Клониране на твърд диск 1:1

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Клониране на твърд диск 1:1

Мнение от Borymeckata » 09 Окт 2016, 9:05

Здравейте Колеги. Знам, че въпросът ми е доста встрани от тематиката на форума, но няма къде другаде да попитам... Пък и тук има много компетентни хора, все някой ще отдели 10 минути да даде акъл. По принцип съм скаран с IT-техниката, но мога да изпълнявам прости указания, ако са дадени ясно и разбираемо.

Значи, имам си един стар лап-топ FS Amilo Li1718, който в сравнение със съвременните си "събратя" е направо смешен, но на мен ми върши страхотна работа. Купувал съм го нов и вече 10 години работи без грешка, никога не е правил никакви проблеми и само веднъж е преинсталиран - защото го взех с ОС Vista и след няколко години му сложих ХР. Дори наскоро го ъпгрейднах - купих му повече RAM вече има цели 2 Gbt (!?!). За мен лап-топчето е ценно, защото на него съм си инсталирал много полезни програмки - BMW TIS, Scanner 1.4, INPA 5, NavCoder и други "диагностики", на него си свалям и записвам DVD-та за навигацията, ъпгрейдвам си софтуера на колата, записвам си и слушам музика - абе въобще си го ползвам с кеф:

Изображение

Изображение

Изображение

Понеже се опасявам, че лап-топчето все някога ще откаже, наскоро си купих още един такъв Амило 1718, абсолютно същия. "Новият" се оказа много запазен - дойде си с оригиналния кашон със стиропорите вътре, дискове, зарядно, кабели и всичко, дори защитното фолио на капака му си стоеше... Но беше инсталиран с нов Уиндоус 7 и много бавно вървеше. Направих си експеримент - размених хард-дисковете на двата лаптопа и "новият" тръгна без никакви проблеми с харда на "стария" - ОС си зарежда, всички програми работят, настройките, всичко без грешка. Та въпросът ми е следният:

Има ли начин "новият" хард-диск (който е с инсталиран Уиндоус 7, иначе е празен) да стане 1:1 със "стария" такъв (който е с ХР и полезни инсталирани програми)? Мисля, че това се нарича "клониране". Просто искам да имам два еднакви диска като "стария" - с ХР, всички инсталирани програми и настройки. Купил съм си... една кутийка (не знам как точно се казва), в която мога да сложа хард-диска и с кабел да го вържа към лап-топа като външен хард-диск. Иначе двата хард-диска са абсолютно еднакви (по 160 Gbt всеки), както и самите лап-топи. Ако не съм го обяснил ясно - на разположение съм за всякакви допълнителни въпроси.

Моля, ако на някой му за занимава - да се опита да обясни просто, без специфични термини и IT-жаргон. Аз търсих информация по въпроса как се клонират хард-дискове из мрежата и попаднах на такава, но там казват да се изтегли и използва някакъв специален софтуер, който не познавам. Което не проблем, стига да е обяснено как и какво да правя с него... Във всеки случай - благодаря предварително!
Последна промяна Borymeckata на 09 Окт 2016, 9:12, променена общо 1 път
Excellent! Steven is my name!

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Re: Клониране на твърд диск 1:1

Мнение от Dextuar » 09 Окт 2016, 9:11

Така, сваляш си някой софтуер като Acronis или някой freeware, правиш image на стария лаптоп. Разцепваш харда на новия на 2 partion-на и качваш image-а на единия. След това инсталираш същата програма или по-добре директно с bootable usb/ повечето програми генерират такива/ ресторваш image-а на новото PC.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 09 Окт 2016, 9:13

Мммм... Като казах за IT-жаргона - точно това имах предвид... :dunno: :dunno:

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнение от Dextuar » 09 Окт 2016, 9:24

Това трябва да ти помогне

https://windows7bulgaria.com/topic/6545 ... r-11-home/

Обърни внимание на точка 3

Много е важно колко partition-a виждаш на стария ти компютър. Ако е един, е лесно. Ако са повече, трябва да се копира сектор по сектор, за това ще ти трябва поне още един външен хард.

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 09 Окт 2016, 9:31

Благодаря, сядам да чета... :yes: :yes: И двата харда ("стария" и "новия") са разделени всеки на два дяла (C и D), но на двата диска дяловете са с различни размери. В смисъл, че С на едния е по-голям от С на другия. Другият дял D не ми е толкова важен (там са данни, които лесно се прехвърлят), но искам C (където са ОС и инсталираните програми) да бъде 1:1 на двата хард-диска.

Имам още един външен хард - А-Data 1Tbt, няма проблеми с това.

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 09 Окт 2016, 9:51

dextuar написа:Това трябва да ти помогне ...

В този форум трябва да си регистриран за да четеш, май...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 09 Окт 2016, 10:56

Borymeckata написа:
dextuar написа:Това трябва да ти помогне ...

В този форум трябва да си регистриран за да четеш, май...

