Продажба на имот без посредник
Модератор: Общи модератори
27 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Продажба на имот без посредник
Здравейте колеги, имаме семейно жилище в София, което искаме да продадем. Досега не съм се сблъсквал с продажба на недвижим имот, и тъй като продажбата му не е спешна, в главата ми се върти идея да опитам да продам имота без посредник/брокер. Ще ползвам услугите на адвокат по изповядването на сделката и разплащането и смятам, че така ще ми излезе доста по-изгодно отколкото да платя 2-3% от сделката на брокер. Въпроса ми е дали ще успея да определя адекватна цена на жилището без брокер и има ли въобще други плюсове, които мога да получа ако реша да ползам посредник. Пак казвам, че продажбата не ми е спешна, обява ще си направя, за огледи ще намирам време и ще се доверя на адвокат при сделката със или без брокер, т.е. така или иначе ще платя на адвокат, затова не виждам големи ползи от услугите на посредника. Ще се радвам да споделите какво мислите и за двата варианта 

- The_Ancient
- младши ентусиаст
-
Re: Продажба на имот без посредник
Къде е имотът?
И аз не обичам посредниците. Дейността им не е регламентирана от закона и това води до много усложнения при покупката. Някои си искат комисионната на предварителен договор и ме отказват директно. Освен това не предоставят никакви по-специални услуги както в САЩ например, където имат достъп до историята на продажбите на имота и други подробности, които купувачът няма как да види.
Когато си търся имоти обикновено гледам в имот.бг. Напиши задължително от собственик в началото на обявата. Все пак очаквай след твоята обява да се появи същата и от агенции и да започнат да ти звънят с "клиенти" и с претенции за ексклузивни права. Пусни го и в олх и в другите по-големи сайтове.

И аз не обичам посредниците. Дейността им не е регламентирана от закона и това води до много усложнения при покупката. Някои си искат комисионната на предварителен договор и ме отказват директно. Освен това не предоставят никакви по-специални услуги както в САЩ например, където имат достъп до историята на продажбите на имота и други подробности, които купувачът няма как да види.
Когато си търся имоти обикновено гледам в имот.бг. Напиши задължително от собственик в началото на обявата. Все пак очаквай след твоята обява да се появи същата и от агенции и да започнат да ти звънят с "клиенти" и с претенции за ексклузивни права. Пусни го и в олх и в другите по-големи сайтове.
- Hito
- Е46 Fanatic
-
- Кара: Е46 330d; GLK 320
Както каза колегата по-горе веднага щом качиш имота за продан, ще се появят обяви клонинги на твоя имот
Разни брокерчета ще започнат да ти звънят и тн.
Можеш спокойно да им кажеш ,че могат да го продават, но комисионна от теб няма да видят !!!
Да си търсят комисионна от купувача.........,по добре е от нищо
Които брокер не се съгласи.......прав му път
Проверено е и работи

Разни брокерчета ще започнат да ти звънят и тн.
Можеш спокойно да им кажеш ,че могат да го продават, но комисионна от теб няма да видят !!!
Да си търсят комисионна от купувача.........,по добре е от нищо

Които брокер не се съгласи.......прав му път

Проверено е и работи

Великите умове обсъждат идеи.
Средните умове обсъждат събития.
Дребните умове обсъждат хората.
Убий глупака с мълчание
Средните умове обсъждат събития.
Дребните умове обсъждат хората.
Убий глупака с мълчание

- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
Трудно ще заобиколиш продажба без брокер, не ме питай откъде знам. Става но има голяма доза късмет.
По скоро провери за препоръчан и проверен брокер.
Къде е имота?
Къде е имота?

- m.dimitrov1992
- младши ентусиаст
-
- Кара: е36 328/е46 330i/e46325i/е91 330xd+
barty написа:Трудно ще заобиколиш продажба без брокер, не ме питай откъде знам. Става но има голяма доза късмет.
Къде е имота?
Какъв е проблема брокера да ти доведе клиент и така тактично да му дадеш една визитка на този клиент и в последствие лично да си се разберете с този клиент

- Biankonero
- младши ентусиаст
-
- Кара: 328i
barty написа:Трудно ще заобиколиш продажба без брокер, не ме питай откъде знам. Става но има голяма доза късмет.
Къде е имота?
Няма такова нещо, а и мисля, че ти си малко пристрастен

