Въпрос за жандармерията
Модератор: Общи модератори
13 мнения
• Страница 1 от 1
- Stoqnov_1979
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: тази
- Мечтае да кара: онази
Въпрос за жандармерията
Здравейте колеги! Какви права имат жандармериите при спиране на автомобил? Писна ми днес. Три пъти от сутринта до сега ме спираха! Ровят по багажници,питат глупави въпроси! Бях се позапилял по приятели в едни малки населени места и те там сложени да пазят лозя,а от пътищата не слизат! 

Re: Въпрос за жандармерията
Е то ако някой окраде бостаните, по пътя ще ги изнася, я с кола/бус/каруца, няма да ги извлачва през моравите
. По принцип охранителна полиция имат право да те спират, (актове май не могат да пишат), предполагам и за жандармерията са същите правилата

Не Мы такие, Жизнь такая
- 6inlinepower
- кандидат ентусиаст
-
Присъствието им там се води специализирана полицейска акция, разпоредена от предишния вътрешен министър.Общо взето бая права имат.
Предполагам в голяма степен се припокриват с правомощията на униформените полицай. Изключвам разбира се специфични дейности примерно по линията на КАТ, но спирането с палка все още не е КАТ. Смятам, че докато те си вършат работата не е разумно да им се "ерчиш"... Ти си на ред когато те приключат - примерно да искаш да ти издадат протокол за направените проверки, да имаш писмени жалби до местоработата им за проявена невежливост... Само не знам какво ще спечелиш.
Едно е да се държи като отегчена съпруга, друго си е като ококорена комшийка.
- Stoqnov_1979
- кандидат ентусиаст
-
Chapai написа:Предполагам в голяма степен се припокриват с правомощията на униформените полицай. Изключвам разбира се специфични дейности примерно по линията на КАТ, но спирането с палка все още не е КАТ. Смятам, че докато те си вършат работата не е разумно да им се "ерчиш"... Ти си на ред когато те приключат - примерно да искаш да ти издадат протокол за направените проверки, да имаш писмени жалби до местоработата им за проявена невежливост... Само не знам какво ще спечелиш.
Аз не им се "ерча",колега! Просто ми се струва,че е в малко повече! То документите ми вече си стоят на предната седалка,че то през половин час проверяват! Последния път като се прибирах в багажника имах един флекс

Това е из закона за МВР, където никъде не се споменава думата "жандармерия", но предполагам са те спрели някакви полицаи с униформа.
Чл. 70. (1) Полицейските органи могат да извършват проверки за установяване
самоличността на лице:
1. за което има данни, че е извършило престъпление или друго нарушение на
обществения ред;
2. когато това е необходимо за разкриване или разследване на престъпления и
при образувано административнонаказателно производство;
3. при осъществяване на контрол по редовността на документите за самоличност
и пребиваване в страната;
4. на контролен пункт, организиран от полицейските органи;
5. по искане на друг държавен орган за оказване на съдействие при условия и по
ред, предвидени в закон.
(2) Установяването на самоличността се извършва чрез представяне на
документ за самоличност на лицето, сведения на граждани с установена самоличност,
които познават лицето, или по друг начин, годен за събиране на достоверни данни.
Чл. 70. (1) Полицейските органи могат да извършват проверки за установяване
самоличността на лице:
1. за което има данни, че е извършило престъпление или друго нарушение на
обществения ред;
2. когато това е необходимо за разкриване или разследване на престъпления и
при образувано административнонаказателно производство;
3. при осъществяване на контрол по редовността на документите за самоличност
и пребиваване в страната;
4. на контролен пункт, организиран от полицейските органи;
5. по искане на друг държавен орган за оказване на съдействие при условия и по
ред, предвидени в закон.
(2) Установяването на самоличността се извършва чрез представяне на
документ за самоличност на лицето, сведения на граждани с установена самоличност,
които познават лицето, или по друг начин, годен за събиране на достоверни данни.
- theraven_nz
- младши ентусиаст
-
- Кара: F15
Колега, не знам по кой район си бръмчал, но предполагам има лозови насаждения там. Явно нямаш представа колко са пропищяли винопроизводителите от циганските набези по лозята по време на гроздобер. Именно затова жандармерията следи изкъсо трафика и действа превантивно, за да могат хората да си приберат реколтата, а не да я ошушкат "гласоподаватели" на лунна светлина. Мисълта ми е, че твоят дискомфорт в рамките на 5 минути на проверка, за някой би могъл да означава гладно семейство и увиснали кредити заради плячкосана реколта... Помислете.
---
- Stoqnov_1979
- кандидат ентусиаст
-
Точно заради това е било,позаинтересувах се! На белите астри вместо полиция пише жандармерия. Не ги ли закриха преди време! Назначени са били да пазят лозя. А защо не си дремят по лозята- не знам. 5 лева на декар вземали,а само едното селце имало 2800 декара. Не ми е за другото,но не им ли е много? Че и заплатата им плащам,а те "чукали" частно и на всичкото отгоре дай да поспрем и някоя и друга кола! Не ми се вярва ако установят някое дребно нарушение,да си затворят очите,а ще повикат и КАТ за да се пише фиш или акт 

