Кожен салон, ЗА и ПРОТИВ
Модератор: Общи модератори
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Кожен салон, ЗА и ПРОТИВ
Здравейте колеги, не е много извън темата, но ме интересува този въпрос. Знам, че кожения салон го водят екстра, обаче чувам все по-негативни мнения от собственици на коли с кожен салон, че тази екстра всъщност се оказва нещо, което не си оправдава предназначението. По-конкретно, трябва да внимаваш с какви "гащи" сядаш, ако са с капси и други такива по тях, риска да повредиш кожата е голям. Светлата кожа пък лесно се цапа, трудно се чисти и изобщо поддръжката си е важна. Лятото кожата се нагрява и сядането е неприятно, зимата пък е студена и трудно се стопля. Това да кажем, че се решава с отопление на предните седалки, но и на задните се возят хора все пак, а там няма такава възможност. После, лятото гърба ти е все е потен, ако и да работи климатика, което пък е предпоставка направо да се разболееш. Това съм чувал от хора с кожени салони в колите си, не е мое мнение, аз нямам в моята кола, обмислям да сложа и затова ми се ще да събера повечко мнения, което е целта и на настоящата тема. Благодаря предварително и ..Вие сте.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Re: Кожен салон, ЗА и ПРОТИВ
Като цяло е така.
Иска си подръжка салона, да се маже редовно, за да е мека и подхранена кожата.
Зимата ти е малко студено в началото, лятото горещо. Това за потния гръб е вярно, но на мен ми харесва. Става на въпрос за Е30 като цяло. Сигурен, че нагоре по моделната гама не е толкова фрапиращо.
Иска си подръжка салона, да се маже редовно, за да е мека и подхранена кожата.
Зимата ти е малко студено в началото, лятото горещо. Това за потния гръб е вярно, но на мен ми харесва. Става на въпрос за Е30 като цяло. Сигурен, че нагоре по моделната гама не е толкова фрапиращо.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
Ако изключим охлаждането като екстра, единственият плюс е лесната подръжка, особенно ако имаш деца.
Зимно време без подгрев е брррр
Зимно време без подгрев е брррр

- Elesar74
- старши ентусиаст
-
Таман два броя, ама като ги сложа на студената кожа отзад зимата, ще има да ме благославят май.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- Haddess
- младши ентусиаст
-
- Кара: 413
- Мечтае да кара: 628CSI
С две ръзе за! Аргувенитет са ми от гледна точка чистота.
Бършеш с кърпата и мажеш и това си е. не събира прах, рядко има петна. За зимата ако има подгрев е ок. Лятот вече друга бира
Бършеш с кърпата и мажеш и това си е. не събира прах, рядко има петна. За зимата ако има подгрев е ок. Лятот вече друга бира

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
Дрехи не им ли купувате на децата? 
Аз съм тотално ЗА кожата, най-вече защото не задържа прах, мръсотия и смрад. Чисти се лесно, но иска поддръжка.

Аз съм тотално ЗА кожата, най-вече защото не задържа прах, мръсотия и смрад. Чисти се лесно, но иска поддръжка.
"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
Поддръжката не ме притеснява. Повече ме интересува да не му "треперя" много и все да оглеждам всеки който влиза с какви гащи е. И това с климатичните условия. Доколкото съм питал и разговарял със собственици, полукожа ми препоръчват.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Стига ве, чак от гащи да стане проблем
Възможно е, ако седалките са с по-големи бордове и редовно носиш гащи с копчета и ципове отзад да го надереш или дори скъсаш, но с малко внимание да не го закачаш няма проблем.
Кожата дори и да се надере, че и да се скъса може да се поправи за разлика от плата. Зимата на мен лично никога не ми е било студено на гъза. Лятото ако имаш навика да я оставяш на слънце може да ти пламне гъзягата.
Аз лично никога не бих си купил кола без кожен салон или ако ще е плат алкантара.

Кожата дори и да се надере, че и да се скъса може да се поправи за разлика от плата. Зимата на мен лично никога не ми е било студено на гъза. Лятото ако имаш навика да я оставяш на слънце може да ти пламне гъзягата.
Аз лично никога не бих си купил кола без кожен салон или ако ще е плат алкантара.
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
Пак казвам, споделям впечатления на хора, които имат кожен салон в колите си, аз нямам и не мога да кажа ни черно, ни бяло. Затова питам форума, да добия някаква представа от по-широка публика, която като гледам, вече се оформя.
- Haddess
- младши ентусиаст
-
- Кара: 413
- Мечтае да кара: 628CSI
bum_bum написа:Стига ве, чак от гащи да стане проблемВъзможно е, ако седалките са с по-големи бордове и редовно носиш гащи с копчета и ципове отзад да го надереш или дори скъсаш, но с малко внимание да не го закачаш няма проблем.
Все едно да оставиш колата на слънце лятото, и да седнеш после на придния капак

