Съвет за наематели?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Съвет за наематели?

Мнение от mit-kong » 17 Мар 2015, 21:48

Имам апартамент, който искам да дам под наем, но до сега не съм минавал през това, само съм слушал как хората се оплакват от наематели. Та исках да помоля за всякакви съвети, които биха ми били от полза и биха ми спестили главоболия? :bchug:

На първо време ме притесняват следните неща:

1. Как да избера читави наематели?
2. Какво става ако един ден се изнесат и има неплатени сметки и всичко е изпочупено?
3. Какво става ако възникне пожар, покриват ли разноските по ремонта или могат просто да си тръгнат и аз да се занимавам после?
4. Взима ли си при нанасянето някаква предарителна сума в размер на няколко наема и ако на на колко?
5. Какво става ако вдигат шум и се налага да идва полиция? Доколкото знам от полицайте акта в размер на около 200лв (по спомен) се пише на собственика на апартамента, без значение кой е причината за шума и оплакването?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Re: Съвет за наематели?

Мнение от zazomazo » 17 Мар 2015, 22:01

1. На късмет е
2. Взимаш депозит, който да покрие евентуални загуби и минаваш регулярно да си наглеждаш имота в кво състояние е.
Може да направите опис на наличните мебели и техника, за да се застраховаш от евентуални липси.
3. Относно пожар, наводнения е добре да си направиш застраховка на имота.... трудно ще вземеш пари от наемателите ако се случи нещо...
4. Обикновено депозита е в размер на един наем...за повече е трудно и зависи от наемателите дали ще са навити. Логично е обаче ако имаш скъпа техника/мебели да искаш по-голям депозит за да се застраховаш от евентуални щети/липси
5. Не съм сигурен на кой се пише акта... но ако е на собственика винаги можеш да си удържиш глобата от депозита
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320 i
Мечтае да кара: Е90 пак бензин

Мнение от ивайло81 » 17 Мар 2015, 22:17

Прави се и договор. Макар, че при щети ще трябва да се съдите. А там става дълга и широка. Но пак по-добре от нищо.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mit-kong » 17 Мар 2015, 22:21

Гледам, че брокерите предлагат и намиране на наематели освен на жилища, има ли някаква файда от тях и как се таксува, защото да пусна обява мога и сам?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: с DPF
Мечтае да кара: на ток
Детайли за колата: стоковица

Мнение от dynalias » 17 Мар 2015, 22:22

mit-kong написа:Имам апартамент, който искам да дам под наем, но до сега не съм минавал през това, само съм слушал как хората се оплакват от наематели. Та исках да помоля за всякакви съвети, които биха ми били от полза и биха ми спестили главоболия? :bchug:

На първо време ме притесняват следните неща:

1. Как да избера читави наематели?
2. Какво става ако един ден се изнесат и има неплатени сметки и всичко е изпочупено?
3. Какво става ако възникне пожар, покриват ли разноските по ремонта или могат просто да си тръгнат и аз да се занимавам после?
4. Взима ли си при нанасянето някаква предарителна сума в размер на няколко наема и ако на на колко?
5. Какво става ако вдигат шум и се налага да идва полиция? Доколкото знам от полицайте акта в размер на около 200лв (по спомен) се пише на собственика на апартамента, без значение кой е причината за шума и оплакването?

1. Ако искаш да я дадеш дългосрочно и да не се занимаваш с много главоболия, най-безпроблемни наематели биха биле някакво семейство. В никакъв случай да не са студенти, защото рядко ще попаднеш на послушни.
2. Не платените сметки и чудесий ги приспадаш от предварително взетия депозит който се състой от един или два месеца наема на квартирата. Ако щетите са по-големи имаш договор с който можеш да действаш, но дано не ти се налага.
3. Могат да си тръгнат по всяко време. Застраховка е най-спокойният начин за теб.
4. Един или два наема в зависимост от апартамента.
5. Акта си го поема наемателя ти имаш с какво да докажеш, че той живее там и си поема последствията от това стига да се стигне до там.

Договор се прави задължително!
history:
E36 328i coupe 1995г. 193hp 25.11.2013-19.04.2019г.sell
E90 320d sedan 2009г. 177hp 10.06.2019г.-now

ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 /Е39 дизел, Е46-автомат,Е60-530
Мечтае да кара: Да се разхожда пеша