Колега, направи го с Acronis True Image- поне аз съм доволен от тази програма и с нея работя:
Сваляш програмата, след което с Nero Burning ROM я копираш от компютъра на диск. После слагаш диска, където се слагат дисковете :D - в CD-ROM- а и стартираш компютъра. Ще излезе долното, после по описанието:

https://forums.softvisia.com/index.php/ ... entry22716

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Мнение от hell's angel » 09 Окт 2016, 11:10

Питай в Тубата, има хиляди клипчета, в които е показано даже къде да цъкнеш с мишката :D
Ubi dubium, ibi libertas

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 09 Окт 2016, 12:04

Колега, дай лаптопа на някой който разбира, че подозирам ще оцапаш пейзажа или нищо няма да направиш. Трябва ти освен да направиш "снимка" на целия дял/диск и програма, която да ти възстанови тази снимка на новия диск. Или Acronis True image и Acronis Recovery CD, щом стана дума за Acronis.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 320d

Мнение от vixx » 09 Окт 2016, 12:16

Предвид, че искаш 1:1 клонинг, аз бих използвал clonezilla. Може малко да те стресне в началото, но в тубата има стъпка по стъпка как се създава image и после как се restore-ва върху другия диск.

Стъпките са най-общо следните:
- Сваляш clonezilla, правиш от нея bootable image. Ако си свалиш rufus (https://rufus.akeo.ie/?locale=bg_BG) той ще го направи с няколко клика.
- Връзваш външния диск към първия лаптоп
- Зареждаш clonezilla
- Минаваш стъпките, които са няколко (най-общо първо избираш дали да работиш с цели дискове или с дискови дялове. В твоя случай е цял диск. След това избираш какво искаш да правиш - в твоя случай, да съдадеш image. После избираш къде ще запишеш image-a, което при теб е външния диск, след това избираш кой диск искаш да клонираш. Има още няколко стъпки след това но на всичките натискаш ентер и процеса ще започне)
- Чакаш докато приключи създаването на image-a.
- Местиш външния диск на новия лаптоп, зареждаш clonezilla ха хего и минаваш по същия ред всичко. Този път , когато избереш да работиш с дискове вместо дялове, след това избираш възможността да възстановиш диск от image. Стъпките нататък са почти същите, като в този случай ще те пита къде се намира image-a, а след това и върху кой диск искаш да бъде възстановен. В следваща стъпка ще те пита дали имаш някакви допълнителни предпочитания. От списъка с такива избираш skip disk verification, (мисля, че нещо такова беше), за да избегнеш проблеми ако се окаже, че хард диска е с няколко блока по-малък от този, който клонираш. След това процеса започва. Когато приключи, вадиш usb-то, рестартирах компютъра и имаш два абсолютно идентични лаптопа.

Цялата процедура всъщност е буквално натискане на "ОК" няколко пъти и е елементарна, и доста бърза. Единственото е да внимаваш да не затриеш първия диск по грешка. Може би само заради това бих те посъветвал да го дадеш на някой, въпреки че не е сложно и сам да го направиш.

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 09 Окт 2016, 17:38

vixx написа:Предвид, че искаш 1:1 клонинг, аз бих използвал clonezilla. ...

Да, точно това искам да направя... Би трябвало да се справя, ако внимавам. Щом е обяснено как става - ще чета и ще карам стъпка по стъпка. Благодаря за съветите и ще докладвам за резултата.

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 09 Окт 2016, 21:06

Аз ползвам Norton Ghost ако искаш мога да ти пратя имидж на бутващо CD голямо е 5мб.
Записваш на диск бутваш от него, зарежда се едно графично меню, като за индянец, и следваш навигатора.
Клонира 1 към 1 няма никаквъв шанс за грешка :yes:
Трябва двата диска да са с еднакъкъв капацитет ако искаш коепие на диска, ако ползваш различни по големина можеш да си копираш партишъните един по един както ти е по удобно.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 09 Окт 2016, 21:12

vld написа:Аз ползвам Norton Ghost .

И аз така процедирах в старите времена като прекалявах с порнюхата и ловях вируси редовно. Правех имидж един път седмично и хвана ли вирус ристорвам всичко на чисто на 0 време и край.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46
Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ

Мнение от gromovich » 10 Окт 2016, 6:01

Колега, понеже разбирам че най-ценното ти е БМВ софтуера. Наскоро Аз си преинсталирах компа от имидж с Акронис. Хубавото е, че всичко става много бързо и лесно. Имай в предвид, че след това някоя от програмите може и да не тръгне от първия път. Например при мен DiagHead на ДИС започна да дава някакво съобщение за грешка в регистрите и нямаше връзка с главата. Общо взето проблемът се оправя лесно но трябва да се заровиш в Интернет. Успех

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 10 Окт 2016, 8:57

+1 за GHOST, справя се прилично и е лесен за работа

Следваща

Назад към Извън Темата