Въпрос за Call Centre....какво е това?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Ееее шейсе
Мечтае да кара: кънки

Въпрос за Call Centre....какво е това?

Мнение от E34 » 18 Сеп 2014, 21:36

Пичове някой знае ли в подробности какво е това животно кол центъра. В смисъл то всеки знае, че това са млади хора наети да говорят по телефона от името на някаква фирма и да обслужват клиенти по дадени въпроси. Мен ме интересува начина на работа отвътре и как се създава такъв център. Много набират скорост в България, много бачкат и е ясно, че има кинти в тая работа. В същото време минават по тъч линията и много много не се шуми около тях, демек траят си. Някой ако може да изнесе секретна вътрешна информация, а 100% тук има такива, да направи добро и ще бъде споменаван в молитвите ми поне на 4 езика и 3 религии :bowdown:
Та да го обсъдим,а :ok:
" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Re: Въпрос за Call Centre....какво е това?

Мнение от TNT » 18 Сеп 2014, 22:21

Аз не разбрах какво питаш :dunno: Повечето са на чуждестранни фирми, изнесени тук, защото тук плащат 3-4-5лв/час, а по другите страни плащат в пъти повече.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е53

Мнение от Cyberloner » 18 Сеп 2014, 23:44

абе има и едни други такива центрове ама са основно в украйна и т.н. и през тях се крадат едни пари от сметки на доверчиви европейци :) да не би колегата такъв да иска да си прави

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Каквото ми попадне .
Мечтае да кара: Поне 790 iL xaxaxa
Детайли за колата: Лачена 39_ка .

Мнение от AGT » 19 Сеп 2014, 2:13

В Украйна не знам колко има ..... ама в Индия са стотици хиляди . Звънят като малоумни 24/7 и гледат да ти "спестят " пари . Само се моля някога да ми попадне на живо един такъв звънящ МАНГАЛ !!!!
Sоrry за спама :banghead:
Съвет от КАТ !
"Не можеш ли да караш не си купувай книжка "

Е46 Fanatic
Аватар
Кара: Е46 330d; GLK 320

Мнение от Hito » 19 Сеп 2014, 3:40

E34 написа:Пичове някой знае ли в подробности какво е това животно кол центъра. В смисъл то всеки знае, че това са млади хора наети да говорят по телефона от името на някаква фирма и да обслужват клиенти по дадени въпроси. Мен ме интересува начина на работа отвътре и как се създава такъв център. Много набират скорост в България, много бачкат и е ясно, че има кинти в тая работа. В същото време минават по тъч линията и много много не се шуми около тях, демек траят си. Някой ако може да изнесе секретна вътрешна информация, а 100% тук има такива, да направи добро и ще бъде споменаван в молитвите ми поне на 4 езика и 3 религии :bowdown:
Та да го обсъдим,а :ok:

Питай по конкретно....може и на ЛС
Ние имаме един от първите Call Centre в България....да не кажа дори и ,че сме първи :mhihi:
Отделно имам още два три на обслужване при мен които в момента са доста по големи от нашия :roll:
Великите умове обсъждат идеи.
Средните умове обсъждат събития.
Дребните умове обсъждат хората.
Убий глупака с мълчание ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 19 Сеп 2014, 9:31

Принципа е следният:
Имаш фирма ,която се занимава с да кажем с разпространение на стоки,обаждат ти се клиенти и някой трябва да ги поеме,като е голяма фирмата и има филиали по цялата държава се създава кол център,който може и да е само на едно място,но да поема обажданията от цялата страна.
Ние работим с централа на Cisco и сме си направили собствен софтуер,който да подава клиенти за прозвъняване,да подава клиенти,които са звъннали и затворили и още поне 20 други функции,както и да прави диаграми и статистики за натовареност,брой обаждания и тн.
Имам познати,които пък работят за чужди фирми,в смисъл някоя американска,която фирма да кажем има някакъв софтуер и когато някой се нуждае от помощ или има проблем за решаване,звъни на щатски номер,а разговора се прехвърля към да кажем България и оператор му помага.
В общи линии е това.основното е софтуера как се пише (има и готови),за каква цел ще се използва и как ще се отчита.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от E34 » 19 Сеп 2014, 14:14

