автомобил под наем дългосрочно

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: внимателно
Мечтае да кара: самолет

автомобил под наем дългосрочно

Мнение от u`F`o » 20 Мар 2015, 17:28

Привет, колеги,

Някой използвал ли е т.н.р. "оперативен лизинг" на автомобил за лични нужди? Кога и при кой? Какви са впечатленията ви? Колко излиза на месец и доволни ли сте? Изобщо какво мислите за "автомобил под наем" без придобиване за определен срок от време?

Поздрави,
Николай

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Re: автомобил под наем дългосрочно

Мнение от zvetiko » 20 Мар 2015, 18:09

Колега, не съм ползвал, но като гледам офертите- да кажем от 400лв. на месец + 5х400 депозит...

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 20 Мар 2015, 18:37

Ние използваме.
От точно определен човек взимаме винаги коли,ванове,бусове под наем.
В момента плащаме 15лв на ден, за една ибиза без никакви депозити и други неща.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Фидел Кастро » 20 Мар 2015, 19:34

Кроки, обикновено при дългосрочен оперативен лизинг има опция автомобилът да се прехвърли на Вас при определени условия и доплащане.
Имате ли я тази уговорка?? :lol:
За период от 135 години стигнахме от Стефан Стамболов до Бойко Борисов. Ако това е еволюцията в политическия елит много скоро ще гласуваме за едноклетъчни.
След снимката си с Б.Б., Робърт де Ниро бил много доволен, че най-после се снимал с истински мафиот.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: S63TUB44

Мнение от jorsenbmw » 20 Мар 2015, 19:44

Супер изгодно е за хора които искат да карат скъпи автомобили,имат финансови възможности,но по една или друга причина не искат да фигурират като собственици или искат да са дискретни.За България такъв вид автомобили се предлагат масово с Швабишхолска регистрация.Още една екстра е че електронните фишове за скорост не те вълнуват.
Редовно се възползвам от такива по време на летните ваканции.За 2-3 седмици можеш да си вземеш суперкар,като наемната цена е по-малка дори от първоначалните ти разходи по регистриране,каско,данък и обслужване ако би била твоя лична кола.
За евтини и средностатистически автомобили ми се струва ,че само фирми имат полза от такъв вид автомобили,фактурирано и документирано,едва ли частни лица.

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 20 Мар 2015, 20:10

Фидел Кастро написа:Кроки, обикновено при дългосрочен оперативен лизинг има опция автомобилът да се прехвърли на Вас при определени условия и доплащане.
Имате ли я тази уговорка?? :lol:

Не съм толкова запознат
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от speedhokk » 20 Мар 2015, 20:36

jorsenbmw написа:Супер изгодно е за хора които искат да карат скъпи автомобили,имат финансови възможности,но по една или друга причина не искат да фигурират като собственици или искат да са дискретни.За България такъв вид автомобили се предлагат масово с Швабишхолска регистрация.Още една екстра е че електронните фишове за скорост не те вълнуват.
Редовно се възползвам от такива по време на летните ваканции.За 2-3 седмици можеш да си вземеш суперкар,като наемната цена е по-малка дори от първоначалните ти разходи по регистриране,каско,данък и обслужване ако би била твоя лична кола.
За евтини и средностатистически автомобили ми се струва ,че само фирми имат полза от такъв вид автомобили,фактурирано и документирано,едва ли частни лица.

Би ли споделил малко по-конкретно, ако не е проблем по въпроса със супер колите, тъй като съвсем наскоро бях решил да проуча как стоят нещата и да си направя един такъв подарък, като си наема една супер кола за ден или два, но от всичко изчетено из сайтовете и форумите, такива коли не давали на случайни хора, а сумите били от сорта на 5000лв депозит и по 1000 на ден.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: S63TUB44

Мнение от jorsenbmw » 20 Мар 2015, 21:09

за взимане от България незнам как е положението.Аз ползвам от чужбина.Условието им е че колата се транспортира до БГ на платформа,тъй като има дневен лимит,който ако не си карал два дни например колата си се натрупва към идните дни и така.Просто накрая километрите пробег разделени на дните трябва да са под 100.
В България знам само една компания /джей ар рентакар,дано не е реклама/ ,която предлага по високо ниво автомобили под наем без да ти натрапват фирмени шофьори,но там или на вас може да не ви харесат депозитите,или те да не ви харесат кредитната карта,ако ще ме разберете.
На мен за едно ламборгини ми искаха 10 000 евро депозит,което като условие не можех да им изпълня.За сравнение за СЛС АМГ в Кьолн беше достатъчно 3000 евро депозит оторизация по кредитна карта + 5000 висящи,които реално не ти се отчитат по картата,само при извънредни обстоятелства.
Но като се има предвид че предлагането на такива коли в БГ е много ограничено,вероятно това налага такива цени.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 21 Мар 2015, 2:45

Бъркате луксозен/ екзотичен рент-а-Кар с лизинг.... Което пък в Бг се бърка с кола на изплащане.

