Междусъседски правен въпрос
Модератор: Общи модератори
Междусъседски правен въпрос
Здравейте, колеги!
Бих искал да помоля някой, който е на "ти" с правото, да даде съвет по следния казус:
Баба ми и Дядо ми строят преди години малка кооперация на два етажа с друго семейство, с което са били в добри отношения и не са имали междусъседски проблеми. Хората почиват преди няколко години и 2-рият етаж, който е техен, бива наследен от синът им. Той живее и работи в чужбина. Миналата година се връща за кратък период и отива при дядо ми и казва, че покрива има проблем и се нуждае от ремонт. Дядо ми е строителен инженер със 40 годишен стаж и е ръководил сериозни обекти със стотици хора. Качват се заедно на покрива и дядо ми установява, че реално има за смяна 10-ина керемиди и 1-2 греди. Съседът обаче казва, че иска да смени целият покрив с нов. Дядо ми му обяснява, че е напълно излишно, че няма финансова възможност и че е съгласен да си поделят разходите по ремонта за керемидите и гредите.
Съседът обаче решава да действа на своя глава, предполагам от някаква мания за изтъкване пред други съседи, нямам идея, но наема строителна фирма и въпреки всички разубеждавания на дядо ми и несъгласието му, разхвърля покрива и прави нов. Това, че работниците не са били в час и че новият покрив не е направен както трябва е друг въпрос. Проблемът е, че сега отива при дядо ми и баба ми, вади фактура за 10 000 и казва длъжни сте да ми дадете половината. Те разбира се отказват и той ги заплашва, че ще заведе дело.
За мен е пълна глупост да смята, че може да ги осъди, но предвид сбърканата ни законодателна и съдебна система, бих искал да имам повече информация преди да се плаща на адвокат. До колкото знам, има закон при който при наложащ ремонт, всички съкооператори са длъжни да дадат своя дял. Въпросът е, че тук не е имало наложаща смяна на целият покрив, а само на лек ремонт. Какъв е необходимият докумен - становище, който удостоверява степента на ремонт и каква е процедурата по издаването му? Може ли от някъде да е нагласил такъв документ без дядо ми да знае?
И изобщо при така създалата се ситуация, има ли правни основания да претендира?
Благодаря предварително!
Бих искал да помоля някой, който е на "ти" с правото, да даде съвет по следния казус:
Баба ми и Дядо ми строят преди години малка кооперация на два етажа с друго семейство, с което са били в добри отношения и не са имали междусъседски проблеми. Хората почиват преди няколко години и 2-рият етаж, който е техен, бива наследен от синът им. Той живее и работи в чужбина. Миналата година се връща за кратък период и отива при дядо ми и казва, че покрива има проблем и се нуждае от ремонт. Дядо ми е строителен инженер със 40 годишен стаж и е ръководил сериозни обекти със стотици хора. Качват се заедно на покрива и дядо ми установява, че реално има за смяна 10-ина керемиди и 1-2 греди. Съседът обаче казва, че иска да смени целият покрив с нов. Дядо ми му обяснява, че е напълно излишно, че няма финансова възможност и че е съгласен да си поделят разходите по ремонта за керемидите и гредите.
Съседът обаче решава да действа на своя глава, предполагам от някаква мания за изтъкване пред други съседи, нямам идея, но наема строителна фирма и въпреки всички разубеждавания на дядо ми и несъгласието му, разхвърля покрива и прави нов. Това, че работниците не са били в час и че новият покрив не е направен както трябва е друг въпрос. Проблемът е, че сега отива при дядо ми и баба ми, вади фактура за 10 000 и казва длъжни сте да ми дадете половината. Те разбира се отказват и той ги заплашва, че ще заведе дело.
За мен е пълна глупост да смята, че може да ги осъди, но предвид сбърканата ни законодателна и съдебна система, бих искал да имам повече информация преди да се плаща на адвокат. До колкото знам, има закон при който при наложащ ремонт, всички съкооператори са длъжни да дадат своя дял. Въпросът е, че тук не е имало наложаща смяна на целият покрив, а само на лек ремонт. Какъв е необходимият докумен - становище, който удостоверява степента на ремонт и каква е процедурата по издаването му? Може ли от някъде да е нагласил такъв документ без дядо ми да знае?
И изобщо при така създалата се ситуация, има ли правни основания да претендира?
Благодаря предварително!
Последна промяна Делян на 14 Авг 2016, 22:00, променена общо 1 път
- vvasilev1
- старши ентусиаст
-
- Кара: 318td compact '03
- Мечтае да кара: M3
- Детайли за колата: с две порти
Re: Междусъседски правен въпрос
Да представи подписан договор за ремонт на покрива с подписа на всички живущи, включително на твоите близки и тогава да претендира. Той може да е поръчал покрива да се направи със соларни панели. Ега ти тариката!
Sent from my HTC One using Tapatalk
- nqmam_bmw
- Потребител
-
- Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;
Покривът на сградата е общ и 1/2 от цената на ремонта (на покрива) трябва да го покрият и живущите на първия етаж. 

- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
Не съм адвокат, но според мен такъв договор няма да мине пред съда, тъй като по тази логика всеки може да вади договори за всичко.
Но все пак не е излишна и консултация с адвокат.
Но все пак не е излишна и консултация с адвокат.

- vvasilev1
- старши ентусиаст
-
nqmam_bmw написа:Покривът на сградата е общ и 1/2 от цената на ремонта (на покрива) трябва да го покрият и живущите на първия етаж.
Колега ако ние с теб живеем в една къща и аз заради 10 цигли направя нов покрив със златен обков като кубетата на Немски и ти пусна фактура за 1 милион? Ша плащаш ли половината?
- Z3Ro*
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
- Мечтае да кара: Murcielago SV
Това са спорове от частноправен характер - за да претендира, трябва инициаторът на ремонта да заведе дело. В него задължението да докаже необходимостта от ремонта е негова, отделно трябва да плати и 4% такса от претендираната сума. След това технически комисии да установят дали е бил необходим този ремонт, което към момента е почти невъзможно, след като ремонтът е направен. Има шанс да те осъди, ако е завел дело предварително и има установими признаци, че ремонт е необходим - примерно покривът е пропаднал и протекъл на няколко места. Сега, след дъжд качулка, няма шанс да осъди дядо ти... 

- nqmam_bmw
- Потребител
-
vvasilev1 написа:nqmam_bmw написа:Покривът на сградата е общ и 1/2 от цената на ремонта (на покрива) трябва да го покрият и живущите на първия етаж.
Колега ако ние с теб живеем в една къща и аз заради 10 цигли направя нов покрив със златен обков като кубетата на Немски и ти пусна фактура за 1 милион? Ша плащаш ли половината?
Аз говоря от опит, ти си говори за Невски.

- vvasilev1
- старши ентусиаст
-
nqmam_bmw написа:vvasilev1 написа:nqmam_bmw написа:Покривът на сградата е общ и 1/2 от цената на ремонта (на покрива) трябва да го покрият и живущите на първия етаж.
Аз говоря от опит, ти си говори за Невски.
Ти правиш ли разлика между съгласието на живущите за ремонт и след това за избор фирма, която да действа и от друга страна - солова акция на един от живущите, без съгласието и споразумение с комшиите?
Аман от тарикати
да не се притеснява човека щом не си е слагал подписа никъде една стотинка няма да дава, дори си мисля, че е в правото си да предяви претенции/ както и всички останали в блока/ за това, че господин бай х*й си прави ремонти на общи части / в случая покрива/ които касаят всички живущи в сградата и без тяхното знание и съгласие да променя и/или ремонтира и накрая да ги изнудва! Тези ремонти се правят чрез събрания и общо съгласие и когато става въпрос за пари се подписва нещо като договор от всеки като в него си е написано какво ще се отремонтира и колко ще се заплати и т.н. и т.н... Това са все неща които, който е строил "кооперация"
по време на прехода през 90те знае кое как се описваше с каква педантичност и как на събранията се решаваше всичко от всички! Например няма как аз да искам да санирам 100кв фасадна стена на блока в който живея понеже съм краен апартамент и изолацията от 5см. не ме кефи и искам да сложа 10см. и да не питам всички във входа дали мога или не на мои разноски! Все едно да санирам стената и да им връча по една сметка на всички как да стане

I am beton!
Вчера ме изпревари една седмица е23 и само като му видях намръщената физиономия в огледалото и послушно се дръпнах вдясно да му направя място да минеА то едно такова лъскаво четкано, лелеййй Акула!
Имаше някакъв правилник за етажната собственост. Ремонти се правят със съгласието на собствениците, когато е необходимо да се направи той. Отделно се набират оферти и се избира кой да го направи. Двама собственици и единият на своя глава решава да смени покрива с меден, да сложи златни дръжки на вратите и т.н. Просто не виждам шанс. Отделно ще трябва да се докаже и необходимост от такъв ремонт. Снимки, видео, експертиза някаква от оторизиран орган....
Но все пак бг е страната на чудесата
Но все пак бг е страната на чудесата

- baholino
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E60 535d
- Мечтае да кара: i3
- Детайли за колата: M-пакет
Колега, прочети "Закона за управление на етажната собственост", много неща ще ти се изяснят, и ще се успокоиш че няма място за притеснения в твоя случай. Според мен този закон е от малкото закони, които са що годе добре направени. Там много добре е описан реда и начините за свикване на общо събрание на собствениците и тнт и тнт. В описания от теб случай, нито има свикано общо събрание, нито нищо. Аз лично ако съм на твое място, бих пуснах нотариална покана( мисля че към 60лв. струваше) до "съседа" да възстанови покрива в оригиналния му вид, понеже това което той е направил и най-вече по начина си е вид самоуправство. Също така бих прежалил 50-100лв за консултации с адвокат, и бих общувал със "съседа" единствено чрез адвоката. Не може да си представиш как си променят отношението и мнението хората когато има намесен адвокат и виждат че нещата стават сериозни... и още повече като в твоя случй когато не са прави 

