Пръскачка за миене на автомобил
Модератор: Общи модератори
20 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- Venko
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: корав барутарник
- Мечтае да кара: по-корав барутарник
Пръскачка за миене на автомобил
Привет колеги,
Кафясах от автомивки и търся варианти да си мия сам колата на двора.
Гледах в нета, че има някакви пръскачки за безконтактно миене и подобни философии, но съм неук и не знам към момента на къде да скачам.
Та питането ми е към колеги с опит в разрешаването на такава ситуация - бихте ли ме насочили към хубава пръскачка, която върши работа. Ако има варианти за добавяне на препарати и т.н би било супер.
Поздрави,
Венко
Кафясах от автомивки и търся варианти да си мия сам колата на двора.
Гледах в нета, че има някакви пръскачки за безконтактно миене и подобни философии, но съм неук и не знам към момента на къде да скачам.
Та питането ми е към колеги с опит в разрешаването на такава ситуация - бихте ли ме насочили към хубава пръскачка, която върши работа. Ако има варианти за добавяне на препарати и т.н би било супер.
Поздрави,
Венко
Митко Павлов - където и да отида анцузите ме преследват
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Re: Пръскачка за миене на автомобил
Ако искаш да я миеш хубаво, не я мий безконтактно. Най-обикновена водоструйка, 2 кофи (1 с хубав авто шампоан и 1 за да плакнеш гъбата), хубава гъба, хубав микрофибър за подсушаване и ще имаш по-добър ефект
Доста по-бавно става особено ако се заиграваш с джанти (има специални четки и препарати за почистване на джантите) и отделяш нужното внимание на детайлите. Важно е колата да е винаги мокра, да не оставяш шампоана да изсъхва върху нея и преди да започнеш да търкаш с гъбата, много хубаво да си изплакнал цялата кола.
Аз лично ползвам водоструйка Керхер К2 + хубави шампоан и гъба, 1-2 пъти седмично си мия колата и нямам проблем с трайни замърсявания

Доста по-бавно става особено ако се заиграваш с джанти (има специални четки и препарати за почистване на джантите) и отделяш нужното внимание на детайлите. Важно е колата да е винаги мокра, да не оставяш шампоана да изсъхва върху нея и преди да започнеш да търкаш с гъбата, много хубаво да си изплакнал цялата кола.
Аз лично ползвам водоструйка Керхер К2 + хубави шампоан и гъба, 1-2 пъти седмично си мия колата и нямам проблем с трайни замърсявания
Не използвай гъба, а ръкавица от овча кожа. Мие се със студена вода и на сянка по възможност.
http://detailingstorebg.com/image/cache ... 00x500.jpg
http://detailingstorebg.com/image/cache ... 00x500.jpg
- valeto
- младши ентусиаст
-
- Кара: F11
Моята водоструйка е Кархер К7,горещо я препоръчвам. Много мощна и безотказна. Колегите са прави относно препарата за безконтактно миене освен ако не вземеш от този който няма агресивни съставки,наподобява шампоана но е една идея по силен.
- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
Имай предвид, че евтините водоструйки са слаби... имат слаба струя и дебит като цяло... вършат работа, ама... горе-долу...
Самата водоструйка като цяло не ти е много важна за самото измиване... тя ти трябва за намокряне на автомобила и изплакването след като си я измил с шампоан и "гъба" (но не нормална гъба, ами специализирана... поне микрофибърна да е).
Ако искаш максимално читаво измиване ти трябва хубав шампоан, 2 кофи с вода и споменатата гъба... в едната кофа имаш вода с шампоана, другата е за изплакване на "гъбата" след измиване на 1-2 детайла.
Има и препарати за измиване без водоструйка, пак с 2 кофи с вода... препарата се разтваря в едната кофа, както и в пулверизатор... с пулверизатора се пръска по детайла, чака се 30-60 сек, след това с микрофибърна кърпа напоена с разтворения препарат се "забърсва" детайла. След забърсване микрофибъра се "изплаква" в другата кофа с чиста вода. Така се минава цялата кола, като с втора кърпа се забърсва финално вече измитият детайл.
