Децата по- рано или по- късно в живота?
Модератор: Общи модератори
Децата по- рано или по- късно в живота?
Породено от няколко мнения в една друга тема- въпроса ми е- децата да се правят рано в живота (21-27 години) или по- късно (30 и нагоре)?
И двата подхода си имат своите преимущества и недостатъци...
И двата подхода си имат своите преимущества и недостатъци...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- c04
- Кръстникът
-
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
Re: Децата по- рано или по- късно в живота?
Аз съм за отговор, който не си добавил... между 27-30, ако ще са две второто-30-33.Сега ако имаш кариера и пари до 27, тогава съм- за. 

- Мордехай
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: се на дъщеря си
Според мен всичко зависи от отговорността или безотговорността на човека. Или и на двамата. Моята дъщеря се роди, когато бях на 33 и винаги съм смятал, че съм закъснял, но преди това не мисля че щях да мога да и дам добър живот. От друга страна, сега ако имах една двайсегодишна дъщеря или син, щях да имам страхотна помощ в бизнеса и може би да го оставя на някой по-млад и способен човек и сега да си гледам кефа. А можеше и да имам някой двайсегодишно лайно наркоманче. Никой никога не би бил сигурен кое би било правилно. Също така казват, че генетично децата на по-възрастни родители са по-умни и способни, защото им е предадена повече информация и знания. Най-важно обаче според мен е какво ще направи човек за детето си и какъв човек ще го извае, ако успее да му повлияе и да го можелира според ценностите си.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Може ли бездетни (на този етап поне) да коментират по темата?
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- Larbi
- Потребител
-
- Кара: каквото има
- Мечтае да кара: FERRARI 458 Italia
Bogat-Beden написа:Може ли бездетни (на този етап поне) да коментират по темата?
"Всииички сме хора на този свят ....... бла бла бла и детни и бездетни"

И аз съм бездетен още, но според мен над или около 30 е по-добре. Има всякакви келеши на по 20 където и той не знае как успява да се отгледат децата му. То не са баби, чичовци и всички помагат.
Всичко зависи колко е отговорен човек и каква финансова възможност има за едно добро отглеждане. Деца се правят лесно - трудно се гледат правилно.
- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
c04 написа:Аз съм за отговор, който не си добавил... между 27-30, ако ще са две второто-30-33.Сега ако имаш кариера и пари до 27, тогава съм- за.
+1 ,ако е по рано един вид не сте се наживяли и това може да даде обратен ефект в по къден етап от живота който няма да е приятен.Ако е по късно при жените не е оферта,а и децата като порастнат родителите ще са вече на на възраст която ще сдухва тийнейджърите
Все по–често напоследък и не само в Бг въпроса стои ,можем или не можем а не кога .Така че почвайте пробите по–отрано младежи.Кариерата е измислено оправдание.
- ogata
- старши ентусиаст
-
- Кара: 332mxi

http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
С позволение на Larbi, коментирВам и азе.
От един ъгъл,трябва да си с точния човек.Тоест с тоя,с когото се виждаш години напред,представяш си ,че можете да отгледате деца (в днешно време е малко фантастично да остареете заедно..
) Та с този човек,ако смятате,че момента е дошЕл-действайте.Но ,категорично не мисля,че децата "спасяват" една връзка или ще направят двама,които не са един за друг щастливи.По-скоро обратното,децата могат да израстнат нещастни .
От друг ъгъл-възрастта.Ако сте прекалено млади -има хипотетично два големи проблема-да не сте се "находили" и да нямате достатъчно добър стандарт /материална сигурност.Плюс "акъл" Често се случва да трябва деца да отглеждат деца..
В общи линии май рядко става както и когато го планираш...Та в този ред на мисли май най-важното е да са ви живи и здрави тамагочитата (ако или когато ги имате) и това Йе..
Естествено ,човек трябва да прави каквото зависи от него да получават те поне основна грижа,спокойствие и т.н.
Защото дете,което расте в нездрава среда,цял живот ще носи психологически товар и това ще повлияе вероятно и неговите връзки/семейство и т.н..
+1 за мнението на Мордехай-аз също съм чел,че децата на възрастните родители са по-интелигентни.Но там пък проблемът е ,че вероятно няма дълго да се радват един на друг..
П.П.-Виждам,че огата е пуснал майтап за аборта.Ако не са ми стари сведенията-това е нещо рисково-може да е увреди жената и тя дълго време или никога да не може повече да има деца..
От един ъгъл,трябва да си с точния човек.Тоест с тоя,с когото се виждаш години напред,представяш си ,че можете да отгледате деца (в днешно време е малко фантастично да остареете заедно..

