Сигнали и знаци между водачите.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Сигнали и знаци между водачите.

Мнение от Borymeckata » 12 Сеп 2014, 21:44

Я да видим какви знаци и сигнали знаете и използвате към другите водачи? Дайде да съберем описания на всички и току-виж сме подобрили комуникацията на пътя...

Ето аз ще започна с най-известния и най-използвания:

1. Кратко присветкане с дългите светлини = опасност на пътя. Най-често става въпрос за полиция, но може да бъде и катастрофа, някакво препятствие на пътното платно или друго. Повече и по-чести присветкания означават по-голяма или близка опасност. По неписано правило: полиция в отсрещната лента - едно присветкане, полиция в твоята лента - две присветквания, полиция с радар - три присветкания. Случвало се е да ми светкат бързо десетина пъти за заледяване в следващи завой. Може да се каже, че онзи непознат шофьор ми спаси живота тогава...

Давайте вие сега. Нека бъдем колегиални.
Excellent! Steven is my name!

младши ентусиаст
Аватар

Re: Сигнали и знаци между водачите.

Мнение от KUM4o » 12 Сеп 2014, 22:01

Примерно, когато карам зад тир и той ми даде знак, че изпреварването е безопасно, след изпреварването пускам за няколко секунди аварийните, за да му благодаря.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i и Карбонова М-ка с педали!
Мечтае да кара: M3

Мнение от dr.peshev » 12 Сеп 2014, 22:09

С палец и показалец ,които се отварят и затварят- като съм с мотора и съм си забравил мигача включен! :clap:
ЕДИНСТВЕНОТО ПО-ХУБАВО НЕЩО ОТ ШВЕДСКАТА ТРОЙКА Е БАВАРСКАТА! :winky:

Оригинални BMW дискове и накладки F10/F11 Цък :yes:
Оригинални BMW якета - Промоция Цък :yes:

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 12 Сеп 2014, 22:13

В Бургас бях на един много интересен семинар за пътна безопастност където се дискутираше точно тази тема.

Лектора - някво светило от Кат София преподаде разни техники за солидарност на пътя, но това което ми направи най-силно впечатление беше нещо от сорта, че когато се движим зад камион и забележим, че между две от задните му гуми има камък или някакъв друг предмет, който може да ги пукне, трябва след изпреварване на камиона, да си изкараме ръката през прозореца и да направим този знак на шофьора
:mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:
(това по някои места на света означава нещо съвсееееем друго )

Изображение
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 tds, W140 400SE
Мечтае да кара: ГАЗ-24 Волга V8 ЗМЗ-511
Детайли за колата: Капаци, калници, врати, брони, таван и торба с бурми и чукачки след смяна на накладки

Мнение от DLVasilev » 12 Сеп 2014, 22:29

ogata написа:В Бургас бях на един много интересен семинар за пътна безопастност където се дискутираше точно тази тема.

Лектора - някво светило от Кат София преподаде разни техники за солидарност на пътя, но това което ми направи най-силно впечатление беше нещо от сорта, че когато се движим зад камион и забележим, че между две от задните му гуми има камък или някакъв друг предмет, който може да ги пукне, трябва след изпреварване на камиона, да си изкараме ръката през прозореца и да направим този знак на шофьора
:mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:
(това по някои места на света означава нещо съвсееееем друго )

Изображение

В този ред на мисли да не забравяме и международния знак, който на балканите е доста силно изразен и изглежда по следния начин:
Изображение
Изображение
ATR-42/72

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 12 Сеп 2014, 22:35

Средният пръст е ясен... Още няколко, които всички знаем:

- Десен мигач за кратко = изпреварвай ме, безопсно е.
- Аварийни мигачи за кратко (3 пъти) = благодаря! (към този отзад, ако ти е дал път да го изпревариш).
- Двете длани пред гърдите като за молитва = извинявай!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 12 Сеп 2014, 22:50

Другия най-практикуван сигнал в България е, докато си караш със 150 в лява лента на магистралата някой с ку седем от на майка си п*тката да те погне с къси-дълги.

