Телевизора или комютъра вреди повече на очите?
Модератор: Общи модератори
31 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
- Empty_Head
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e46
Телевизора или комютъра вреди повече на очите?
Исках да ви попитам, кое според вас вреди повече на очите? Телевизорите обикновенно са доста по-големи, но пък се гледат от по-голямо разстояние? На мен лично след няколко часа на лаптопа, очите ми почват да "парят", а пред телевизора не ми се е случвало?
- ogata
- старши ентусиаст
-
- Кара: 332mxi
Re: Телевизора или комютъра вреди повече на очите?
Заварянето без маска цъка най-много 

http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Телевизора повече , ако е някоя стара плазма .Иначе компютъра и тв ако са LED дисплей компютъра повече защото го гледаш отблизо .Натоварва доста повече зрението .И при двете основното е как се ползва ,осветеност на стаята ,настройки , проблеми със зрението и т.н
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- M10
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1602, E30 pre-face, E36 coupe
- Мечтае да кара: зил 130
Някой ширпотребни лаптопи от последните години имат отвратителна лилавееща лед подсветка и за минути ме заболяват очите 

- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
M10 написа:Някой ширпотребни лаптопи от последните години имат отвратителна лилавееща лед подсветка и за минути ме заболяват очите
Много телефони Самсун, също са така

- Atsalov
- Ацалов
-
- Кара: Колело
- Мечтае да кара: Лодка в морето
А някой реши ли да пробва да си слага капки изкуствени сълзи, или е по-важно че техниката е ''мазало'' .А може би прекомерното премигване,фокусиране или взиране в една точка не е от значение.
п.с …виждал съм как на колегата ogata очите му се зачервяват повече от колкото при заварки, когато се взира в големи гърди
п.с …виждал съм как на колегата ogata очите му се зачервяват повече от колкото при заварки, когато се взира в големи гърди

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Аз съм пробвал изкуствени сълзи , не е панацея .Това се слага когато се прекарва дълго време пред екрана и окото пресъхва защото мига по рядко .Само че проблема при мен се появи от една стара плазма при която само за 10 минути получавах главоболие и парене на очите .Проблема се реши с нов ТВ с минимален шим в подсветката .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- predel
- ентусиаст
-
- Кара: Е38, понякога Е61, Е34 и Е65
- Мечтае да кара: КА-50
Колеги, по стечение на обстоятелствата се наложи да работя на компютри доста време /от времето на зелените екрани, та до днес/!! По 8-10 часа, а и повече.
Аз нямам проблеми с очите, освен с "надраскване" от сухи клепачи /та сълзата не е лош вариант/! Това за период от почти 30 години. Никога няма да кажа, че компютъра вреди на очите!!! За телевизора не знам, защото много рядко гледам телевизия! Иначе проблема е в обездвижването... гонете децата да играят навън, не заради очите, а заради движението!!!
Аз нямам проблеми с очите, освен с "надраскване" от сухи клепачи /та сълзата не е лош вариант/! Това за период от почти 30 години. Никога няма да кажа, че компютъра вреди на очите!!! За телевизора не знам, защото много рядко гледам телевизия! Иначе проблема е в обездвижването... гонете децата да играят навън, не заради очите, а заради движението!!!
Ако няма повреда в компютъра - бийте провайдера 

Правил проучване по темата за мен си, защото и аз прекалявам с лаптопа.. 2-неща увреждат очите:
- синята светлина
- ШИМ
Първият проблем се решава лесно, инсталирате https://justgetflux.com/ или някакъв подобен софтуер за премахване на синята светлина.. целият екран става по-жълт.
Въведете локацията си и целият ден го регулира, има и ръчни настройки.. сега ако спра програмата и "синьото" направо ми хедшотва главата
Второто ШИМ - широчинно-импулсна модулация, накратко това е модул за управление на дисплея, много производители на екрани слагат евтинджос и резултата е че екрана "работи" на бавни честоти. Това на пръв поглед не се вижда, но заради бавните честоти окото постоянно се опитва да ре-фокусира екрана, което води до умора и с времето уврежда очите, доказано е т.нар "flicker" Най-простият начин да разберете дали имате ШИМ е да вземете химикал или нещо друго тънко и дълго да го размахате пред екрана, ако се получава ефекта "забавяне" както е на снимката то значи има. Другият начин е да си пуснете камерата на телефона и да я насочите към екрана, появят ле се хоризонталните линии на екрана значи има шим, както е на снимката на левият екран има на десният не.
Някои екрани обаче може на 100% яркост да нямат ШИМ, но на 95% да имат
има такива които започва при 20% примерно и такива които в целият диапазон 0-100% яркост нямат никакъв ШИМ. 90% от екраните имат ШИМ, преди все ми ставаха червени очите, докато не се разрових и разбрах причината, взех си лаптоп без шим и премахнах синята светлина и съм стоял по цял ден без никакви проблеми..
Другото условие е на 1 час да си правиш 10-15 мин почивка и да гледаш надалече, очите са фокусирали досега само на близко разстояние и имат нужда от почивка.
В бг има известен сайт за лаптопи където правят ревюта включително дали екрана има ШИМ, там си правете проверка или в гугъл само че с PWM (pulse-width-modulation) - шим. По-подробна информация за шим тука http://www.retropcmania.com/2012/11/pul ... n-lcd.html
За телевизорите е същото, просто трябва да се проверяват, но като цяло там по-лесно се намира екран на високи честоти без flicker.
Иначе отдавна имам мерак за прожектор, много по-добре е за очите защото светлината не е директна, но и там има пинизи, хубавите започват от 2000 лв нагоре.. бе най си предпочитам да ида на кино, екран като екран, звук като звук, за тва въщи тв нямам
то и за друго де, ма тва е различна тема.
- синята светлина
- ШИМ
Първият проблем се решава лесно, инсталирате https://justgetflux.com/ или някакъв подобен софтуер за премахване на синята светлина.. целият екран става по-жълт.
Въведете локацията си и целият ден го регулира, има и ръчни настройки.. сега ако спра програмата и "синьото" направо ми хедшотва главата

