Въже(сапан) за теглене

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: M52B20, M57D30
Мечтае да кара: MKA
Детайли за колата: ниска и бърза

Въже(сапан) за теглене

Мнение от BMWdrivers » 01 Фев 2016, 20:32

Здравейте, намислил съм да си купя въже(сапан) за теглене при аварийна ситуация. Разгледах в интернет пространството различни фирми предлагащи въпросните продукти. Изкажете и Вие мнение какво е подходящо. Засега съм се спрял на сапан 6мм широчина с шегели в двата края(другия вариант е с куки), производителят на въпросните ме посъветва че е достатъчно като здравина. Двоумя се за дължината колко да е, по закон меката връзка трябва да бъде между 4-6м, аз се замислям за 5м, дали е подходяща дължина. Става въпрос за теглене на аварирали автомобили в градски условия и може би рядко извънградски според ситуацията(да не се случва де...), та какво мислите по въпроса с въжетата за теглене?

старши ентусиаст
Аватар

Re: Въже(сапан) за теглене

Мнение от Kris » 01 Фев 2016, 21:46

Всяко въже от бензиностанция или подобно може да ти свържи работа. За нормален автомобил, разбира се.

Единственото което бих те посъветвал, е да е без метални куки. От опит знам, че като изпуснат и много лошо се засилвът към предната или към задната кола.
Естествено и това е според ситуацията, защото ако не знаят как те дърпат или как да дърпаш: то случката е неминуема.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 01 Фев 2016, 23:07

От няколко дни и аз го умувам това, че трябваше да тегля колата на брат ми и съм се спрял на варианта с 5м сапан и два шегела (шегела е малко вероятно да се скъса, та така сапана се явява слабата връзка и ако се скъса няма да има поражения по колите). Намерих някаква фирма сертифицирана за производството на полиестерни сапани, утре ще им се обадя и ще разпитам, след това ще споделя тук.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kris » 01 Фев 2016, 23:10

И още нещо което забравих, е че лично за мен, тия които се разтягат не са надеждни или поне по-опасни и с по-голяма вероятност от скъсване от нормалните.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 01 Фев 2016, 23:16

стоманено въже поцинковано с шегели е перфектно,джипове и даже бус съм теглил с такова.Ремъците също стават.

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 01 Фев 2016, 23:29

Имам в багажника въже и колан - и двете вършат работа. Колана купих специално за целта, дават му 5 тона усилие. А въжето е строително - от железарията. Имам карабинери, куки и шегели - всичко става за да издърпаш кола, която е заседнала с снега или в някоя локва. За по-тежки случаи нямам оборудване, все пак не смятам да тегля камиони и трактори...

Изображение

Стоманеното въже не се препоръчва, защото е "по-твърдо", няма еластичност. По принцип е по-здраво, но зависи как са кримпвани крайщата му. Ако задната кола го "настъпи" - има по-добри шансове от колана и обикновеното полиестерно въже.
Excellent! Steven is my name!

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 02 Фев 2016, 0:00

Мен онзи ден ме теглиха с колан за обезопасяване на товари,успешно издържа :yes:

Колега Боримечката,какво е това мачете в колата :shock: :lol:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

Ацалов
Аватар
Кара: Колело
Мечтае да кара: Лодка в морето

Мнение от Atsalov » 02 Фев 2016, 0:07

Каква ли е тази тема :dunno:

viewtopic.php?f=4&t=402183&p=4141005&hilit=Въже#p4141005

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 02 Фев 2016, 0:18

Bogat-Beden написа:...
Колега Боримечката,какво е това мачете в колата :shock: :lol:

Правил съм снимката за да си покажа "зимното" оборудване в багажника: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=126&t=403326

Разбира се, това (на снимките) е оборудване за най-тежки случаи, обикновено не мъкна толкова неща. Мачетето е бразилско, Трамонтина, струва 18 лева. Ползвал съм го за "средни" клони, които са тънки за брадвата и триона, но дебели за ножа и ножицата. Доста ефективно сече, но трябва малко тренировка, докато му свикнеш.
Excellent! Steven is my name!

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 02 Фев 2016, 17:12

Малко скъпо идва идеята за много здрав сапан и шегели :shock:
Ето отговора от една фирма производител (нарочно малко завишен тонаж поисках, както и защитен шлаух по цялата дължина. Идеята ми беше да се купи веднъж въпросното нещо и да е доживот.)
Полиестерен сапан, лентов за повдигане на товари:
 Вид: със зашити уши и шлаух по цялата дължина;
 Ширина на лента: 90мм;
 Товароносимост: 3т;
 Дължина: 5м.
Цена: 220.85лв без ДДС
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: M52B20, M57D30
Мечтае да кара: MKA
Детайли за колата: ниска и бърза

Мнение от BMWdrivers » 02 Фев 2016, 19:42

За теглене се оказва, че май за предпочитане е капроново въже, защото притежава известна еластичност, която поема част от ударите..., коланите нямат почти никаква такава

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 04 Фев 2016, 0:01

С колан не се тегли .Имам предвид тези капроновите дето ги продават навсякъде , за други нямам впечатления . Тегленето става най добре с капроново въже и то от хубавите с външна оплетка . Въжето има един единствен недостатък че се замята когато е охлабено и може да влезе под гумите което почти винаги го съсипва .
Колана няма абсолютно никаква еластичност и се къса при най леко претоварване .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 04 Фев 2016, 0:08

Сигурно 50 пъти съм теглил леки коли, джипове и бусове с такъв колан в последните да речем 10 г, никакъв проблем с колана. Подобен е на този на колегата Боримечката.
Та не съм съгласен че не се тегли, от опит споделям.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 04 Фев 2016, 0:55

Става въпрос за теглене , не за аварийно изваждане от пряспа , кал или за запалване сутрин . При продължително теглене с на аварирал автомобил със скорост всяко спиране и потегляне е смърт за колана защото няма никаква еластичност . Получават се такива динамични удари в конструкцията особено при неопитен водач в тегления автомобил че риска не си струва . Отделно че читаво въже има разтягане 30 % на дължината и товароносимост 10-12 тона . За претоварването нямам идея , докато коланите са 2 -3 - 5 тона в зависимост от качеството но са много много далеч от максималното за едно въже със същата цена .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 04 Фев 2016, 7:26

Теглене да, до около 10 км и то неведнъж. И джип и бус съм теглил в същия маршрут. И терена е пресечен, не е равен.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
Изображение

Следваща

Назад към Извън Темата