Съвет относно ЯМР

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: F01 пет точка нула L

Съвет относно ЯМР

Мнение от doomy525 » 01 Окт 2015, 9:58

Здравейте колеги,
трябва да си направя ядрено магнитен резонанс и искам да попитам някой дали е минавал по този път и коя болница е избрал?
Става въпрос за коляното ми, че имам проблем с него заради една глупост и днес ми дадоха разрешително за ЯМР, което означава, че ще мине по здравната каса. Това означава ли, че няма нищо да доплащам и всичко се поема от тях? Доктора, който ми подаде молбата и днес ми я връчи каза "не би трябвало да ти искат други пари" :?:
Чета в нета мнения, но са дости противоречиви или със стари дати, а знаем как медицината прогресира за кратки периоди - имало значение марката на машината и т.н.
Най-важното, което наистина прочетох и съм се погрижил е резултатите да се видят от специалист, който правилно да ги разчете /няма нужда да правя реклама, ако някой го интересува или му се наложи някога да търси добър ортопед да ми пише ЛС - с радост ще помогна/, но все пак трябва и качествено да излезат снимките.
Та към коя болница бихте ме насочили?
И да попитам някой дали е минавал през такова изследване и ако може да даде някакви типове, че аз го свързвам със силно радиационно облъчване и ме е шубе, но се налага.. :lol: че ми писна да ми изщраква коляното и по една седмица да стои с оток - не е минискус и се предполага, че или е връзка или част от хрущяла се е отчупила при инцидента.
Благодаря предварително и ще се радвам на полезна/актуална информация :bchug:
enjoy life and drink cold beer

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Re: Съвет относно ЯМР

Мнение от drago_pavlov » 01 Окт 2015, 10:10

Няма какво да се филмираш - ЯМР няма нищо общо с рентген или радиация...
Тук се ползват радиовълни и е напълно безвредно. Поне така казват :mhihi:
Аз ходих миналата година във ВМА и доколкото помня техния беше Сименс. Минах с направление и не платих нищо. Доколкото знам ти трябва направление от специалист. Каква е тая молба, за която говориш? :dunno:
Последна промяна drago_pavlov на 01 Окт 2015, 10:11, променена общо 1 път
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

Потребител
Аватар
Кара: БМВ 320Д
Мечтае да кара: БМВ 330хд

Мнение от sokingr » 01 Окт 2015, 10:11

Колега аз съм правил 3 пъти, но в Гърция/там живея/Не се притеснявай не е толкова опасно.Дори няма да усетиш кога е свършило.Но от мен съвет-по време на резонанса колкото можеш бъди неподвижен така става по-точно.Успех !

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago_pavlov » 01 Окт 2015, 10:14

sokingr написа:Но от мен съвет-по време на резонанса колкото можеш бъди неподвижен така става по-точно.Успех !

То това си е задължително :mhihi:
Образът се получава от комбинация от снимки в различни сечения и равнини. В зависимост от растера на който е настроен уреда се получават различен брой снимки. Затова и трябва да си неподвижен през цялото време.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

ентусиаст
Аватар

Мнение от doomy525 » 01 Окт 2015, 10:22

Аз също съм се насочил към ВМА или Токуда евентуално, но са ми казвали, че при вторите като чуят, че си с направление и ще си изчакаш чакането :lol:
Колега Павлов не знам при теб как е било, но във ВТ се пуска молба до директора на НЗОК и той преценява дали да ти издаде разшително или не. На базата от мнението на доктора, който те е прегледал и пуснал молбата. Да, един вид пак си е направление, но първо искат разрешение от НЗОК.
Благодаря за мнениеята и насоките ви :bchug:
Не знам как ще стане, но няма да мърдам изобщо :mrgreen:
Колко време трае тази процедура и кога излизат резултатите?

Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago_pavlov » 01 Окт 2015, 10:30

Бройките на тези направления са малко и явно по малките градове се иска разрешение от високо.
При мен доста увъртане имаше докато ми даде направление специалиста, но му казах (измислих си), че ме праща началника на клиниката и склони :mhihi: Имало само 8 такива направления месечно и не ги давали на всеки :kuku: 8 направления месечно и това в София :kuku:
Иначе без направление си е сериозни пари - минимум 150-200 лв. в зависимост какво и как ще се снима, а може и над 500...

Процедурата е кратка, в зависимост от растера и броя равнини, в които ще се снима. Мен ме снимаха в 3 равнини, общо около 15-20 снимки се получиха и отне около 1-2 минути.
Резултатите не помня кога станаха готови... Но не се чака повече от 1-2-3 дни.
Последна промяна drago_pavlov на 01 Окт 2015, 10:32, променена общо 1 път

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 01 Окт 2015, 10:30

Във ВМА уреда е стар.... на библия... и понякога не работи... не се бутай там... за Токуда не знам, но можеш да отидеш в City Clinic (много добър апарат), или в тази.... до Парк Хотел Москва, срещу Руското посолство... забравих името... там е открит ЯМР...

Като съвет мога да ти дам само един - трябва да стоиш напълно неподвижен, за да излезнат максимално контрастно снимките...

Но да, имай предвид, че когато си с направление, може да ти дадат час и след 1 месец... но тия до руското посолство мисля, че ще реагират доста по-бързо...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Кон

Мнение от axel.folu » 01 Окт 2015, 10:33

Аз съм ползвал ЯМР на токуда и съм много доволен единствения минус беше че шуми много и все едно си в влак дават ти тапи за уши на мен ми снимаха кръстния отдел и седях вътре близо 20мин дават ти и паник бутон

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от deank » 01 Окт 2015, 11:16

Mollov написа:Във ВМА уреда е стар.... на библия... и понякога не работи... не се бутай там... за Токуда не знам, но можеш да отидеш в City Clinic (много добър апарат), или в тази.... до Парк Хотел Москва, срещу Руското посолство... забравих името... там е открит ЯМР...

Като съвет мога да ти дам само един - трябва да стоиш напълно неподвижен, за да излезнат максимално контрастно снимките...

Но да, имай предвид, че когато си с направление, може да ти дадат час и след 1 месец... но тия до руското посолство мисля, че ще реагират доста по-бързо...

Преди две седмици ходих там (до паркинга на Парк Хотел Москва - води се ДЦ "СПЕКТЪР"), но ми правиха КОМПЮТЪРНА ТОМОГРАФИЯ (CAT) на гръбнака/прешлените - пак в тези големите машини, дето се въртят разни неща вътре. Изпратиха ме от "Вита", приеха ме веднага (срещу 100лв) и след 1 час си взех компакт-диск със снимките + анамнеза от техен специалист, с която отидох обратно при невролога във Вита.

Не съм се занимавал с НЗОК и т.н. Всичко приключи точно за 2 часа без никакво чакане.

http://www.spectarbg.com/sp1/tomograph
Последна промяна deank на 01 Окт 2015, 11:22, променена общо 4 пъти
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от doomy525 » 01 Окт 2015, 11:16

Mollov написа:до Парк Хотел Москва, срещу Руското посолство... забравих името... там е открит ЯМР...

http://www.spectarbg.com/sp1/mri-1
Тези ли имаш впредвид? Гледам даже са измислили отворен ЯМР :lol:
Още веднъж благодаря за мненията на всички и тея дни ще избера къде ще се прави. Ще пиша пак като има развитие, за да се знае занапред, ако някой се нуждае /дано не му се налага на никой/ :)

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 Турбо?! любима, е39 28-ца бате
Мечтае да кара: е36 с осмак
Детайли за колата: Най-много върви 28мицата от всичко.
Wanna be 1.5 bar.