Има и препарати за "безводно" измиване... пръска се по детайла и след изчакване се "забърсва" с микрофибър. В този случай е добре да има нанесена вакса или сийлънт върху лака на боята. Това спомага измиването, а и така се лепят по-малко боклуци за измиване.
Самата водоструйка като цяло не ти е много важна за самото измиване... тя ти трябва за намокряне на автомобила и изплакването след като си я измил с шампоан и "гъба" (но не нормална гъба, ами специализирана... поне микрофибърна да е).
Ако искаш максимално читаво измиване ти трябва хубав шампоан, 2 кофи с вода и споменатата гъба... в едната кофа имаш вода с шампоана, другата е за изплакване на "гъбата" след измиване на 1-2 детайла.
Има и препарати за измиване без водоструйка, пак с 2 кофи с вода... препарата се разтваря в едната кофа, както и в пулверизатор... с пулверизатора се пръска по детайла, чака се 30-60 сек, след това с микрофибърна кърпа напоена с разтворения препарат се "забърсва" детайла. След забърсване микрофибъра се "изплаква" в другата кофа с чиста вода. Така се минава цялата кола, като с втора кърпа се забърсва финално вече измитият детайл.
Има и препарати за "безводно" измиване... пръска се по детайла и след изчакване се "забърсва" с микрофибър. В този случай е добре да има нанесена вакса или сийлънт върху лака на боята. Това спомага измиването, а и така се лепят по-малко боклуци за измиване.
- kener
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 530i E39
Аз не бих тръгал да си мия колата само с кофи вода. Трябва да имам поне маркуч с вода. Все пак преди да почнеш да търкаш с препарата, всички по-големи частици замърсявания, трябва да са отстранени. Точно тук се намесват и водоструйките. Те пестят време. Колкото е по хубава, толкова повече време ще ти спести, в поливане на автомобила.
Не знам, до колко са полезни препаратите, дори и скъпите, но знам, че има такива, които при по-висока концентрация вредят.
Аз най-голям ефект виждам във ваксата. По-трудно се цапа колата и много по-лесно се мие.
Не знам, до колко са полезни препаратите, дори и скъпите, но знам, че има такива, които при по-висока концентрация вредят.
Аз най-голям ефект виждам във ваксата. По-трудно се цапа колата и много по-лесно се мие.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Никой не е казал да я обливаш с кофите. Естествено, че е добре да има поне маркуч за изплакване.
Евтината водоструйка разчита на по-малка дюза за да създаде налягането. Но няма дебит и не става дори за измиване на прашна кола, ако разчиташ само на нея без търкане.
Препарата влиза в контакт със замърсяванията химически, но не трябва да вреди на лака. От там е и разликата между препарата за безконтактно, шампоана за 5лв от Бриколаж и качествените шампоани за повечко парици. Повечето читави шампоани са и с вакса в тях. Както всяко 2в1 не е каквото да си я намажеш отделно, но има разлика.
Евтината водоструйка разчита на по-малка дюза за да създаде налягането. Но няма дебит и не става дори за измиване на прашна кола, ако разчиташ само на нея без търкане.
Препарата влиза в контакт със замърсяванията химически, но не трябва да вреди на лака. От там е и разликата между препарата за безконтактно, шампоана за 5лв от Бриколаж и качествените шампоани за повечко парици. Повечето читави шампоани са и с вакса в тях. Както всяко 2в1 не е каквото да си я намажеш отделно, но има разлика.
- kener
- кандидат ентусиаст
-
Виждал съм хора, които само с кофа си мият колата. Топи гъбата в кофата с веро и почва да търка. После лиска две кофи да изплакне пяната и подсушава.
