Хале от панели или тухли
Модератор: Общи модератори
47 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
Хале от панели или тухли
Колеги знам, че има доста подготвени и компетентни хора тук та: искам да разбера кое е по изгодно, постройка от панели, или зидана с тухли и изолация, ще кажа и за какво ще се ползва за да не пишем във въздуха.
Трябва да се отоплява и охлажда целогодишно, като не се отоплява с уреди да не пада под 15 градуса зимата, лятото без охлаждане да не става повече от 28 градуса, разходите за ток са доста важни.
с панели става доста по бързо ама мен това не ме вълнува, най важното е цена на м2, и разходи за отопление/охлаждане
Трябва да се отоплява и охлажда целогодишно, като не се отоплява с уреди да не пада под 15 градуса зимата, лятото без охлаждане да не става повече от 28 градуса, разходите за ток са доста важни.
с панели става доста по бързо ама мен това не ме вълнува, най важното е цена на м2, и разходи за отопление/охлаждане
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Re: Хале от панели или тухли
Отопление и охлаждане се смятат на м3, а не на м2. Щото 100 квадрата с височина 2.60 е едно, а 100 квадрата с височина 3.40 примерно е съвсем различно 

това е интересно:
А в постройка, сложена на земята и цялата във външни стени, не мога да си го представя за повече от 48 часа при кофти температури навън.
Колко време трябва да издържа без да се климатизира, за да задържа тези температури? Особено зимното ще е трудно. Дори и в адски силно изолиран апартамент със съседи, е трудно да държиш зимата температура над 15, докато навън е под нулата, ако не отопляваш от време на време.като не се отоплява с уреди да не пада под 15 градуса зимата, лятото без охлаждане да не става повече от 28 градуса
А в постройка, сложена на земята и цялата във външни стени, не мога да си го представя за повече от 48 часа при кофти температури навън.
Може би най-добре ще е да опиташ с някоя програма за building energy analysis, например:
http://autodeskvasari.com/
https://gbs.autodesk.com/GBS/

http://autodeskvasari.com/
https://gbs.autodesk.com/GBS/

bum_bum написа:Отопление и охлаждане се смятат на м3, а не на м2. Щото 100 квадрата с височина 2.60 е едно, а 100 квадрата с височина 3.40 примерно е съвсем различно
Много си прав. Отопление и охлаждане на примерно 500м3 при площ 100м2 имат една цена. При площ 200м2 имат друга цена и т.н.

- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
Дай размери на помещението и колко покривно пространство трябва да има без да е подпряно с колона.
Ако е нещо малко и не изисква големи пространства без колони - най-евтино ще ти е ивичен фундамент със дървена рамка конструкция ламарина отвън и вътре и вата през средата. Освен това и дървената рамка ще е много по- малък термо мост от бетонна или стоманена.
Имай предвид ,че за температурите които си задал без отопление/климатизация трябва стабилна изолация. Даже малко ме съмняват 15 градуса без нищо като вънка стане под 0.
Ако е нещо малко и не изисква големи пространства без колони - най-евтино ще ти е ивичен фундамент със дървена рамка конструкция ламарина отвън и вътре и вата през средата. Освен това и дървената рамка ще е много по- малък термо мост от бетонна или стоманена.
Имай предвид ,че за температурите които си задал без отопление/климатизация трябва стабилна изолация. Даже малко ме съмняват 15 градуса без нищо като вънка стане под 0.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
- larry_boy
- младши ентусиаст
-
- Кара: 540i M
- Детайли за колата: С бебе в колата...
N.Mihaylovski написа:Колеги знам, че има доста подготвени и компетентни хора тук та: искам да разбера кое е по изгодно, постройка от панели, или зидана с тухли и изолация, ще кажа и за какво ще се ползва за да не пишем във въздуха.
Трябва да се отоплява и охлажда целогодишно, [b][b]като не се отоплява с уреди да не пада под 15 градуса зимата, лятото без охлаждане да не става повече от 28 градуса[/b][/b], разходите за ток са доста важни.
1. При равни други условия, сухото строителство с метални ферми (може и дървени) и термопанели и вата излиза еднакво към зидарията със изолация и мазилка. Разглеждайки финансовата част.
2. Няма такова нещо!! Изолацията само ЗАБАВЯ изравняването на температурите, но рано или късно ( след седмица да кажем) температурите че се изравнят (външната и вътрешната). Ако ще и един метър изолация да сложиш, просто ще изстива по бавно, но пак ще изравни температурите.

