Професионален фотоапарат?
Модератор: Общи модератори
39 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Професионален фотоапарат?
Здравейте, не съм се занимавал и не мисля да се занимавам с професионална фотография, но винаги много съм се кефил на добре направени снимки с качествени апарати. И винаги някак си малко ми се е отдавало снимането, знам къде да застана, как да използвам светлината и тн. (със сигурност има и много по-добри от мен, но мисля, че за аматьор се справям доволно). Обаче ефекта от про апарата не мога да го получа с обикновенно апаратче 10 или 12 мп и исках да попитам, ще има ли файда да си взема някое от по-евтините и изиксват ли се големи умения за боравене с настройките му или то като си е добро дори да не съм мастър пак ще прави по-добри снимки и фокуси? 

- Taruno
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW F10 530d 12'
- Мечтае да кара: G30 530d
Re: Професионален фотоапарат?
За месец два ще свикнеш да ме снимаш на автоматичен режим и ще правиш хубави снимки, бих препоръчал за всъпителен апарат eos 700d
Taruno написа:За месец два ще свикнеш да ме снимаш на автоматичен режим и ще правиш хубави снимки, бих препоръчал за всъпителен апарат eos 700d
Благодаря колега, погледнах апаратчето ама е 1000лв. и ми идва множко имайки в предвид, че няма да си изкарвам хляба с това, няма ли нещо за около 300-400-500лв ?

- Valentin_Peev
- младши ентусиаст
-
За толко пари си взимаш качествен лентов апарат с добър обектив и черно-бели филми и почваш да щракаш! Лошото е, че излиза по-скъпо после за консумативи, но пък обективите са доста по-евтини!
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
Аз се хванах на това хоро, но се хванах от гледна точка на изкуството фотография - вичко е четене, яко мислене и игра със светлината.
"Професионалният" апарат е последните 10% от това, което можеш да покажеш. Преди всичко е идеята, добрата преценка на всички детайли, чак в края идва отпечатъка на "професионалният" апарат.
Всъщност понеже снимам, и то предимно на лента, личният ми съвет е първо да четеш повече, после да опиташ с телефона, после лента и накрая вече, ако смяташ, че си се научил да преценяваш всичко, преди да натиснеш копчето - щракай с професионален апарат.
Като цяло - професионалната техниката е скъпа и реално е инвестиция, която държи цена сравнително дълго време. (някои апарати и обективи десетилетия наред са скъпи колкото чисто нови алтернативи)
Впрочем, напоследък снимам и с телефона - когато идеята е на лице, кадъра бива оценен.
"Професионалният" апарат е последните 10% от това, което можеш да покажеш. Преди всичко е идеята, добрата преценка на всички детайли, чак в края идва отпечатъка на "професионалният" апарат.
Всъщност понеже снимам, и то предимно на лента, личният ми съвет е първо да четеш повече, после да опиташ с телефона, после лента и накрая вече, ако смяташ, че си се научил да преценяваш всичко, преди да натиснеш копчето - щракай с професионален апарат.
Като цяло - професионалната техниката е скъпа и реално е инвестиция, която държи цена сравнително дълго време. (някои апарати и обективи десетилетия наред са скъпи колкото чисто нови алтернативи)
Впрочем, напоследък снимам и с телефона - когато идеята е на лице, кадъра бива оценен.

mit-kong написа: ... няма ли нещо за около 300-400-500лв ?
Тоя бюджет не се връзва със заглавието на темата

- Koenigsegg
- Потребител
-
- Кара: MINI Cooper R50 '06
Вариант е да потърсиш нещо втора ръка. Можеш да видиш например и 600D или 650D, които реално са по-старите версии на 700D и не се различават особено. Иначе ако искаш нов DSLR си приготви минумум 1100-1200 лв., като за тази цена апаратът ще е с китов обектив, от който не могат да се очакват чудеса. Успех 

- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
zazomazo написа:mit-kong написа: ... няма ли нещо за около 300-400-500лв ?
Тоя бюджет не се връзва със заглавието на темата
Никак даже

- Taruno
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW F10 530d 12'
- Мечтае да кара: G30 530d
Еми може да си вземе втора ръка някой Eos 1100d (моя 1ви апарат) с китовия обектив и да се учи в последстви по-хубаво тяло и се почва филма с обективите 