Мнение от Boyadjiev » 01 Окт 2015, 11:42

Ако има кой да ти каже, гледа се мощността на магнитното поле на уреда. Измерва се в "тЕсла" има 1T, 1.5Tм 3Т. Гледаш колкото е по-голямо числото, толкова е по-детайлен образа. Примерно в правителствена е 1.5 тЕсла и е добър уреда (General Electric e).
Като цяло няма за какво да се притесняваш от гледна точка на радиация. Принципа на работа е близък до този на томографа, но методът на получаване на данни е различен. При магнита ти влизаш в "тунела", където има много силно, насочено (почти хомогенно) магнитно поле. Това поле кара всички клетки на тялото ти да застанат по него (всяка клетка има различен спин в пространството = ориентация,):
Изображение
След това се пуска магнитно поле в друга равнина, получава се проекция в трета и на база реконструкции от тези данни се получават избражения като срезовете на томографа.

Ако имаш въпроси питай, повече съм по томографите, от колкото по магнитите ама все пак и такова ръчкам :mhihi:

:OT: Йонизиращите лъчения които се поемат при томографии е достатъчно малко, така че не се притеснявайте. Освен ако не си правите по 3 скенера на година на цялото тяло, разбира се. Тогава вече в зависимост от машините които се използват може да сте близо, или да сте подминали дозата която е около 20 mGy на година (средно на стар скенер на цяло тяло е около 10mGy), но максималната доза за една година е 50 mGy.
Като цяло колкото по-нови са машините, толкова по-малко се трупа доза, тъй като се използва колкото трябва рентгеново лъчение и каквото трябва (различно е дали ще се снимат цици или кости). Ако ви снимат стъпало примерно с уред след 2000 година произведен, си поемате около 0.01 - 0.05 mGy, демек почти нищо. :yes:
Изображение Изображение Изображение
Уважавай другия, независимо каква кола кара.

ентусиаст
Аватар
Кара: G30 540xi, S1000r, EXC 450, R1300GS

Мнение от Phil » 01 Окт 2015, 11:49

Преди години на мен ми правиха ЯМР на коляното заради съмнение за скъсани предни кръстни връзки в Първа поликлиника. Отне около 30 минути доколкото помня. Лежах, като труп, без да мърдам и накрая като взех резултатите "специалиста" ми каза - ами те връзките не се виждат...WTF?!? Мисълта ми е, че по-сигурен метод, за да разбереш какво ти е на коляното, от Артроскопията няма. На масата се оказа, че скъсаните ми кръстни връзки всъщност са накъсан менискус :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 Турбо?! любима, е39 28-ца бате
Мечтае да кара: е36 с осмак
Детайли за колата: Най-много върви 28мицата от всичко.
Wanna be 1.5 bar.

Мнение от Boyadjiev » 01 Окт 2015, 12:00

Все пак това са неинвазивни методи, като е важна изключително много апаратурата и оператора. Все пак трябва да знае какво иска да снима, да избере правилните настройки и пациента да не мърда.
Изображение Изображение Изображение
Уважавай другия, независимо каква кола кара.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ...

Мнение от 520i » 01 Окт 2015, 13:06

Аз 3 пъти съм правил ЯМР. В Токуда, като кажеш че си с направление и ще ти дадат час за след 3 месеца :)
Отивай направо във ВМА, не се занимавай с други. Горе долу един час ще висиш в капсулата, което поне при мен беше доста неприятно и времете хич не минаваше, все едно цял ден съм висял вътре. Много е важно да не мърдаш и 1 см, на мен ми бяха казали дори и да не преглъщам, като разбира се, точно тогава устата ми се напълни със слюнки та беше... :D

Ако мръднеш, може да се наложи още веднъж да ти го правят, като втория път те бият с едни инжекции някакъв син разтвор, не знам точно за какво е, ама го правят, та дръж и не мърдай.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago_pavlov » 01 Окт 2015, 13:19

1 час :shock:
Какво толкова ти снимаха?

На мен ми снимаха синусите и цялата процедура беше около 10 минути с настрийките и всичко... Самото снимане (въртенето на совалката :mhihi: ) беше 2-3 мин. макс.
А това синиьото май е някакъв разтвор за по-голям контраст.

Следваща

Назад към Извън Темата