Как се определя колко стаен е апартамент ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар

Как се определя колко стаен е апартамент ?

Мнение от uCnaHeTcA » 07 Дек 2015, 22:55

На пръв поглед, лесен въпрос... На втори, обаче, дори и Гугъл не ми даде отговор как се определя, аджеба, колко стаен е един апартамент.
Мислех, че се определя от броя на спалните, но след справка в агенции за недвижими имоти, доста от тях продават апартаменти с 2 спални като "тристайни" :conf:

ентусиаст
Аватар
Кара: '07 E91 335i

Re: Как се определя колко стаен е апартамент ?

Мнение от Maverick_VS » 07 Дек 2015, 22:58

Броя на "кутийките", т.е. помещенията...по стария ЗУТ беше броя на спалните ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: напред с вратите
Мечтае да кара: M3

Мнение от Angelov91 » 07 Дек 2015, 23:06

Май беше в колко стаи може да се спи или нещо такова
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от (bubsa) » 07 Дек 2015, 23:12

Според мен се броят всички стаи,без кухнята и банята/те.
Демек аз живея в тристаен:кухня,хол и две спални.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 07 Дек 2015, 23:16

Както каза Маверик всичко без кенефа и терасите по новому е стая :mhihi: Така двустайните станаха тристайни, тристайните четиристайни и т.н..
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 07 Дек 2015, 23:23

(bubsa) написа:Според мен се броят всички стаи,без кухнята и банята/те.

Май наистина така беше... :dunno:
Срам и позор, в тоя бизнес съм от 21 години - строителен инженер-констуктор, и да не знам... :conf: :conf:
Excellent! Steven is my name!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от гумата » 08 Дек 2015, 5:39

Има няколко критерия.
Първият е наредба на Столична община за минимална жилищна площ и в него се изключват обслужващите помещения/коридори и килер/,баня и кухня.
наредба на частните съдебни изпълнители за минимална жилищна площ на длъжника, където се вадят обслужващите помещения
Трето е ЗУТ, който не го вади а в квадратурата прибавя външната мазилка и тухлите.
На практика купуваш външна мазилка, което е узаконена измама, защото мазилката се амортизира и пада, нуждае се от замазване или боядисване. А тухлите или панелите нищо им няма и не трябва да са в цената, защото и без това ги плащаш с имота. Това е за всяко ново строителство. При старото строителство квадратурата не включва повече от вътрешната стена и понякога не включва балконите. Тогава стаите се броят без баня, кухня и коридори.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кошара!
Мечтае да кара: BMW M3 E46

Мнение от speeder88 » 08 Дек 2015, 9:27

По мои наблюдения старите блокове и кооперации не включват кухнята в броя на стаите. Новото строителство така или иначе обединява кухнята с всекидневната, та се брои за стая, т.е. старо строителство с кухня, всекидневна и две спални се счита за тристаен, при новото - общ дневен тракт включващ всекдневна и кухня с две спални се води пак тристаен.
Изображение
SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Фидел Кастро » 08 Дек 2015, 20:54

Всички жилищни сгради построени при социализма и тези от 1990 до 2000 г да речем условно се подчиняват на правилото посочено вече - без банята, кухнята, тоалетни, бани и евентуално килер броят на стаите определя колко стаен е апартамента.
Това строителство се характеризира с много масивна и добра изработка и особено тези построени след 1990 до 2000 г(живея в такъв). Техните проекти са взаимствани от такива на сгради предназначени за комунистическата номенклатура. Купувани са само кеш на вноски според етапа на строителството и не са теглени никакви ипотечни заеми за тях.
Липсва им тополоизолация и модерна дограма, но това се компенсира от масивните тухлени стени, а и вече повечето са основно реновирани. Стаите са големи и просторни.
Сградите изглеждат старомодни, но са в пъти по-добри от строителството от времената на "строителния бум", когато куцо и сакато започна да строи, а всякакви пришълци теглиха кредити за безобразно скъпи миниатюрни кутийки и в момента почти гладуват за да изплащат борчовете си. Доже мнозина си загубиха апартаментите. :|
За период от 135 години стигнахме от Стефан Стамболов до Бойко Борисов. Ако това е еволюцията в политическия елит много скоро ще гласуваме за едноклетъчни.
След снимката си с Б.Б., Робърт де Ниро бил много доволен, че най-после се снимал с истински мафиот.

