Чудене как да постъпя с некоректен търговец.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е53

Чудене как да постъпя с некоректен търговец.

Мнение от Cyberloner » 05 Фев 2015, 11:09

Наскоро се чукнахме леко с една баничарка и ми трябват някои чаркове измежду които и един фар.
След като видях, че няма да си намеря само единия реших да си взема комплект, а сегашните да ги продам за някаква символична цена за части.
В OLX намерих една обява в която се продаваше чифт хела с бял мигач за 150 кинта.
Писха му лично съобщение да го питам в какво състояние са - били идеални, даже мислел да си ги слага на неговата кола и т.н.(тука малко се замислих, ама както и да е)
Поръчах фаровете, преди да ги прати ми каза, че на единия му били счупени водачите и свали 10 кинта от цената.
Дойдоха до мен и видях, че и на другия водачите са на сол - чухме се, свали още 10 лева. Бяха и доста мръсни.

До тук всичко ОК - викам си "Екстра имам си читави фарове само едни водачи ще сменя и ще ги измия"

Хванах се, да ги отворя, да сменя водачите и ако има нещо да почистя. Тук стана веселото - вътре мазало, единия рефлектор почернял зверски, липсва едно от лостчетата за обръщане на посоката, моторчето за регулиране корозирало цялото, стъклата отпред имат нужда от полиране +още неща.

Писах на продавача, описах какви са проблемите, и му предложих няколко варианта как да процедираме, един от които беше да си ги вземе обратно и да ми върне парите.
Насреща последва една поредица глупости и лъжи и на края обвинение, че ми бил много нисък бюджета, а тия фарове били перфектни.
Както и ако съм искал нещо да взема и да ми отговаря на изискванията трябвало да отида на място да го гледам.

Най-общо казано, отговори ми с добро количество арогантност.

В крайна сметка предложи да му ги върна за моя сметка и той да ми върне парите, ама ако имали и най-малката разлика нямало да си ги вземе.

Та сега се чудя какво да го правя този младеж:
1. Да опаковам фаровете и да му ги върна. - 99% съм сигурен, че ще каже, че имат не знам си каква забележка и само ще разкарвам едни фарове за моя сметка.(категорично отказа да си поеме транспорта)
2. Да го ескалирам до съдържателите на сайта. (не знам дали нещо ще се случи, до сега не ми се е налагало)
3. Да се консултирам с адвоката ми какво можем да направим и да го привикат в съда. (Не ми се иска да го правя, момчето е младо и няма смисъл за такава дреболия да му пише "Осъждан" в досието)

Някакви съвети?

ентусиаст
Аватар
Кара: F01 пет точка нула L

Re: Чудене как да постъпя с некоректен търговец.

Мнение от doomy525 » 05 Фев 2015, 11:19

Вариант три ще е най-ефикасен и ще клекне веднага. Кажи му какво възнамеряваш да правиш (3) и се дръж на положение докато му дойде акъла в кратуната. Щом поначало е тръгнал веднага с арогантен тон въпреки, че е знаел какво ти праща изчакай ден-два и сам ще ти звънне :lol:

Прави ми силно впечатление вече, че всеки си прави каквото си иска и чувството за безнаказаност расте, но ако нещата стигнат до съд или заканите за такива, веднага се променя психиката на виновната страна.

edit : pinko също е прав, но той това (продавача) не го знае :mhihi: нищо не пречи да опита, както и да пусне задължително жалба до КЗП
Последна промяна doomy525 на 05 Фев 2015, 11:26, променена общо 2 пъти
enjoy life and drink cold beer

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от pinko_23 » 05 Фев 2015, 11:25

Колега ако избереш вариант 3 няма да получи осъдителна присъда и няма да намериш адвокат който да се занимае с това. Или ако намериш ще ти струва повече от похарченото да тука, и на първа инстанция тезата ти пада. Пробвай вариант 2, имаш и комисия за защита на потребителят те дане повярваш са ми помагали.
Успех
Няма начин да няма начин

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше E60 530dА

Мнение от netmurder » 05 Фев 2015, 11:26

Колега все си мисля че вариант 3 няма да е ефективен с оглед съдебната система в БГ. Пробвай да се разберете с добро, иначе нищо няма да получиш, дори и да заведеш дело от опит ти казвам...
Веднъж БМВ, Винаги БМВ!!!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Cyberloner » 05 Фев 2015, 11:28

Не мисля, че КЗП ще помогне - продавача е частно лице. В смисъл физическо, а не фирма.
Последна промяна Cyberloner на 05 Фев 2015, 11:31, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
Кара: си

Мнение от txe » 05 Фев 2015, 11:31

Вариант 2 - тези от олх в общите условия пишат, че биха поели отговорност ако продажбата се извърши през тяхна система на самия сайт, а не с лични съобщения и директна връзка между продавача и купувача.
В случая най-много да му сложат бан на акаунта. във форума им има тема с некоректни търговци, може да я имаш предвид.

