избор на бинокъл

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Х4 2025
Мечтае да кара: e60 M Power

избор на бинокъл

Мнение от whisky_touch » 05 Сеп 2014, 14:43

Здравейте, колеги. Търся си бинокъл. Няма да ходя на лов с него или нещо подобно така че не ми предлагайте бинокли по 300лв и нагоре. С любителска цел ще се ползва и като се ходи по разходки за губене на време. Доколкото разбрах Никон са добра марка или се бъркам? Цената е около 100-150лв. Другото което ме интересува е с какво съотношение да търся-10х50 добре ли е? В технополис има и 40х70, но доколкото разбрах не струва и е на някаква куча марка за 90лв. Дайте предложения
Съществува един фантастичен свят събран в една композиция даваща толкова радост на пътя! Вулгарно красив свят на брутална мощ, в които няма въздух, а само пушек от изгорели гуми.Там властват технологичния гении,красивия дизаин, красотата. Там няма животни, а само озверели расови коне. Там, всичко се случва на високи обороти и размазващо високите скорости.- Свят на кристално чиста мощ и бензинови пари-светът на автомобилите, светът на БМВ... !

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E91 325d
Мечтае да кара: отново E36 318is

Re: избор на бинокъл

Мнение от k.milanov » 05 Сеп 2014, 14:50

Здрасти, колега!

Лично аз не ги разбирам много биноклите, но преди време ми беше попаднало едно клипче: https://www.youtube.com/watch?v=IJa6jNofW74
Изгледай го струва ми се, че ще ти е полезно. Можеш и да отидеш на ямсто в магазина, виждам, че си от София, магазина е на 50метра от попа.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: M62B44

Мнение от anttonev » 05 Сеп 2014, 15:15

Щом ще го използваш преимуществено през деня, то тогава отношението между диаметъра на обектива и увеличението може и да е по-малко число.
Да вземем 10х50 - отн. е 50/10=5mm. Зеницата ти през деня е с диаметър 3-5мм, тоест този бинокъл ще ти е напълно достатъчен за дневно наблюдение и няма да губиш от зрителното поле. Увеличението си е въпрос на избор. Стар руски БПЦ 8х30, ако намериш, е направо идеален за целта. :bchug:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 05 Сеп 2014, 15:16

whisky_touch написа:Другото което ме интересува е с какво съотношение да търся-10х50 добре ли е? В технополис има и 40х70, но доколкото разбрах не струва и е на някаква куча марка за 90лв. Дайте предложения

И аз много, много не разбирам, но поне за "съотношението" мога да те посъветвам.
10х50 означава 10 пъти приближаване и 50 мм диаметър на лещата.
За бинокъл, който ще се ползва от ръка, а не на статив, 10-12 кратно приближение е оптималното. При по-голямо не е приятно, тъй като и най-малките трептения на ръката ти развалят картината.
Относно диаметъра на лещите - колкото повече, толкова повече :lol: Но бинокли с по-големи от 50 мм, са много обемисти и тежки, т.е. трудни за разнасяне по планините.
Това 40 кратно увеличение на бинокъл за 90 лв. би ме замислило доста за качеството...
Аз ползвам този:
http://brosbg.com/OLYMPUS-12x50-EXPS-I-product-820
от около 4-5 години, за същите цели и мога да кажа, че съм изключително доволен.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 05 Сеп 2014, 21:18

Трудни за разнасяне ама по малко уморяват очите .Малките като габарити бинокли па макар и с голямо увеличение не стават за друго освен да гледаш от балкона гаргите .
Хубав бинокъл обикновенно е скъп защото оптиката е с по добра обработка и изработена от правилните материали а не от пластмаса.Големите лещи дават повече светлина и картината е по контрастна особено за по големи увеличения е препоръчително.Над 8 ,10 кратно увеличение не е много практично защото трябва статив иначе трепти всичко .
Основното при избора е да е високо качество като изработка а не китайски имитации с невероятни увеличения.Тоест известните марки за такава оптика .Гледаш да има регулация на бинокулярното разстояние и добър удобен механизъм за регулиране на фокусното разстояние с плавно движение без луфтове .Гумираните покрития са за предпочитане.Пробваш няколко и така .Варианта с руските въобще не е лош .Това са страхотни оптики с перфектна изработка за съжаление трудно се намират в добро състояние.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Потребител
Аватар

Мнение от dewey » 05 Сеп 2014, 22:29

Аз скоро си закупих бинокъл-съветски, от ловджийски форум/ловджия съм/. За тези пари незнам дали ще намериш по-добро от съветско или старо немско производство и съм убеден, че ще те надживее. Ето линк към обявите на колегата от който го закупих моя, повечето са чисто нови. http://www.lovecbg.com/index.php?/topic/1073-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BC-%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B8/page-7

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Х4 2025
Мечтае да кара: e60 M Power

Мнение от whisky_touch » 06 Сеп 2014, 12:13

Кой от двата ще ми препоръчате
http://www.technopolis.bg/b2c/details/3 ... LON-A10X42
http://www.technopolis.bg/b2c/details/3 ... ZOOM-DPS-I
Като ме интередува този олимпус мога да си регулирам колко да ми приближава ли? И тпва хубаво ли е или не се вижда добре?
Съществува един фантастичен свят събран в една композиция даваща толкова радост на пътя! Вулгарно красив свят на брутална мощ, в които няма въздух, а само пушек от изгорели гуми.Там властват технологичния гении,красивия дизаин, красотата. Там няма животни, а само озверели расови коне. Там, всичко се случва на високи обороти и размазващо високите скорости.- Свят на кристално чиста мощ и бензинови пари-светът на автомобилите, светът на БМВ... !

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 06 Сеп 2014, 14:36

Никона изглежда добре .Имай предвид че зоом х16 е неизползваем без да е стабилизиран бинокъла - 5 градуса зрителен ъгъл .Ако ти се дават толкова пари за бинокъл погледни модели с Roof Prism , тези които гледаш са с Porro prism оптика. Иди на място и разгледай различни варианти .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 07 Сеп 2014, 6:40

Всеки бинокъл си има плюсове и минуси. Аз затова съм си взел три ;)

Nikon SportstarEX 8x25 8.2WF Waterproof

Изображение

Малък, лек, крие се в джоба и седи в колата.

Nikon Action 7-15x35 5.5 at 7x

Изображение

Mного удобен и чрез зума може да се играе как да наблюдавам обекта.

Celestron SkyMaster 15x70

Изображение

Mного добра машинка. Взел съм си обаче и тринога. Много помага при наблюдения на Луната например. За носене на рамо не е много удобен, защото е дълъг и тежък.

Назад към Извън Темата