Избор и покупка на КНО

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: 320i 1999г.

Избор и покупка на КНО

Мнение от Сладур1 » 19 Яну 2016, 18:07

Здравейте, следващият месец ще запиша курса за КНО. Не съм стрелял досега с такова, а ми харесват скъпите :). Какъв калибър да избера. Общо взето за пукане по мишени и самоотбрана. От четене в нета, предлагат .22 калибър заради евтини боеприпаси. Други казват минимум 9х19. Но, там били по-скъпи, а аз намирам в нета такива и по 0.50 ст., което не е скъпо според мен. Вторият въпрос-откъде втора употреба пистолет. Намирам .22 калибър Валтер Р22,Зиг Зауер,даже имаше и обява за Валтер Р99 на цена 350 лв.(което доста ме смути).На снимки ми харесват Хеклер и Кох Р30, Зиг Зауер SP2022, Валтер USP. Но се чудя дали да не взема 22 калибър и да си стрелям на воля.Освен намирането, как стои въпроса с покупката. В смисъл, ще отида при човека ще харесам пистолета и после какво? Как става покупката,прехвърлянето и т.н.

Sent from my MI 3W using Tapatalk

младши ентусиаст
Аватар

Re: Избор и покупка на КНО

Мнение от JohnnyBlack » 19 Яну 2016, 18:25

В грешния форум питаш. Тук е по-вероятно да намериш отговор на въпросите си: http://thegunman-bg.com/forum/
Първо си изясни за какво ще ползваш оръжието - носене с цел самоохрана или спорт. Под спорт визирам конкретно динамична стрелба (IPSC). 22lr не става за нито едно от двете. Ако сам си правиш патроните 9х19 излизат горе долу на цената на 22лр.
Ама първо се сдобий с разрешително за покупка на КНО, защото това е най-трудното от цялата работа. Курсът за боравене с КНО е необходимо, но не достатъчно условие за издаване на такова.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Сладур1 » 19 Яну 2016, 18:33

Разрешително ще взема, защото работата ми го изисква. По принцип за кеф и за самоохрана. Под кеф имай предвид стрелба по мишени от време на време, затова и се насочвам към .22 . Питам тук, защото това ми е любимият форум, а в другите има подобни теми. Предполагам и тук има хора с КНО или греша? Чак и да си правя сам патроните...съмнително. Четох, че тези марки които съм посочил са по капризни към евтини 9х19. Но и са малко мненията, повечето предлагат Макаров. Да уточня, Макаров ще имам служебен, просто ми харесва визията на Хеклер,Валтер,Зиг Зауер в тази последователност. И искам да си начеша крастата. :) пък ако ще и втора употреба да е.

Потребител
Аватар
Кара: каквото има
Мечтае да кара: FERRARI 458 Italia

Мнение от Larbi » 19 Яну 2016, 18:35

22-ри калибър става само за мишени и разбира се ако си решил при самоотбрана да нацелиш някой в главата, щото навсякъде другаде по тялото 22-ри няма да го усети изобщо заради адреналина. Има случки където човек прострелян от ТТ 7.62 не го усеща, па камо ли 22-ри калибър :mhihi:

Самообрана минимум 9 мм (9х19), да, като и 45 cal. има много фенове и е куршум с голяма стопираща сила, а нали точно това се търси в калибър за самоотбрана.

Относно цените: Не знам кое му е спъпото на 9мм при положение, че е най-масовият калибър в Света :mhihi: само 22-ри калибър и 7,62х25 (за ТТ) са по-евтини от него. Общо взето 9мм е някакво разумно решение между калибър за самоотбрана и такъв не скъп за стрелба по мишени.

Лично аз бих и избрал 9мм, но можеш да погледнеш и модерните калибри като 40 cal. (10х22мм) примерно който се използва от ФБР и други образи. Общо взето 40 cal е получен като са скъсили 10мм (10х25), който е разработеният първоначално за ФБР и другите служби, но се оказва малко по-мощен отлколкото много агенти могат да понесат и така с 3 мм по-къс и така се ражда 40 cal.

За марките пистолети вече там е по-сложно щото всеки си има любим - едни си харесват Макаров, други Глок, трети, четвърти и пети - Зиг и т.н.