Ами то като цяло на това му се вика "аутсорс", нали така. Много благодаря на Димитров и Hito, знаех си че има с кой да си поговори човек на тази тема. Като цяло интересно ми е кол центъра се прави предимно да обслужва чуждестранни фирми, понеже в България няма кой знае какви големи гиганти, а тези, които са такива си имат собствени кол центрове. Та как си търсят клиенти и избират към коя област да се насочат и рекламират? Или си създават оборудването, правят малко реклама и клиентите сами ги намират? Казват, че в България аутсорса бурно се развива...каква е причината за това?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 19 Сеп 2014, 16:54

Официалните данни са ~20% годишен ръст на този бизнес през последните 3 години, което е направо хипер-успех. Имотният пазар не смогва да задоволява търсенето на офиси клас А по 5-6000м2. Предполагам високото ниво на компютърна грамотност, езиците, добрата комуникационна инфраструктура и ниското заплащане на труд са основните фактори. И не на последно място всичко това е в страна от ЕС, а не от Третия свят. Дано продължи да се развива така добре.
Never mistake motion for action...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от E34 » 19 Сеп 2014, 22:11

Leon написа:Официалните данни са ~20% годишен ръст на този бизнес през последните 3 години, което е направо хипер-успех. Имотният пазар не смогва да задоволява търсенето на офиси клас А по 5-6000м2. Предполагам високото ниво на компютърна грамотност, езиците, добрата комуникационна инфраструктура и ниското заплащане на труд са основните фактори. И не на последно място всичко това е в страна от ЕС, а не от Третия свят. Дано продължи да се развива така добре.

И аз подобни работи дочувам. Даже не можели да насмогнат! А заплащането хич не е ниско, една позната втора година бачка и си е 1500+ . Верно, че бачка много, но пък само по телефона си говори, не копа на нивата... Бе има хлеб у таа работа, и тука доскоро се въртеше тема какъв бизнес да правим с 50000лв. ама никой не спомена за едно кол центърче :dunno:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 20 Сеп 2014, 12:47

То много зависи с какво се занимаваш, колко езика знаеш, КАКВИ езици знаеш и т.н. Имам приятелки в Пловдив, които до преди 2-3 седмици "си говореха по телефона" за 2,50лв/час. Бонуси много трудно се хващали, а и с тях макс до 3лв/час да докараш. Иначе в София с не толкова разпространени езици си е напълно възможно 1500+ :yes:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Bokrael » 20 Сеп 2014, 23:20

Изображение

Съжалявам, неможах да се сдържа. :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 21 Сеп 2014, 5:53

E34 написа:Та как си търсят клиенти и избират към коя област да се насочат и рекламират? Или си създават оборудването, правят малко реклама и клиентите сами ги намират? Казват, че в България аутсорса бурно се развива...каква е причината за това?

Обратното е до колкото аз знам. Чуждата фирма идва в България и си изгражда кол център... Ето една голяма, която аз знам - http://www.sitel.com/countries/bulgaria-english/ (тези са американци). Бизнеса не е толкова прост колкото изглежда, много се акцентира на ефективността... измерва и се следи всичко.

България се препочита заради сравнително добрата часова разлика, членство в ЕС, ниските данъци и надници, и не на последно място сравнително доброто образование по езици + това не сме толкова далече културно, колкото индийци и т.н.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 22 Сеп 2014, 9:31

Има много чужди фирми, които си правят центровете тук, но не виждам проблем българска да обслужва клиенти като подизпълнител, ако си намери поръчки...
Never mistake motion for action...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 22 Сеп 2014, 9:41

Може да е като поддръжка и други услуги, но самия кол център ме съмнява. Know how е специфичен и не можеш да го получиш с българско образование. Можеш да посочиш такива фирми?

п.с.
Аз имам познати, които правят оценки на процесите и производителността на кол центрове (и други неща) и предимно от там знам малко за бизнеса.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 22 Сеп 2014, 13:12

Айде бе не можеш :lol: За 90% от центровете обучението им е таван 2 седмици. Сега в HP сигурно е повече, но да правиш резервация за кола под наем... не е толкова сложно и не се изисква "образование в чужбина".
Изображение

Следваща

Назад към Извън Темата