Второто ШИМ - широчинно-импулсна модулация, накратко това е модул за управление на дисплея, много производители на екрани слагат евтинджос и резултата е че екрана "работи" на бавни честоти. Това на пръв поглед не се вижда, но заради бавните честоти окото постоянно се опитва да ре-фокусира екрана, което води до умора и с времето уврежда очите, доказано е т.нар "flicker" Най-простият начин да разберете дали имате ШИМ е да вземете химикал или нещо друго тънко и дълго да го размахате пред екрана, ако се получава ефекта "забавяне" както е на снимката то значи има. Другият начин е да си пуснете камерата на телефона и да я насочите към екрана, появят ле се хоризонталните линии на екрана значи има шим, както е на снимката на левият екран има на десният не.
Някои екрани обаче може на 100% яркост да нямат ШИМ, но на 95% да имат

Другото условие е на 1 час да си правиш 10-15 мин почивка и да гледаш надалече, очите са фокусирали досега само на близко разстояние и имат нужда от почивка.
В бг има известен сайт за лаптопи където правят ревюта включително дали екрана има ШИМ, там си правете проверка или в гугъл само че с PWM (pulse-width-modulation) - шим. По-подробна информация за шим тука http://www.retropcmania.com/2012/11/pul ... n-lcd.html
За телевизорите е същото, просто трябва да се проверяват, но като цяло там по-лесно се намира екран на високи честоти без flicker.
Иначе отдавна имам мерак за прожектор, много по-добре е за очите защото светлината не е директна, но и там има пинизи, хубавите започват от 2000 лв нагоре.. бе най си предпочитам да ида на кино, екран като екран, звук като звук, за тва въщи тв нямам

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
Ацер, честотите биват високи и ниски, а не бавни или бързи.
Същото важи за скоростта, температурата и тн...

- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
В линка на колегата acer е дадена много подробна информация, един съвет - ако все пак сте направили грешка с избора на монитор, или служебния лаптоп е със скапан дисплей (като моя), най-доброто което може да направите е да си инсталирате flux и да оставите подсветката на максимум, за да минимизирате максимално негативния ефект от ШИМ и да може да се ползва що годе комфортно за работа.
И между другото, не само дисплеите ни "облъчват", осветлението, особено флуоресцентните лампи имат също такова трептене и действат по същия начин, повечето LED лампи също, за разлика например от класическите халогенни с топла бяла светлина.
И между другото, не само дисплеите ни "облъчват", осветлението, особено флуоресцентните лампи имат също такова трептене и действат по същия начин, повечето LED лампи също, за разлика например от класическите халогенни с топла бяла светлина.
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
b00st написа:В линка на колегата acer е дадена много подробна информация, един съвет - ако все пак сте направили грешка с избора на монитор, или служебния лаптоп е със скапан дисплей (като моя), най-доброто което може да направите е да си инсталирате flux и да оставите подсветката на максимум, за да минимизирате максимално негативния ефект от ШИМ и да може да се ползва що годе комфортно за работа.
Впрочем в метрото в София, много ясно си личи как трепери светлината на ЛЕД осветлението...

също така е проблем дългото взиране в една точка от пространството. мускулите, които движат лещите трябва от време на време да се раздвижват. на всеки 50-60 мин работа на компа излизам на терасата и гледам хоризонта (близки и далечни точки).
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Не пропускайте и момента с различната светлина в помещенията. При поне 3 източника с различна температура и интензитет мозъка и очите се претоварват.
Never mistake motion for action...
cod-cdbp написа:Ацер, честотите биват високи и ниски, а не бавни или бързи.

Другото е за лъскавите дисплеи които имат по-добри цветове, но на дневна светлива отблясъците натоварват очите също.. всъщност логично най-добрите дисплеи са в геймърският сегмент, направени за дълги сесии, asus и alienware имат мн качествени матрици на нивото на ретина, матови и без шим, но цените са дебели доста. Макар че преди бях ползвал на един фр турбоХ, на плесио дивотиите, лаптопа беше техническо извращение но нямаше никакъв шим

„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд
31 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3