темата е за ключ
Модератор: Общи модератори
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
Re: Циция (скъперник) ли съм ?
АЗ лично не виждам смисъл в подобна инвестиция, по-точно ако е с такова приложение. Не шофирам до работа, въпреки че работата ми е далеч, в другият край на града. Автомобила ми е голям и далеч не е малолитражка, но го използвам единствено и само за удоволствие - да е измит, изправен и зареден, за да можеш да седнеш и да караш единствено и само заради самото удоволствие. Реално удоволствието от голямата кола е извън града.
Не обичам да ръся акъл на хора, които малко или много са взели решение вече, но смятам че е добре да си прецениш струва ли си да висиш в задръствания и да мъчиш мотора, окачването и тн в трафика. Мен лично ме дразни.
Не обичам да ръся акъл на хора, които малко или много са взели решение вече, но смятам че е добре да си прецениш струва ли си да висиш в задръствания и да мъчиш мотора, окачването и тн в трафика. Мен лично ме дразни.

- adovet
- старши ентусиаст
-
- Кара: Tesla Y
Като пускаш такава тема значи Е60 не е за теб. Моята философия е че колата не трябва да ми е в тежест и каквото и да се счупи по нея да не ми нарушава финансовия бюджет. Просто имаш ли някакви съмнения относно поддръжката на дадена кола по добре не я взимай, че как и да си правиш сметки винаги излизат и други не предвидени
- Haddess
- младши ентусиаст
-
- Кара: 413
- Мечтае да кара: 628CSI
На това му се казва рационално мислене, не скъперничество.
Явно просто мислиш трезво, и се чудиш дали има смисъл да си даваш всичките пари за скъпо удоволствие, което може да ти бъде в тежест.
Не мисля, че има значение дали ще я вземеш на кредит, или ще се стискаш няколко години да я имаш.
Склонен ли си на моменти да му се радваш само да го гледаш пред вас ако се счупи нещо по кофти, и са нужни малко повече средства!
Човек трябва да прави това, което харесва го прави щастлив!
Аз си купих е36-цата на кредит през банка преди почти 3 години, тази година ще я изплатя.
На моменти съм гладувал за да сменя нещо по нея и не съжалявам.
Просто се запитай, искаш ли да имаш този автомобил?
Явно просто мислиш трезво, и се чудиш дали има смисъл да си даваш всичките пари за скъпо удоволствие, което може да ти бъде в тежест.
Не мисля, че има значение дали ще я вземеш на кредит, или ще се стискаш няколко години да я имаш.
Склонен ли си на моменти да му се радваш само да го гледаш пред вас ако се счупи нещо по кофти, и са нужни малко повече средства!
Човек трябва да прави това, което харесва го прави щастлив!
Аз си купих е36-цата на кредит през банка преди почти 3 години, тази година ще я изплатя.
На моменти съм гладувал за да сменя нещо по нея и не съжалявам.
Просто се запитай, искаш ли да имаш този автомобил?

- B.Stoimenov
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E60 530dA
- Мечтае да кара: по хубави пътища и сред културни шофьори
Личното ми мниние - за целите за които ти трябва - според мен не си за тази кола. Най-малкото разхода от средно 12-13 градско (а на кратки разстояния във Враца, предполагам може и повече) ще почне да ти тежи ( да, сега нафтата е по-евтина ...ама).
Ако доходът ти наистина е около 1000 лева на месец ... това означава че 2 месеца в годината ще работиш единствено и само за правото да имаш такава кола ... (каско -900 лева, данък 4-500 лева, Гражданска - 200 и прочие ) , после идва облсужването , не е 500 лева (смяна на масла и филтри) .. после идват гумите за сезон зима лято срядно 800 лева за комплект (пак зависи какви гуми ще избереш ..). За чупенето и частите - и от германия да е ...това не означава че няма да се чупи - според мен си е до късмет. .. ама те и нови от шоурума се чупят така че ... а частите ...по мои индиректни наблюдения 1,5 х частите за е90 ... и поне 2 х частите на е46 ... капризна кола си е ...
Но определено един автомобил не трябва да бъде тежест за собственика си ... (поне аз така мисля. .) затова мисля, че тази кола не е за теб ... Но ако все пак решиш - желая ти само безаварийни километри
Лична препоръка - инвестирай спестената от теб сума в нещо, което може да я направи по-голяма ... и би могло да обезпечи и теб и семейството ти в бъдеще. Или вземи друг автомобил от по-нисък клас