И задължително една предплатена карта , която при финализиране на сделката я хвърляш. Не прави грешка да си пускаш обява на личния си номер. Дори да го продадеш днес тия наглеци посредниците ще ти досаждат още 3 месеца! Успех с продажбата!!
Mерси за мненията колеги. Имота е двустаен апартамент, старо строителство в София. Наясно съм, че брокерите ще ме налазят по обявата и това да си търсят комисионна от продавача е ОК вариант за мен, но се чудя дали да им казвам, че аз търся цената по обявата, а те ако намерят купувач, който може да плати повече - това да им е комисионната. Аз по този начин вероятно мога да избегна вече "задължителната отстъпка" от цената когато дойде купувач да се пазари в общия случай.
- sapio
- младши ентусиаст
-
- Кара: бензинояд
Може да направиш както си го описал. Дали ще правиш отстъпки си зависи от теб. Ако искаш може да напишеш малко по-висока цена и да сваляш от нея, а може да си обявиш каквито пари искаш и да не сваляш от цената. Все пак не сме в планова икономика и може да си определяш сам цената.
Лятото продадохме един апартамент през сайт за имоти. Имот.бг май беше. В имоти.нет искаха някакво минимално плащане, но при наличие на толкова безплатни сайтове, реших, че няма смисъл. Имаше опция отдолу дали искам да се предлага от някакви агенции и я махнах. Не за друго, но не мога да им търпя наглите, лъжливи, заучени фрази. Както беше написано по-горе, напиши, че е от частно лице. Направи и хубави и подробни снимки, защото виждам обяви, на които са снимани площадката пред асансьора и една баня. При нас един месец не звъня никой, след това го продадохме на първия, който го видя.
Не знам какво е състоянието на имота ти, местоположение и т.н., но двустайните в София са предпочитани и съответно държат цени. Значение има и състоянието на общите части, какви са съседите, каква е инфраструктурата наоколо. Определяш си една цена, като огледаш обявите за подобен имот в твоя район, и ако няма интерес може да я намалиш. Ако не си на зор, може и да чакаш за твоя купувач на определената от теб цена.
Лятото продадохме един апартамент през сайт за имоти. Имот.бг май беше. В имоти.нет искаха някакво минимално плащане, но при наличие на толкова безплатни сайтове, реших, че няма смисъл. Имаше опция отдолу дали искам да се предлага от някакви агенции и я махнах. Не за друго, но не мога да им търпя наглите, лъжливи, заучени фрази. Както беше написано по-горе, напиши, че е от частно лице. Направи и хубави и подробни снимки, защото виждам обяви, на които са снимани площадката пред асансьора и една баня. При нас един месец не звъня никой, след това го продадохме на първия, който го видя.
Не знам какво е състоянието на имота ти, местоположение и т.н., но двустайните в София са предпочитани и съответно държат цени. Значение има и състоянието на общите части, какви са съседите, каква е инфраструктурата наоколо. Определяш си една цена, като огледаш обявите за подобен имот в твоя район, и ако няма интерес може да я намалиш. Ако не си на зор, може и да чакаш за твоя купувач на определената от теб цена.
- Biankonero
- младши ентусиаст
-
- Кара: 328i
goppe написа:...но се чудя дали да им казвам, че аз търся цената по обявата, а те ако намерят купувач, който може да плати повече - това да им е комисионната. Аз по този начин вероятно мога да избегна вече "задължителната отстъпка" от цената когато дойде купувач да се пазари в общия случай.
Ако се спреш на такъв вариант не трябва да пускаш обява, защото агенцията също ще предлага имота в сайта, в който ще го пуснеш и ти. Та твоята обява ако е за 30000 примерно, а тяхната за 32000 - как мислиш, дали някой ще звънне на тях, а не на теб? В такъв случай им казваш аз търся 30000 за имота, ако можете да го продадете за по-висока цена - каквото отгоре - за вас е, и само те пускат обява. На този вариант основния недостатък е, че колкото по-висока е цената, толкова по-трудно се продава, а реално така ти я завишаваш изкуствено. А те ще сложат минимум 2к над твоята цена. Не знам защо изобщо обмисляш контакт с агенция, като те реално няма да свършат нищо - ще го пуснат в имот.бг и в още няколко сайта и само ще отключват на евентуални купувачи. Ти каза, че имаш време да осигуряваш огледи, така че само ще си утежниш продажбата с агенция. Все пак ти си решаваш.
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
На мен ми предстои абсолютно същото и смятам да постъпя точно като колегата
Ще се радвам в тоя ред на мисли някой да сподели име на читав и изпитан нотариус в София(доколкото знам тарифите им са определени със закон,тоест разлика в цената на услугата им няма
)
След това ме чака обратната процедура-покупка,но пак ще се старая да избегна посредник(или поне от моя страна),без да бъда по никакъв начин некоректен към тях разбира се!Предполагам преди покупка не е лошо консултация с адвокатче,проверката за тежести човек може и сам да си направи..

