Телевизора или комютъра вреди повече на очите?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46

Телевизора или комютъра вреди повече на очите?

Мнение от Empty_Head » 15 Авг 2015, 6:01

Исках да ви попитам, кое според вас вреди повече на очите? Телевизорите обикновенно са доста по-големи, но пък се гледат от по-голямо разстояние? На мен лично след няколко часа на лаптопа, очите ми почват да "парят", а пред телевизора не ми се е случвало?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Re: Телевизора или комютъра вреди повече на очите?

Мнение от ogata » 15 Авг 2015, 7:43

Заварянето без маска цъка най-много :mhihi:
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 15 Авг 2015, 8:05

Телевизора повече , ако е някоя стара плазма .Иначе компютъра и тв ако са LED дисплей компютъра повече защото го гледаш отблизо .Натоварва доста повече зрението .И при двете основното е как се ползва ,осветеност на стаята ,настройки , проблеми със зрението и т.н
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1602, E30 pre-face, E36 coupe
Мечтае да кара: зил 130

Мнение от M10 » 15 Авг 2015, 9:02

Някой ширпотребни лаптопи от последните години имат отвратителна лилавееща лед подсветка и за минути ме заболяват очите :dunno:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 15 Авг 2015, 10:51

M10 написа:Някой ширпотребни лаптопи от последните години имат отвратителна лилавееща лед подсветка и за минути ме заболяват очите :dunno:

Много телефони Самсун, също са така :winky:
Изображение

Ацалов
Аватар
Кара: Колело
Мечтае да кара: Лодка в морето

Мнение от Atsalov » 15 Авг 2015, 12:24

А някой реши ли да пробва да си слага капки изкуствени сълзи, или е по-важно че техниката е ''мазало'' .А може би прекомерното премигване,фокусиране или взиране в една точка не е от значение.

п.с …виждал съм как на колегата ogata очите му се зачервяват повече от колкото при заварки, когато се взира в големи гърди :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 15 Авг 2015, 14:09

Аз съм пробвал изкуствени сълзи , не е панацея .Това се слага когато се прекарва дълго време пред екрана и окото пресъхва защото мига по рядко .Само че проблема при мен се появи от една стара плазма при която само за 10 минути получавах главоболие и парене на очите .Проблема се реши с нов ТВ с минимален шим в подсветката .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар
Кара: Е38, понякога Е61, Е34 и Е65
Мечтае да кара: КА-50

Мнение от predel » 15 Авг 2015, 17:57

Колеги, по стечение на обстоятелствата се наложи да работя на компютри доста време /от времето на зелените екрани, та до днес/!! По 8-10 часа, а и повече.
Аз нямам проблеми с очите, освен с "надраскване" от сухи клепачи /та сълзата не е лош вариант/! Това за период от почти 30 години. Никога няма да кажа, че компютъра вреди на очите!!! За телевизора не знам, защото много рядко гледам телевизия! Иначе проблема е в обездвижването... гонете децата да играят навън, не заради очите, а заради движението!!!
Ако няма повреда в компютъра - бийте провайдера :)

ентусиаст
Аватар
Кара: на турбини

Мнение от acer » 16 Авг 2015, 12:10

Правил проучване по темата за мен си, защото и аз прекалявам с лаптопа.. 2-неща увреждат очите:
- синята светлина
- ШИМ
Първият проблем се решава лесно, инсталирате https://justgetflux.com/ или някакъв подобен софтуер за премахване на синята светлина.. целият екран става по-жълт.
Въведете локацията си и целият ден го регулира, има и ръчни настройки.. сега ако спра програмата и "синьото" направо ми хедшотва главата :mhihi:

Второто ШИМ - широчинно-импулсна модулация, накратко това е модул за управление на дисплея, много производители на екрани слагат евтинджос и резултата е че екрана "работи" на бавни честоти. Това на пръв поглед не се вижда, но заради бавните честоти окото постоянно се опитва да ре-фокусира екрана, което води до умора и с времето уврежда очите, доказано е т.нар "flicker" Най-простият начин да разберете дали имате ШИМ е да вземете химикал или нещо друго тънко и дълго да го размахате пред екрана, ако се получава ефекта "забавяне" както е на снимката то значи има. Другият начин е да си пуснете камерата на телефона и да я насочите към екрана, появят ле се хоризонталните линии на екрана значи има шим, както е на снимката на левият екран има на десният не.

