Въпрос за жилище , как да определя вида строителство
Модератор: Общи модератори
65 мнения
• Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Въпрос за жилище , как да определя вида строителство
Колеги задавам въпросите си тук понеже знам че тук се подвизават хора с всякакви компетенции.
Оглеждам се за апартамент даже си харесах един в конкретния блок но ми изникват малко въпроси . Това е блока: https://www.google.bg/maps/@42.638982,2 ... 312!8i6656
Информацията която намирам за строителя е "жилищен комплекс Малинова долина, в жилищна сграда на ЖСК Космос бл. 27".
1 - Интересува ме вида строителство на този блок ,какво се води ЕПК , ПК , Панел , Тухла и тн. На мен ми прилича на панелка но брокера твърди че може да е и ЕПК
?
2 - Понеже явно ЕПК строителство има и със стени от панели и със стени от тухли какви са + и - на единия и другия вид . Също така може ли да се твърди че ЕПК- с панелни стени има същите слабости като обикновена панелка
?
Оглеждам се за апартамент даже си харесах един в конкретния блок но ми изникват малко въпроси . Това е блока: https://www.google.bg/maps/@42.638982,2 ... 312!8i6656
Информацията която намирам за строителя е "жилищен комплекс Малинова долина, в жилищна сграда на ЖСК Космос бл. 27".
1 - Интересува ме вида строителство на този блок ,какво се води ЕПК , ПК , Панел , Тухла и тн. На мен ми прилича на панелка но брокера твърди че може да е и ЕПК

2 - Понеже явно ЕПК строителство има и със стени от панели и със стени от тухли какви са + и - на единия и другия вид . Също така може ли да се твърди че ЕПК- с панелни стени има същите слабости като обикновена панелка

Re: Въпрос за жилище , как да определя вида строителство
С тея фуги, баш на панелка ми мяза. Само не мога да ви разбера, тея пущинаци с какво точно ви привличат 

Не Мы такие, Жизнь такая
- Sportakus
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Х5, Е46 330 XI
- Мечтае да кара: X6
Sportakus написа:https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%89%D0%B5%D0%BD_%D0%BA%D0%BE%D1%84%D1%80%D0%B0%D0%B6
Това съм го чел колега но не отговаря на конкретните ми въпроси ето нещо полезно но пак не дава отговорите който търся:
"Здравина - според мен най-важния показател - живеем в земетръсна зона:
1. ЕПК - по-голямата част са строени след голямото земетресение 1997г и са съобразени с всички противоземетръсни изисквания /противоземетръсни шайби, пясъчна възглавница и др./. Излети са монолитно с вибриран бетон по времето когато не се пестяха материали. Това за съборени стени просто не е вярно - нека някой се опита да събори носеща стена в ЕПК. Събарят се само преградни стени, които също имат положително влияние при земетресения, но този проблем съществува при всички видове строителства.
2. Панел - по-принцип е по-здрав при земетресения АКО е нов и е изпълнен както трябва. Проблема е, че нашите панели са вече доста стари и заварките /ако ги има и са направени добре/ са корозирали.
3. Ново строителство. Всички препоръчват да се внимава с фирмата - строител. Според мен всички фирми са почти еднакви - използват една и съща шуплеста арматура /някои доста спестяват от нея/, използват един и същ некачествен /посен/ бетон, всички работят и през зимата /гонят срокове и бърза печалба/.... Не ми се мисли какво ще стане стане с новото строителство при едно земетресение от 3-та нагоре по рихтер, след като и без земетресение плочите взеха да падат.