Потребител
Аватар
Кара: каквото има
Мечтае да кара: FERRARI 458 Italia

Мнение от Larbi » 10 Дек 2015, 15:25

Моите разбирания са както от едно време си знам и няколко колеги вече казаха, че всичко е стая без кухнята. Така апартамент с хол и две спални е тристаен и това е най-нормалното нещо. Французите са си го направили най-добре май, май и такива обърквания като на колегата не може да има. Там когато си избираш апартамент за покупка или под наем има две думички които играят и те са Chambre (спалня) и Pièce (стая по принцип независимо каква). И си избираш примерно да търсиш апартамент с 2 chambres и 3 pièces т.е. 3 стаен или както има къщи с по 3 chambres обаче общия брой на стаите е 7-8 и така.

Но, на мен друго ми е интересно. А именно къде отиде хубавата Българска дума БОКСОНИЕРА :mhihi: Де що има апартамент с всичко на всичко едно помещение (+ баня и тоалетна разбира се) всичкото се води едностаен. По моите, може би остарели схващания от преди време едностаен апартамент разполага с една стая + кухня, а боксониерата е стая с кухненският бокс в нея и реално няма отделно помещение. Поне да ги водят по модерно му - студия, а те... :cry:
Последна промяна Larbi на 10 Дек 2015, 16:22, променена общо 3 пъти
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 10 Дек 2015, 15:29

Там, където отиде и думичката ТАВАН. Понастоящем тавана вече е "артистично ателие". :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 10 Дек 2015, 20:22

bum_bum написа:Там, където отиде и думичката ТАВАН. Понастоящем тавана вече е "артистично ателие". :mhihi:

отгоре на всичко се отдава под наем за 350-400лв без проблем :mhihi:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E30&E36

Мнение от Ba4oIlia » 10 Дек 2015, 23:02

По новите стандарти, ако имаш ателие (което не е задължително да е таван ) плащаш скъпия ток ;) .

ентусиаст
Аватар
Кара: Е65 745d
Мечтае да кара: Мотор с Кош!
Детайли за колата: Огин!

Мнение от sambeto » 11 Дек 2015, 15:03

Borymeckata написа:
(bubsa) написа:Според мен се броят всички стаи,без кухнята и банята/те.

Май наистина така беше... :dunno:
Срам и позор, в тоя бизнес съм от 21 години - строителен инженер-констуктор, и да не знам... :conf: :conf:

В днешното строителство, обикновено кухнята е заедно в едно помещение с хола - дневен тракт.
Демек то се брои като стая нищо, че има кухня в него. Демек в един апартамент ако има дневен тракт, спалня и детска стая примерно се води тристаен апартамент :angel:
Иначе колега и аз съм строителен инженер - конструктор :mhihi:

Потребител
Аватар
Кара: каквото има
Мечтае да кара: FERRARI 458 Italia

Мнение от Larbi » 11 Дек 2015, 15:17

sambeto написа:В днешното строителство, обикновено кухнята е заедно в едно помещение с хола - дневен тракт.
Демек то се брои като стая нищо, че има кухня в него. Демек в един апартамент ако има дневен тракт, спалня и детска стая примерно се води тристаен апартамент :angel:

Не виждам никакъв проблем хол с кухненски бокс в него + две спални (една която наричаш спалня и другата, която наричаш детска стая, която реално пак си е спалня щото децата там спят) да се нарича тристаен. Важно е колко стаи има този апартамент и те в посочения от теб случай пак са три на брой реално. Цялата тема и тази дискусия идва от объркването на колегата пуснал темата, а именно че бърка понятията тристаен апартамент с триспален апартамент. Балкан разлика има и затова споменах примера с Франция където си избираш общия брои на стаите които търсиш и отделно общият брой на спалните които търсиш. ;)
Изображение

Назад към Извън Темата