- Panzer_i
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: Peugeot 307 SW
- k.milanov
- младши ентусиаст
-
- Кара: E91 325d
- Мечтае да кара: отново E36 318is
За човек гонещ "про" визията на снимките предполагам гониш размазания фон, силния фокус и тн бих те насочил към някакъв твърд (фиксиран - без зуум) обектив. Вариантите, които ми идват на ума са: Канонско тяло и обектив 50мм F1.8 или пък Никонско тяло и пак такъв обектив. Предимството на никоните, е че имат 35мм Ф1,8 обектив на смешни пари, но пък каноните правят по - хубаво видео
Аз снимам с никон, но ако сега трябваше да си пазарувам техниката, може би щях да скоча на канон. За мен перфектният вариант за човек навлизащ във фотографията е тяло + 35мм ф1,8 обектив.

Аз снимам с никон, но ако сега трябваше да си пазарувам техниката, може би щях да скоча на канон. За мен перфектният вариант за човек навлизащ във фотографията е тяло + 35мм ф1,8 обектив.

- Valentin_Peev
- младши ентусиаст
-
Или пък си взима някакво тяло, май най-добре канонско, и ползва стари ръчно-фокусни обективи с преходници
- DriftoMania
- Потребител
-
- Мечтае да кара: F10 ///M5
Valentin_Peev написа:Или пък си взима някакво тяло, май най-добре канонско, и ползва стари ръчно-фокусни обективи с преходници
Ама там стават 'размазани' (демек няма фокус, щото трябва да въртиш обектива

За автора решението е 1100д на старо, пък ако намери 50-ка обектив на 1,8 за стотина лева отгоре - бонус!
След много четене и гледане ще дойде акъла с кво да се смени тялото, щото нали като види някой 5д/7д марк нещо си, старото 1100д някак си бледнее.. обективите едно на ръка, те поне пасват на всичко, стига да се намери и подходящия преходник

- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
До 500лв. и DSLR, само употребяван, а като марки единствено Пентакс и Олимпус. Преди няколко месеца купих Олимпус Е410 с 2-та китови обектива за 250лв. Пентакс К200, само тялото е около 200-250, малкия китак е 70-100лв. Има една Сигма 70-300 APO DG Macro, който е към 200-250, но за парите си е трепач...поне с Пентакс тела.
Никони и Канони са по-скъпи, но не очаквай някаква видима/осезаема разлика. Ако се спреш на Никони - Д40, Д40x, D60, D80 от по-старите и D3000/3100, D5000/D5100, като 5100 за 500лв. ще е по-скоро само тяло на 100к и повече кадъра т.е. пред смяна на затвор.
От Каноните - 300/350/400/450D и да ти останат пари за обектив или 500/550D само телата. 40D също ти е опция, и е по-горен клас тяло по принцип, но пак е скъпо и за 500лв. ще е или запазено тяло на малко кадри или поизползвано с някой и друг китак.
Иначе според мен не е важна толкова оборудването ти, колкото техниката и усета ти. Виж тази тема хората какво правят с 2MP телефони - viewtopic.php?f=4&t=363434
Никони и Канони са по-скъпи, но не очаквай някаква видима/осезаема разлика. Ако се спреш на Никони - Д40, Д40x, D60, D80 от по-старите и D3000/3100, D5000/D5100, като 5100 за 500лв. ще е по-скоро само тяло на 100к и повече кадъра т.е. пред смяна на затвор.
От Каноните - 300/350/400/450D и да ти останат пари за обектив или 500/550D само телата. 40D също ти е опция, и е по-горен клас тяло по принцип, но пак е скъпо и за 500лв. ще е или запазено тяло на малко кадри или поизползвано с някой и друг китак.
Иначе според мен не е важна толкова оборудването ти, колкото техниката и усета ти. Виж тази тема хората какво правят с 2MP телефони - viewtopic.php?f=4&t=363434
- intention
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е34 Alpinweis Е39 Silver
- Мечтае да кара: BMW с несвалени наелони на седалките!
- Детайли за колата: С Vanos без Vanos - все М50В20
За 500 - не но за 600лв. можеш да вземеш Canon EOS 1100D / 1200D от технополисите/техномаркет/emag и т.н.
Jordana написа:Аурата на класиките от 80те години леко е претопена в морето от безлични возила .
39 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3