- Дълготрайност:
1. ЕПК - на практика няма причина за стареене /освен технологичният живот на бетона
2. Ново строителство - важи същото, но при условие, е качествен бетона, добре вибриран при изливане и др., което на практика не е така.
3. Панел - бързо стареят заварките и ако не се санира /наново правене на заварки и скриване на заварките от атмосферни влияния/ животът му е доста кратък.
-Топлоизолация:
1. Ново строителство - почти навсякъде се прави външна топлоизолация /проблема е, че се прави некачествено и след години замаската ще цъфне. Почти навсякъде се слага добреизолираща дограма, проблема е, че и тя си има ограничен живот
2. ЕПК - на повечето блокове външните стени са двойни със стъклена вата между тях и при смяна на дограмата, ЕПК са по-добре топлоизолирани от Новото строителство.
3. Панел - много лоша топлоизолация, нуждае се от саниране.
-Размери - често пренебрегвана, но много важна характеристика:
1. ЕПК - просторни стаи, високи тавани с широки коридори /най-големите стаи са конструктивно възможни при ЕПК/
2. Панел - По-малки стаи и тераси
3. Ново строителство - ниски тавани /аз съм 178см. и ги докосвам с ръка/, стаи - като кутийки /все едно си арестант/. Има коридори по които двама по-едри човека не могат да се разминат. Квадратурата /по нотариален акт/ обикновено не съответства с реалната.
-Съседи - много важна характеристика, но в повечето случаи зависи от конкретната сграда и квартал:
1. Ново строителство - предполага се, че новодомците са с приблизително еднакъв социален статус
2. Панел - бавно превръщащ се в гето на социално слаби /поради ниската цена/, но все пак в един вход живеят по-малко хора от ЕПК.
3. ЕПК огромно струпване на хора, измежду които все ще се намерят зрънца, които да "осират" пейзажа."
Ето 2 снимки на блока ако може да разберете нещо от тях :
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Мисля, че малко прибързано си се изказал (ти или някой друг) за т.нар ново строителство. Аз друго не бих купил, най малкото защото не искам да изполвам материали и технологии на повече от 20 г.колкото и здрави да са
Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 2
Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 2
На мен ми прилича на панел. ЕПК са високи, другите видове монолити имат гаражи долу... Общо взето гледаш вътрешните стени ако са бетон - панел, ако е тухла, гисови блокчета или друго е монолит.
Разликата монолит/панел е важна заради цената на жилището и оценката на банката(кредит)...
Разликата монолит/панел е важна заради цената на жилището и оценката на банката(кредит)...
- E34
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Ееее шейсе
- Мечтае да кара: кънки
Много си е убав блока! Чекай да падне.....
" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост
- DLVasilev
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34 tds, W140 400SE
- Мечтае да кара: ГАЗ-24 Волга V8 ЗМЗ-511
- Детайли за колата: Капаци, калници, врати, брони, таван и торба с бурми и чукачки след смяна на накладки
Панелен блок от типа Бс-69-Сф-УД-83. Вероятно строен към 1992 година съдейки по фасадните панели на последните етажи 