150 лв е малка цена на иска за съда. възможно е да се занимаваш много време и да няма възвръщаемост. честа практика е и да спре да си вдига телефона.
според мен най-добре ще е да му ги върнеш дори и срещу малка отбивка в цената, ако е навит.
what a helluva ride

Потребител
Аватар
Кара: BMW E46 330d

Мнение от kalmuchito » 05 Фев 2015, 11:40

Cyberloner написа:Не мисля, че КЗП ще помогне - продавача е частно лице. В смисъл физическо, а не фирма.

Физическо ама продава чрез сайт - първо оплакване в сайта и второ щом продава през сайта е малко по друго може да има вратичка за КЗП .... трябва да се консултира с някой от КЗП да речем :dunno:
:)

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 05 Фев 2015, 11:43

Как така някоя нинджа още не е предложила да го намериш къде живее :mhihi: :ok:

Пробвай да му ги върнеш. Дори и да си платиш транспорта... колко ще се набуташ като сума? Вариант 3 няма да проработи, както вече казаха. При вариант 2... в най-добрия случай ще му блокират профила и до там. Пари няма да видиш. С вариант 1 рискуваш, но това е единствения с шанс, да си вземеш парите. Може да пробваш и КЗП. Ако там има "вратичка", тогава вече му обясняваш и чакаш той да те потърси :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 05 Фев 2015, 11:49

Какъв съд кви 200лв. Ако си мислите, че може да осъдите някой за това, че ви е продал някакви части, за които е казал, че има дефекти, но не всичките жестоко се лъжете. Интересно ми е защо като си взел пратката в куриерската фирма не си направил оглед - според описанието ти има очевидни разминавания от това което е посочил продавача. Според мен най удачния вариянт е отиваш на място и се разбирате с продавача, като си мисля, че така 100% съм сигурен че ще си върнеш парите. Няма да мислиш дали ще се заяде за нещо и т.н

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Cyberloner » 05 Фев 2015, 11:56

adovet написа:Какъв съд кви 200лв. Ако си мислите, че може да осъдите някой за това, че ви е продал някакви части, за които е казал, че има дефекти, но не всичките жестоко се лъжете. Интересно ми е защо като си взел пратката в куриерската фирма не си направил оглед - според описанието ти има очевидни разминавания от това което е посочил продавача. Според мен най удачния вариянт е отиваш на място и се разбирате с продавача, като си мисля, че така 100% съм сигурен че ще си върнеш парите. Няма да мислиш дали ще се заяде за нещо и т.н

Самите фарове бяха толкова мръсни, че не можеше да се каже дали стъклата са за полиране или само за миене.

Уплътненията стояха на мястото си, но в момента в който започнах да мия фаровете и усетиха хладка вода просто се разпаднаха.

При куриера успях да констатирам само, че и на другия фар водачите са счупени, защото като го наклоних пластмасите им се изсипаха.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е36 325tds,e39 520d,Alpina D10
Мечтае да кара: Alpina D5

Мнение от TERLIKA » 05 Фев 2015, 12:10

накратко още сме в дивата индия и само домашните посещения с голямата джумуга помагат :mhihi:
1981 – Немското списание “ Auto, Motor und Sport” ораганизира заедно с Shell маратон, целящ изминаването на максимален брой километри с колкото се може по-малко гориво. 3-литровия автомобил все още не е актуалена тема, но БМВ 318i Alpina побеждава в своя клас с разход от 2,672 литра на 100 километра.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Cyberloner » 05 Фев 2015, 12:23

@Vra4anin - тук въпросът не е за парите - с тия 130 лева нито аз ще обеднея нито някой ще забогатее - въпросът е в принципите и отношението. Писах му лично съобщение да ми кажи в како състояние са фаровете - отговорът беше:
Nqma nishto schupeno po tqh ili puknato, vsichko e perfektno.

За разглабяне - когато му писах за проблемите на фаровете, съвсем ясно си му казах, че съм ги отворил, така че тука чудене няма, но това не значи, че им има нещо. Разликата между сегашното им състояние и това, в което ги получих, е че сега са чисти.

Аз лично на негово място бих постъпил по друг начин и това е да си ги взема обратно и да ги пусна отново в продажба, но този път на друга цена и като ясно опиша състоянието им - за части.

За оправяне на фаровете - вероятно така ще направя, защото, честно казано, доверие в отсрещната страна нямам и за себе си съм почти сигурен, че няма и да ги потърси от офиса на куриера.

Относно това дали знае какво продава - бих се съгласил, че не знае, но по телефона да ми каже, че били най-евтините и на най-добра цена и че ако му дам 600 кинта щял да ми даде фарове, които не мога да различа от нови - ти не знам как го тълкуваш това нещо ;)

Жалко, че не си записах разговора по телефона, там бяха повечето бисери как тия фарове ги мислел за неговата кола, малко по-късно обясняваше как му било все тая за тях иве и щял да ми върна парите и да ги строши пред мен, след това започна да обяснява какви фарове с angel eyes, ксенон и не знам си какво карал в момента на неговата кола - беше радост за ушите :mhihi:

А за разбиране с добро - опитах наистина, много преди да ми наговори всичките глупости по телефона, ето и съобщението:

Привет колега,
благодаря ти за незабавната реакция днес и допълнителната отстъпка за фаровете.

