Скоба на паркиран автомобил в зелена зона.
Модератор: Общи модератори
53 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
- dynalias
- младши ентусиаст
-
- Кара: с DPF
- Мечтае да кара: на ток
- Детайли за колата: стоковица
Скоба на паркиран автомобил в зелена зона.
Преди да напиша за случая, моля колегите да се въздържат да ме наричат идиот и да ме питат защо не съм си платил, защото ме поблазни мисълта, че ще се отърва безнаказано.
Та става въпрос, че са ми сложили скоба в зелена зона без дори и да съм обърнал внимание на това, защото бях в друг град и въобще не съм обърнал внимание на знаците. Виновен съм да!
Към случая:
Връщам се аз няма и след един час след като са ми сложили скобата (интересното е, че само аз бях с различна регистрация и от друг град и разбира се на мен са сложили скобата... нормално за БълХария) и какво да видя скоба и листче на чистачката, да се обадя и да дам 20 лева на екип да дойде да си я свали и да си заплатя престоя. Ядосах се и ритнах гумата (не скобата, а гумата) и хоп скобата падна от джантата на земята.
Хората дори не са се постарали да я стегнат по гумата. Скобата дори нямаше предпазна ламарина за да не развия цялата джанта, а беше напъхан картон между скобата и джантата явно за да не я надерат. И не ме питайте защо го направих, но издърпах си аз скобата и я оставих на тротоара. Паля колата и преди да тръгна си викам, абе я да я кача в багажника, че ако ме потърси някой да мога да им я върна, а не мангали да я вземат за скрап. В нашия град нямаме такива екстри и не съм запознат с тези скоби и паяци как се процедира. Днес ми звънят от общинска полиция и ми казват да ида пак до града в който ми я сложиха и да си заплатя парите за престой и 20 лева на екипа който я е сложил и това ако видят, че скобата не е рязана или нещо повредена от мен и след това щели да ми пишат наказателно постановление тоест акт или фиш забравих вече какво ми казаха.
Въпросът е да ходя ли утре да плащам като поп или да си свиркам и да видим какво ще стане
Та става въпрос, че са ми сложили скоба в зелена зона без дори и да съм обърнал внимание на това, защото бях в друг град и въобще не съм обърнал внимание на знаците. Виновен съм да!
Към случая:
Връщам се аз няма и след един час след като са ми сложили скобата (интересното е, че само аз бях с различна регистрация и от друг град и разбира се на мен са сложили скобата... нормално за БълХария) и какво да видя скоба и листче на чистачката, да се обадя и да дам 20 лева на екип да дойде да си я свали и да си заплатя престоя. Ядосах се и ритнах гумата (не скобата, а гумата) и хоп скобата падна от джантата на земята.

Въпросът е да ходя ли утре да плащам като поп или да си свиркам и да видим какво ще стане

history:
E36 328i coupe 1995г. 193hp 25.11.2013-19.04.2019г.sell
E90 320d sedan 2009г. 177hp 10.06.2019г.-now
- KPETEH
- старши ентусиаст
-
- Кара: е30 м50б25
- Мечтае да кара: и да си свирка...
Re: Скоба на паркиран автомобил в зелена зона.
ХАХАХ Аз бих оставил така нещата и ако верно някой ти пише акт, то тогава можеш да го обжалваш и да разкажеш цялата история. Имаш скобата непокътната! Те трябва да имат доказателства, че си я резал или други. Поне аз така расъждавам. И аз да бях и аз бих си я прибрал, то можеше със същия успех и да са некви измамници... Колко да е тоя акт?!
Пак добре, че не са я вдигнали колата директно с паяка, че тогава са 80 лева + фиш.
П.С.
Аз строших картера в зелена зона и гледам на другата сутрин сложили ми скоба. Звъня им, идват и им викам, колата се строши няма масло, не може да се движи. Викат да съм си бил сложил триъгълника на задното стъкло.... Викам не знам. Дадох им 10 лева да я махнат и ми обещаха да не ми слагат повече. Така и стана, след ден-два - отремонтирах и газ
Пак добре, че не са я вдигнали колата директно с паяка, че тогава са 80 лева + фиш.
П.С.
Аз строших картера в зелена зона и гледам на другата сутрин сложили ми скоба. Звъня им, идват и им викам, колата се строши няма масло, не може да се движи. Викат да съм си бил сложил триъгълника на задното стъкло.... Викам не знам. Дадох им 10 лева да я махнат и ми обещаха да не ми слагат повече. Така и стана, след ден-два - отремонтирах и газ

