Експертна оценка по автокаско

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E34TDS , CL 500, Е65

Експертна оценка по автокаско

Мнение от klintan66 » 25 Май 2016, 11:12

Колеги, случая е следния-
Имам автокаско в дзи .
На автомивка ми счупиха дръжката на вратата. Реално е счупена бравата вътре.
Заведоха щетата по експертна оценка за външна дръжка. Викам си ок, тя е около 100лв няма да издребнявам
Но днес разбирам че е оценена за 33лв , което ми се вижда прекалено.
Интересува ме експертната оценка включва ли и части втора употреба за да е толкова ниска сумата?
И мога ли да подам искане за втора оценка?

Това е номера на дръжката - 51217002311 . Някъде някой вижда ли цена от 33 лв?

Въпроса е принципен.
Хора, които много говорят, и не ви става ясно от първото изречение какво искат да кажат, обикновено искат пари, искат да ви излъжат или поне да ви заблудят !

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 323CI
Мечтае да кара: E36 M3 evo с валове

Re: Експертна оценка по автокаско

Мнение от vankatagsi » 25 Май 2016, 11:22

klintan66 написа:Колеги, случая е следния-
Имам автокаско в дзи .
На автомивка ми счупиха дръжката на вратата. Реално е счупена бравата вътре.
Заведоха щетата по експертна оценка за външна дръжка. Викам си ок, тя е около 100лв няма да издребнявам
Но днес разбирам че е оценена за 33лв , което ми се вижда прекалено.
Интересува ме експертната оценка включва ли и части втора употреба за да е толкова ниска сумата?
И мога ли да подам искане за втора оценка?

Това е номера на дръжката - 51217002311 . Някъде някой вижда ли цена от 33 лв?

Въпроса е принципен.

100лв е цената на дръжката оригинална в дару кар или ауто бавария. Експертната оценка най-често се смята на базата на наредба 24, която е законово приета за изчисления на щети по гражданска отговорност. Въпросната методика казва ,че за коли над 14г частите се смятат с коефициент 0.4 от цената на оригиналната част, което в случая прави 40лв, а и те най-вероятно не са ти сложили ддс-то, тъй като няма как да ти платят ддс без разходен документ и си идваме на точно 33лв. Така казва закона общо взето. Метода е или този или цена на друга алтернативна дръжка, т.е неоригинлана. Но тъй като такива за малко коли има, са ти я сметнали по горецитирания начин. Дано съм бил полезен.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от klintan66 » 25 Май 2016, 12:38

Благодаря за компетентния отговор, колега!
Моята кола е под 14 години и е с автокаско. Това не променя ли оценката?
Хора, които много говорят, и не ви става ясно от първото изречение какво искат да кажат, обикновено искат пари, искат да ви излъжат или поне да ви заблудят !

Потребител
Аватар

Мнение от ilkata » 25 Май 2016, 13:07

Без значение на колко години ти е колата всяка част има процент на увехтяване, застрахователите на коли над 4-5 години отказват ремонт в официален сервиз (само доверен в който поставят не оригинални части за дадената кола тоест аналози).В твоят случаи са ти платили за дадена брава аналог минус съответното овехтяване.Ако подадеш жалба не мисля,че ще има голям ефект във финансов смисъл.

великият шестак
Аватар
Кара: няколко и киселее

Мнение от Turbo_Ted » 25 Май 2016, 15:06

Здравей, най-добре е да я закараш да я отремонтират в сервиз, който е оторизиран да ремонтира автомобили по договор със застрахователната ти компания. Иначе започват едни смешни суми за ремонт по автомобила, които нямат нищо общо… имах същия проблем с един от мойте автомобили и вече 2ри месец чакам да ми изплатят щетите…
Изображение
оооо велики шестако :bowdown: да пребъдат сегментите ти ... все у високи обороти да стоиш :bowdown: и да живее шпера ти :bowdown: АМИН :bowdown:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от klintan66 » 25 Май 2016, 15:31

Стана ми ясно. Благодаря , колеги!
Дразни ме факта, че когато застраховаме обещанията са безкрайни , а за една дръжка 33лв :mhihi:
Последна промяна klintan66 на 25 Май 2016, 19:45, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e70 3.0d
Детайли за колата: remapped

ex: E46 320d 2005
ex: E36 316i 1998

Мнение от cmdkick » 25 Май 2016, 16:22

За съжаление е така по експертна оценка - режат яко, а в доверените сервизи работят през пръсти, остава варианта да ти платят по фактури (про-форма), но пък е по голяма разправия.