Ако доходът ти наистина е около 1000 лева на месец ... това означава че 2 месеца в годината ще работиш единствено и само за правото да имаш такава кола ... (каско -900 лева, данък 4-500 лева, Гражданска - 200 и прочие ) , после идва облсужването , не е 500 лева (смяна на масла и филтри) .. после идват гумите за сезон зима лято срядно 800 лева за комплект (пак зависи какви гуми ще избереш ..). За чупенето и частите - и от германия да е ...това не означава че няма да се чупи - според мен си е до късмет. .. ама те и нови от шоурума се чупят така че ... а частите ...по мои индиректни наблюдения 1,5 х частите за е90 ... и поне 2 х частите на е46 ... капризна кола си е ...
Но определено един автомобил не трябва да бъде тежест за собственика си ... (поне аз така мисля. .) затова мисля, че тази кола не е за теб ... Но ако все пак решиш - желая ти само безаварийни километри

Лична препоръка - инвестирай спестената от теб сума в нещо, което може да я направи по-голяма ... и би могло да обезпечи и теб и семейството ти в бъдеще. Или вземи друг автомобил от по-нисък клас

Колега радвам се , че подобна тема се появи за дискусия
И аз преди години имах подобна дилема , като сменях колата. Но накрая се спрях не на мечтаната кола , а на по-разумния избор откъм финансова гледна точка и до ден днешен не съжелявам. За мен колата си е чисто и просто едно средство за предвижване от т.А до т.Б , да хубаво е да е по-нова по възможност BMW и т.н. но не си заслужава тази кола да тежи на семейния бюджет по някаква причина.
За да си купиш E60 трябва мисленето ти към него да се промени , както е в момента към сегашната ти кола , т.е.

Предполагам , че ако приходите се вдигнат до 2-3000лв / месечно вече няма да ти дреме дали някой ще я надраска или нещо за 800лв ще се счупи този месец , а друго за 1200 другия
Поздрави !

И аз преди години имах подобна дилема , като сменях колата. Но накрая се спрях не на мечтаната кола , а на по-разумния избор откъм финансова гледна точка и до ден днешен не съжелявам. За мен колата си е чисто и просто едно средство за предвижване от т.А до т.Б , да хубаво е да е по-нова по възможност BMW и т.н. но не си заслужава тази кола да тежи на семейния бюджет по някаква причина.
За да си купиш E60 трябва мисленето ти към него да се промени , както е в момента към сегашната ти кола , т.е.
Vra4anin написа:В момента карам кола, която е 20+ годишна на стойност 2000лв - такава кола ми е идеална от гледна точка на това, че ми е все тая за нея - не ми нарушава духовния мир. Не се притеснявам ако някой и направи нещо (каквито например са ми се случвали - някой пиян да се качи на тавана и да танцува на нея, някой от злоба да я одраскат цялата страна с пирон/ключ, да я натиснат/ударят на паркинг - като цяло все тая ми е било, че това и се е случвало на тази сегашната ми кола) - важното е да ме придвижва от точка А до точка Б и като цяло ми харесва колата.