Мнение от Vasko » 17 Мар 2015, 22:27

Колега, има два варианта за да отдадеш имот под наем . Първият е чрез фирма - агенция занимаваща се под наем. Доста често там критерия е ,че наистина ще ти намерят точен наемател. При тях се процедира по следният начин. В момента ,в който се появи готов наемател те ти се обаждат и съответно ти педаваш апартамента на наемателя. Освен това ако използваш фирма , те ще обикновенно взимат от 50-80 % от първият наем ,но не по-малко от 100 долара -това е за Пловдив и още една депозитна вноска освен наема. Това е недостатъка ,защото малко са тези наематели, които ще платят толкова пари . В крайна сметка се получава следното - примерно за апартамент, за който ти искаш 350 лв. фирмата взима още 350лв. + 70% или близо 945 лв. Малко са тези наематели които ще дадат толкова пари ... Ами ако примерно искаш 600 лв наем за имот , наемателя трябва се бръкне с близо 2000лв. Но поне е сигурно ,че няма да останеш на сухо ако наемателя се изнесе, защото депозита автоматично си остава в теб и с него можеш да платиш битовоите сметки. Другият вариант е ти сам да намериш наемател , този го предпочитат повече хора,но не е много сигурен ,защото ако се случи нещо с апартамента - просто гориш . Моите наблюдения са, че повечето хора които са ангжирани и искат нещата да са изпипани както трябва използват агенции и брокерски фирми за недвижими имото,защото те изпипват както трябва нещата . По принцип привилегерован в случая ако използваш брокер се явява винаги наемодателя ,а този който търси да наеме винаги се стреми да заобиколи нещата... От друга страна ако отдаваш апартамента на фирма , трябва да си направите договор като първото тримесечие от годината те ще ти привеждат с 10% от месечният наем по-малко ,а след третият месец тази разлика от сбора от трите месеца ще ти ги внесат от твое име в НАП като данъци от твое лице. Разликата е само последните три месеца от годината, когато ти ще получиш пълноразмерен данък и ти трябва лично да отидеш да си платиш данъците и съответната декларация в НАП. По принцип това си е голяма разправия ако искаш всичко да е легално .... Ако нямаш време да се занимаваш избираш варианта с брокер и те действат от твое име..... Първо искам хубаво да си помислиш дали си струва да го отдаваш апартамента под наем? В смисъл ако е ново обзавеждане и т.н. смятай че след година ползван от наематели няма да можеш да си го познаеш ....... Най-добрият вариант да отдадеш под наем апартамент ново строителство , необзаведен .Така поне няма да те е яд за мебелите и обзавеждането вътре, но тогава пък наемателите , които ще се нанесат в необзаведен апартамент сигурно ще искат да им правиш някакви отбиви от цени и т.н. докато си го обзаведат ...Въобще това с отдаването под наем на апартамент в България нещата са много зле.... Не така стои въпроса с отдаването на офиси под наем .Там значително са по-лесни нещата..Все пак ти желая успех !
Яжте, пийте и си носете новите дрехи и си карайте количките ,че животът е крaтък ..

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mit-kong » 17 Мар 2015, 22:29

Договора пред нотариус ли се сключва и може ли да бъдат приложение снимки към него в състоянието, в което предавам апартамента с опция ако при напускане нещо е различно от това на снимките да ми се плати?

Също така как става с връщането на депозита при евентуално напускане на наематели без произшествия? Пускам последния месец безплатно (ако съм взел наем за 1 месец като депозит) или връщам парите?
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 17 Мар 2015, 22:39

mit-kong написа:Договора пред нотариус ли се сключва и може ли да бъдат приложение снимки към него в състоянието, в което предавам апартамента с опция ако при напускане нещо е различно от това на снимките да ми се плати?

О, да. Предполагам в последствие съдия ще гледа снимките преди/след и ще има назначен кофчежник, който да плаща кеш :paranoid:

п.с. За БГ ли е питането или за чужбина ?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: M4 Competition

Мнение от pivanov » 17 Мар 2015, 23:40

Парите се връщат накрая, след изчистване на всички сметки.
Имай резервен ключ за апартамента.
Ако си намериш наематели сам просто отиди в някоя агенция и кажи, че искаш да изготвят договор защото не си запознат с нещата, но предвид това, че сам си ги намерил да вземат комисионна само от наемателите. Повечето са съгласни на това.
Никакви договори за кабелни и нет, може да им се види скъпо или да пада нета според тях и да кажат ние ще си прекараме друг, а ти увисваш с договор. Или лятото да изчезнат и да не им се плаща, а договора на твое име.
Застраховка задължително излиза около 100-150 лв зависимост от компанията и застрахователната сума, тук се включва и движимото имущество.
Опис и снимки, показания на електромери водомери и други се вписват в договора.
Ако има за ремонт нещо /кранове на чешми и други/ или сам ги ремонтирай или прати майстор, да не става така те да викат и да те лъжат със сумата която е искал или нищо да няма и уж е идвал майстор.
Имаш право веднъж месечно да влизаш и да гледаш, съвет е тогава да взимаш и наема. Искай бележките за ток и вода и ги пази.
Съобщи на домоуправителя колко човека се нанасят и следи плащат ли сметки за асансьор, почистване и други.
Питай съседите вдигат ли много шум. Ако досега апартамента е бил празен 100% съседите ще кажат, че вдигат много шум.
Щом не си запознат използвай агенция.
Успех, дано наемателите са коректни!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kris » 18 Мар 2015, 0:16

Само да вметна нещо за което съм сигурен.

Партидите за Ток могат да се прехвърлят на наемателите с представен договор за наем. И по този начин най малкото се избягва сума от хиляди левове за отопление зимата, която може да не си платят наемателите.

