Мнения за малка соларна система
Модератор: Общи модератори
13 мнения
• Страница 1 от 1
- ивайло81
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320 i
- Мечтае да кара: Е90 пак бензин
Мнения за малка соларна система
Здравейте колеги,
Скоро си купих една соларна лампа за двора. Китайска естествено с 1 диод, зарежда се през дена и вечерта свети. Не съм я засичал дали свети 8 часа, но ми хрумна друга идея. Тъй като съм в процес на ремонт на къщата, и сега се почва с ел.инсталацията. Мислех, да си пусна кабел за лед лампи покрай алеята от входната врата на двора до вх.врата на къщата. Около 15 метра е, и с тази соларна лампа се замислих за друга инвестиция. Да си купя един панел(малък) който да зарежда малка батерия която да захранва примерно 4-5 лампи по 1W, които да светят вечерта. Не търся ярка светлина, просто да се очертава пътеката. Със свързването ще успея. Но не съм на Ти с параметрите. Колко вата панел, каква батерия. Някой ако е запознат и може да предложи конкретна марка или модел ще е супер. Не търся нещо скъпо и т.н. Благодаря.
Скоро си купих една соларна лампа за двора. Китайска естествено с 1 диод, зарежда се през дена и вечерта свети. Не съм я засичал дали свети 8 часа, но ми хрумна друга идея. Тъй като съм в процес на ремонт на къщата, и сега се почва с ел.инсталацията. Мислех, да си пусна кабел за лед лампи покрай алеята от входната врата на двора до вх.врата на къщата. Около 15 метра е, и с тази соларна лампа се замислих за друга инвестиция. Да си купя един панел(малък) който да зарежда малка батерия която да захранва примерно 4-5 лампи по 1W, които да светят вечерта. Не търся ярка светлина, просто да се очертава пътеката. Със свързването ще успея. Но не съм на Ти с параметрите. Колко вата панел, каква батерия. Някой ако е запознат и може да предложи конкретна марка или модел ще е супер. Не търся нещо скъпо и т.н. Благодаря.
- dreadx
- младши ентусиаст
-
Re: Мнения за малка соларна система
По-скоро си окабели до вкъщи 5-те лампи, с някакъв кабел подходящ за закопаване в земята. Kабел за 220V с градинска изолация мисля, че се води СВТ - ама е дебел и скъп. Може да сложиш от старите телефонни кабели - едни сиви с дебела изолация, токът на светодиодите не е голям, (ако навържеш 5-те лампи последователно токът ще е 200-300 мA, а напрежението ще е 24V.) Осветлението на месец ще ти струва левче, в случай, че изобщо не гасиш лампите и през деня. (Имам предвид, че слагането на панел за 5 лампи по 1W няма да се изплати в близките години, а и акумулатори трябва да им се предвидят и т.н.. :)
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!
- wladio
- младши ентусиаст
-
- Кара: е39
Колегата е прав.неразумна инвестиция е закупуването на панел, а то ще трябва и батерия, за такъв вид осветление.
Има най различни видове соларни лампи, избери хубав модел,вържи ги заедно и с едно трафче ги захрани,става хубаво перфектно и постоянно. Мога да ти препоръчам лампа като камък дето е.чудесно пасва за пътеката.
Успех.
Има най различни видове соларни лампи, избери хубав модел,вържи ги заедно и с едно трафче ги захрани,става хубаво перфектно и постоянно. Мога да ти препоръчам лампа като камък дето е.чудесно пасва за пътеката.
Успех.
- ивайло81
- младши ентусиаст
-
То не е точно заради икономията. Наясно съм, че с 1ват лампа... Някъде бях видял обява за панел+всичко да захрани някаква лампа за къмпинг, нещо от сорта на 40-50 лв. Та затова се запалих по тази идея, лека по-лека да минаваме към нещо практично. А и лампите може да станат едни по 3вата си бях харесал. Може да се сложи и друго осветление ако системата си върши работата. Затова питам. Колега прати да видя тази лампа като камък.
- \MITETO\ DSB
- ентусиаст
-
- Кара: Е34 525ТДС
- Мечтае да кара: Е 38 Дизел
- Детайли за колата: Снегорин
http://prntscr.com/c056ee
Тука има голям избор разгледай моделите.https://www.garden.store.bg/search?&p=s ... 1804121231

Колега и аз преди 2 години някъде сложих от тея соларните лампи(дето се забиват) на двора с идеята вечер като се прибира човек да му служат за нещо като ориентир. В момента леко мъждукат само и за нищо не стават вече , колко пъти съм ги чистил и т.н. просто не стават. Доколкото си спомням бях дал не малка сума пари за това "удоволствие". Отделно ако искаш подобна инсталация , батерията ще ти е нещо като консуматив и ще ти се налага да я сменяш през година две , панела също има "живот" и то не много дълъг (особенно евтините китайци).