Предполагам , че ако приходите се вдигнат до 2-3000лв / месечно вече няма да ти дреме дали някой ще я надраска или нещо за 800лв ще се счупи този месец , а друго за 1200 другия

Поздрави !
Нито съм ти на годините, нито на опита, че да давам акъли.
Лично за мен колата трябва да върши работа, ако можем да си позволим И да е удоволствие - чудесно. От една страна, с доход 1000 лева месечно, как се изкарват пари за автомобил с цена 15 000 лева(само придобиване и документи). Година и нещо работиш само за него. А от тази година и студент в чужбина. Не е 1000 лева на месец издръжката, винаги може още.
От друга страна, кога, на 80 ли ще караш каквото искаш и ще ядеш каквото искаш?
Лично за мен колата трябва да върши работа, ако можем да си позволим И да е удоволствие - чудесно. От една страна, с доход 1000 лева месечно, как се изкарват пари за автомобил с цена 15 000 лева(само придобиване и документи). Година и нещо работиш само за него. А от тази година и студент в чужбина. Не е 1000 лева на месец издръжката, винаги може още.
От друга страна, кога, на 80 ли ще караш каквото искаш и ще ядеш каквото искаш?
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Темата е яка.
От гледна точка на числата, не не си заслужава подобен автомобил. НО, числата не са всичко.
Само желанието с което говориш за тази кола, е достатъчно да си я вземеш.. както сам написа, да си направиш густо. Не знам на колко години си, но щом детето е вече на 18-20(щом ще ходи в чужбина да учи) ти си на минимум 40 ии е вече време да си доставяш удоволствие, така както ти искаш, защото никой не си знае дните(пожелавам да си жив и здрав и внуците да отгледаш). Ще мине време и повярвай АБСОЛЮТНО винаги ще си задаваш въпроса какво щеше да стане, ако бях купил тая Е60-ка едно време и ще мечтаеш да разбереш и да върнеш времето назад. Пък, ако ти дойде отгоре, пускаш в мобилето и те така.
пс: като вземеш Е60-ката вземи и един гараж под наем, една идея по-спокойно ще ти е

От гледна точка на числата, не не си заслужава подобен автомобил. НО, числата не са всичко.
Само желанието с което говориш за тази кола, е достатъчно да си я вземеш.. както сам написа, да си направиш густо. Не знам на колко години си, но щом детето е вече на 18-20(щом ще ходи в чужбина да учи) ти си на минимум 40 ии е вече време да си доставяш удоволствие, така както ти искаш, защото никой не си знае дните(пожелавам да си жив и здрав и внуците да отгледаш). Ще мине време и повярвай АБСОЛЮТНО винаги ще си задаваш въпроса какво щеше да стане, ако бях купил тая Е60-ка едно време и ще мечтаеш да разбереш и да върнеш времето назад. Пък, ако ти дойде отгоре, пускаш в мобилето и те така.

пс: като вземеш Е60-ката вземи и един гараж под наем, една идея по-спокойно ще ти е

You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
Човече,аз да те питам,тебе, ти с камъните ли смяташ да живееш? Колко мислиш,че можеш да изкараш,здрав и жив? Зарежи ги тези глупости, с които си стъжняваш и малкото време,което ти остава! Парите са хубаво нещо,но са най-хубави като ги похарчиш за нещо.Още се чудя,за какво съм им на милиардерите толкова пари? Да имаш толкова пари си е глупаво отвсякъде. Дообре! Голяма работа си ама друг да ти харчи спечеленото,за краткият ти живот изживян като скот и затворник на собствените си илюзии,не го разбирам. Дай си на душата пък,каквото такова. Да се чудиш,да направя ли това,или онова е загубена работа. Вземи си колата,кефи и се докато ти омръзне или се скапе,или ти я откраднат.Какво толкова? Ще си вземеш друга. Това са предмети,човече! Губят се ,намират се,както и парите.Днес има утре няма.Живей за мига,защото е много кратък,а и не са много хубавите мигове в живота. Та ако си изчел до тук,моят съвет е: - Не пропускай хубавите мигове в живота!
- spacepl
- старши ентусиаст
-
- Кара: E60 530D F07 530D
- Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
- Детайли за колата: трошляче някакво :)
Benord написа:Човече,аз да те питам,тебе, ти с камъните ли смяташ да живееш? Колко мислиш,че можеш да изкараш,здрав и жив? Зарежи ги тези глупости, с които си стъжняваш и малкото време,което ти остава! Парите са хубаво нещо,но са най-хубави като ги похарчиш за нещо.Още се чудя,за какво съм им на милиардерите толкова пари? Да имаш толкова пари си е глупаво отвсякъде. Дообре! Голяма работа си ама друг да ти харчи спечеленото,за краткият ти живот изживян като скот и затворник на собствените си илюзии,не го разбирам. Дай си на душата пък,каквото такова. Да се чудиш,да направя ли това,или онова е загубена работа. Вземи си колата,кефи и се докато ти омръзне или се скапе,или ти я откраднат.Какво толкова? Ще си вземеш друга. Това са предмети,човече! Губят се ,намират се,както и парите.Днес има утре няма.Живей за мига,защото е много кратък,а и не са много хубавите мигове в живота. Та ако си изчел до тук,моят съвет е: - Не пропускай хубавите мигове в живота!