"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."
- dynalias
- младши ентусиаст
-
Интересното е, че се чух с шефката на общинска полиция и каза, че има осъдени и щели да повдигнат обвинение за повреда или кражба на общинска имущество и щели да ми пращат разни неща по пощата, но аз я прекъснах с моите въпроси. Та уредихме си утре среща и се чудя да бия ли целия път или да чакам да видя какво ще стане. Все пак не са КАТ и са от друга община. Тук от МВР, КАТ и нашата община ми отказаха съдействие и ми казаха върви в другия град да се оправиш с хората не е наша работа. Реално не са ми съставили акт/фиш до момента а единствено ме гонят заради открадната или повредена скоба. Дали ще се стигне до Съд или ще ми начислят някви пари като си плащам данъка на колата не знам. Само колата имам на мое име. Абе виждал съм клипчета из интернет на хора каращи със скобата, хора режещи я и т.н и съм им се смял. А сега аз попаднах в подобна случка. Но найстина такова некадърно поставяне на скоба няма честно! 
ЕДИТ: Дали пък не се помъчиха да ме сплашат, че биле осъдили хора или ще ме гонят наистина и ще има дело кой да каже....

ЕДИТ: Дали пък не се помъчиха да ме сплашат, че биле осъдили хора или ще ме гонят наистина и ще има дело кой да каже....
history:
- KPETEH
- старши ентусиаст
-
- Кара: е30 м50б25
- Мечтае да кара: и да си свирка...
Те най-много да имат снимка, къде си паркирал и евентуално да са хванали скобата в кадър. Историята е смешна, но и те имат вина, определено. Що не викнеш некой журналя с теб, там да снима сеира
Аз лично бих, се чул с адвокат, и нямаше да ми се иска да ходя. Що те не дойдат?!
Ше умра... няма такава простотия

Ше умра... няма такава простотия
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."
- Stoqnov_1979
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: тази
- Мечтае да кара: онази
Колега,върни им скобата чрез някоя куриерска фирма. Запази си бележката,че си им я пратил и си свиркай! Другия път да се научат как се поставят скоби,а не само да имитират дейност! Те в тоя ред на мисли могат и картонени да ги направят за по-лесно поставяне и сваляне от тяхна страна.
- dynalias
- младши ентусиаст
-
Колега stoqnov как да им я върна. До кого да я изпратя, до общината ли.
Направо да я пратя на шефката с която разговарях от общинска полиция ли. 

history:
- Stoqnov_1979
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: тази
- Мечтае да кара: онази
Обаждаш и се по тела и и казваш да си чака скобата! В офис или направо до адрес при нея! И другия път и кажи че пак там ще спреш,за да се види дали са си оправили поставянето на скобите!
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Просто им кажи, че нямаш никаква идея за каква скоба ти говорят. Да, те ще извадят снимка на скобата сложена на колата, но това не значи че ти си я свалил. Реално кво правим ако някой манго вместо теб я е ритнал и я е прибрал за скрап? 