Та предложението ми е прекарай си един кабел до отвън 220v та да ти е мирна главата , там вече импровизирай дали трафче ще сложиш на 12в или ще слагаш някакви LED-ове на 220в твой избор. Като се има на предвид , че ще си го правиш за вас и трябва да служи дълги години , няма нужда от подобни врътки
Та предложението ми е прекарай си един кабел до отвън 220v та да ти е мирна главата , там вече импровизирай дали трафче ще сложиш на 12в или ще слагаш някакви LED-ове на 220в твой избор. Като се има на предвид , че ще си го правиш за вас и трябва да служи дълги години , няма нужда от подобни врътки

- dreadx
- младши ентусиаст
-
Не са скъпи вече тези градински фенери, ама ако ти се занимава, може да смениш акумулаторните батерии с някакви, дето не стават за ползване в друго устройство. Например такива, дето нямат достатъчно капацитет и вече не можеш да си ги използваш във фотоапарата, ама за градинската лампа ще свършат идеална работа. По различни магазини има кофи за изхвърляне на батерии - може да ги попиташ да си изровиш бракувани акумулаторни батерии от такава кофа (предполагам, че няма да имат нищо против). Ако си от София мога да ти дам такива батерии.
И ето ти Екология - вместо да отидат на бунището поредните няколко градински фенера + поредните няколко батерии - те ще продължат да се използват.
И самите китайци не слагат във фенерите някакви първо качество батерии, ами такива дето само за това стават. Евентуално огледай пластинката на слънчевата батерия да не е нещо спукана - виждал съм и такъв случай на един приятел на един градински фенер (ама не знам от какво беше пострадала) - и не можеше да произвежда достатъчно ток, за да зарежда акумулаторчето.
И ето ти Екология - вместо да отидат на бунището поредните няколко градински фенера + поредните няколко батерии - те ще продължат да се използват.
И самите китайци не слагат във фенерите някакви първо качество батерии, ами такива дето само за това стават. Евентуално огледай пластинката на слънчевата батерия да не е нещо спукана - виждал съм и такъв случай на един приятел на един градински фенер (ама не знам от какво беше пострадала) - и не можеше да произвежда достатъчно ток, за да зарежда акумулаторчето.
- ивайло81
- младши ентусиаст
-
Благодаря. Май ще си остана на първоначалният вариант- луни по 1-3вата. Не съм сигурен още дали ще е на 220v. Май горят повече, а и трябва да предвидя ако са с трансформатор къде ще е той.
- dreadx
- младши ентусиаст
-
По-горе написах какво аз бих направил, понеже едно е да пуснеш дебел кабел със сериозна изолация за 220V и всичките фенери също да са такива, а друго да навържеш 5 светодиода от по 1 ват и да ги захраниш с 24V, като захранващото устройство ще ти е вкъщи, а не и на него да му мислиш водоизолирана кутия навън.
(не че нещо, при всички положения трябва да вземеш мерки фенерите да са поне елементарно влагозащитени и да не се мокрят). Ама и да стане някой инцидент, най-много някой от фенерите да се скапе, но няма да е опасно за хората. На 220V изискванията са по-сериозни.
(бих ти препоръчал да си избереш първо какви фенери ще сложиш - да ти харесват на външен вид, а не от съображения за влагозащита и т.н. - пък другото е лесно - ако ще и 12V светодиодни крушки за кола може да сложиш в тях.)
(не че нещо, при всички положения трябва да вземеш мерки фенерите да са поне елементарно влагозащитени и да не се мокрят). Ама и да стане някой инцидент, най-много някой от фенерите да се скапе, но няма да е опасно за хората. На 220V изискванията са по-сериозни.
(бих ти препоръчал да си избереш първо какви фенери ще сложиш - да ти харесват на външен вид, а не от съображения за влагозащита и т.н. - пък другото е лесно - ако ще и 12V светодиодни крушки за кола може да сложиш в тях.)
...и аз имах 10тина от тия дето се забучват. Работеха добре. Очертават асфалта пред къщата. За 2 години жената всичките ги направи на палачинки с джипа...
Аз ако съм на тебе ще си бодна едно 12 волтово трафче, ще пусна една жица на 5-10см под земята и ще ги закача бе да се занимавам със слънчеви панели...