- Superexstatic
- младши ентусиаст
-
Хубаво е да се премислят нещата, ама и тва твоето е малко прекалено...тая кола, ако се наложи не може да я продадеш ли после? И така да стане - преглътваш едни 2-3к загуба, отбелязваш в графа житейски опит и си купуваш е36, каквато е съдбата на всеки ортодоксален бмв-ист рано или късно
Щом си свикнал на висок разход взимай е60 3.0 бензин, ръчка и не го мисли толко. Със сигурност ще имаш доста по-малко непредвидени разходи, отколкото на дизел- автомат

Щом си свикнал на висок разход взимай е60 3.0 бензин, ръчка и не го мисли толко. Със сигурност ще имаш доста по-малко непредвидени разходи, отколкото на дизел- автомат

- B.Stoimenov
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E60 530dA
- Мечтае да кара: по хубави пътища и сред културни шофьори
Абе прави са колегите .... вземи една , нарадвай и се , пък като дойде време я продай. МОже да погледнеш и тук в нашето мобиле, всзе пак има читави и в БГ, просто не са тези за по 9-10 к
На драго сърце даже от форума ще ти се удари по някое рамо
Ако набележиш някоя - пусни я в подфорума на е60
Но и си прецени дали повече ще те кефи, или повече ще те притеснява колата
Това е идеята ..ясно е че първите месец два ще си ти е кеф голям 

Ако набележиш някоя - пусни я в подфорума на е60

Но и си прецени дали повече ще те кефи, или повече ще те притеснява колата

- KPETEH
- старши ентусиаст
-
- Кара: е30 м50б25
- Мечтае да кара: и да си свирка...
У вас нали си имаш телевизор... за кво ти е втори?! 

"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."
Защо да си циция защото не искаш да напълниш гушите на няколко майстора, застрахователи и дамбазин
Аз съм на мнение, че колкото по трудно си изкарал едни пари толкова по трудно ги даваш. Тия е60ки според мен да доста надценени, все пак това са 15 бона за 10 годишна кола, на която всичко е пред рециклаж. Вярно, че ще вземеш нещо по запазено но пак няма гаранция. Като искаш да си начешеш крастата вземи нещо по евтино дето пак ще те радва. Аз имах подобни теразния относно е60 преди фейса, но накрая мирясах на е39 в добро състояние, все пак за какво да давам два пъти и повината на цената на е39 за е60 със същия мотор.

