Въпрос за данък на МПС

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Photographer
Аватар
Кара: му се нещо старо

Въпрос за данък на МПС

Мнение от randity » 26 Авг 2014, 20:03

Здравейте!

Тук от няколко дни си задавам един въпрос и не мога да си дам отговор /нямам време да отида да общината да питам/.

Та, закупих кола в началото на годината, нов внос. Регистрирах я в общината, момчето каза, че не трябва да плащам нищо, чак март/април. Да, обаче аз данък тогава не платих, колата има преглед до 01.2015г. Та въпроса ми е, ако отида догодина да си платя данъка, за да мина преглед, ще ми искат ли данък за тази година (2014)? Ще се получи ли така, че сега да отида да дам съответната сума в общината и 2015г. да ги дам отново?

Поздрави!
.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

Изображение

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Re: Въпрос за данък на МПС

Мнение от zAcK » 26 Авг 2014, 20:09

Трябва да се плаща тази година, даже до октомври на мен ми казаха, а я регнах в данъчното миналата седмица.
И да, ще ти искат бележка за платен данък от предходната!
Май вече данъците се плащат на тримесечие дори за мпс-та, ама да не излъжа :dunno:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

Пантерчо
Аватар
Кара: WBS нов внос
Мечтае да кара: Е30 от скъпите

Мнение от Bavarcho » 26 Авг 2014, 20:25

Така ти е казал защото данъците излизат март месец. Когато си купил колата там януари, февруари все още не са били излезли. Но е трябвало да ходиш да я запишеш.. Сега има глоба че не си я записал и ще си платиш данъка за тази година.
Изображение

Photographer
Аватар

Мнение от randity » 26 Авг 2014, 20:29

Демек ако не го платя сега, а отида януари, ще трябва да кихнах 400лв /200лв. ми е данъка на колата/ + лихвите?
.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

Изображение

Старши Алкохолик
Аватар
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 26 Авг 2014, 20:31

Това е директно от закона за местните данъци и такси:

Внасяне на данъка

Данъкът върху превозните средства се плаща на две равни вноски в следните срокове:

от 1 март до 30 юни и
до 30 октомври на годината, за която е дължим.
На предплатилите от 1 март до 30 април за цялата година се прави отстъпка 5 на сто от размера на дължимия данък.

Заплащането на данъка е условие за редовност при годишния технически преглед на превозното средство.
Заплащането на данъка се удостоверява с представяне на издаден или заверен от общината документ.

Данъкът се внася в приход на бюджета на общината, по постоянния адрес, съответно седалището на собственика,
подал декларацията, а когато не е подадена такава и в случаите когато собствениците нямат постоянен адрес
или седалище на територията на страната - в приход на общината, в която е регистрирано превозното средство.

Санкции

Съгласно разпоредбата на чл.4, ал.2 от ЗМДТ невнесеният в срок данък се събира заедно
с лихвите по Закона за лихвите върху данъци, такси и други подобни държавни вземания.

При неспазване на разпоредбите на ЗМДТ за данъка върху превозните средства на виновните
лица се налага глоба в размер от 20 до 200 лв., а на юридическите лица и едноличните търговци -
имуществена санкция в размер от 100 до 500 лв (чл.127, ал.1).

Съгласно разпоредбата на чл.127, ал.2 от ЗМДТ не се смята за административно нарушение
неплащането в срок на данъка върху превозните средства.
Последна промяна zAcK на 26 Авг 2014, 20:35, променена общо 1 път
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

Пантерчо
Аватар

Мнение от Bavarcho » 26 Авг 2014, 20:34

zAcK написа:По-важни срокове за плащане на местни данъци и такси през 2014г.

Данък върху превозните средства
Данъкът се заплаща на две равни вноски в следните срокове: до 31 март и до 30 октомври на годината,
за която е дължим. На предплатилите за цялата година до 30.04.2014 се прави отстъпка от 5 на сто.