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Е нали все пак през деня се очаква и някакво слънце да има. Ако се направи грамотно вярвам, че е възможно при нормални обстоятелства да се подсигури такава минимална температура. Но при всички положения нещата отиват към пасивна или нискоенергийна сграда, което е в компетенцията на един по-тесен кръг от проектантски бюра и съответно значи доста повече пари.
Бидейки и промишлено помещение в което се отделят голямо количество силно отровни изпарения от тия мастила и машини ще има нужда и от доста добра вентилация. Което ако говорим за пасивна или нискоенергийна сграда ни води към рекуперативна система, която ако е с голям дебит си е сериозни пари.
Бидейки и промишлено помещение в което се отделят голямо количество силно отровни изпарения от тия мастила и машини ще има нужда и от доста добра вентилация. Което ако говорим за пасивна или нискоенергийна сграда ни води към рекуперативна система, която ако е с голям дебит си е сериозни пари.
- larry_boy
- младши ентусиаст
-
- Кара: 540i M
- Детайли за колата: С бебе в колата...
Да я закрепиш около нулата и плюс два три е едно, но +15.... невъзможно.. Пък рекоператора колко да е скъп 5-6 хилки, за какво не си ги дал...

Никъде в условието не е отбелязано и какво ще е топлоотдаването на машините в халето.
Което при добра термоизолация на сградата би могло да е фактор при поддържане на 15 градуса /примерно/ при зимни условия, но също така би било и фактор с обратна посока през летния сезон... защото ако машините имат голямо топлоотдаване, то ще трябва да се компенсира със съответната мощност при климатизация
Което при добра термоизолация на сградата би могло да е фактор при поддържане на 15 градуса /примерно/ при зимни условия, но също така би било и фактор с обратна посока през летния сезон... защото ако машините имат голямо топлоотдаване, то ще трябва да се компенсира със съответната мощност при климатизация

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
При мен в къщата беше 14-16 градуса в спалните на 2 етаж без да ги топля. Вратата постоянно затворена и се топлеше само първия етаж и коридора до втория. Това без да съм си поставял за цел при строежа да са някакви супер ниско енергийни. Просто имаше добро изложение и топлия коридор и долната плоча вероятно помагаха доволно. С една солидна изолация може би е възможно ако помещението е добре ориентирано в дни когато не се отваря да не се позволява за една нощ да пада под 15 градуса. Но в крайна сметка в краткосрочен план сигурно ще е по-евтино да се остави клималангата да бичи постоянно на 15.
За рекуператора нямам идея колко би струвал, но ще му трябват една камара тръби, особено ако не е с подгрев, а се вкопават в земята. Че ако е подгряващ 1к сметка за ток сигурно ще е за добър ден и зимата и лятото.
За рекуператора нямам идея колко би струвал, но ще му трябват една камара тръби, особено ако не е с подгрев, а се вкопават в земята. Че ако е подгряващ 1к сметка за ток сигурно ще е за добър ден и зимата и лятото.
- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
Сградата е за производство, ще има машини който ще са затворени заради вентилацията, машините доста топлина отделят но това няма значение защото вентилацията ще изхвърля всичко навън.
Ще се прегради, за машините 30-35 м2, някакъв склад още 30-35 м2 и остатъка за довършителни процеси където работят хора и трябва да си е над 18 градуса и не повече от 26, че жега
като квадратура 200-250 м2, като за да стигне трябва да има 2-ри етаж за администрация и други неща.
тавана силно ми се иска да има стъкла за да влиза светлина, хем по готино за работещите, хем по малко ток
Ще се отоплява няма как да разчитам на изолацията, но предвид тенденциите за поскъпване на тока, ми се ще колкото по малко толкова по добре
Не съм сигурен дали е одачно такова помещение да се топли с климатици, за малки площи съм запознат,
Като чуя думата ХАЛЕ и веднага се сещам за хале в което е 50 градуса лятото, зимата -30 и ни стопляне има ни охлаждане
Ще се прегради, за машините 30-35 м2, някакъв склад още 30-35 м2 и остатъка за довършителни процеси където работят хора и трябва да си е над 18 градуса и не повече от 26, че жега