Който пистолет ти лепне на ръката и на сърцето него вземай.
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 19 Яну 2016, 18:50

ако ще го ползваш за самоотбрана 9мм и нагоре. аз нося .40 (10х22) в мене или понякога .223 (5.7х28).

за системите - за първи пистолет- гледай да е със истински предпазител а не като на глок-а (само на спусъка). особено ако ще го носиш с патрон в цевта (а иначе няма смисъл освен ако не си много трениран).

за марките - трябва да го хванеш в ръка- наклон и дължина на ръкохватката, мерници, баланс на оръжието. най-добре ще е да можеш да дадеш няколко изстрела за да усетиш динамиката. но ако никога не си стрелял- може и да няма смисъл да стреляш защото няма да ти "каже" нищо.

моя съвет е да отидеш да постреляш малко някъде с различни пистолети и да добиеш представа какво ти ляга на ръката и съзнанието.
алекс
трабант 601с
разни други возила

Потребител
Аватар

Мнение от koliu_45acp » 19 Яну 2016, 23:56

вай ама сте бабаити, 9мм и нагоре, аде ся...
.22ЛР особено е таман-заман за повекето ора.. нема да трепе нинджи секи ден.
малък откат, леко, евтинко да си трениргаш на воля, супер е за кат начинаещ.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Сладур1 » 20 Яну 2016, 12:45

Това имам предвид, намират се и хубави марки втора употреба, дали си струва да взема такъв докато се обиграя. А за самоотбрана не вярвам и чак толкова зле да е с .22 Все пак пистолет е. А тези релси тип Picatinny, може ли да се сложи примерно лазер за глок, на валтер или хеклер.

СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
Аватар
Мечтае да кара: Е38 740IL

Мнение от LiTtLeRoCk » 20 Яну 2016, 13:12

Да разказвате, че 22 е слаба за самоотбрана и да се ползва от 9мм нагоре е :banghead: вие срещу диви прасета ли ще се изправяте? Лично според мен 22 ти е оптимален вариант за кеф и самоотбрана. Повярвай ми, че не ти трябва оръжие, което може лесно и бързо да убие или нарани тежко човек. Само ще попитам тук присъстващите, колко пъти са насочвали оръжие срещу човек? Да не си мислите, че е толкова лесно да го направиш?

Потребител
Аватар

Мнение от stefanoff » 20 Яну 2016, 14:00

alx написа:ако ще го ползваш за самоотбрана 9мм и нагоре. аз нося .40 (10х22) в мене или понякога .223 (5.7х28).

за системите - за първи пистолет- гледай да е със истински предпазител а не като на глок-а (само на спусъка). особено ако ще го носиш с патрон в цевта (а иначе няма смисъл освен ако не си много трениран).

за марките - трябва да го хванеш в ръка- наклон и дължина на ръкохватката, мерници, баланс на оръжието. най-добре ще е да можеш да дадеш няколко изстрела за да усетиш динамиката. но ако никога не си стрелял- може и да няма смисъл да стреляш защото няма да ти "каже" нищо.

моя съвет е да отидеш да постреляш малко някъде с различни пистолети и да добиеш представа какво ти ляга на ръката и съзнанието.

Тука е незаконно да го носиш с патрон в цевта. А инак към колегата пуснал темата - не бъди толкова сигурен , че ще ти дадат разрешително за носене. Дори, ако нямаш връзки в КОС, отсега ти казвам, че няма да ти дадат. Запознай се първо , колко вида разрешителни има ;) Ако ти трябва за работа, работодателя е длъжен да ти осигури такова, което седи в каса във фирмата и го носиш само докато си на работа, после го връщаш пак там. Инак стрелбища има бол, отиваш, стреляш виждаш кое ти харесва и така .
Не Мы такие, Жизнь такая

ентусиаст
Аватар
Кара: G30 540xi, S1000r, EXC 450, R1300GS

Мнение от Phil » 20 Яну 2016, 14:18

LiTtLeRoCk написа: Само ще попитам тук присъстващите, колко пъти са насочвали оръжие срещу човек? Да не си мислите, че е толкова лесно да го направиш?

A каква е разликата дали ще насочиш 22 или 9мм? В единият случай обаче тоя който те напада примерно ще има възможността да направи няколко крачки и да те докопа...9мм има значително по-голяма стопираща сила...

П.П. Не претендирам, че съм разбирач, просто си изказвам мнението.

