Цена на проектантски труд

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е53

Цена на проектантски труд

Мнение от Cyberloner » 25 Авг 2014, 20:18

Някой колега, занимаващ се с това може ли да ми каже каква е цената на проектантския труд за изделия?
Днес имах една оферта да започна да помагам на едни хора да си проектират техните неща(и по конкретно корпусите им).

До сега съм го правил това но за себе си и за фирмата която е на баща ми - демек на аванта и/или на много отложено плащане което е там някъде :)

Става въпрос за проектиране на детайли от метал, които се фрезоват и после имат други финишни обработки.

За архитектурно проектиране и всякакви инсталации по сградите си намерих на сайта на КАБ подробна информация, но за електронни изделия нещо не мога....

Интересува ме и как се калкулира тая цена на края - на час или на см^2/см^3 или как?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Re: Цена на проектантски труд

Мнение от Nickelback » 25 Авг 2014, 22:43

Cyberloner написа:... но за електронни изделия нещо не мога....

Интересува ме и как се калкулира тая цена на края - на час или на см^2/см^3 или как?

Адски зависи от електронните изделия... Един може да прави двуслойна платка с 8-битов процесор на нея за управление на пасатор, друг може да прави 12-16-слойна R&D платка с 1000-краков FPGA за някой клъстер или 5G мрежа, която струва майка си и баща си, чисто за производство дори само. Та определено не е на кв. см :nono: По-скоро се калкулира на база експертност и съответно - "на час" :yes:
Ако имаш конкретна идея за нещо можеш директно да се обърнеш със заданието към произволна българска фирма занимаваща с подобна дейност и да ти кажат цената. Гарантирам ти, че от 5 фирми ще има разлика от поне 200% между най-евтината и най-скъпата оферта :ok:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Cyberloner » 25 Авг 2014, 23:13

Само дето аз няма да проектирам платки а механични детайли, както съм написал по горе :)

Иначе в белия свят за рутиране на платки(само рутиране, не за измисляне на схема) цената е ясна и е 50 цента на пин.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 25 Авг 2014, 23:24

Cyberloner написа:Само дето аз няма да проектирам платки а механични детайли, както съм написал по горе :)

Иначе в белия свят за рутиране на платки(само рутиране, не за измисляне на схема) цената е ясна и е 50 цента на пин.

Знаех си, че аз нещо не съм вденал :dunno: Останах с впечатление, че сондираш за проектантския труд по принцип :paranoid:

Cyberloner написа:За архитектурно проектиране и всякакви инсталации по сградите си намерих на сайта на КАБ подробна информация, но за електронни изделия нещо не мога....

Cyberloner написа:Иначе в белия свят за рутиране на платки(само рутиране, не за измисляне на схема) цената е ясна и е 50 цента на пин.

В такъв случай определено не искам да съм проС рутер, ше им работя за без пари, ай сиктир :ok:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Мнение от BMW_RIDER » 26 Авг 2014, 10:58

Cyberloner написа:Някой колега, занимаващ се с това може ли да ми каже каква е цената на проектантския труд за изделия?
Днес имах една оферта да започна да помагам на едни хора да си проектират техните неща(и по конкретно корпусите им).

До сега съм го правил това но за себе си и за фирмата която е на баща ми - демек на аванта и/или на много отложено плащане което е там някъде :)

Става въпрос за проектиране на детайли от метал, които се фрезоват и после имат други финишни обработки.

За архитектурно проектиране и всякакви инсталации по сградите си намерих на сайта на КАБ подробна информация, но за електронни изделия нещо не мога....

За работа на 3Д CAD програми ли става въпрос? Предполагам ,че е в зависимост от сложността на изделието и съответно часове работа....

ПП: и на мен ми е интересно.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кошара!
Мечтае да кара: BMW M3 E46

Мнение от speeder88 » 26 Авг 2014, 11:01

А защо не говориш с баща си колко ги е чарджил и да си направиш изводите от там?
Изображение
SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Cyberloner » 26 Авг 2014, 11:08

Да за CAD става дума и по-конкретно SolidWorks модели + чертежи за фрезоввани детайли от алуминий.
Детайлите сами по себе си не са някаква сложнотия или да има подвижни части с работни хлабини, допуски по няколко микрона и т.н. Но ако се взима на час то тогава каква е часовата ставка?

А и всеки, занимавал се с проектиране знае че седиш 3 часа и нещо не можеш да нагодиш 5 дупки една спрямо друга как ще е най-добре, но в следващия момент за нещо друго правиш 150 отвора за секунди като е ясно какво трябва да се направи.

@speeder88 баща ми никого не е "чарджил" че да го питам него - аз чертая неща за него, които той си произвежда, така че аз би трябвал ода го "чарджа" него :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кошара!
Мечтае да кара: BMW M3 E46

Мнение от speeder88 » 26 Авг 2014, 11:19

Извинявай, мислих, че той се занимава с проектиране на подобни неща и ти си оказвал помощ.
Изображение
SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 26 Авг 2014, 11:26

Ние "чарджим" по 25 Е/час, като часовете се съгласуват предварително с клиента. Това е ако клиента има готова концепция.
Ако от нас се иска да му предложим концепция, тогава цената е според случая, клиента, конкуренцията и т.н. Като се почне от 10-11 Е/час, та до 50 и повече...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Мнение от BMW_RIDER » 26 Авг 2014, 12:43

drago_pavlov написа:Ние "чарджим" по 25 Е/час, като часовете се съгласуват предварително с клиента. Това е ако клиента има готова концепция.
Ако от нас се иска да му предложим концепция, тогава цената е според случая, клиента, конкуренцията и т.н. Като се почне от 10-11 Е/час, та до 50 и повече...

Ако не е тайна, тези цени за БГ пазара ли са или работите и с/в чужбина.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 26 Авг 2014, 12:59

BMW_RIDER написа:
drago_pavlov написа:Ние "чарджим" по 25 Е/час, като часовете се съгласуват предварително с клиента. Това е ако клиента има готова концепция.

Ако не е тайна, тези цени за БГ пазара ли са или работите и с/в чужбина.

Предимно за чуждестранни клиенти.
БГ клиентите не обичат да плащат за дизайн... Затова им го слагаме в цената на оборудването
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: '97, Е36 320i touring
Мечтае да кара: M5
Детайли за колата: techno violet metallic

Мнение от a bmw driver » 27 Авг 2014, 12:26

Цената в Русе е около 40лв/ч. Лично аз да пробия подбивам цената- 20-30лв/ч. Но много зависи и какво ще проектираш, сложността на детайл/възел/машина.
BMW не може да се опише, трябва да се почувства.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: или поне се учи ежедневно
Мечтае да кара: М3 CSL, Z4М

Мнение от Sharo » 27 Авг 2014, 12:33

Зависи дали ще подготвиш и фалийловете директно за производство според машините и инструментите им или ще си го направиш според твойте си виждания и ще спреш само до пдф-а
ти ли клатиш или клати бас-а.. егати номера паднаа двата таса http://youtube.com/watch?v=NYchvWbcvf0&feature=related
Хайде да покараме малко кола

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Cyberloner » 27 Авг 2014, 20:05

Моделите и чертежите ще бъдат съобразени с набора инструменти и възможностите на фрезите им, но самото програмиране на машините те си го правят. Така или иначе се договорихме за цена за цялото изделие, а не на време или обем.
Мерси на всички колеги, които помогнаха :bchug:

Назад към Извън Темата