ATR-42/72
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
Тва май е в "града на мечтите" дето първата копка я прави оня чифут Соломон Анжел...
а тоя блок е от зуките строен за олимпийското село.
Иначе околността на блока и инфраструктурата там си изглежда като младост 4 преди 30 години
Газиш кал до ушите и си свиркаш 

Иначе околността на блока и инфраструктурата там си изглежда като младост 4 преди 30 години

Ubi dubium, ibi libertas
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
DLVasilev написа:Панелен блок от типа Бс-69-Сф-УД-83. Вероятно строен към 1992 година съдейки по фасадните панели на последните етажи
Нищо не разбирам от строителство,но май ЕПК/ПК под 8 етажа няма, да ме поправят колегите ,ако греша

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
Колега не те ли интересува освен типа строителство: инфраструктурата на района, комуникативността му, наличието на вериги магазини, детски градини и училища, транспортни възможности, градинки за разходка.
Не знам имаш ли деца, и дали планираш да имаш, но горните въпроси са доста важни за доизясняване преди покупката на имот.
Защо са важни, тоя на интересен ли се прави?
Защото в един сценарий с дете и майка, която го гледа наличието на спокойна и хубава инфраструктура обуславят голяма част от семейното щастие. Няма да й се налага да ползва автомобил за превоз до даден парк/магазин, няма да гази калища, няма да е накрая на света.
Отделно тия деца/дете като тръгнат на училища и започнат да щъкат из квартала - пак транспорта и инфраструктурата са голям фактор.
Не знам имаш ли деца, и дали планираш да имаш, но горните въпроси са доста важни за доизясняване преди покупката на имот.
Защо са важни, тоя на интересен ли се прави?
Защото в един сценарий с дете и майка, която го гледа наличието на спокойна и хубава инфраструктура обуславят голяма част от семейното щастие. Няма да й се налага да ползва автомобил за превоз до даден парк/магазин, няма да гази калища, няма да е накрая на света.
Отделно тия деца/дете като тръгнат на училища и започнат да щъкат из квартала - пак транспорта и инфраструктурата са голям фактор.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
Колега това си е чиста панелака, ако не се лъжа трамвай 11 минава там. Е като комуникация е добре.
Няма начин да няма начин
И на мен ми прилича много на панел. Тези тухли по късата фасада обаче вкарват малко съмнение по въпроса, но други тухли по дългата фасада не се виждат, почти съм сигурен, че е панел. Можеш да се опиташ да изискаш някаква информация от общината. Все пак всеки узаконен строеж има проектна документация в общината.
Относно новото строителство си в грешка. Има фирми и фирми. Някой от тях продават на 800 евро/кв.м на зелено в Манастирски Ливади и Овча Купел и преди акт 16 са продали 90% от апартаментите. Други и на 500 евро при готова сграда не могат да си продадат апартаментите. Има фирми с 20-25 години опит в жилищното строителство и знаят как се правят сгради, бъди сигурен. Има обаче и страшно много самозванци от периода 2003-2010, т.н. сезонни строители, които построиха купища некачествени сгради в този период (повечето окапаха след кризата).
До колегата, който не би се доверил на 20 годишна или по-стара сграда също искам да кажа, че е в грешка. Във въпросните сгради и сегашните кой-знае какви нови технологии няма. Всичко е бетон и армировка. Трябва да знаете, че през 1987 се актуализират нормите за земетръс и София попада в зона с 9та степен (преди е била 7ма или 8ма, не помня с точност). Съответно тук би била единствената голяма разлика стари/нови сгради, разбира се при условие, че са спазени всички изисквания на стандарта за земетръс.
Относно новото строителство си в грешка. Има фирми и фирми. Някой от тях продават на 800 евро/кв.м на зелено в Манастирски Ливади и Овча Купел и преди акт 16 са продали 90% от апартаментите. Други и на 500 евро при готова сграда не могат да си продадат апартаментите. Има фирми с 20-25 години опит в жилищното строителство и знаят как се правят сгради, бъди сигурен. Има обаче и страшно много самозванци от периода 2003-2010, т.н. сезонни строители, които построиха купища некачествени сгради в този период (повечето окапаха след кризата).
До колегата, който не би се доверил на 20 годишна или по-стара сграда също искам да кажа, че е в грешка. Във въпросните сгради и сегашните кой-знае какви нови технологии няма. Всичко е бетон и армировка. Трябва да знаете, че през 1987 се актуализират нормите за земетръс и София попада в зона с 9та степен (преди е била 7ма или 8ма, не помня с точност). Съответно тук би била единствената голяма разлика стари/нови сгради, разбира се при условие, че са спазени всички изисквания на стандарта за земетръс.
- u`F`o
- ентусиаст
-
- Кара: внимателно
- Мечтае да кара: самолет
pinko_23 написа:Колега това си е чиста панелака, ако не се лъжа трамвай 11 минава там. Е като комуникация е добре.

По темата - за мен също локацията е ключова.
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
pampo написа:Относно новото строителство си в грешка. Има фирми и фирми. Някой от тях продават на 800 евро/кв.м на зелено в Манастирски Ливади и Овча Купел и преди акт 16 са продали 90% от апартаментите. Други и на 500 евро при готова сграда не могат да си продадат апартаментите. Има фирми с 20-25 години опит в жилищното строителство и знаят как се правят сгради, бъди сигурен. Има обаче и страшно много самозванци от периода 2003-2010, т.н. сезонни строители, които построиха купища некачествени сгради в този период (повечето окапаха след кризата).
Вярно е, че има фирми и фирми и някой имат далеч повече умения и техника от други, но новото строителство до голяма степен се диктува от печалбарството. Може и добре да е изпълнено, но максимално се пести от материал, дебелина на стени и пространства. Дето вика колегата по горе тавана го пипам с ръка, на стълбището не може да се разминеш, и се чува съседа през апартамент какво си говори, масово се шмекерува с РЗП, тераски, общи части. Насекаде наплескана някаква гадна ПВЦ дограма и стиропор.
За мен в София поне няма по-добро жилищно строителство, от старите кооперации в центъра периода 30-те 60 те год. Просто са стари и занемарени. Нали изключвам варианта в който взимаш един парцел и си правиш имот по твое желание.
И аз мисля, че трябва да се обърне внимание на инфраструктура, комуникации, съседи, щото в крайна сметка купуваш един имот за да живееш добре в него а , не да го мислиш какво ще стане при земетресение
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
65 мнения
• Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5