Най-добрият учител в живота е опитът. Вярно, взима скъпо, но обяснява разбираемо
- nqmam_bmw
- Потребител
-
Вие изскачате веднага с "медни, златни и т.н. покриви". Та, да разкажа малко и аз от първо лице ед.ч. Семейна кооперация (къща), в която живеят 2 семейства - 1 на първия етаж и 2-ро на втория етаж. Покривът не е сменян никога, от когато къщата е построена - 40+ год. Да, не е трагичен и може да се сменят 2 керемиди, но трябва да се чака да рухне ли? Та после нещата са ясни - направих ремонт на покрива изцяло за моя сметка и по съдебен път ми се възстанови 1/2 от сумата от другото семейство + 600 лв. разноски за дела.
Просто, когато си собственик на сграда, трябва да я поддържаш в нормален за живеене вид и никой не го инетересува дали имаш $ или не. В други страни даже общината може да те принуди да си ремонтираш имота.
п.с. Просто преди да сменя покрива си наех адвокат (и предварително знаех какви стъпки да предприема) и строителна фирма ми направи оценка на състоянието на покрива. Покривът, който направих е съвсем обикновен и се представиха документи за всички материали и разходни норми - ама не се сетих да го направя меден.

Просто, когато си собственик на сграда, трябва да я поддържаш в нормален за живеене вид и никой не го инетересува дали имаш $ или не. В други страни даже общината може да те принуди да си ремонтираш имота.
п.с. Просто преди да сменя покрива си наех адвокат (и предварително знаех какви стъпки да предприема) и строителна фирма ми направи оценка на състоянието на покрива. Покривът, който направих е съвсем обикновен и се представиха документи за всички материали и разходни норми - ама не се сетих да го направя меден.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
baholino написа:Колега, прочети "Закона за управление на етажната собственост", много неща ще ти се изяснят, и ще се успокоиш че няма място за притеснения в твоя случай...
Понеже жената я бяха нарочили за домоуправител на блока и бяхме влезли в подобен филм със събиране на пари и ремонт на покрива, та ми се наложи да прочета въпросния Закон за УЕС. По памет пиша (защото сега съм на работа и не ми се рови), но имаше някаква такава клауза, че при възникване на нужда от спешен (авариен) ремонт, такъв може да се извърши от всеки собственик, като после той може да претендира за възстановяване на сумата от останалите собственици.
Потърсих набързо - вижте точки 6 и 7 (които съм маркирал):
Чл. 48. (1) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) Ремонт, основно обновяване, реконструкция и преустройство на общите части или подмяна на общи инсталации и оборудване се извършва по решение на общото събрание на собствениците.
(2) При ремонти на общите части с предимство се извършват дейности от строително-технически характер за привеждане на сградата в съответствие с мерките и указанията в техническия й паспорт.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) Разходите за ремонт, основно обновяване, реконструкция и преустройство на общите части, за които има прието решение на общото събрание на собствениците, се разпределят между собствениците на самостоятелни обекти съразмерно с притежаваните от тях идеални части от общите части на сградата.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) Решението за извършване на ремонт, основно обновяване, реконструкция и преустройство на общите части между отделни етажни собствености се приема от съвместното общо събрание по реда на чл. 18.
(5) За извършване на необходим ремонт на общи части на сградата се отпускат финансови средства незабавно с решение на управителния съвет (управителя). Общото събрание утвърждава направените разходи, които са удостоверени с платежни документи.
(6) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Всеки собственик може да извърши със собствени средства, материали и/или труд необходим ремонт на общи части на сградата без решение на общото събрание. Разходите за извършване на ремонта, направени от собственик за негова сметка, с решение на общото събрание се възстановяват или се прихващат от дължимите от него вноски по чл. 50 след представяне на документи, удостоверяващи плащанията.
(7) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Ако разходите, извършени от собственик, не бъдат възстановени по реда на ал. 6, той има право да предяви иск срещу останалите собственици.
(8) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) За поддържане на общите части на етажната собственост собствениците, ползвателите и обитателите на самостоятелни обекти правят ежемесечни вноски в размер, определен в правилника за вътрешния ред или с решение на общото събрание.
Аз бих препоръчал консултация с юрист, и то - с опит точно в тази област, а не бракоразводен адвокат или прокурор (примерно).
Excellent! Steven is my name!
- nqmam_bmw
- Потребител
-
Borymeckata написа:....

То това си е дори логично, защото къде е възможно всички съсобственици в дадена сграда да са съгласни за нещо или да имат пари точно отделени за тази цел.