Апартамент, Къща или мезонет...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар

Апартамент, Къща или мезонет...

Мнение от dewey » 25 Мар 2016, 0:50

Здравейте колеги,
от доста време вътрешно се чудя какво точно искам, какво мога да понеса и какво да си позволя. Досега благодарение на родители, приятели и познати съм постигал горе/долу мечтите си. Та стигнах и до този етап от нещото наречено живот, а именно: 3-стаен апартамент, къща или мезонет? Преди това да започна, че съм на 23 години, студент живеещ в общежитие в СОФИЯ. Преди около половин година, семейното началство ми заяви, че разполагам с не повече от 150к лв за собствено жилище. И от тогава насам не мога да реша кой е най-удачния вариант/става въпрос за София/ от горепосочените. Имам приятели около мен, които си накупиха апартаменти, къщи и т.н. Но както е общоприето на балканите "мое лошо нема".
Лично в мечтите ми витае компактна двуетажна къща по мой проект с двор. След това като се замисля и мезонет не е лош избор, само че никога не съм обитавал такова нещо/дори не съм влизал да видя само/ и незнам какви са плюсовете и минусите му. И най-накрая се нарежда баналното вече дву-три стаен апартамент във вървежен квартал, където само общите части са му 10-20кв./тъпо/.
Моля ако има колеги, които са си строили къщи, да ме светнат малко като цени на материали среден клас и всички тънкости и пинизи, които ги разбираш след като си започнал. Както и за мезонетите, че ми е пълна индия.
Ако имотът си струва, мога да вдигна бюджета на около 210к лв./след продажба на някои неща/.
Имайте впредвид, че материалите мога да ги взема на по-преференциална цена, както и работната ръка, ако става дума за строене на къща.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кошара!
Мечтае да кара: BMW M3 E46

Re: Апартамент, Къща или мезонет...

Мнение от speeder88 » 25 Мар 2016, 10:05

За тези пари си вървиш към 3-стаен. Мезонет за тези пари малко трудно, ниския клас мезонети не са много ОК по мое виждане. Малки са, скосения и т.н. Къща в този диапазон също малко трудно. Най-малко че сносните терени под 50к лева около София са мираж.
Изображение
SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 25 Мар 2016, 10:10

За 50к лева само снимка пред имота може да си направиш. Не намирам логика и не виждам причина за подобни цени ама факт.

На 23 години ква къща? :kuku: Взимай апартамента в Студентски град, обзавеждай и почвай да ги пълниш кат агнита :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 25 Мар 2016, 10:22

Къщата е готино нещо.
Ето ти една примерна обява, Иваняне е до София, добро място е и като гледам, имотите не са скъпи
http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5& ... 4463856545

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 25 Мар 2016, 10:57

bum_bum написа:На 23 години ква къща? :kuku: Взимай апартамента в Студентски град, обзавеждай и почвай да ги пълниш кат агнита :mhihi:

:mhihi:

он топик ...

150к лева - къща няма шанс ... мезонет някакъв дето е по-зле от норамлен апартамент може и да намериш ...

Някакъв приличен 2-3 стаен може и да намери ...

Цените май се качиха бая напоследък :confused:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

Дон Хуан де Маркофф
Аватар
Кара: Е30 cardio,Е39,Е36 combainero
Мечтае да кара: X6 cabrio