- dynalias
- младши ентусиаст
-
- Кара: с DPF
- Мечтае да кара: на ток
- Детайли за колата: стоковица
И моята е с кожа и редовно си нося дънки и естествено по тях има разни железни копченца и т.н. Та въпроса е че от тия дънки предните седалки станаха надрани и седят грозно и не се скрива без боя. А и самите ръбове на бордовете се поизносиха за 2 години употреба и станаха от черни сивкави. Иска се много редовна потдръжка с млека за кожа. Зимата не съм усещал студ, но лятото като седна особено с къси гащи и не мога да си намеря място, направо сядаш на котлон. Лятото ти залепва задника на седалката, зимата пък се пързаля!
history:
E36 328i coupe 1995г. 193hp 25.11.2013-19.04.2019г.sell
E90 320d sedan 2009г. 177hp 10.06.2019г.-now
E36 328i coupe 1995г. 193hp 25.11.2013-19.04.2019г.sell
E90 320d sedan 2009г. 177hp 10.06.2019г.-now
- intention
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е34 Alpinweis Е39 Silver
- Мечтае да кара: BMW с несвалени наелони на седалките!
- Детайли за колата: С Vanos без Vanos - все М50В20
Винаги ЗА кожения салон.
Ако е светъл няма да се нагрява толкова, колкото черната.
Преди година мой приятел си взе е39 без кожа. Намерихме му хубава светла кожа целия салон с кори и седалки подлакътник за екстра пара. с по една Слагането му беше за час-час и половина с по една бира почивка - двама човека.
Каза че никога не е бил по-доволен.
За да не се напича лятото :

Подгрева отпред много помага да! Но и без подгрев кофти са първите 2-3 минути. После от естествената топлина на тялото се загрява, пък и парното след като загрее колата нали се пуска.
Колкото до гащите и капсите. На е34ката шофьорската постада точно от такива дребни капси на дънки.
Псувах се после поне две седмици, така и така рядко се намира запазена седалка пък и моята нямаше забележка дори на опората. Сега е като след котка баш по средата.
Махнах си всички възможни капси от панталоните след тая случка.
Колегата по-горе е прав кожата по-лесно се отремонтира при такива аварии....
Ако е светъл няма да се нагрява толкова, колкото черната.
Преди година мой приятел си взе е39 без кожа. Намерихме му хубава светла кожа целия салон с кори и седалки подлакътник за екстра пара. с по една Слагането му беше за час-час и половина с по една бира почивка - двама човека.
Каза че никога не е бил по-доволен.
За да не се напича лятото :

Подгрева отпред много помага да! Но и без подгрев кофти са първите 2-3 минути. После от естествената топлина на тялото се загрява, пък и парното след като загрее колата нали се пуска.
Колкото до гащите и капсите. На е34ката шофьорската постада точно от такива дребни капси на дънки.
Псувах се после поне две седмици, така и така рядко се намира запазена седалка пък и моята нямаше забележка дори на опората. Сега е като след котка баш по средата.
Махнах си всички възможни капси от панталоните след тая случка.
Колегата по-горе е прав кожата по-лесно се отремонтира при такива аварии....
Jordana написа:Аурата на класиките от 80те години леко е претопена в морето от безлични возила .
Мойта е36ца беше с бежов кожен салон. Плюсовете са че се чисти лесно и колата придобива съвсем друг вид. Зимата лично на мен не ми е било некомфортно, но лятото виж там е друга бира
. Дори и на сянка да е била при продължително каране с климатика на макс си запарва кожата. Сегашната ми кола е с плюш да не изглежда така добре да хваща повече прах, но за мен лично това са бели кахъри в сравнение с жегата. Ако е перфорирана кожа с обдухване съм съгласен, но обикновенни кожени седалки лично аз съм ги отписал.

За кожения салон определено,без тази екстра колата ми изглажда някак постна. Поддръжката не е трудна ако салона е в добро състояние,веднъж в месеца почистване и намазване е достатъчно.
Няма облак прах като седнеш на седалката,няма петна и миризми и ако разлееш нещо не ти е мокро една седмица после.
Зимата е проблем ако нямаш подгрев,проблем е и ако имаш щото от рязката смяна на температурата кожата се пука малко по малко.
Не се дере чак толкова лесно но все пак не обича допира с остри и твърди предмети.Аз и седалка от плат съм късал с колан и волана съм си надирал с часовник.
Най-ми е кофти мокрия гръб лятото,но това го има и при платнения салон макар и по малко.
Няма облак прах като седнеш на седалката,няма петна и миризми и ако разлееш нещо не ти е мокро една седмица после.
Зимата е проблем ако нямаш подгрев,проблем е и ако имаш щото от рязката смяна на температурата кожата се пука малко по малко.
Не се дере чак толкова лесно но все пак не обича допира с остри и твърди предмети.Аз и седалка от плат съм късал с колан и волана съм си надирал с часовник.
Най-ми е кофти мокрия гръб лятото,но това го има и при платнения салон макар и по малко.
- IceMan_SF
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: ше E90 320d, вече Mercedes C320 CDI
Аз съм ПРОТИВ, 3 години карах Е46-ца с кожа и повече не мисля да си взимам. Ако е с полу-кожен салон, тогава може. Адски запарва, както каза колегата по-горе лятото дори да не е седяла на слънце, след половин час тениската/ризата ти е залепнала за гърба, а гащите за дупето
. Освен това се хлъзга като седнеш върху нея. Единственият плюс е, че се почиства лесно и не задържа прах, но за мен това по никакъв начин не компенсира недостатъците.