Аз ако съм на тебе ще си бодна едно 12 волтово трафче, ще пусна една жица на 5-10см под земята и ще ги закача бе да се занимавам със слънчеви панели...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- ивайло81
- младши ентусиаст
-
Така и ще направя. Аз си харесах едни лунички за земята. Като тези на тавана лесно да го обясня. Влагозащита и т.н. Има и на 220 и на 12. С 3 диода по 1 ват. Абе напълно ме устройват. И май ще са такива, и както каза колегата трафчето ще е вкъщи, но така няма ли да е дълъг кабела до лампите и да иска по-силен траф. Някъде бях чел, за лед ленти, че накрая светят слабо, защото лентата е дълга и трафчето не може да го захрани.
- vixx
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: 320d
Аз да ти отговоря на първоначалния въпрос.
Ясно е, че това не го правиш за икономия, а просто защото е готино.
Можеш сам да си сметнеш консумацията, а иначе ще имаш нужда от панел с грубо 2 пъти повече помщност от пресметнатата (понеже в облачни дни ще събираш адски малко енергия от слънцето), контролер за зареждане (има на Стека едни, които са адски смотани , ама са евтини - серията мисля беше "Солсум Ф"), и съответно при батерията два варианта - такава , която е направена за дълбоко разреждане, или обикновен акумулатор, който е по-евтин. Във втория случай трябва да вземеш достатъчно голям акумулатор, за да си гарантираш, че не се разрежда прекалено много всяка нощ, иначе ще му съкратиш живота с много. Гледай да не се разжрежда с повече от 20% на нощ за да живее дълго. Общо взето е много забавно, особено ако решиш да вкараш едни 400 лв. за 100 ватова панел и голям акумулатор, после с тях можеш да си светнеш не двора, ами половината вилна зона.
Но реално за избиване на инвестицията не може да се говори.
Относно тези забиващите се малки соларни лед лампи - купих комплект 10 броя от Джъмбо преди , мисля, 3 години. 1 не работеше от самото начало, а друга спря скоро след като ги сложих. Останалите 8 до ден днешен светят със същата сила както когато бяха нови, но вече не държат цяла нощ, а само по няколко часа. Едва ли бих се занимвал да им сменям батериите, по-скоро бих купил нови. Наскоро с жената видяхме пак там едни, които май струваха ооколо 60 лв. за 10 броя, но изглеждаха доста готино. Мисля си да купя 20 бройки, че и без това соларната инсталация се ползва за други цели в момента.
Ясно е, че това не го правиш за икономия, а просто защото е готино.
Можеш сам да си сметнеш консумацията, а иначе ще имаш нужда от панел с грубо 2 пъти повече помщност от пресметнатата (понеже в облачни дни ще събираш адски малко енергия от слънцето), контролер за зареждане (има на Стека едни, които са адски смотани , ама са евтини - серията мисля беше "Солсум Ф"), и съответно при батерията два варианта - такава , която е направена за дълбоко разреждане, или обикновен акумулатор, който е по-евтин. Във втория случай трябва да вземеш достатъчно голям акумулатор, за да си гарантираш, че не се разрежда прекалено много всяка нощ, иначе ще му съкратиш живота с много. Гледай да не се разжрежда с повече от 20% на нощ за да живее дълго. Общо взето е много забавно, особено ако решиш да вкараш едни 400 лв. за 100 ватова панел и голям акумулатор, после с тях можеш да си светнеш не двора, ами половината вилна зона.
Но реално за избиване на инвестицията не може да се говори.
Относно тези забиващите се малки соларни лед лампи - купих комплект 10 броя от Джъмбо преди , мисля, 3 години. 1 не работеше от самото начало, а друга спря скоро след като ги сложих. Останалите 8 до ден днешен светят със същата сила както когато бяха нови, но вече не държат цяла нощ, а само по няколко часа. Едва ли бих се занимвал да им сменям батериите, по-скоро бих купил нови. Наскоро с жената видяхме пак там едни, които май струваха ооколо 60 лв. за 10 броя, но изглеждаха доста готино. Мисля си да купя 20 бройки, че и без това соларната инсталация се ползва за други цели в момента.
- ивайло81
- младши ентусиаст
-
Моята алея не е толкова слънчева, затова се спрях на соларен панел. Но както казах, всичко отпада. Слагам си на ток и това ще е. Освен ако не се намери някой китайски евтин панел, акумулатор от кола( то това се намира лесно) и да се пробва пак.
Благодаря на всички за отговора.

13 мнения
• Страница 1 от 1