Рент-а-Кар - късосрочно и с големи ограничения ако рентваш скъпа кола. Един вид колкото да се покажеш или да пробваш.

Лизинг- обикновено около 2-3 години. Месечната вноска е базирана на обезценяването на автомобила за този период плюс печалба за собственика- често производителя. Понеже не плащаш базирано на цялата стойност на колата вноската е по-ниска от колко ако вземеш возилото на изплащане. На края на лизинга или връщаш колата и кой откъде е или има опция да я купиш (договаря се в началото какъв вид лизинг е). Имаш ограничение на пробега също така- около 10-15к на година. Лизинга ти позволява да караш по- хубава кола за същите пари и е предпочитан механизъм за хора с високи заплати които не могат да се занимават да си продават колите често защото обичат да карат най- новото- винаги с пълна гаранция и ги сменят често. Интересното е че коли които си държат цената са по- евтини за лизинг от такива които губят бързо стойноста си- примерно Порше е много иЗгодно за лизинг докато м, амг и с/рс - не толкова...

На изплащане - това е ясно.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39/ Е60
Мечтае да кара: X6 цвят бордо

Мнение от Николай Диянов » 21 Мар 2015, 14:21

alx написа:Бъркате луксозен/ екзотичен рент-а-Кар с лизинг.... Което пък в Бг се бърка с кола на изплащане.

Рент-а-Кар - късосрочно и с големи ограничения ако рентваш скъпа кола. Един вид колкото да се покажеш или да пробваш.

Лизинг- обикновено около 2-3 години. Месечната вноска е базирана на обезценяването на автомобила за този период плюс печалба за собственика- често производителя. Понеже не плащаш базирано на цялата стойност на колата вноската е по-ниска от колко ако вземеш возилото на изплащане. На края на лизинга или връщаш колата и кой откъде е или има опция да я купиш (договаря се в началото какъв вид лизинг е). Имаш ограничение на пробега също така- около 10-15к на година. Лизинга ти позволява да караш по- хубава кола за същите пари и е предпочитан механизъм за хора с високи заплати които не могат да се занимават да си продават колите често защото обичат да карат най- новото- винаги с пълна гаранция и ги сменят често. Интересното е че коли които си държат цената са по- евтини за лизинг от такива които губят бързо стойноста си- примерно Порше е много иЗгодно за лизинг докато м, амг и с/рс - не толкова...

И при оперативния и при финансовия лизинг може да се придобие накрая на договора собствеността. Придобиването става обаче с друга сделка- покупко- продажба с нотариална заверка на подписите. Разликите между финансовия и оперативния лизинг са свързани с други, чисто юридически елементи. Най- съществен от тях е рискът от погиването или унищожаването на вещта- при оперативния вещта погива за собственика- лизингодател, а при финансовия погива за несобственика- лизингополучател.
Изображение

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 21 Мар 2015, 14:39

Николай Диянов написа:
alx написа:Бъркате луксозен/ екзотичен рент-а-Кар с лизинг.... Което пък в Бг се бърка с кола на изплащане.

И при оперативния и при финансовия лизинг може да се придобие накрая на договора собствеността. Придобиването става обаче с друга сделка- покупко- продажба с нотариална заверка на подписите. Разликите между финансовия и оперативния лизинг са свързани с други, чисто юридически елементи. Най- съществен от тях е рискът от погиването или унищожаването на вещта- при оперативния вещта погива за собственика- лизингодател, а при финансовия погива за несобственика- лизингополучател.

Няма такова нещо, и при оперативния и при финансовия вещта е собственост на лизингодателя до изплащането изцяло на лизинга. Демек дори да вземеш кола на финансов лизинг от дилъра, в талона колата остава собственост на фирмата, докато не изплатиш накрая остатъчната стойност, когато колата се прехвърля на твое име. Реален риск за тях и в двата случая няма, защото колите са винаги застраховани.
Разликите са, че едното е дългосрочен наем и плащаш амортизация и такси + печалба, взимаш колата за колкото ти трябва, при финансовия плащаш първоначална вноска, месечна вноска, остатъчна стойност, застраховки, данъци.
Оперативния лизинг се ползва почти винаги от фирми, защото вноските се признават за разход на фирмата и има възможност да се върне ДДС-то за наетите автомобили.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39/ Е60
Мечтае да кара: X6 цвят бордо

