Цена на проектантски труд
Модератор: Общи модератори
14 мнения
• Страница 1 от 1
- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
- Кара: е53
Цена на проектантски труд
Някой колега, занимаващ се с това може ли да ми каже каква е цената на проектантския труд за изделия?
Днес имах една оферта да започна да помагам на едни хора да си проектират техните неща(и по конкретно корпусите им).
До сега съм го правил това но за себе си и за фирмата която е на баща ми - демек на аванта и/или на много отложено плащане което е там някъде
Става въпрос за проектиране на детайли от метал, които се фрезоват и после имат други финишни обработки.
За архитектурно проектиране и всякакви инсталации по сградите си намерих на сайта на КАБ подробна информация, но за електронни изделия нещо не мога....
Интересува ме и как се калкулира тая цена на края - на час или на см^2/см^3 или как?
Днес имах една оферта да започна да помагам на едни хора да си проектират техните неща(и по конкретно корпусите им).
До сега съм го правил това но за себе си и за фирмата която е на баща ми - демек на аванта и/или на много отложено плащане което е там някъде

Става въпрос за проектиране на детайли от метал, които се фрезоват и после имат други финишни обработки.
За архитектурно проектиране и всякакви инсталации по сградите си намерих на сайта на КАБ подробна информация, но за електронни изделия нещо не мога....
Интересува ме и как се калкулира тая цена на края - на час или на см^2/см^3 или как?
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
Re: Цена на проектантски труд
Cyberloner написа:... но за електронни изделия нещо не мога....
Адски зависи от електронните изделия... Един може да прави двуслойна платка с 8-битов процесор на нея за управление на пасатор, друг може да прави 12-16-слойна R&D платка с 1000-краков FPGA за някой клъстер или 5G мрежа, която струва майка си и баща си, чисто за производство дори само. Та определено не е на кв. см

Ако имаш конкретна идея за нещо можеш директно да се обърнеш със заданието към произволна българска фирма занимаваща с подобна дейност и да ти кажат цената. Гарантирам ти, че от 5 фирми ще има разлика от поне 200% между най-евтината и най-скъпата оферта

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
Само дето аз няма да проектирам платки а механични детайли, както съм написал по горе 
Иначе в белия свят за рутиране на платки(само рутиране, не за измисляне на схема) цената е ясна и е 50 цента на пин.

Иначе в белия свят за рутиране на платки(само рутиране, не за измисляне на схема) цената е ясна и е 50 цента на пин.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
Cyberloner написа:Само дето аз няма да проектирам платки а механични детайли, както съм написал по горе
Знаех си, че аз нещо не съм вденал

Cyberloner написа:За архитектурно проектиране и всякакви инсталации по сградите си намерих на сайта на КАБ подробна информация, но за електронни изделия нещо не мога....
Cyberloner написа:Иначе в белия свят за рутиране на платки(само рутиране, не за измисляне на схема) цената е ясна и е 50 цента на пин.
В такъв случай определено не искам да съм проС рутер, ше им работя за без пари, ай сиктир

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
Cyberloner написа:Някой колега, занимаващ се с това може ли да ми каже каква е цената на проектантския труд за изделия?
За работа на 3Д CAD програми ли става въпрос? Предполагам ,че е в зависимост от сложността на изделието и съответно часове работа....
ПП: и на мен ми е интересно.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
- speeder88
- младши ентусиаст
-
- Кара: кошара!
- Мечтае да кара: BMW M3 E46
А защо не говориш с баща си колко ги е чарджил и да си направиш изводите от там?

SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията
- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
Да за CAD става дума и по-конкретно SolidWorks модели + чертежи за фрезоввани детайли от алуминий.
Детайлите сами по себе си не са някаква сложнотия или да има подвижни части с работни хлабини, допуски по няколко микрона и т.н. Но ако се взима на час то тогава каква е часовата ставка?
А и всеки, занимавал се с проектиране знае че седиш 3 часа и нещо не можеш да нагодиш 5 дупки една спрямо друга как ще е най-добре, но в следващия момент за нещо друго правиш 150 отвора за секунди като е ясно какво трябва да се направи.
@speeder88 баща ми никого не е "чарджил" че да го питам него - аз чертая неща за него, които той си произвежда, така че аз би трябвал ода го "чарджа" него
Детайлите сами по себе си не са някаква сложнотия или да има подвижни части с работни хлабини, допуски по няколко микрона и т.н. Но ако се взима на час то тогава каква е часовата ставка?
А и всеки, занимавал се с проектиране знае че седиш 3 часа и нещо не можеш да нагодиш 5 дупки една спрямо друга как ще е най-добре, но в следващия момент за нещо друго правиш 150 отвора за секунди като е ясно какво трябва да се направи.
@speeder88 баща ми никого не е "чарджил" че да го питам него - аз чертая неща за него, които той си произвежда, така че аз би трябвал ода го "чарджа" него

- speeder88
- младши ентусиаст
-
- Кара: кошара!
- Мечтае да кара: BMW M3 E46
Извинявай, мислих, че той се занимава с проектиране на подобни неща и ти си оказвал помощ.

SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
Ние "чарджим" по 25 Е/час, като часовете се съгласуват предварително с клиента. Това е ако клиента има готова концепция.
Ако от нас се иска да му предложим концепция, тогава цената е според случая, клиента, конкуренцията и т.н. Като се почне от 10-11 Е/час, та до 50 и повече...
Ако от нас се иска да му предложим концепция, тогава цената е според случая, клиента, конкуренцията и т.н. Като се почне от 10-11 Е/час, та до 50 и повече...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
drago_pavlov написа:Ние "чарджим" по 25 Е/час, като часовете се съгласуват предварително с клиента. Това е ако клиента има готова концепция.
Ако не е тайна, тези цени за БГ пазара ли са или работите и с/в чужбина.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
BMW_RIDER написа:drago_pavlov написа:Ние "чарджим" по 25 Е/час, като часовете се съгласуват предварително с клиента. Това е ако клиента има готова концепция.
Ако не е тайна, тези цени за БГ пазара ли са или работите и с/в чужбина.
Предимно за чуждестранни клиенти.
БГ клиентите не обичат да плащат за дизайн... Затова им го слагаме в цената на оборудването
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- a bmw driver
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: '97, Е36 320i touring
- Мечтае да кара: M5
- Детайли за колата: techno violet metallic
Цената в Русе е около 40лв/ч. Лично аз да пробия подбивам цената- 20-30лв/ч. Но много зависи и какво ще проектираш, сложността на детайл/възел/машина.
BMW не може да се опише, трябва да се почувства.

- Sharo
- старши ентусиаст
-
- Кара: или поне се учи ежедневно
- Мечтае да кара: М3 CSL, Z4М
Зависи дали ще подготвиш и фалийловете директно за производство според машините и инструментите им или ще си го направиш според твойте си виждания и ще спреш само до пдф-а
ти ли клатиш или клати бас-а.. егати номера паднаа двата таса http://youtube.com/watch?v=NYchvWbcvf0&feature=related
Хайде да покараме малко кола
Хайде да покараме малко кола
- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
Моделите и чертежите ще бъдат съобразени с набора инструменти и възможностите на фрезите им, но самото програмиране на машините те си го правят. Така или иначе се договорихме за цена за цялото изделие, а не на време или обем.
Мерси на всички колеги, които помогнаха
Мерси на всички колеги, които помогнаха

14 мнения
• Страница 1 от 1