Какви книги-помагала за C++?
Модератор: Общи модератори
60 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Какви книги-помагала за C++?
Тук има много хора на ти с програмирането.
Може ли да препоръчате книга/и, по възможност на български за начално ниво?
Видях, че се препоръчва Хърб Шилтд.
Благодаря предварително
Може ли да препоръчате книга/и, по възможност на български за начално ниво?
Видях, че се препоръчва Хърб Шилтд.
Благодаря предварително
- koky_1
- Потребител
-
- Кара: На бензин
- Мечтае да кара: На газ, мас и оцет
Re: Какви книги-помагала за C++?
На Светлин Наков е добра,но не е за C++, а за C#.
Можеш и да я четеш напълно безплатно в интернет.
Ето от тук например: http://www.introprogramming.info/intro-csharp-book/
Можеш и да я четеш напълно безплатно в интернет.
Ето от тук например: http://www.introprogramming.info/intro-csharp-book/
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
На български и като за начало Хърб става, има доста примери (с грешки!) там (ако става въпрос за практическия самоучител). По-добра книга специално за езика + упражнения, точно на български, не мисля, че има...
За по-нататък, когато искаш да се задълбочиш концептуално в "красотите" на езика:
- Bjarne Stroustrup - "The C++ Programming Language".
За още по-големите "красоти" (
):
- Scott Meyers - "Effective C++"
- Scott Meyers - "Effective Modern C++; 42 Specific Ways to Improve Your Use of C++11 and C++14"
От любопитство - за "първи стъпки в програмирането" ли се търси книга или се предполага, че е наличен някакъв бекграунд с друг език и просто сега конкретно C++ представлява интерес?
За по-нататък, когато искаш да се задълбочиш концептуално в "красотите" на езика:
- Bjarne Stroustrup - "The C++ Programming Language".
За още по-големите "красоти" (

- Scott Meyers - "Effective C++"
- Scott Meyers - "Effective Modern C++; 42 Specific Ways to Improve Your Use of C++11 and C++14"
От любопитство - за "първи стъпки в програмирането" ли се търси книга или се предполага, че е наличен някакъв бекграунд с друг език и просто сега конкретно C++ представлява интерес?
"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
Любопитно ми е на мен защо C++
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
За първи стъпки е.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
alekangg написа:За първи стъпки е.
Ако започнеш със C/C++ и го караш сериозно наистина ще се научиш на дисциплина в програмирането, което е хубаво... по принцип

Лето две и седемнаесто.
- AGD
- младши ентусиаст
-
- Кара: F15 xDrive30d N57T
- Мечтае да кара: 911 Turbo
Ето какво предлагат хората, които са в основата на С++ стандарта, включително създателят на езика Строустръп - https://isocpp.org/get-started
http://www.amazon.com/Primer-5th-Stanle ... %2B+primer е книгата, която са дали като ориентир за начинаещи, с малко усилия абсолютно всичко се намира на pdf из нета. Нямам впечатления от този буквар, но няколко от другите съм си ги купил и не съм убеден, че ще са полезни за начинаещи.
Всички гурута от този сайт твърдят, че програмистите трябва вече да започват директно с ученето на С++, включително и stl, но аз мисля, че някоя добра стара книга за C/C++ ще е по-добра като въведение, особено ако държиш да е на български - добрите (че и не толкова добрите) нови книги не съм ги виждал преведени.
Отделно има доста сайтове с ръководства (http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/ го препоръчват и на страницата, която копирах в началото), но ще тряба да се справиш с английския.
http://www.amazon.com/Primer-5th-Stanle ... %2B+primer е книгата, която са дали като ориентир за начинаещи, с малко усилия абсолютно всичко се намира на pdf из нета. Нямам впечатления от този буквар, но няколко от другите съм си ги купил и не съм убеден, че ще са полезни за начинаещи.
Всички гурута от този сайт твърдят, че програмистите трябва вече да започват директно с ученето на С++, включително и stl, но аз мисля, че някоя добра стара книга за C/C++ ще е по-добра като въведение, особено ако държиш да е на български - добрите (че и не толкова добрите) нови книги не съм ги виждал преведени.
Отделно има доста сайтове с ръководства (http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/ го препоръчват и на страницата, която копирах в началото), но ще тряба да се справиш с английския.
George Carlin написа:Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?
Малко извън темата.
За причината да е на български език книгата - каквато и да е тя - много по-удобно е да се чете директно на английски. На английски е дефиниран езика, голямо улеснение и се избягват кофти ситуации от превод на термини.
Поздрави за смелият избор на начало
За причината да е на български език книгата - каквато и да е тя - много по-удобно е да се чете директно на английски. На английски е дефиниран езика, голямо улеснение и се избягват кофти ситуации от превод на термини.
Поздрави за смелият избор на начало

Изобщо не се захващай със c++. Почвай да учиш джава + АДТ или c#. Поне ще знаеш, че ще има пари и работа ... 

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
bioz написа:Изобщо не се захващай със c++. Почвай да учиш джава + АДТ или c#. Поне ще знаеш, че ще има пари и работа ...
Пари и работа навсякъде има зависи колко си добър и какви точно проекти си захванал

Лето две и седемнаесто.
- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
bioz написа:Изобщо не се захващай със c++. Почвай да учиш джава + АДТ или c#. Поне ще знаеш, че ще има пари и работа ...
за C++ ще има още доста работа, и заплащането ще става все повече принципно.
Въпроса е да се научиш да мислиш, от там нататък всичко е просто синтаксис

Нещо не ме разбрахте, не казвам, че няма работа казвам, че търсенето на c++ e пъти по малко. Още повече кой в днешно време започва проект на c++ по дяволите 

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
bioz написа:Нещо не ме разбрахте, не казвам, че няма работа казвам, че търсенето на c++ e пъти по малко. Още повече кой в днешно време започва проект на c++ по дяволите
Гугъл, Тесла, Фарадей?
Какво като е по-малко търсенето? За предлагането нищо не каза, обаче. То и фронтендаджий се търсят много, а и много ги има, ама нали...

Лето две и седемнаесто.
- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
Почти всичко се търси стига да ти се работи и да ти харесва, щото и аз почнах на C#, но не ми е любим, харесвам скриптовите езици и си намерих работа с тях просто. 

- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Интересна тема,браво на колегите,които явно не сте малко и помагате със съвети.
Брат ми е такава маймуна и само Питони митони и подобни неща са му у главата
,от години ме кара да почвам и аз да се мъча ,но крайно безинтересно и трудно ми се струва
Най-най -вероятно няма да се захвана на тези години,но все пак от чисто любопитство,колко време сериозно четене и учене си трябва,за да почнеш на някаква тотално стажантско-начална позиция?
И един може би тъп въпрос-има ли нещо общо като трудност и необходимо време,като да научиш чужд език?
Брат ми е такава маймуна и само Питони митони и подобни неща са му у главата

Най-най -вероятно няма да се захвана на тези години,но все пак от чисто любопитство,колко време сериозно четене и учене си трябва,за да почнеш на някаква тотално стажантско-начална позиция?
И един може би тъп въпрос-има ли нещо общо като трудност и необходимо време,като да научиш чужд език?
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
60 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4