Има ли закон касаещ дроновете?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 320d

Има ли закон касаещ дроновете?

Мнение от vixx » 21 Апр 2015, 17:11

Колеги,
купих си квадракоптер и в момента го чакам да пристигне от английско.
В последствие обаче се зачудих какви са ограниченията за летене с дронове в София? Знам, че около летища и военни бази е забранено, но иначе не намерих никакъв конкретен закон, който да регулира това забавление. Не намерих и ясни европейски директиви. Има ли някой фен на летялките, който да е в час с нещата?

Да не вземат са да ми пишат актове и за летене :mrgreen:

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Re: Има ли закон касаещ дроновете?

Мнение от nqmam_bmw » 21 Апр 2015, 20:45

В САЩ тази година приеха официално, че дроновете са приемат за хеликоптери и всички нормативи касаещи хеликоптерите важат и за дроновете. В БГ не знам да има конкретни текстове за дроновете, но не мисля, че са забранени или нещо по-специално има при тях. :yes:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: внимателно
Мечтае да кара: самолет

Мнение от u`F`o » 21 Апр 2015, 21:58

1. Тук няма закони за далеч по-сериозни неща
2. Кой си представяш, че ще дойде да се занимава с теб?
3. Я покажи кой си поръча, че и аз им се кефя :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: S63TUB44

Мнение от jorsenbmw » 21 Апр 2015, 22:35

Никъде не са забранени.Свободно се продават във всяка уважавана верига магазини за техника.Даже има поне 15 различни дрона за управление с епъл и андроид телефони,както и със самостоятелно управление.Има с камери ,без камери....
Единствено в Париж съм срещал ограничения за ползването им със доста строги законови наказания.
Като модели мога да изброя най малкото:PARROT AR Drone ,DJI Phantom,PARROT ARDRONE,PARROT BeBop drone.....
AR Drone в окомплектовка с камера Go Pro е фантастично средство за уникални трейлърни клипове ,панорами и природни клипове.
Цени от 120 до 850 евро на гореспоменатите.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F15 xDrive30d N57T
Мечтае да кара: 911 Turbo

Мнение от AGD » 21 Апр 2015, 23:57

На каква височина могат да летят тези апарати?
Височината се определя от характеристиките на двигателите и витлата на системата. Тук обаче стои въпросът за липсващите регулации, които да определят до каква височина трябва да се ползват такива устройства. Това, което масово се възприема, са регулациите за хоби моделите. Там се регламентира използването на устройства до 150 метра и в рамките на пряка видимост.

Цялото интервю http://www.economy.bg/innovations/view/ ... ashti-ochi
George Carlin написа:Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 320d

Мнение от vixx » 22 Апр 2015, 0:34

u`F`o написа:1. Тук няма закони за далеч по-сериозни неща
2. Кой си представяш, че ще дойде да се занимава с теб?
3. Я покажи кой си поръча, че и аз им се кефя :)

Аз знам, че няма кой да тръгне толкова да ме глобява, но все пак не искам да съм наопаки на закона. Такъв явно няма тук, което тогава е супер, като гледам какво са писали и другите колеги. Мен това ми е достатъчен отговор, мерси на всички.

Взех си Quanum Nova , понеже не ми се даваха пари за Phantom, стори ми се много скъп. А и nova- та я чака едно SJ4000 което снима жестоко и е почти копие на GoPro (съвместимо е със стабилиащите gimbals). Има и планиране на мисии - задаваш му къде да лети и колко високо, което след като забих един Phantom в едно дере от зор миналата зима ми се видя като топ екстрата сега.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 22 Апр 2015, 10:25

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/ ... ovete.html

въпрос на време е. а и от ЕС също ще ги регулират.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

Назад към Извън Темата