От друг ъгъл-възрастта.Ако сте прекалено млади -има хипотетично два големи проблема-да не сте се "находили" и да нямате достатъчно добър стандарт /материална сигурност.Плюс "акъл" Често се случва да трябва деца да отглеждат деца..
В общи линии май рядко става както и когато го планираш...Та в този ред на мисли май най-важното е да са ви живи и здрави тамагочитата (ако или когато ги имате) и това Йе..

Защото дете,което расте в нездрава среда,цял живот ще носи психологически товар и това ще повлияе вероятно и неговите връзки/семейство и т.н..
+1 за мнението на Мордехай-аз също съм чел,че децата на възрастните родители са по-интелигентни.Но там пък проблемът е ,че вероятно няма дълго да се радват един на друг..

П.П.-Виждам,че огата е пуснал майтап за аборта.Ако не са ми стари сведенията-това е нещо рисково-може да е увреди жената и тя дълго време или никога да не може повече да има деца..
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- ogata
- старши ентусиаст
-
- Кара: 332mxi
Във всяка доза майтап си има и истина.
Вече чета 3та тема в тоя форум на "дами" хванати с алкохол, които ги е страх да си понесат последиците.
Моето мнение, че трябва да се мисли. А, ако случайно изтървеш момента с премислянето трябва да си понесеш мъжки последствията. Важи за всяко едно нещо в тоя живот.
Вече чета 3та тема в тоя форум на "дами" хванати с алкохол, които ги е страх да си понесат последиците.
Моето мнение, че трябва да се мисли. А, ако случайно изтървеш момента с премислянето трябва да си понесеш мъжки последствията. Важи за всяко едно нещо в тоя живот.

http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com
- vixx
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: 320d
30+. Не може на 10 фронта да огрееш качествено, едновременно.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Точен отговор НЯМА! Каму ли да се прочете в някоя тема в някакъв форум. Това е толкова субективно, точно колкото каква кола да си купя - ван, джип, лимузина, комби, спортна, някакъв Франкенщайн между комби-джип-лимузина
което е най-отвратителното нещо за мен, но пък на Пенчо може да се хареса и т.н.
Какво значи, че било по-добре над 30? За кой? И според кои критерии? Това, че на някой му се търсят оправдания с кариера или други такива неща, значи ли, че и за другите трябва да е така? Аз лично винаги съм искал да имам първо дете на 25. Като наближи възрастта си мислех, че точно тогава няма как да стане, но уви, срещнах жената и тя промени всичко като го пожелах тъкмо тогава и стана - на 25 момче, на 31 момиче. Никога не съм искал да бъда дядо на децата си както се случва в някои случаи с това непрекъснато отлагане за идването на "по-хубави" дни. Някои толкова отлагат, че в един момент се задоволяват и с...нито едно. Други пък само с едно.
Хора, винаги ще има в какво да се концентрирате, ще имате важни за вършене неща и всякакви ежедневни проблеми. Истината е, че без да се правят компромиси, няма как да имаш деца. Това е и смисъла на живота - да предадеш гените нататък. Това е най-важното. По-добре да има, отколкото да няма, а трудностите с една мотивация наречена ДЕЦА се преодоляват много по-лесно, просто даваш от самия себе си. Толкова.
Разбира се има куп причини, които бих уважил за да се изчака, ама тая "мода" със задължително дете над 30, която цари напоследък, честно казано не я разбирам. Става дума за разни оправдания от сорта да си поживеем, да съберем пари, да изчакаме звездите да се подредят в една линия с дадена комета и т.н.
Гледайте от тая гледна точка, че с големи деца когато е млад човек също може да живее, ама като стане на 60 вече нещата може и да се променят. Никой не може да ме убеди в това, че предпочита когато децата му са на 20-25, той да е на 60-65, вместо на 45-50. На всичко отгоре когато човек остарява, гените му и те не се предават толкова добре, колкото когато е в идеална млада възраст. Всяка годинка отдалечаване си има значение.
И пак казвам, всичко е субективно и няма точен отговор, затова няма и да гласувам, но пробвайте защото пази боже има достатъчно случаи когато е можело и не са искали, а после са искали, но не е можело.

