Въпроси към юристите във форума - трудова борса

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар

Въпроси към юристите във форума - трудова борса

Мнение от DaGa » 20 Апр 2016, 11:38

Здравейте колеги,
моята приятелка я съкратиха от работа - основание - чл.328 ал.1 т.3 /при намаляване обема на работа/, във връзка със сроковете ,предвидени в чл. 326 , ал.2 и във връзка с чл.329 от КТ

Днес отиде да си подава документите в трудовата борса,че е безработна - за да си взима обещетението докато си намери друга работа / с нейният трудов стаж = 8 месеца/. Като е попълва декларация, се оказало и са и казали,че понеже в момента учи за бакалавър - най-вероятно нямало да и дадът обещетение ?! Това по някакъв нов закон било ?! Каква е тая глупост ?! Да не говорим,че е последна година и последния семестър се плати януари месец. Ако има значение по казауса - взимаше стипендия или пенсия не знам как се води до декември миналата година /докато навърши 26г. след това я спряха/ заради това,че е с един родител.

Възможно ли е действително да я отрежат за тези 8 месеца да не и пари от бюрото по труда ?! Осигуровки и т.н. работодателя ги е плащал до последно.

Предварително Благодаря на отзовалите се.

ентусиаст
Аватар
Кара: Е38, понякога Е61, Е34 и Е65
Мечтае да кара: КА-50

Re: Въпроси към юристите във форума - трудова борса

Мнение от predel » 20 Апр 2016, 15:42

Редовен студент ли е?
Ако няма повреда в компютъра - бийте провайдера :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от smamf » 20 Апр 2016, 16:02

За бакалавъра не знам, ама обезщетение няма да й пуснат също защото няма 9 месеца стаж.

Sent from my SM-N910C using Tapatalk

Потребител
Аватар

Мнение от DaGa » 20 Апр 2016, 22:49

Не е редовен студент. Дистанционно обучение е, последна година последен семестър.

И може би не съм написал правилно - има право на 8 месеца на борсата,а не 8 месеца трудов стаж

Sent from my SM-G388F using Tapatalk

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 21 Апр 2016, 6:39

Парични обезщетения за безработица по Кодекса за социално осигуряване.

http://www.noi.bg/benefits/benefits/101-unemployment/625-pokso

:yes:
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от DaGa » 21 Апр 2016, 21:33

nqmam_bmw написа:
Парични обезщетения за безработица по Кодекса за социално осигуряване.

http://www.noi.bg/benefits/benefits/101-unemployment/625-pokso

:yes:

Колега, този линк го гледахме още в началото, но нищо няма за висшето ....

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: СУВ
Мечтае да кара: Мечтите се менят постоянно

Мнение от bmw_7 » 22 Апр 2016, 12:02

И на мен ми стана интересно, кое е правното основание, за да ти откажат.........т.е. да ми се посочи конкретен член, алинея, който регламентира, че не може. Или пък до този извод да се стига, тълкувайки други разпоредби. На много места в нета се задава подобен въпрос и редица хора казват, че нямало право на такова обезщетение ако си редовен студент, но на контра въпроса, къде е регламентирано това, следва мълчание. В Кодекса за социално осигуряване, както и в Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване, такъв изричен текст, няма. То даже в тези два нормативни акта въобще не присъства нито на едно място думата "студент". А понятия като "висше образование", "обучение", "учебно заведение" /т.е. на търсене евентуално ако някъде е посочено-редновно обучение, задочно, висше учебно заведение и т.н., да кажем ако не се използва думата студент/, ако някъде ги има са в съвсем друга насоченост.

Назад към Извън Темата