Аз съм на мнение, че колкото по трудно си изкарал едни пари толкова по трудно ги даваш. Тия е60ки според мен да доста надценени, все пак това са 15 бона за 10 годишна кола, на която всичко е пред рециклаж. Вярно, че ще вземеш нещо по запазено но пак няма гаранция. Като искаш да си начешеш крастата вземи нещо по евтино дето пак ще те радва. Аз имах подобни теразния относно е60 преди фейса, но накрая мирясах на е39 в добро състояние, все пак за какво да давам два пъти и повината на цената на е39 за е60 със същия мотор.
Последна промяна bioz на 04 Апр 2016, 13:56, променена общо 1 път
Всичко е до късмет
Не се знае дали като си купиш кола подобна на тази, която имаш сега, няма да ти се наложи и там да вложиш големи пари за ремонти и т.н. След това като се качиш в същата тази кола дори няма да ти доставя удоволствие, докато това дори да се случи с е60 ще знаеш, че поне ще ти е кеф като я подкараш
Успех

Не се знае дали като си купиш кола подобна на тази, която имаш сега, няма да ти се наложи и там да вложиш големи пари за ремонти и т.н. След това като се качиш в същата тази кола дори няма да ти доставя удоволствие, докато това дори да се случи с е60 ще знаеш, че поне ще ти е кеф като я подкараш

Успех
- Stahlblau
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: направо.
- Мечтае да кара: настрани!
- Детайли за колата: винаги на борд.
Като виден прахосник и безотговорник ще приема ролята на Дявола в тази прекрасна тема!
В крайна сметка, това което ни свързва всички нас е именно, че на абсолютно всеки един ентусиаст му се е налагало на някакъв етап да си отгладува колата. И в края на месеца, когато направиш поредния ъпгрейд и после пак и после пак и после пак и като дойде май месец и идеш на Събора и я паркираш редом до другите лъскачки и си казваш... "Да, струваше си!" После поглаждаш корема си, който преди е бил с добре оформени плочки, а сега е просто корем и си казваш... "Е, не съвсем..., но пък в крайна сметка спорта е до време"
и те така.
Това което искам да ти кажа, е че живота е един и трябва да се поглезиш. Успял си да останеш в България, да си отгледаш детето, да имаш стабилно семейство и да успееш да спестиш пари за кола, която да ти доставя удоволствие, за което имаш моето уважение
ЗАСЛУЖАВАШ ГО!
Това при уговорката, че Е60-ката за теб е като Е46-цата за мен. Аз си мечтаех точно за моята кола, в цвета в който е в момента /без ръждата
/, с окачването и джантите с които е в момента. И никога няма да я продам, и си я обичам като дете. Сега вече след седем години брак и 2 деца не бих си дал всичките пари отново за кола точно като теб, но тогава имах възможността и жена ми ми беше още гадже и го направих. Сега ти имаш възможността - за това се възползвай! Стана дълъг и отегчителен пост... Просто трябва да се възнаграждаваш в тоя живот, за труда който си положил, защото никой друг освен теб няма да го оцени и защото никой друг освен теб не го вижда! Това е което мога аз да ти кажа.
Поздрави!

В крайна сметка, това което ни свързва всички нас е именно, че на абсолютно всеки един ентусиаст му се е налагало на някакъв етап да си отгладува колата. И в края на месеца, когато направиш поредния ъпгрейд и после пак и после пак и после пак и като дойде май месец и идеш на Събора и я паркираш редом до другите лъскачки и си казваш... "Да, струваше си!" После поглаждаш корема си, който преди е бил с добре оформени плочки, а сега е просто корем и си казваш... "Е, не съвсем..., но пък в крайна сметка спорта е до време"

Това което искам да ти кажа, е че живота е един и трябва да се поглезиш. Успял си да останеш в България, да си отгледаш детето, да имаш стабилно семейство и да успееш да спестиш пари за кола, която да ти доставя удоволствие, за което имаш моето уважение

Това при уговорката, че Е60-ката за теб е като Е46-цата за мен. Аз си мечтаех точно за моята кола, в цвета в който е в момента /без ръждата

Поздрави!
Последна промяна Stahlblau на 04 Апр 2016, 15:02, променена общо 1 път
Въпреки умората сляпо вярвам на хората...
Някъде до първата лъжа най-много втората...
И в суматохата гоних ехо към прехода,
Докато сумати хора се изгубиха във превода...
Някъде до първата лъжа най-много втората...
И в суматохата гоних ехо към прехода,
Докато сумати хора се изгубиха във превода...