Някои екрани обаче може на 100% яркост да нямат ШИМ, но на 95% да имат :lol: има такива които започва при 20% примерно и такива които в целият диапазон 0-100% яркост нямат никакъв ШИМ. 90% от екраните имат ШИМ, преди все ми ставаха червени очите, докато не се разрових и разбрах причината, взех си лаптоп без шим и премахнах синята светлина и съм стоял по цял ден без никакви проблеми..
Другото условие е на 1 час да си правиш 10-15 мин почивка и да гледаш надалече, очите са фокусирали досега само на близко разстояние и имат нужда от почивка.
В бг има известен сайт за лаптопи където правят ревюта включително дали екрана има ШИМ, там си правете проверка или в гугъл само че с PWM (pulse-width-modulation) - шим. По-подробна информация за шим тука http://www.retropcmania.com/2012/11/pul ... n-lcd.html

За телевизорите е същото, просто трябва да се проверяват, но като цяло там по-лесно се намира екран на високи честоти без flicker.
Иначе отдавна имам мерак за прожектор, много по-добре е за очите защото светлината не е директна, но и там има пинизи, хубавите започват от 2000 лв нагоре.. бе най си предпочитам да ида на кино, екран като екран, звук като звук, за тва въщи тв нямам :mrgreen: то и за друго де, ма тва е различна тема.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от cod-cdbp » 17 Авг 2015, 8:27

Ацер, честотите биват високи и ниски, а не бавни или бързи.
Същото важи за скоростта, температурата и тн...
Изображение

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 17 Авг 2015, 8:51

В линка на колегата acer е дадена много подробна информация, един съвет - ако все пак сте направили грешка с избора на монитор, или служебния лаптоп е със скапан дисплей (като моя), най-доброто което може да направите е да си инсталирате flux и да оставите подсветката на максимум, за да минимизирате максимално негативния ефект от ШИМ и да може да се ползва що годе комфортно за работа.
И между другото, не само дисплеите ни "облъчват", осветлението, особено флуоресцентните лампи имат също такова трептене и действат по същия начин, повечето LED лампи също, за разлика например от класическите халогенни с топла бяла светлина.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от cod-cdbp » 17 Авг 2015, 9:42

b00st написа:В линка на колегата acer е дадена много подробна информация, един съвет - ако все пак сте направили грешка с избора на монитор, или служебния лаптоп е със скапан дисплей (като моя), най-доброто което може да направите е да си инсталирате flux и да оставите подсветката на максимум, за да минимизирате максимално негативния ефект от ШИМ и да може да се ползва що годе комфортно за работа.
И между другото, не само дисплеите ни "облъчват", осветлението, особено флуоресцентните лампи имат също такова трептене и действат по същия начин, повечето LED лампи също, за разлика например от класическите халогенни с топла бяла светлина.

Впрочем в метрото в София, много ясно си личи как трепери светлината на ЛЕД осветлението...
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kulov » 17 Авг 2015, 12:33

също така е проблем дългото взиране в една точка от пространството. мускулите, които движат лещите трябва от време на време да се раздвижват. на всеки 50-60 мин работа на компа излизам на терасата и гледам хоризонта (близки и далечни точки).

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 17 Авг 2015, 15:06

Не пропускайте и момента с различната светлина в помещенията. При поне 3 източника с различна температура и интензитет мозъка и очите се претоварват.
Never mistake motion for action...

ентусиаст
Аватар
Кара: на турбини

Мнение от acer » 17 Авг 2015, 23:44

cod-cdbp написа:Ацер, честотите биват високи и ниски, а не бавни или бързи.
Същото важи за скоростта, температурата и тн...

:yes: грешка на езика

Другото е за лъскавите дисплеи които имат по-добри цветове, но на дневна светлива отблясъците натоварват очите също.. всъщност логично най-добрите дисплеи са в геймърският сегмент, направени за дълги сесии, asus и alienware имат мн качествени матрици на нивото на ретина, матови и без шим, но цените са дебели доста. Макар че преди бях ползвал на един фр турбоХ, на плесио дивотиите, лаптопа беше техническо извращение но нямаше никакъв шим :lol: като се купува се проверява, та така.
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд

Следваща

Назад към Извън Темата