- 6inlinepower
- кандидат ентусиаст
-
От няколко години са дирекция „Специализирани полицейски сили” към Главна дирекция „Национална полиция” – МВР
Stoqnov_1979 написа:Точно заради това е било,позаинтересувах се! На белите астри вместо полиция пише жандармерия. Не ги ли закриха преди време! Назначени са били да пазят лозя. А защо не си дремят по лозята- не знам. 5 лева на декар вземали,а само едното селце имало 2800 декара. Не ми е за другото,но не им ли е много? Че и заплатата им плащам,а те "чукали" частно и на всичкото отгоре дай да поспрем и някоя и друга кола! Не ми се вярва ако установят някое дребно нарушение,да си затворят очите,а ще повикат и КАТ за да се пише фиш или акт
Що за глупост, след глупост, при това само в едно мнение....

В момента са Дирекция "Жандармерия" в ГДОП (Главна Дирекция Охранителна Полиция).
Никога не са били закривани.
Останалото дори не заслужава коментар.
Чл. 44. (1) Дирекция "Жандармерия" в ГДОП:
1. подпомага органите на главните и на областните дирекции по опазване на
обществения ред;
2. участва в опазването на обществения ред при провеждане на масови
мероприятия;
3. осъществява дейности по възстановяване, поддържане и опазване на
обществения ред при масови безредици;
4. участва в опазването на обществения ред при кризи от различен характер;
5. участва в пресичането на терористични действия;
6. участва в полицейски операции и съвместни операции с други държавни
органи;
7. осъществява охрана и оперативно обезпечаване на стратегически обекти,
дипломатически представителства, обекти на МВР и обекти на договорен принцип;
8. осъществява охрана на специални товари;
9. съдейства на други държавни органи или длъжностни лица, когато
противозаконно се пречи на тяхната дейност;
10. осъществява превантивна и информационно-аналитична дейност по
предотвратяване и пресичане на престъпления и опазване на обществения ред на
територията на железопътната инфраструктура и железопътния транспорт в страната;
11. предотвратява и пресича престъпления в обекти на територията на
железопътната инфраструктура и в железопътния транспорт в страната;
12. осъществява, организира и контролира дейностите по опазване на
обществения ред на територията на железопътната инфраструктура и в железопътния
транспорт в страната;
13. извършва превантивна дейност на територията на железопътната
инфраструктура и в железопътния транспорт в страната;
14. организира и осъществява охраната на обекти, мероприятия и специални
товари на територията на железопътната инфраструктура и в железопътния транспорт;
15. осъществява контрол на съхраняването и охраната при превозването на
общоопасни средства на територията на железопътната инфраструктура и в
железопътния транспорт;
16. контролира осъществяването на частна охранителна дейност на територията
на железопътната инфраструктура и в железопътния транспорт.
(2) Силите и средствата на дирекция "Жандармерия" се ползват от структурите
на МВР при условия и по ред, определени с акт на министъра на вътрешните работи.
- Stoqnov_1979
- кандидат ентусиаст
-
Я да си повдигна старата моя тема! И така колеги,пак се почна с проверките от жандармерията! Кво да направя,че от работа до нас и обратно преминавам през лозарски район и тези вместо да си пазят лозята,дремят по пътищата! Вчера 3 пъти ме спираха,днес само 2,като не спрях преди малко за третия път,а звъннах на 112 да ги питам какви са тези. Ужас направо. Уж само еди си кога ще проверявали,за тези не важи ли? 

Като не спреш но ти видят и запишат номера... - проблемите ти ще бъдат вече с КАТ. Ако не ги мързи или пък не го вземат на лично. Това, че те дразнят е все едно да правиш скандал на улична метачка, че вдига прахоляк и ти досажда - ами тя е пратена в този район и си върши работата. В тоя ред на мисли отиди в министерството на вътрешните работи, поискай среща с министъра им и му вдигни един луд скандал да не ти пречи повече.
Едно е да се държи като отегчена съпруга, друго си е като ококорена комшийка.
- Stoqnov_1979
- кандидат ентусиаст
-
Те нека си спират,нямам нищо против. Но е прекалено! В рамките на 7 километра 3 пъти да те спрат. Е аз утре като отивам на работа половин час по-рано трябва да тръгна заради тях! Наети са да пазят лозята в района,затова им плащам и аз. А в лозята пази една табела "въоръжена охрана" и толкова. Там като отида няма кой и копче да ми каже,а на пътя ми изкача някакъв от една гора,нито с жилетка,нито с кола и ми маха с една палка. Е аз от къде да знам че е жандармерия? Нали уж си имаше правила за спиране на автомобили? Е те тва не ми е ясно,като ги питам,било рутинна проверка!
13 мнения
• Страница 1 от 1