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Мнение от N.Mihaylovski » 20 Яну 2016, 14:30

Не се хаби, няма да ти дадат от КОС разрешително за Закупуване,притежание и носен на КНО, от 2 години се боря с КОС и още не съм се преборил
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

ентусиаст
Аватар
Кара: G30 540xi, S1000r, EXC 450, R1300GS

Мнение от Phil » 20 Яну 2016, 14:33

N.Mihaylovski написа:Не се хаби, няма да ти дадат от КОС разрешително за Закупуване,притежание и носен на КНО, от 2 години се боря с КОС и още не съм се преборил

Е той е написал, че работата му го изисквала...т.е. сигурно е някакъв охранител...Така нещата са доста по-лесни пред КОС.

П.П. На теб защо ти отказват? И съди ли ги?

Потребител
Аватар
Кара: каквото има
Мечтае да кара: FERRARI 458 Italia

Мнение от Larbi » 20 Яну 2016, 14:40

Едно време като много се интересувах от КНО и изобщо всякакви оръжия и калибри четох в един оръжеен форум, че това дали да получиш разрешително се решава от началника на местното РПУ. Така че може самият началник да е преценил, че точно на него няма да му даде разрешително и мача свърши. Отделно в България не стига че е прекалено трудно да се извади разрешително, ами и постоянно имат някакви рестрикции от към броя на хората на които имат право дадат. А това че като е охранител някой и работата му го изисква че било по-лесно за получаване - да така е, НО трябва недвусмислено да се докаже, че наистина има нужда от КНО като охранител. Ако охранява някой склад или нива никой няма да му даде разрешително - ще го накарат да ходи с газеняк и до там. Сбъркана работа е тая България.

По-добре да се запише към някоя ловна дружинка и да си купи пушка която да мъкне със себе си в един сак :mhihi:
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 20 Яну 2016, 14:48

LiTtLeRoCk написа:Да разказвате, че 22 е слаба за самоотбрана и да се ползва от 9мм нагоре е :banghead: вие срещу диви прасета ли ще се изправяте? Лично според мен 22 ти е оптимален вариант за кеф и самоотбрана. Повярвай ми, че не ти трябва оръжие, което може лесно и бързо да убие или нарани тежко човек. Само ще попитам тук присъстващите, колко пъти са насочвали оръжие срещу човек? Да не си мислите, че е толкова лесно да го направиш?

Разбирам ти логиката и може би за България е по- удачна. Но по нея понеже респектирането е важно и леките телесни повреди- нека момчето да си вземе един въздушен пистолет със съчми- още по- евтин, и пак може да респектираш и може би ако не мине номера да спреш някой ако го уцелиш в окото (щото с 22лр няма да е по- различно с някой дето му блъска адреналина). Аз така го виждам.

За насочването към човек- аз лично имам 0 проблем с това. И съм готов да убия. И всеки които носи огнестрелно оръжие трябва да е готов.. Затова и е голяма отговорност която не всеки може да поеме. Иначе по- добре изобщо да не носи щото ако някой не се респектира (или няма време за това) като нашия човек го извади- ще има проблеми и тоз пистолет може да му го наврат в...

Затова поне за мене оръжието за самоотбрана трябва да може да спре нападателя бързо и ефикасно. 22лр освен ако не си много късметлия няма как да го направи.

И да. Насочвал съм и са ми насочвали. Друга тема.
Последна промяна alx на 20 Яну 2016, 15:01, променена общо 1 път
алекс
трабант 601с
разни други возила

СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
Аватар
Мечтае да кара: Е38 740IL

Мнение от LiTtLeRoCk » 20 Яну 2016, 14:51

Phil написа:
LiTtLeRoCk написа: Само ще попитам тук присъстващите, колко пъти са насочвали оръжие срещу човек? Да не си мислите, че е толкова лесно да го направиш?

A каква е разликата дали ще насочиш 22 или 9мм? В единият случай обаче тоя който те напада примерно ще има възможността да направи няколко крачки и да те докопа...9мм има значително по-голяма стопираща сила...

П.П. Не претендирам, че съм разбирач, просто си изказвам мнението.

Да съм споменавал, че има разлика? И в двата случая е оръжие. Друго имах предвид.

Следваща

Назад към Извън Темата