба с бурми и чукачки след смяна на накладки
Добре ако си пуснеш фаровете какво ще ти стане не разбрах? или е зор да дадеш 300 лв за глупости?

ATR-42/72
- Bladest
- Потребител
-
Хората които са с фабрични ксенони им е по изгодно да карат с дневни светлини щото като изгори едната крушка
150лв примерно или 200лв според зависи за тва не искам да си пускам фаровете , пускам ги фаровете през ноща.
150лв примерно или 200лв според зависи за тва не искам да си пускам фаровете , пускам ги фаровете през ноща.
- k-hristov
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 Compact M40B18 M-tech
DLVasilev написа:Добре ако си пуснеш фаровете какво ще ти стане не разбрах? или е зор да дадеш 300 лв за глупости?
Както вече маса умно хора обясниха, това с карането на фарове е конспирация измислена от Бойко и Вальо Златев.Все пак, на фарове имаме повече консумация, съответно се повишава разхода на гориво, и от там в гушите на Вальо и Бойко.Схемата е ток

- Bladest
- Потребител
-
k-hristov написа:DLVasilev написа:Добре ако си пуснеш фаровете какво ще ти стане не разбрах? или е зор да дадеш 300 лв за глупости?
Както вече маса умно хора обясниха, това с карането на фарове е конспирация измислена от Бойко и Вальо Златев.Все пак, на фарове имаме повече консумация, съответно се повишава разхода на гориво, и от там в гушите на Вальо и Бойко.Схемата е ток
Схемата не е ток разхода на гориво да е макс 1 литър на 100км на колите с големи двигатели но, който е с фабричен ксенон 150-200лв едната крушка примерно.......и съответно тея дето продават крушки са на далавера.2г карах с фабричния ксенон еи така пуснат нон стоп ии накрая сменях и крушки и баласти а като си карам само вечерта кара по повече време поне 3-4-5г според зависи колко често се пуска.
- DLVasilev
- младши ентусиаст
-
И с колко го повишава? 50л/100км? Стига глупости. По тая логика направо им драснете клечките на тия коли, тамън зимата няма да ползвате парно щото и това повишава разхода, колата ще е винаги топла и ще свети нон-стоп и ще ударите топлофикация в земята 

ATR-42/72
k-hristov написа:DLVasilev написа:Добре ако си пуснеш фаровете какво ще ти стане не разбрах? или е зор да дадеш 300 лв за глупости?
Ти сериозно ли вярваш на това

аз се чудех що тва лято такива жеги ,пак то да можем да караме на клима да гори повече,явно са са докопали и до ХААРП
а по темата що не си сложиш направо един ДРЛ модул ми са занимаваш с глупости найстина

- bam-bam
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39
- Мечтае да кара: Е92
DLVasilev, човека иска да спазва закона и ако в него пише, че може да кара само на лед .. защо да не ?
Мен също ме вълнува, понеже и тук и навън гледам коли дето си карат на заводски ледове и явно може ..
Мен също ме вълнува, понеже и тук и навън гледам коли дето си карат на заводски ледове и явно може ..

Освен повишен разход, ксеноновите крушки също не са евтини. В много по-развити европейски държави няма изискване да се кара с включени фарове, така че не е необходимо вечно ние да сме от женската страна. Карайте си спокойно с LED светлини, и ако някой ви напише акт за това, обжалвайте го като изтъкнете мотивите публикувани по-горе от мен, този акт няма как да мине в съда.
50 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4