до 31 март ако колата не е нов внос януари, февруари, март същата година..

randity написа:Демек ако не го платя сега, а отида януари, ще трябва да кихнах 400лв /200лв. ми е данъка на колата/ + лихвите?

като си купувал да си мислил :yes:
Изображение

Photographer
Аватар

Мнение от randity » 26 Авг 2014, 20:41

Добре, а ако го платя до края на октомври, глоба има ли или не? Това не разбрах.

Изображение

Пантерчо
Аватар

Мнение от Bavarcho » 26 Авг 2014, 21:01

randity написа:Добре, а ако го платя до края на октомври, глоба има ли или не? Това не разбрах.

колегата отгоре с бързия интернет да ти извади до колко време след като си регистрирал колата трябва да я запишеш в данъчното и сам ще се сетиш
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 26 Авг 2014, 21:34

randity написа:... Регистрирах я в общината, момчето каза, че не трябва да плащам нищо, чак март/април...

Той я записал, поне аз това разбирам от горното... :conf: Ако само не е плащан никакъв данък - не е проблем, лихвите мисля не са големи.

Пантерчо
Аватар

Мнение от Bavarcho » 26 Авг 2014, 21:38

~Мишо~ написа:
randity написа:... Регистрирах я в общината, момчето каза, че не трябва да плащам нищо, чак март/април...

Той я записал, поне аз това разбирам от горното... :conf: Ако само не е плащан никакъв данък - не е проблем, лихвите мисля не са големи.

мда, сега като го прочетох пак като си го цитирал верочтно я е записал.
значи няма проблем отиваш и плащаш няма глоба :yes:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 316i compact

Мнение от Infinite » 26 Авг 2014, 22:25

Отиваш, плащаш си данъците и готово. Няма глоби. Щом си я регистрирал в общината в 30 дневен срок след покупката няма глоби. Ще има малка лихва от типа на 2-3 лева върху стария данък. Няма как да платиш новия данък без да платиш стария. Задължения от типа на данъци се погасяват по ред на възникването им.
P.S: До март месец можеш да минеш с миналогодишния данък (възможно е и да греша, но аз така минавам)
Без Провокация Няма Прогрес !

Старши Алкохолик
Аватар

Мнение от zAcK » 26 Авг 2014, 22:33

Infinite написа:P.S: До март месец можеш да минеш с миналогодишния данък (възможно е и да греша, но аз така минавам)

Точно така се минава, щото за текущата година, докато го изчислят тия мъдреци, ако трябва да минаваш преглед, няма как :banghead:
Аз тая година отивам началото на февруари и тия ми викат, ами не сме го сметнали още. Какво толкова му смятат,
като двайската ми е от 6 години регната и имат компютри си нямам никаква идея, ама ми звучи мегатъпо :dummy:

Въпросът е, че колегата я е регнал тази година и пита за първия преглед след тоя от КАТ, където ще му искат данъка от тази :bchug:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ...

Мнение от 520i » 27 Авг 2014, 10:42

Абе не е много редно, но аз преглед минах по следния начин. Чичето в бутката ми даде сметката на общината, по която да преведа данъка. Отидох в първата банка, дадох 4лв данък и 6лв такса, взех си бележката и с нея минах прегледа. Не е редно така, но съдба.
Изображение

Photographer
Аватар

Мнение от randity » 27 Авг 2014, 20:18

Мерси много за отговорите на всички. Тия дни ще отида да го платя, та да знам, че всичко е точно.

П.П. Не обичам аз тези схеми и врътки, обичам всичко да си е както трябва, щото то рано или късно всичко лъсва. Не ми се дават 200лв. данък, ама няма начин.

Поздрави, лека вечер!

:bchug:

Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ...

Мнение от 520i » 27 Авг 2014, 21:37

randity написа:П.П. Не обичам аз тези схеми и врътки, обичам всичко да си е както трябва, щото то рано или късно всичко лъсва. Не ми се дават 200лв. данък, ама няма начин.

:yes:
Изображение

Следваща

Назад към Извън Темата