Няма стига, мутрагента пристига и не му се изключва темпомата, да се знае отдалече :mhihi: :mhihi: :mhihi:
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 12 Сеп 2014, 22:56

ей този, особено към женската част - :kuku:

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 12 Сеп 2014, 22:57

- Два пръста (показалеца и средния) към очите = имаш проблем със светлините. Може да значи също и "Гледай!".
- Ръката в юмрук и се движи хоризонтално = имаш незатворена врата.
- Ръката се размахва ниско долу = колана ти виси под вратата (използва се рядко, откакто се монтират инерционни колани).
Последна промяна Borymeckata на 13 Сеп 2014, 0:17, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 12 Сеп 2014, 23:05

Jordana написа:Този е универсален и вероятно най често използвания-не само на балканите :lol: .
signals.jpg

Мисля,че авторът на темата има предвид добронамерената комуникация с цел улесняване на участниците в движението....?
При присветване->внимание на 4-ри,щото са ми присветвали за куки с радар,но и за катастрофа ...!
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 с ... ръжда

Мнение от ивчо » 12 Сеп 2014, 23:31

Ъъъъ, евасимуси ...
Аз се оказа че знам само един .. :confused: :mhihi:
Не е фингърЯ ...
Ся, мечков иска да каже, че аз като светя на поразия за полицай - той може да ме разбере за поледица ?!
Чек да чета, барем ги запомня ..
Бе това да не е от тошово време ?! :mhihi: :roll:
Че повечето не възприемат бързото мигване в градски условия, което аз определям като "Ай давай, че съм спрял всичко зад мен!" :driving:
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали? :mhihi:

The night is dark and full of lo6o :mhihi: :paranoid:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 12 Сеп 2014, 23:36

Сигнализирането за "куки" е забранено според правилника .
Аз не знам да има такива знаци дето да затрудняват комуникацията ?

Мисля,че авторът на темата има предвид добронамерената комуникация с цел улесняване на участниците в движението....?

Щом даден сигнал се употребява той си е за улеснение на комуникацията .Като стане " засечка " между участници в движението да не си разменят въздушни целувки ? И не всички водачи са добронамерени в поведението си ,затова трябва да има и такава "недобронамерена " комуникация за такива .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Потребител
Аватар
Мечтае да кара: BMW 760Li a.k.a. move over poor person

Мнение от STASEK » 12 Сеп 2014, 23:41

Жест с ръката за говорене(свиване на 4те пръста към палеца) - знак, че са забравени мигачите.

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 13 Сеп 2014, 0:16

немо написа:Мисля,че авторът на темата има предвид добронамерената комуникация с цел улесняване на участниците в движението....?

По принцип - да... Ние нямаме проблем да се псуваме един друг, добри сме в това. Но при повсеместната простотия и диващина, включително (да не кажа - особено) по пътищата, такива дребни жестове ти стоплят сърцето, става ти кеф, че си срещнал културен и коректен човек, макар и за кратко.

Един полезен сигнал, професионалните шофери го използват доста. Ако те изпрварва дълго МПС (камион с прицеп или автобус), светкаш му с дългите, когато те е подминал достатъчно и може безопасно да се прибре в дясно. Понеже на изпреварващия шофер му е трудно да прецени къде точно му е задницата и така му помагаш. Когато мине пред теб, той ти пуска аварийните - благодари ти за жеста. По принцип това е сигнал между камиони, но дори да си с лека кола - професионалистите го оценяват и те приемат като един от тях.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 13 Сеп 2014, 0:23

Присветкане със стоповете :mhihi: :mhihi: :mhihi: - недей ми се лепи на бронята :lol: :lol: :mhihi: :mhihi:
Изображение

Следваща

Назад към Извън Темата