Ще се радвам в тоя ред на мисли някой да сподели име на читав и изпитан нотариус в София(доколкото знам тарифите им са определени със закон,тоест разлика в цената на услугата им няма

След това ме чака обратната процедура-покупка,но пак ще се старая да избегна посредник(или поне от моя страна),без да бъда по никакъв начин некоректен към тях разбира се!Предполагам преди покупка не е лошо консултация с адвокатче,проверката за тежести човек може и сам да си направи..

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- Фидел Кастро
- младши ентусиаст
-
Bogat-Beden написа:Предполагам преди покупка не е лошо консултация с адвокатче,проверката за тежести човек може и сам да си направи..
Не му трябва никакво адвокатче, а кадърен нотариус, който ще извърши всичко необходимо.
По горе е спомената за препоръчван такъв, но без неговото съгласие не мога да дам координатите му.
При съгласие ще ти пиша на л.с.
За период от 135 години стигнахме от Стефан Стамболов до Бойко Борисов. Ако това е еволюцията в политическия елит много скоро ще гласуваме за едноклетъчни.
След снимката си с Б.Б., Робърт де Ниро бил много доволен, че най-после се снимал с истински мафиот.
След снимката си с Б.Б., Робърт де Ниро бил много доволен, че най-после се снимал с истински мафиот.
Като продаваш риска е много по-малък отколкото когато купуваш. Като купуваш разбирам да търсиш агенции, но като продаваш за какво са ти? Могат да те насочат за цената, да доведат клиенти, които ти не може да откриеш, но ако имота ти е на добра цена не ти трябва никой. Да търсиш нотариуси, адвокати - това са излишни неща. Обикновено купувача поема разходите за нотариус и на него оставям проблема да си намери нотариус, пък ако ще и адвокат. Вадиш данъчна оценка и скица, стария нотариален акт и продаваш. Едно копие си запазваш за теб за всеки случай. Внимаваш с плащането на парите и това е
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
© написа:Внимаваш с плащането на парите и това е
Aко не се лъжа изповядването на сделката става преди превеждане на сумата,после нотариуса трябва да изчака потвърждение,че парите са преведени/получени и тогава вписва сделката в Агенцията по вписванията (от опит и както пише по-долу..)
Няма спор, че след влизане в сила на промените в закона за нотариусите и нотариалната дейност от 01.07.2011 г. единственият законосъобразен начин за всички плащания по сделки в общ размер над 10 000 лева е плащането по банков път – по банкова сметка (на продавача) в избрана от страните банка или по специална банкова сметка на нотариуса. Най-често това става в деня на изповядването на покупко-продажбата пред нотариус по следния начин: продавачът и купувачът се явяват в нотариалната кантора, нотариусът преглежда всички документи по сделката, прочита нотариалния акт на глас пред страните, те го подписват. В същия ден нотариусът трябва да представи нотариалния акт за вписване в Агенцията по вписванията. Във времевия интервал между подписването на нотариалния акт от продавача и купувача и представянето на този нотариален акт в Агенцията по вписванията купувачът нарежда по банковата сметка на продавача съответната сума; документът за банков превод се представя на нотариуса и продавачът заявява, че е получил действително цената по сделката, и едва след това нотариусът се отправя към Агенцията по вписванията.
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- Демирев
- ентусиаст
-
- Кара: VOLVO XC60 2016 Feiclift D3
Сложи си лого на снимките и някакъв твой тел.номер върху снимките че иначе на първата минута ще ти ги откраднат!
И както писаха задължително давай някакъв телефон който е от предплатена карта - защото ще продължават да звънят половин година след продажбата!
И както писаха задължително давай някакъв телефон който е от предплатена карта - защото ще продължават да звънят половин година след продажбата!
Borymeckata написа:БМВ къща разваля... Момата е казала: "Или аз, или желазарията!"
27 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2