Какво значи, че било по-добре над 30? За кой? И според кои критерии? Това, че на някой му се търсят оправдания с кариера или други такива неща, значи ли, че и за другите трябва да е така? Аз лично винаги съм искал да имам първо дете на 25. Като наближи възрастта си мислех, че точно тогава няма как да стане, но уви, срещнах жената и тя промени всичко като го пожелах тъкмо тогава и стана - на 25 момче, на 31 момиче. Никога не съм искал да бъда дядо на децата си както се случва в някои случаи с това непрекъснато отлагане за идването на "по-хубави" дни. Някои толкова отлагат, че в един момент се задоволяват и с...нито едно. Други пък само с едно.
Хора, винаги ще има в какво да се концентрирате, ще имате важни за вършене неща и всякакви ежедневни проблеми. Истината е, че без да се правят компромиси, няма как да имаш деца. Това е и смисъла на живота - да предадеш гените нататък. Това е най-важното. По-добре да има, отколкото да няма, а трудностите с една мотивация наречена ДЕЦА се преодоляват много по-лесно, просто даваш от самия себе си. Толкова.
Разбира се има куп причини, които бих уважил за да се изчака, ама тая "мода" със задължително дете над 30, която цари напоследък, честно казано не я разбирам. Става дума за разни оправдания от сорта да си поживеем, да съберем пари, да изчакаме звездите да се подредят в една линия с дадена комета и т.н.
Гледайте от тая гледна точка, че с големи деца когато е млад човек също може да живее, ама като стане на 60 вече нещата може и да се променят. Никой не може да ме убеди в това, че предпочита когато децата му са на 20-25, той да е на 60-65, вместо на 45-50. На всичко отгоре когато човек остарява, гените му и те не се предават толкова добре, колкото когато е в идеална млада възраст. Всяка годинка отдалечаване си има значение.
И пак казвам, всичко е субективно и няма точен отговор, затова няма и да гласувам, но пробвайте защото пази боже има достатъчно случаи когато е можело и не са искали, а после са искали, но не е можело.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