Мнение от B U L L I » 25 Мар 2016, 11:05

имаше една приказка за това, че ако си търсиш дом, имаш повече кинти
и не искаш да живееш в обикновен апартамент,но кинтите
не са достатъчно за къща си купуваш мезонет.
те моя случай е такъв..,
основен фактор е обаче в коя част на България живееш,защото цените са различни.
основната ми идея е че с този капитал, който имаш примерно ако си в Нова Загора ще си купиш нещо
за чудо и приказ,но за софия вариантите ти ще са ограничени.
иначе казано по въпроса за мезонета мога да кажа,че приятно се живее....е зависи от квадратурата,поне
моя е 150 квадрата в центъра на Стара Загора и ми е гот,мога с дни да не излизам навън, защото е широко и необятно,дето се вика
няма как да ми омръзне обстановката, винаги мога да се преместя в някоя друга час от апартамента.
единствените минуси ,които мога да отбележа е че зимата трудно се отоплява,топлината ми бяга все нагоре по стълбите и съответно
сметките за ток те карат да се замислиш над смисъла на живота.
ако е калпаво строителството може да имаш и проблеми с течове
ИзображениеИзображение
http://bayern-bulgaria.net/
"към крайно тежките заболявания се прилагат крайно тежки форми на лечение!"
71% от повърхността на Земята е покрита от вода… Останалата площ се покрива от Мануел Нойер.

Потребител
Аватар
Кара: каквото има
Мечтае да кара: FERRARI 458 Italia

Мнение от Larbi » 25 Мар 2016, 11:32

Зависи къде е тази къща. Ако е в селата около София може. За в София за приличен ама наистина приличен апартамент в приличен квартал, който дай Боже (или по-скоро ако не е включен в цената дай 10-12 000 евро отгоре) да има гараж или най-малкото подземно парко място ти трябват минимум 75-80 000 евро като пак не е много сигурно че в тази цена ще има гараж. Щом може до 210 000 лв. да се отпусне края за мен това е един готин апартамент с гараж в приличен квартал. Мезонети, къщи.. какво да ги коментираме. Ясно е че ти е широко около врата с тия 150 000 отгоре и евентуално 210 000, но все пак трябва да мине време за да придобиеш поне малка реална преценка за живота. Ние тук каквото и да ти говорим кел файда. Успех
Изображение

Слави
Аватар

Мнение от © » 25 Мар 2016, 11:43

О мезонет е много хубаво, както е написал по-горе колегата зависи къде. Обикновено са големи, на последен етаж (това е най-голямото предимство) имаш стълби и два етажа където може да избягаш от напрежението създало се в единия от тях :mhihi: Лошото е ако имаш малки деца, стълбите са си опасни, но на 3 години вече се катерят без проблем и страховете отминават. Отоплението също може да е по-трудно, но пак зависи от разпределението. Аз бих живял винаги в мезонет вместо в нормален апартамент или най-добре в къща, но те са малко по откъснати, та това може да е проблем.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Всичко що е BMW , баничарки
Мечтае да кара: M1

Мнение от laviatan » 25 Мар 2016, 12:08

Ако е ново строителство да не се забравя - за да стане готово до ключ ти трябват / и то без "изгъзици"/ до 50% от стойността на апартамента / имота/ :yes:
AUTO MOTOR PARTS GROUP LTD
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !

Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 25 Мар 2016, 12:33

Аз бих обърнал внимание и на нещо друго - последващата поддръжка ...

Трите имота си искат своето, помисли какво ще можеш/ искаш да поддържаш,
щото купуването с пари от тате лесно ама после да не стане мяу :D
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: направо.
Мечтае да кара: настрани!
Детайли за колата: винаги на борд.

Мнение от Stahlblau » 25 Мар 2016, 12:48

Отбелязвам се в темата просто. Ще следя дискусията с интерес. Моля, колегите /ако има такива/ които са продали апартамент за да си купят къща да се включат също по темата. Говорим за апартамент в идеален център около 100 кв.м., в средно голям град. Стигнаха ли им парите? Колко не им достигнаха за къща и др. :)
Поздрави :)
Въпреки умората сляпо вярвам на хората...
Някъде до първата лъжа най-много втората...
И в суматохата гоних ехо към прехода,
Докато сумати хора се изгубиха във превода...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 25 Мар 2016, 13:17

K_Ilkov написа:Аз бих обърнал внимание и на нещо друго - последващата поддръжка ...

