Намаляване на заплатата след края на изпитателния срок и...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Намаляване на заплатата след края на изпитателния срок и...

Мнение от nsfw » 28 Окт 2014, 22:38

1. След 6-те месеца изпитателен срок ми се заявява, че се налага редуциране на заплатата. Връчват ми един анекс и ми се заявява по заобиколен път разбира се, че ако не подпиша и не се съглася на намалената заплата ще бъда уволнен.
Въпрос - имат ли право да извиват така ръце и как мога, ако мога изобщо да се защитя занапред да не попадам в такава ситуация?

2. След 1г. ме привикват и отново ми заявяват, че ще ми редуцират заплатата. Пак анекс, подпис и т.н.
Въпрос - как и на какво основание мога да се защитя, ако изобщо е възможно?

Благодаря предварително.

младши ентусиаст
Аватар

Re: Намаляване на заплатата след края на изпитателния срок и

Мнение от pampo » 28 Окт 2014, 22:50

Нали за това е изпитателния срок, като свърши и видиш новата клауза по договора и не ти хареса напускаш без предупреждение. Иначе като гледам как стоят нещата в тая фирма варианта за мен е само един-пазара на труда.

Аватар
Кара: E90 330xd
Детайли за колата: Черен фолиран седан.

Мнение от body » 28 Окт 2014, 23:53

И според мен,се преориентирай.Ама тарикатски го направи.Нека ги заболи по някакъв начин,така че да те запомнят.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330i

Мнение от Nasko_ » 29 Окт 2014, 0:44

Колега, не става ясно, в чия полза е уговорен срокът на изпитание в договора?!

Ако не подпишеш анекса, работодателят не може да промени размера на възнаграждението ти едностранно, тъй като то вече е договорено! Всъщност може, но само, ако го увеличава и това е записано в Чл. 118 от Кодекса на труда.

Въпреки това, шансовете ти и да се защитиш и да останеш на същото работно място, клонят към 0!

За да се защитиш за в бъдеще, ще трябва да доуговориш с бъдещия си работодател договорът така, както те устройва, но сам се сещаш нататък...
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ги да пият мента
Мечтае да кара: за 6лв/100км
Детайли за колата: не върви и не гори

Мнение от павката » 29 Окт 2014, 7:40

щом така се подиграват с теб,за какво изобщо ще стоиш на тази работа да си губиш времето :roll:
Тия от БМВ-клуба обичат да си прикачат подобни табелки ;-)
Не им вярвай много - нищо чудно под предния капак да се крие охлювче

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бензинояд

Мнение от sapio » 29 Окт 2014, 9:26

nsfw написа:1. След 6-те месеца изпитателен срок ми се заявява, че се налага редуциране на заплатата. Връчват ми един анекс и ми се заявява по заобиколен път разбира се, че ако не подпиша и не се съглася на намалената заплата ще бъда уволнен.
Въпрос - имат ли право да извиват така ръце и как мога, ако мога изобщо да се защитя занапред да не попадам в такава ситуация?

В този случай могат да ти извиват ръцете така, ако приемем, че не е изтекъл срока. По време на срока на изпитване могат да те уволнят по всяко време, без предупреждение и обяснения.

nsfw написа:2. След 1г. ме привикват и отново ми заявяват, че ще ми редуцират заплатата. Пак анекс, подпис и т.н.
Въпрос - как и на какво основание мога да се защитя, ако изобщо е възможно?

Ако не подпишеш анекса, не могат да ти намалят заплатата. Основанието е:
Nasko_ написа: ... работодателят не може да промени размера на възнаграждението ти едностранно, тъй като то вече е договорено! Всъщност може, но само, ако го увеличава и това е записано в Чл. 118 от Кодекса на труда.