като квадратура 200-250 м2, като за да стигне трябва да има 2-ри етаж за администрация и други неща.
тавана силно ми се иска да има стъкла за да влиза светлина, хем по готино за работещите, хем по малко ток
Ще се отоплява няма как да разчитам на изолацията, но предвид тенденциите за поскъпване на тока, ми се ще колкото по малко толкова по добре

Не съм сигурен дали е одачно такова помещение да се топли с климатици, за малки площи съм запознат,
Като чуя думата ХАЛЕ и веднага се сещам за хале в което е 50 градуса лятото, зимата -30 и ни стопляне има ни охлаждане
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
N.Mihaylovski написа:Сградата е за производство, ще има машини който ще са затворени заради вентилацията, машините доста топлина отделят но това няма значение защото вентилацията ще изхвърля всичко навън.
Ще се прегради, за машините 30-35 м2, някакъв склад още 30-35 м2 и остатъка за довършителни процеси където работят хора и трябва да си е над 18 градуса и не повече от 26, че жега![]()
За да стане остъклен тавана се прави така наречения назъбен покрив или "saw roof" с прозорците ориентирани на север. Доста стари фабрики са били изпълнени така. Ако директно сложиш равно стъкло отгоре или такова с южно изложение лятото вътре е не сауна ми фурна.
В зависимост от метричния размер на помещенията при тази квадратура спокойно може да минеш с дървена конструкция, без да се налагат "глулам" греди. Имай предвид ,че дървена/метална рамка ще се изпълнят в пъти по бързо от зидария/бетон, ако е от значение.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
- KPETEH
- старши ентусиаст
-
- Кара: е30 м50б25
- Мечтае да кара: и да си свирка...
Масово се правят от метална конструкция с единични фундаменти, термопанели и прозорци високо горе. 2-3 ен стъклопакет - нещо истинско. Теб реално ти трябват за светлина, а не да се отварят. Сметни си кое е по-изгодно. Лампи през деня, или хубави прозорци. Те тия новите лед лампи "нищо" не харчат. Мани ги тия тежки бетони и тухли...
Покрива по-добре да е плосък. Слагаш една бяла УВ-стабилизирана мембрана + 20-тина см изолация и си ти. Администрация на 2-ри етаж означава минимум 5 метра височина...
Подобен цех, но с 8 метра таван и много прозорци и 14 киловатов калорифер не стигаше, а сметките бяха мамата си джаса, накрая едно кюмбе от Ф500 завариха и зимата бутат дървата а отзад един вентилатор разпраща "топлината"
, ма тряя си имате и огняр...
Покрива по-добре да е плосък. Слагаш една бяла УВ-стабилизирана мембрана + 20-тина см изолация и си ти. Администрация на 2-ри етаж означава минимум 5 метра височина...
Подобен цех, но с 8 метра таван и много прозорци и 14 киловатов калорифер не стигаше, а сметките бяха мамата си джаса, накрая едно кюмбе от Ф500 завариха и зимата бутат дървата а отзад един вентилатор разпраща "топлината"

"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."
47 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4