Почти съм сигурен, че и другите партиди могат да се прехвърлят. Освен ако не сте направили някакъв срочен договор, примерно за интернет с промоция за 2г. и т.н.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Мнение от BMW_RIDER » 18 Мар 2015, 1:04

Vasko написа: Първо искам хубаво да си помислиш дали си струва да го отдаваш апартамента под наем? В смисъл ако е ново обзавеждане и т.н. смятай че след година ползван от наематели няма да можеш да си го познаеш ....... Най-добрият вариант да отдадеш под наем апартамент ново строителство , необзаведен .Така поне няма да те е яд за мебелите и обзавеждането вътре, но тогава пък наемателите , които ще се нанесат в необзаведен апартамент сигурно ще искат да им правиш някакви отбиви от цени и т.н. докато си го обзаведат ...Въобще това с отдаването под наем на апартамент в България нещата са много зле.... Не така стои въпроса с отдаването на офиси под наем .Там значително са по-лесни нещата..Все пак ти желая успех !

Като човек отдал и отдаващ доста(лични/семейни) имоти под наем, не мога да се съглася с доста от нещата.
Нещата с отдаването въобще не са зле, даже напротив, но като всеки бизнес си има тънкости.
Това с отдаване без обзавеждането не е вярно. Читавите хора търсят обикновено масово търсят малък, приветлив, ремонтиран със ново обзавеждане имот, който да си има всички удобства като легла, гардероби, кухненско обзавеждане, пералня, интернет и телевизия. Телевизора не е 100%. Ако имота е със сравнително нови дограми и изолации е + заради по - ниските сметки.
Ако отдаваш кочина под наем - ще получиш прасета.
При всички положения - депозит в размер на един наем, и плащането на наема да става при започване на престоя и месеца не в края му!! Демек ако утре на 18.03. подпишеш договор за 400 лв. взимаш 400 лв депозит и 400 лв наем за предстоящия месец.
Добрите наематели обикновено са млади работещи хора или млади семейства. Студентите са малко на късмет. Има и читави има и не. Имах едни момичета от Кипър, дето само пищяха съседи от тях и нон-стоп беше разхвърляно и имаше следи от купони. Сега на тяхно място имам италианци които държат апартамента като аптека.
Леко може да подхвърляш въпроси от сорта : Вие наоколо ли работите/учите или с какво се занимвате? Е така бегло да добиеш представа човека има ли стабилна работа и ако е студент дали му пращат пари.

Относно брокерите - с тях става по лесно особено ако досега не си отдавал. Ако брокера не е пълен лаик, освен че води клиента, знае и как да се договаря и да изтъкне предимства пред други имоти.Най-малкото ще ти даде и представа къде се намира имота ти като реална цена. Минуса е ,че обикновено комисионната е 50% от наема и от двете страни.
ОЛХ-а също е вариант.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

Слави
Аватар

Мнение от © » 18 Мар 2015, 9:41

Vasko написа: . В крайна сметка се получава следното - примерно за апартамент, за който ти искаш 350 лв. фирмата взима още 350лв. + 70% или близо 945 лв. Малко са тези наематели които ще дадат толкова пари ... Ами ако примерно искаш 600 лв наем за имот , наемателя трябва се бръкне с близо 2000лв.

Имаше една картинка с ръка върху челото обаче не мога да я намеря :mhihi:
Е**ти агенциите

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 18 Мар 2015, 11:21

Само да добавя още една опция за избягване на притесненията от неплатени битови сметки, по този начин процедираше хазяйката на квартира, която обитавах известно време. Самата тя плащаше всички битови сметки и идваше с факрурите и касовите бележки, когато идваше време за плащане на наема, като аз й плащах и въпросната допълнителна сума за битовите сметки.

ентусиаст
Аватар

Мнение от pinko_23 » 18 Мар 2015, 12:34

Колега всиччки наематели са говеда, не им пука 1 на милион е да намериш читав. След 15 години отдаване на 2 апартамента сега ремонтите са ми по скъпи от парите взети през годините. А колко нерви трошиш отделен въпрос. Значи вземи им два наема предварително, и нема никво лабово отсрочки и всекви такива селски похвати, хубаво веднъж в или два пъти в годината да си правиш оглед на имота с цел правилно стопанисване. И много важно в никакав случай не допускай хора с домашни любимци кочината е още по голяма. От време на време може да ходиш с некой приятел ей така за респект, а сметките ги следиш от късо нямам опит с парното. Това вариант ако ти се занимава сам. Друг вариант е чрез фирма ама кво ще ти пребират част от наема ще те карат да си го декларираш че и държавата да ти пребира парички а кочината пак си остава за тебе.
Няма начин да няма начин

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: S63TUB44

Мнение от jorsenbmw » 18 Мар 2015, 13:34

Наемателите ще ти плащат по банков път,нали?
Виж си как стоят нещата с данъците колко и как ще ги плащаш,това ти се води облагаем доход.
Някой по-горе много правилно отбеляза че ако наемателя е фирма или самоосигуряващо се лице той подава данъчна декларация за авансов данък по наема,но ако е физическо лице /както ми се струва че ще е/ хазяина си подава декларацията сам.
Последна промяна jorsenbmw на 18 Мар 2015, 13:39, променена общо 1 път

Следваща

Назад към Извън Темата