Мнение от Николай Диянов » 21 Мар 2015, 16:29

Не ми се навлиза в подробности, но не си особено прав колега b00st, най- малкото защото амортизацията и посрещането на всички разноски / освен, ако не е договорено друго от страните / и при двата лизинга за са сметка на лизингополучателя. От счетоводна гледна точка автомобилът винаги е дългосрочен, материален, амортизируем актив. Относно данъчния кредит за лизингови автомобили не ми се навлиза в подробности, защото е дълго за обяснение. Що се касае за придобиването на собствеността- това става в края на лизинговия период и представлява едно право на лизингополучателя, което упражняване зависи само и единствено от него. Ако решиш да закупиш лизинговия обект по остатъчна стойност, то това става с друг договор, а не автоматично по силата на лизинговия такъв. Освен това- има фундаментални разлики между наем, лизинг и продажба с отложено изплащане на цената / продажба на изплащане, казано другояче /.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: внимателно
Мечтае да кара: самолет

Мнение от u`F`o » 21 Мар 2015, 17:25

alx написа:... Интересното е че коли които си държат цената са по- евтини за лизинг от такива които губят бързо стойноста си- примерно Порше е много иЗгодно за лизинг докато м, амг и с/рс - не толкова...

Тук не те разбрах Алекс. По-изгодно за кого? За мен, като физическо лице, което иска да даде едни пари и да се вози или за лизингодателя, който ми го отпуска с цел печалба?

Поздрави,

П.С.: Изпратиха ми първите оферти от Мото-Пфое - искат ми 906лв с ДДС на месец, за Ford Fiesta :shock: Очевидно става въпрос за чисто нови автомобили и ми пресмятат остатъчната цена след една година.

п.с.2: Сега пресметнах, че на годишна база Фиестата излиза 10 800лв (под наем!), като имате предвид, че със същия двигател 1.25 и оборудване (Trend) автомобилът има цена от 22 800лв. :mhihi:

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 21 Мар 2015, 17:43

u`F`o написа:
alx написа:... Интересното е че коли които си държат цената са по- евтини за лизинг от такива които губят бързо стойноста си- примерно Порше е много иЗгодно за лизинг докато м, амг и с/рс - не толкова...

Тук не те разбрах Алекс. По-изгодно за кого? За мен, като физическо лице, което иска да даде едни пари и да се вози или за лизингодателя, който ми го отпуска с цел печалба?

Поздрави,

П.С.: Изпратиха ми първите оферти от Мото-Пфое - искат ми 906лв с ДДС на месец, за Ford Fiesta :shock: Очевидно става въпрос за чисто нови автомобили и ми пресмятат остатъчната цена след една година.

п.с.2: Сега пресметнах, че на годишна база Фиестата излиза 10 800лв (под наем!), като имате предвид, че със същия двигател 1.25 и оборудване (Trend) автомобилът има цена от 22 800лв. :mhihi:

Ако не си фирма няма смисъл да се договаряш като частно лице за оперативен лизинг. Първо няма да ти дадат добра цена за кратък период, второ няма да вземеш ДДС обратно.
Тая цена която са ти дали е по-скоро от рент а кара, не от лизинга.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 21 Мар 2015, 19:54

u`F`o написа:

Поздрави,

Ще ти дам пример- едно с65 амг е $200к. След 2 години това амг е на половината пари. Демек за две години лизинг изплащаш 100к плюс печалба/ лихва за собственика на автомобила (както казах често това е самия производител). Едно Порше гт2 стъпва на същите пари ($200к). Да ама това гт2 след 2 години струва $150к щото си държат цената. Демек за 2 годишен лизинг ти изплащаш $50к плюс печалба/ лихва.

Остатъчната цена/ амортизацията се определя или от приозводителя или от банката която ти дава лизинга. Калкулацията е сложна и понеже е прогноза- често е или под или над реалната стойност и тогава някой яде дръвцето накрая- ако стойноста е по- ниска от калкулираната- тогава производителя го духа... Ако е е по- висока- ти си се минал защото си правил вноски смятани спрямо по- голяма амортизация.

А това дето са ти го сипали от Форд са глупости. Питай ги каква лихва е (за лизинг в Америка му се вика money factor) и на каква остатъчна стойност е автомобила на края на периода. Щото тази фиеста може да е боклук ама за 1 година не й пада цената на 50% и това най вероятно и илинякакъв рент-a-Кар или... Някакъв роден пладнешки обир.
алекс
трабант 601с
разни други возила

Следваща

Назад към Извън Темата