Въпрос за данъци
Модератор: Общи модератори
2 мнения
• Страница 1 от 1
- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
- Кара: е53
Въпрос за данъци
Скоро ще трябва да пиша данъчна декларация и искам да попитам нещо относно данъка който трябва да платя колко % е.
В общи линии, нещата са ми ясни, освен едно - през 2014 получих едни пари по банков път за ползване на един патент на мое име(търговска марка реално, но пак е в WIPO).
Въпросът ми са два:
1. При положение, че тези пари са от чуждестранна фирма(швейцария) - трябва ли да ги обявявам въобще?
2. Ако отговорът на първия въпрос е "да" - то какъв ще е данъка върху тях? 10%?
Търсих по законите, но нещо не мога да намеря отговор на тия въпроси, та ако има колеги счетоводители или някой, който се е сблъсквал с подобни неща да ми помогне ще съм много благодарен.
В общи линии, нещата са ми ясни, освен едно - през 2014 получих едни пари по банков път за ползване на един патент на мое име(търговска марка реално, но пак е в WIPO).
Въпросът ми са два:
1. При положение, че тези пари са от чуждестранна фирма(швейцария) - трябва ли да ги обявявам въобще?
2. Ако отговорът на първия въпрос е "да" - то какъв ще е данъка върху тях? 10%?
Търсих по законите, но нещо не мога да намеря отговор на тия въпроси, та ако има колеги счетоводители или някой, който се е сблъсквал с подобни неща да ми помогне ще съм много благодарен.
- sapio
- младши ентусиаст
-
- Кара: бензинояд
Re: Въпрос за данъци
Отговарям на прима виста, да не се счита за изчерпателно мнение или консултация.
Да, трябва да ги декларираш. Дали ще го направиш е друг въпрос.
Данъкът ще е 10%
Може да дължиш и осигуровки. Не е ясно от описанието, но предполагам ще си осигурен вече някъде.
Ако имаш доход над 50000 лева през годината, подлежиш на регистрация по ДДС, дори и да си физическо лице, ако сумата е от извънтрудови правоотношения. Тук е малко по-специфично, според място на сделката и други, но да го имаш предвид, че не е ясно НАП как ще го изтълкува и т.н.
Най-добре се консултирай с компетентно лице или на телефона на НАП 0700 18 700.
Sent from my phone using Tapatalk 2
Да, трябва да ги декларираш. Дали ще го направиш е друг въпрос.
Данъкът ще е 10%
Може да дължиш и осигуровки. Не е ясно от описанието, но предполагам ще си осигурен вече някъде.
Ако имаш доход над 50000 лева през годината, подлежиш на регистрация по ДДС, дори и да си физическо лице, ако сумата е от извънтрудови правоотношения. Тук е малко по-специфично, според място на сделката и други, но да го имаш предвид, че не е ясно НАП как ще го изтълкува и т.н.
Най-добре се консултирай с компетентно лице или на телефона на НАП 0700 18 700.
Sent from my phone using Tapatalk 2
2 мнения
• Страница 1 от 1