Въпрос за данъци

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е53

Въпрос за данъци

Мнение от Cyberloner » 26 Дек 2014, 16:12

Скоро ще трябва да пиша данъчна декларация и искам да попитам нещо относно данъка който трябва да платя колко % е.
В общи линии, нещата са ми ясни, освен едно - през 2014 получих едни пари по банков път за ползване на един патент на мое име(търговска марка реално, но пак е в WIPO).
Въпросът ми са два:

1. При положение, че тези пари са от чуждестранна фирма(швейцария) - трябва ли да ги обявявам въобще?

2. Ако отговорът на първия въпрос е "да" - то какъв ще е данъка върху тях? 10%?

Търсих по законите, но нещо не мога да намеря отговор на тия въпроси, та ако има колеги счетоводители или някой, който се е сблъсквал с подобни неща да ми помогне ще съм много благодарен.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бензинояд

Re: Въпрос за данъци

Мнение от sapio » 27 Дек 2014, 12:43

Отговарям на прима виста, да не се счита за изчерпателно мнение или консултация.

Да, трябва да ги декларираш. Дали ще го направиш е друг въпрос.

Данъкът ще е 10%

Може да дължиш и осигуровки. Не е ясно от описанието, но предполагам ще си осигурен вече някъде.

Ако имаш доход над 50000 лева през годината, подлежиш на регистрация по ДДС, дори и да си физическо лице, ако сумата е от извънтрудови правоотношения. Тук е малко по-специфично, според място на сделката и други, но да го имаш предвид, че не е ясно НАП как ще го изтълкува и т.н.

Най-добре се консултирай с компетентно лице или на телефона на НАП 0700 18 700.

Sent from my phone using Tapatalk 2
Изображение

Назад към Извън Темата