:OT: аз също ги пиша по експертна оценка и си доплащам за да ми направят колата както трябва при мои хора.
Tires are evil - destroy them all ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от klintan66 » 25 Май 2016, 19:54

Turbo_Ted написа:Здравей, най-добре е да я закараш да я отремонтират в сервиз, който е оторизиран да ремонтира автомобили по договор със застрахователната ти компания. Иначе започват едни смешни суми за ремонт по автомобила, които нямат нищо общо… имах същия проблем с един от мойте автомобили и вече 2ри месец чакам да ми изплатят щетите…

Съгласен съм ...
Но ми е малко трудно да приема елементарна работа свършена некачествено и без мерак.
То и за това през 3 мнения има въпрос - къде и при кой да си оправя колата.А уж на всяка улица вече има майстор. :no:

Мой приятел лично ми монтира имобилайзер а на стелката после прегорено от поялника, топчета калай и два винта от кората превъртели. :mhihi:

Така че като колегата - по експертна оценка и после висене на някой на главата.

Потребител
Аватар

Мнение от Abadon » 26 Май 2016, 13:51

Да се включа и аз в темата като "наплюя" Алианц България.

Ситуацията е следната Х3 2007 година. Тази зима се оказах зад снегорин на магистралата, който хвърляше някаква смес, в последствие чисти камъни....

Имам пълно каско в Алианц (от тях бях страшно доволен когато имах други марки коли), което не стига че при бях за БМВ е страшно скъпо, но се оказа и невършещо никаква работа.

След въпросната случка на магистралата си измивам колата и виждам, че е яка щета - следи от надрасквания по предния капак, четирите врати и дръжката на едната врата. Отивам директно от автомивката за оглед в централата им, при което отказаха да ми заведат щетите по предния капак с мотива, че това били шупли в следствие на стареене на боята а не от хвърчащи камини. Естествено се ядосах и казах, че няма да подпиша описа без да ми включат предния капак в него. След една камара разправии и сигурон 1 час чакане дойде техния "инженер", който се беше наял в столовата им намираща се над залата за огледи. Огледа капака и каза "ОК пишете му го на човека, но аз ще напиша че по мое мнение това не са щети от камъни а в следствие на стареене на боята а пък на него му дайде един лист да пише възражение за моята преценка към шефовете".

Това беше компромисен вариант, затова подписах описа и написах възражение което ми входираха в деловодството им. След 1 седмица получавам SMS че щетата ми е одобрена за изплащане и да отида да си взема парите от всеки клон на Алианц банк.

Отивам и за всичките тези щети обезщетението беше 408 лева.... Естествено не ги взех!

Връщам се пак в централата след една камара разправии ми дават друга бележка да "пиша до шефовете" възражение за размера на обезщетението. След 40 дена чакане получавам отговор по пощата, в който ми обясняват, че размера е такъв, понеже предния капак имал следи от стареене на боята и затова не е включен в калкулацията на експертната оценка....

ИЗВОДА Е НЕ СИ ПРАВЕТЕ КАСКО В Алианц!

Аз лично не знам сервиз в който биха боядисали 4-ри врати на джип и едната дръжка в цвят на купето за 400 лв обща сума, дори да изключим предния капак, по който имаше щети които не са от стареене на боята....

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 26 Май 2016, 17:38

Abadon написа:...

:bowdown:

Култово!
Изображение

Аватар
Кара: 4х4
Мечтае да кара: 6х6

Мнение от efren » 27 Май 2016, 0:30

ДЗИ изкукуригаха по каско в последната година, дотогава плащаха нормално. Хем процента за БМВ е по висок, хем плащат нереално ниски обезщетения. Каското в България ( и не само) се превръща в бизнес сходен с лихварския. Доверените сервизи обикновено са някаква безвкусна шега, лично съм виждал на мой познат кола за 60к, застрахована и с "отстранена" щета в доверен сервиз - бъзикахме го, че още не са му отстранили щетата, толкова крива беше. Мой познат, собственик на доверен сервиз ми разказа как се отстранява щета на нов SUV - застрахователната компания директно отказва закупуване на нови авточасти и почва търсене по моргите и скалъпванка, а това, че човека е плащал каско в хиляди левове годишно - "Би го у м*м*та балъка, да не е плащал"
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

Назад към Извън Темата