Това хим. въздействие на препаратите малко ме самнява. Пробвай един път да "забравиш" да свожиш препарат и се опитай да намериш разликите.
Това хим. въздействие на препаратите малко ме самнява. Пробвай един път да "забравиш" да свожиш препарат и се опитай да намериш разликите.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Всеки над 40 или 50 години си е мил колата само с кофи на село.
Разликата със и без автошампоан е значителна.

Разликата със и без автошампоан е значителна.
- michev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
- Мечтае да кара: E30 M3
- Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет
Аз си мия с маркуча, сложил съм накрайник със 7 вида струя, а колата я мия само с четка с естествен косъм, нещо гъбите не ми се нравят. Подсушавам винаги с истинска гюдерия.
only rear wheel drive
- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
kener написа:Виждал съм хора, които само с кофа си мият колата.
То има и този вариант, описал съм го по-горе... разбира се, не става дума за гъбичка за миене на чинии и "Веро"

Иначе в общи линии ако водоструйката е достатъчна да облее добре колата, тогава може да е достатъчна, защото основното измиване ако се направи с хубава гъба и шампоан, няма да се получат надрасквания (след хубавото изпръскване на колата), а в последствие е достатъчна да отмие шампоана... тук от голяма полза ще е наличието на вакса или сийлънт върху боята на колата, които много улесняват процеса.
Както беше казано, ако е налице хубаво водно налягане от ВиК, с един накрайник за градински маркуч може да се получи доста добро налягане при пръскане и да се премахне нуждата от водоструйка...
michev написа:Подсушавам винаги с истинска гюдерия.
Кожена ли? Това е най-лесният начин да си надраскаш колата при подсушаване и да свалиш ваксата от боята... подсушаването се прави винаги само с хубава микрофибърна кърпа.
- kener
- кандидат ентусиаст
-
Като обобщение за колегата(пуснал темата) мога да кажа, че: вместо да се купуват водоструйки и пръскалки за препараати, е по-добре да се купят хубави - шампоан, вакса, апликатори и кърпи.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Всички малки водоструйки от хоби сериите са слаби , имат слаба струя независимо какво пишат по етикетите и измиването не е като на професионалните на автомивките . Трябва ръка да пипне навсякъде с гъбата иначе не става добре . Ако се мие безконтактно с такава водоструйка потеже е слаба и няма сила остава един тънък слой като ципа от разлигавена мръсотия която след 3-4 такива мивки вече осезателно си личи . Но пък улесняват живота защото става бързо , имат допълнителен съд за препарата и нанасянето става бързо , пестят вода , не разрушават лака и т.н
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- michev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
- Мечтае да кара: E30 M3
- Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет
Mollov написа:kener написа:Виждал съм хора, които само с кофа си мият колата.
То има и този вариант, описал съм го по-горе... разбира се, не става дума за гъбичка за миене на чинии и "Веро"
Иначе в общи линии ако водоструйката е достатъчна да облее добре колата, тогава може да е достатъчна, защото основното измиване ако се направи с хубава гъба и шампоан, няма да се получат надрасквания (след хубавото изпръскване на колата), а в последствие е достатъчна да отмие шампоана... тук от голяма полза ще е наличието на вакса или сийлънт върху боята на колата, които много улесняват процеса.
Както беше казано, ако е налице хубаво водно налягане от ВиК, с един накрайник за градински маркуч може да се получи доста добро налягане при пръскане и да се премахне нуждата от водоструйка...michev написа:Подсушавам винаги с истинска гюдерия.
Кожена ли? Това е най-лесният начин да си надраскаш колата при подсушаване и да свалиш ваксата от боята... подсушаването се прави винаги само с хубава микрофибърна кърпа.
Да, кожена. Защо да надера колата, тя нали е измита, а гюдерията винаги се пере, или имаш предвид, че в самата гюдерия се набиват песъчинки?
only rear wheel drive
- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
дам освен ако не е и клейвана колата скоро и мита винаги редовно
20 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2