Има има.
...........НЯМА ТАКИВА ИДИОТИ просто.
...........НЯМА ТАКИВА ИДИОТИ просто.
Последна промяна kagebista на 25 Фев 2015, 20:42, променена общо 2 пъти
Мъжът струва точно толкова,
колкото неговата дадена дума.
- dynalias
- младши ентусиаст
-
Благодаря колеги, много сте бързи. Найстина сутринта щях да тръгна да пътувам заради тези идиоти, но ме разубедихте и каквото и да стане ще споря до край. Да са си я сложили като хората тая скоба а не само да я дръпна от земята и да излезе. Нищо не съм развивал или бутал. Ритнах гумата от яд и хлоп падна на земята.
Ненормална работа. Дано само днес като се чух с тях не са ме записали нещо, че ми искаха номера на колата име и телефонен номер... и по телефона си признах кakво точно е стана. А мисля да се правя на чукнат както казва bum_bum.

history:
Не се сетих да ритна и аз, ама ако беше паднала моята още доста снимков материал щях да им извъртя. Че преди да дойдат, спрях движението на Ботев да снимам колата от далече всякак. После скобата на земята цяла и пред врата им на Будапеща 17.
Така че да ходиш да им я връщаш си е абсолютно безумие. Чакай докато предложат решение как да си я приберат или върнат.
Аз знам, че ще изгърмя с тия 30 кинта, ама е изключително грозно, нередно както всичко в тая държава.
Така че да ходиш да им я връщаш си е абсолютно безумие. Чакай докато предложат решение как да си я приберат или върнат.
Аз знам, че ще изгърмя с тия 30 кинта, ама е изключително грозно, нередно както всичко в тая държава.
Мъжът струва точно толкова,
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Кофти, ако са те записали което май пак е трудно доказуемо но не мисля, че за една скоба ще тръгнат да водят дела. Те тия са частни фирми и едва ли записват разговорите.
По темата дали общинска полиция /ОП/ може да слага скоби и в частност за това, че слагат скоби на неправилно паркирали автомобили /защото на спрели за престой автомобили – когато вие сте си вътре-не смеят/ е добре да се знае следното:
1. Законосъобразни ли са действията на ОП?
2. Ако не са - как да противодействаме на тези действия?
Относно поставянето на скобите, нормативната уредба се намира в Закона за движение по пътищата и Наредбата на общината.
Ето извадки от ЗДП:
Чл. 167. ал. 2 Служби за контрол, определени от кметовете на общините:
т. 2. използват техническо средство за принудително задържане на пътното превозно средство, за което не е заплатена дължимата такса за кратковременно паркиране по чл. 99, ал. 3, до заплащане на таксата и на разходите по прилагане на техническото средство;
Ето ви и
чл. 99. (1) В населените места собственикът или администрацията, управляваща пътя, може да определи райони, пътища или части от пътища за зони за кратковременно паркиране в определени часове на денонощието. Това време не може да бъде по-малко от 30 минути и повече от 3 часа.
ал. 3 Съответният общински съвет може да определя такса за паркиране при условията по ал. 1.
В наредбата на общината трябва да са указани някакви общи задължения на ОП, но няма да ги посочвам, щото НАРЕДБАТА НЕ МОЖЕ ДА ПРОТИВОРЕЧИ НА ЗАКОНА.
Последното е особено важно за да не ви заблуждават и да ви вземат грешни пари. Никаква Наредба не върви пред закона – простичко казано!!!
Та какво следва от посочените извлечения от ЗДП?
За да ви сложат скоби на колата съобразно закона, а не защото така са решили или с други думи – защото сте сгазили лука според закона е необходимо:
1. Общината да е определила зони за кратковременно паркиране в определени часове на денонощието – ако не е определила и сте паркирали – не сте в нарушение!!!
2. Това време не може да бъде по-малко от 30 минути и повече от 3 часа - ако не е указано време или сте паркирали за по-малко от 30 мин. - не сте в нарушение!!!
3. Ако все пак Общината е определила такива зони – скоба се слага САМО ако не сте заплатили дължимата такса за кратковременно паркиране по чл. 99, ал. 3 от ЗДП – заради никакво друго нарушение НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ВИ СЛАГА СКОБИ.