I feel the need, the need for speed.
- vixx
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: 320d
Top Gun Maverick написа:Точен отговор НЯМА! Каму ли да се прочете в някоя тема в някакъв форум. Това е толкова субективно, точно колкото каква кола да си купя - ван, джип, лимузина, комби, спортна, някакъв Франкенщайн между комби-джип-лимузинакоето е най-отвратителното нещо за мен, но пък на Пенчо може да се хареса и т.н.
Аз казах , че смятам , че трябва да е над 30, но иначе съм абсолютно съгласен с тебе.
Причинините да го кажа, обаче са:
- Масово около мен всички го "усетиха", че го искат на 24-27г, а сега всичките разделени/разведени. Не мисля , че семейството в нашето време е същия крайъгълен камък какъвто е било преди. Дали социума просто ни е станал такъв, дали толкова са ни възпитали, не знам. Но някакви хора "усещат" , че искат сватби, после усещат , че искат деца, после усещат , че им се е*е с някви други хора и изведнъж се обръщат на 180 градуса.
- Голяма роля играе кариерата. Аз хем от една страна го разбирам, хем от друга - то никога няма дойде времето така. Но ако приемем, че повечето хора не са предпиемачи, а работят за някого и са си на пазара за работна ръка (т.е. не бачкат при тати/вуйчо), то ще е леко странно да учат до към 23-4г., да родят (при жените) на 26 примерно и да очакват , че някой на 28-9-30 ще е много щастлив да ги наеме и да им дава смислени пари, а те да са му като стажанти. При мъжете е малко по-различно, ама не толкова много. Мисълта ми е, че аз като работещ за себе си не се чувствам притиснат (слава богу) от нуждата да се реализирам адекватно на тоя трудов пазар, ама за повечето хора това си е реалността сега.
За капак, повечето от приятелите ми които минаха по тоя път се изпокараха с жените си в крайна сметка я заради кой колко много работи, я заради това , че все се броят стотинките.
Та аз съм далече от идеята да съм прав, защото прави наистина няма тука. Всеки си решава и си го "усеща".
- Lenco
- Старши скрапер
-
- Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
- Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
- Детайли за колата: Powered by M43b19
Сякаш, в тая държава е по-добре в по-ранна възраст, особено ако си решил да ставаш "нещо". Работодателите в България не обичат бременни, майки с малки деца и болни служители.
Бяхме на по 23 с жената, като се появи дъщерята. Работих и нощни смени, а тя не спеше, но някак мина сравнително леко. Израсна с е21, а като чета сега, как по-възрастни хора си гледат бебетата .... та климатика на колко градуса, столчето с какъв наклон ....
Та ако имам право на избор, за следващия живот, бих избрал пак тази възраст, после да си катериш в кариерата, а и малко да си подрифтиш с децата, преди да те е треснал паркинсона
Тайно се надявах да харесва марки, като КИА, Пежо, Рено, Ситроен, но уви, няма пълно щастие
Бяхме на по 23 с жената, като се появи дъщерята. Работих и нощни смени, а тя не спеше, но някак мина сравнително леко. Израсна с е21, а като чета сега, как по-възрастни хора си гледат бебетата .... та климатика на колко градуса, столчето с какъв наклон ....
Та ако имам право на избор, за следващия живот, бих избрал пак тази възраст, после да си катериш в кариерата, а и малко да си подрифтиш с децата, преди да те е треснал паркинсона

Тайно се надявах да харесва марки, като КИА, Пежо, Рено, Ситроен, но уви, няма пълно щастие

Аз като човек с опит и в двата отговора ще ви кажа личните ми наблюдения.
Първият син се роди когато бях на 26г. Бабите бяха млади и можеха под една или друга форма да помагат. Младият човек по-лесно понася недоспиването, умората и т.н. Все сладки родителски мъки. Децата ви в този случай ще пораснат със сравнително малка разлика с вас. Имате шанса да им се радвате много повече. Отделно ще имате възможност да правите много неща заедно след някоя и друга година.
Вторият се роди, когато бях на 43г. Ще ви кажа, че не е лесно. Аз съм на 50 сега, магарето е на 7г. Пълен с енергия и иска да се бори и играе с мен, ама аз не винаги имам сила. В сравнение с брат си е много по-спокоен. Пак си е пълен с енергия, но е по-лесен за "управление". Давам си представа, че когато стане на 20г, аз ще съм пенсионер и много неща няма да успеем да правим заедно. Реално губя години удоволствие да сме един до друг. Аз лично ако мога да върна машината бих пак направил първия на 26, но втория на 29 и поне още едно на около 33-35. За съжаление икономическата ситуация в бг не ни позволи дълго време да имаме деца.
Двамата ми сина са от различни бракове.
Първият син се роди когато бях на 26г. Бабите бяха млади и можеха под една или друга форма да помагат. Младият човек по-лесно понася недоспиването, умората и т.н. Все сладки родителски мъки. Децата ви в този случай ще пораснат със сравнително малка разлика с вас. Имате шанса да им се радвате много повече. Отделно ще имате възможност да правите много неща заедно след някоя и друга година.
Вторият се роди, когато бях на 43г. Ще ви кажа, че не е лесно. Аз съм на 50 сега, магарето е на 7г. Пълен с енергия и иска да се бори и играе с мен, ама аз не винаги имам сила. В сравнение с брат си е много по-спокоен. Пак си е пълен с енергия, но е по-лесен за "управление". Давам си представа, че когато стане на 20г, аз ще съм пенсионер и много неща няма да успеем да правим заедно. Реално губя години удоволствие да сме един до друг. Аз лично ако мога да върна машината бих пак направил първия на 26, но втория на 29 и поне още едно на около 33-35. За съжаление икономическата ситуация в бг не ни позволи дълго време да имаме деца.
Двамата ми сина са от различни бракове.