Обаче Наско правилно е допълнил, че шансовете да си работиш щастливо и доволно дълго време, клонят към нула. Ще започнат да те тормозят и ще намерят начин да те разкарат. Ако си склонен на подобна игра на котка и мишка, може и да не подписваш.
Изображение

Слави
Аватар

Мнение от © » 29 Окт 2014, 10:00

Нали не мислиш, че можеш да накараш работодателя да ти плаща без да иска по-високата заплата? Обикновено след този изпитателен срок е уговорен срок за прекратяване - най-вероятно 30 дни. Пуска ти предизвестие и след 30 дни си уволнен
Прочети си хубаво договора все пак, но при предизвестие нищо не може да направиш

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nsfw » 29 Окт 2014, 16:46

Да, попрочетох и КТ-то малко повече и ми се изясниха нещата. Благодаря на отговорилите.

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 29 Окт 2014, 19:09

Не съм спец по трудово право,но ако позволиш два съвета от мен-първо бягай надалече от тази фирма(това,при положение,че на всички намаляват заплатите на общо основание,а не само на теб,заради нещо което вие само си знаете)
Второ,направи каквото можеш,за да те уволнят по чл 331,дори да дадеш малко пари на читав адвокат за помощ,ще си струва.
Успех
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Мнение от deyan-enchev » 29 Окт 2014, 19:20

Bogat-Beden написа:.. Второ,направи каквото можеш,за да те уволнят по чл 331,дори да дадеш малко пари на читав адвокат за помощ,ще си струва.
Успех

В случай, че се уволняваме, чл. 331 е мираж, виж при съкращаване на щат може и да мине номера :) :bchug:
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nsfw » 29 Окт 2014, 21:00

Bogat-Beden написа:първо бягай надалече от тази фирма

Това се опитвам и да направя :) Започнал съм да търся усилено работа. При първа възможност си подавам молбата за напускане.

Bogat-Beden написа:(това,при положение,че на всички намаляват заплатите на общо основание,а не само на теб,заради нещо което вие само си знаете)

Преди мен "изгоряха" няколко човека, впоследствие разбрахме и за други "печеливши", но естествено никой не си казва директно. Което си е нормално де. Едно от най-унизителните неща, които могат да ти се случат на работа. Единственото по-унизително, за което се сещам е да те уволнят.

Bogat-Beden написа:Второ,направи каквото можеш,за да те уволнят по чл 331,дори да дадеш малко пари на читав адвокат за помощ,ще си струва.

Не ми върши работа, защото обезщетението ще е най-много за 2 месеца. А не съм сигурен дали ще намеря друга подходяща и правилно заплатена работа за толкова кратко време. Виж, ако бях охрана в някой магазин, сервитьор, барман или нещо подобно иди-дойди, но тва не важи за моя случай.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Мнение от nickstorm » 29 Окт 2014, 21:13

Намаляване на заплатата :arrow: намаляване на обема свършена работа :arrow: учеличаване на кафе паузите :idea:
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи

Слави
Аватар

Мнение от © » 29 Окт 2014, 21:17

Така е ти ме лъжеш че ми плащаш, аз те лъжа че работя :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Делян » 29 Окт 2014, 22:45

© написа:Така е ти ме лъжеш че ми плащаш, аз те лъжа че работя :mhihi:

Типична ситуация в държавата ни :no:. Една от причните, положението тук, да е толкова жалко.
Като не ти харесват условията, просто сменяш работодателя. Толкова е просто. Няма нужда се превръщаш в измекяр.
Ако си почтен и способен, проблема е техен и рано или късно ще бъдеш оценен. Ако проблема е в теб, където и да отидеш, няма да успееш.
Всеки сам си избира пътя.

ентусиаст
Аватар

Мнение от vlad0 » 29 Окт 2014, 23:05

ок какво става ако си вземе болничен.

Да кажем, че изпитателния срок му е до 1ви Ноември - остават 2 работни дни.
Взима си болничн до края на седмицата, обажда се изглежда и звучи болен.

Договора станал ли е безсрочен и могат ли да го изклатят или вече трябва да дадат 1 месец предизвестие?

Следваща

Назад към Извън Темата