За съжаление, след като ги прегледах обстойно и ги разглобих, у дома, се оказа, че имат още доста забележки:
1. На Шофьорския фар
- Рефлекторът за късите светлини е с доста увредено хромирано покритие. Снимах го, за да добиеш по-ясна представа(снимал съм и другият за сравнение):

http://1drv.ms/16treH9

- Корпусът на моторчето на шофьорския фар е силно корозирал отвън, не съм го пробвал дали работи, утре ще го закача на едно тестово захранване да видя какво е положението. В горния линк съм снимал двете моторчета - това е корозиралото моторче след неколкократно изкъпване с WD-40.

- по задната страна на лупата има точки от конденз - супер ситни точици, но не падат въпреки неколкократното миене топла с вода, сапун меглио и гъба. Може би няма да са проблем, не зная.

- скобата отдолу е със счупена пластмасата, на която се държи щипката - номер 15 (номер на частта 63128362441) от тази схема
http://realoem.com/bmw/diagrams/b/p/91.png

2. На пасажерския фар:
- лостчето, което е за превключване на фаровете за лява-дясна посока на движение просто липсва.(не мога да го намеря на схемата, но мога да ти го снимам за какво иде реч)

3. И на двата фара:
- има една пластмаса, черна на 3 винта, която се държи на гърба на рефлекторите - счупени са едни крачета. Може и да не е проблем, но тъй като нямам в себе си крушки в момента за да го сложа не мога да твърдя. Може би са специфични за монтажа на ксенона, защото честно казано не зная каква работа вършат, ное факт, че на дългите си слагам фасунгата и няма проблем, докато на късите ще трябва да го мисля как да стане или да купя някакви други преходници.
- стъкла отпред са за полиране - вероятно са полирани в миналото или нещо са пръскани, защото има едно замъгляване почти по цялото стъкло, което не пада с миене.
- Уплътненията(номер 19 от схемата по-горе) са изгнили/прегорели и гумата се рони.

Вероятно от сегашните ми фарове някои части биха паснали(не са Hella и не мога да съм сигурен), но това ме лишава от възможността да им взема някой лев пък на тях.

Намерих водачи, но за съжаление са над 10лв/фар. Ето линка:
http://autopro.bg/Remonten-komplekt-za- ... ia-5-95-00

Ако можеш да намериш за по 10 лева(нали по толкова смятахме отстъпката) ще се радвам да ми кажеш къде, за да взема.

Сега въпросът ми е:
Как предлагаш да процедираме?

Аз виждам няколко варианта.
1. Има още чаркове, които ми трябват, може да измислим нещо да ги взема като платя само доставката.
2. Връщам ти фаровете с наложен платеж за твоя сметка, Еконт печели 50 лв. транспорт, ние с теб пием по една студена вода.
3. Оправям фаровете - разбирай взимам уплътнения, давам рефлектора на фирма, която да възстанови хрома, намирам скоба, лостче за регулиране, давам стъклата да ги полират, взимам и нови уплътнения и ти ми възстановяваш сумата за тия неща. През целия процес мога да те информирам кое колко точно ще струва, за да няма съмнения че се опитвам да те преметна нещо, също мога да съгласувам цените с теб, ако ти знаеш някое от нещата къде мога да го намеря по-евтино.

Оставям на теб да решиш как да процедираме. Ако имаш някакво друго предложение – казвай :)

@TERLIKA има по-компактни и ефикасни средства, но по-добре да не прибягваме до тях :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30 м50б25
Мечтае да кара: и да си свирка...

Мнение от KPETEH » 05 Фев 2015, 12:59

Е ти си му дал ебаси избора :mhihi: И аз да бех и аз щех да си те сложа на *ура. Те са го казали още едно време: Око да види, ръка да пипне. Хем си видял, хем си пипнал... Са търсиш кусури, че и него да набуташ... Писал си му даже, че си ги развалил, пилил, мил, магерил и какво очакваш? Той да са си припознае чарковете? Със същия успех той може да ти каже, че това не са неговите фарове и дотам. Квото било в Еконта... там приключва - Свидетели. Или се дигаш и отиваш са лично да му държиш сметка или си ги монтираш на колата... Занимаваш се със супер глупости! Драскай си там в olx-a че не е коректен и тфа е.
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."

ентусиаст
Аватар
Кара: '07 E91 335i

Мнение от Maverick_VS » 05 Фев 2015, 13:35

Вариант 3 го пиши неуспешен или поне, що се отнася до наказателната част /"осъждан"/ - това са си чисти гражданскоправни отношения :winky: . Харесай си някой от другите варианти.

ентусиаст
Аватар
Кара: e92 M3 LCI / g30 530d xdrive
Мечтае да кара: всички модели на BMW M GmbH

Мнение от Vanqu1sh » 05 Фев 2015, 13:42

Според мен никой от вариантите няма да помогне, а е безсмислено да го търсиш на място да се разправяш с него. Приеми, че ще пиеш една студена вода и имай едно наум следващия път.

Следваща

Назад към Извън Темата