Трите имота си искат своето, помисли какво ще можеш/ искаш да поддържаш,
щото купуването с пари от тате лесно ама после да не стане мяу :D

Дето е текло пак ще тече. Щом е дал да се купи ще дава и да се поддържа. :mhihi:

Къщата си е къща ама като станеш дъртанян та да ти се занимава с градинка и с разни такива глупости. На 23 години къде ще хванеш да копаш и да се занимаваш с къща.

Освен това за 150-200к ще си купиш що-годе приличен апартамент, а за тия пари къщата ще е на майната си в гадните квартали и села защото около София толкова струва един хубав парцел само.

dewey написа:Моля ако има колеги, които са си строили къщи, да ме светнат малко като цени на материали среден клас и всички тънкости и пинизи, които ги разбираш след като си започнал.

И 5 къщи да построиш на 6-тата ще видиш още тънкости и пинизи, които не си ги разбрал за първите 5. Особено пък в документацията и разрешителните след като всяка община и всеки архитект там си има свое виждане и тълкувание върху ЗУТ. В една община ще ти искат да правиш план за реорганизация на движението по улицата, щото ще копаш да вкараш вода в къщата. В друга ще ти искат оценка на въздействието върху околната среда защото имаш една джанка в двора. В трета нещо съвсем различно и т.н.

Средни цени на материали лесно може да видиш и сам, но пак не ти вършат работа защото две къщи от по 100 квадрата може да са проектирани по два коренно различни начина от двама различни конструктора дори да са напълно идентични. Съответно количестово бетон и стомана да са различни и в крайна сметка само на грубия строеж да имаш разлика от едни 10-тина хиляди. Отделно терена има значение дали е наклонен, дали има високи води, състава на почвата и т.н.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от stefanoff » 25 Мар 2016, 13:42

Не знам за какви къщи и мезонети си говорите, ама понеже работя на бул България в "модерните" квартали и гледам навсякъде са накичили обяви 1000Е/квадрата на зелено :mhihi: И понеже си плащаш и общите части , със 150к лв може да вземеш нещо 60-65 квадрата. Панелките предполагам са по-евтини, но не знам колко точно :dunno:
Не Мы такие, Жизнь такая

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 25 Мар 2016, 13:42

За тези пари къща ще е трудно, малко са, освен ако не се примиряваш с нещо гадно и далече от София като цяло + неудобен транспорт ако мислиш за в бъдеще, жена, деца и тн.

За 150к, може да вземеш необзаведен 3 стаен, не баш в центъра в тухла 2006-2010г. около 110кв.м.
(като гаража е доста под въпрос), по скоро ще имаш място в двора отзад ако има такъв.

Зависи какво търсиш, ако те устройва стара сграда, ще се намери и по евтино.

Обзавеждането на 3 стаен ще ти стъпи сигурно към 50к. до ключ.

за 210к. ще може и да си намериш обзаведен (не знам дали искаш) и то приличен около 110кв.м пак.
Гараж ако искаш и той е 20к лв., паркомясто подземно е малко по евтино.

За мезонети цени не знам никога не съм се интересувал, не ми харесват, няма да ги коментирам :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 25 Мар 2016, 14:24

Всичко е мн скъпо и колкото и да си прави някой сметката, парите никога не стигат, това ако се строй, довърша-ремонтира или обзавежда къща-апартамент.
За мен най-изгодно и безболезнено е, да се купи готово жилище с що годе ново обзавеждане и пр, иначе филмите и парите са големи и винаги има преразход!

Има и много, където има незаконни строителства, разширявания и пр, като цяло хубавите са пари и се купуват бързо.

В момента наблюдавам мой роднина какви пари дава за строеж на къща, като си купи и парцел в село на 20км от Варна и му се чудя и мая..вече няколко пъти бюджета се увеличава, а е до средата..и като слушам за какви цифри става дума не знам къде ще му излезе края

Следваща

Назад към Извън Темата