Ето това са единствените предпоставки, заради които могат да ви сложат скоби – да има зони, да сте паркирали в тях повече от 30 мин. и да не сте платили съответната такса.
Ако махнете скобите от автомобилите си и няма свидетели на това, няма как общината да докаже, че скобата е махната от вас, а като няма скоба – няма и доказателство. Ако все пак се докаже, че сте вие и сте я повредили, отново трудно Общината ще ви осъди, тъй като трудно ще се докаже умисъл – винаги може да кажете, че по невнимание сте потеглили и тя сама се е счупила.
1. Законосъобразни ли са действията на ОП?
2. Ако не са - как да противодействаме на тези действия?
Относно поставянето на скобите, нормативната уредба се намира в Закона за движение по пътищата и Наредбата на общината.
Ето извадки от ЗДП:
Чл. 167. ал. 2 Служби за контрол, определени от кметовете на общините:
т. 2. използват техническо средство за принудително задържане на пътното превозно средство, за което не е заплатена дължимата такса за кратковременно паркиране по чл. 99, ал. 3, до заплащане на таксата и на разходите по прилагане на техническото средство;
Ето ви и
чл. 99. (1) В населените места собственикът или администрацията, управляваща пътя, може да определи райони, пътища или части от пътища за зони за кратковременно паркиране в определени часове на денонощието. Това време не може да бъде по-малко от 30 минути и повече от 3 часа.
ал. 3 Съответният общински съвет може да определя такса за паркиране при условията по ал. 1.
В наредбата на общината трябва да са указани някакви общи задължения на ОП, но няма да ги посочвам, щото НАРЕДБАТА НЕ МОЖЕ ДА ПРОТИВОРЕЧИ НА ЗАКОНА.
Последното е особено важно за да не ви заблуждават и да ви вземат грешни пари. Никаква Наредба не върви пред закона – простичко казано!!!
Та какво следва от посочените извлечения от ЗДП?
За да ви сложат скоби на колата съобразно закона, а не защото така са решили или с други думи – защото сте сгазили лука според закона е необходимо:
1. Общината да е определила зони за кратковременно паркиране в определени часове на денонощието – ако не е определила и сте паркирали – не сте в нарушение!!!
2. Това време не може да бъде по-малко от 30 минути и повече от 3 часа - ако не е указано време или сте паркирали за по-малко от 30 мин. - не сте в нарушение!!!
3. Ако все пак Общината е определила такива зони – скоба се слага САМО ако не сте заплатили дължимата такса за кратковременно паркиране по чл. 99, ал. 3 от ЗДП – заради никакво друго нарушение НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ВИ СЛАГА СКОБИ.
Ето това са единствените предпоставки, заради които могат да ви сложат скоби – да има зони, да сте паркирали в тях повече от 30 мин. и да не сте платили съответната такса.
Ако махнете скобите от автомобилите си и няма свидетели на това, няма как общината да докаже, че скобата е махната от вас, а като няма скоба – няма и доказателство. Ако все пак се докаже, че сте вие и сте я повредили, отново трудно Общината ще ви осъди, тъй като трудно ще се докаже умисъл – винаги може да кажете, че по невнимание сте потеглили и тя сама се е счупила.
- dynalias
- младши ентусиаст
-
Vra4anin , няма никва логика, нито имаме нещо общо, но вместо на мен са звънели на брат ми и са ме търсили. И от там реших, че щом в моят град от никоя инстанция не ми помагат, ще им звъня по телефона дали няма да се разберем нещо дори и да си платя престоя и на екипа и да им изпратя всичко по еконт. Те не благоволиха, а искат да ида и те да пишат хвърчащи листи, а аз да плащам...
Ако има някаква развръзка в последствие, ще ви напиша тук за да знаете ако изпаднете в такава ситуация какво да правите.
Ако има някаква развръзка в последствие, ще ви напиша тук за да знаете ако изпаднете в такава ситуация какво да правите.

history:
- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
dynalias написа:. В нашия град нямаме такива екстри и не съм запознат с тези скоби и паяци как се процедира. :
слагай и нова ключалка и почвай да жулиш....а трябва да си и напечаташ хартийки с твоя номер да ги отключваш завалийте

53 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4