КАТ ще спира и ще проверява дизеловите автомобили
Модератор: Общи модератори
47 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
- Infinite
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E36 316i compact
КАТ ще спира и ще проверява дизеловите автомобили
Днес Йорданка Фандъкова обяви, че заради силно завишените нива на прахови частици, дизелови автомобили без катализатори ще бъдат спирани от движение.
Ще се извършват проверки на пътя и ако се установи неизправност автомобила ще бъде спиран от движение.
Малко закъсняли действия поне според мен и непълни, трябва да се проверява наличието на DPF филтър също така, защото всеки втори "ми той се беше запушил и го изкорубих и сега колата лети.... малко сажди хвърля но лети"
Дано стегнат ГТП-тата ЯКО и да почнат да ползват тия газ анализатори по предназначение.
Ще се извършват проверки на пътя и ако се установи неизправност автомобила ще бъде спиран от движение.
Малко закъсняли действия поне според мен и непълни, трябва да се проверява наличието на DPF филтър също така, защото всеки втори "ми той се беше запушил и го изкорубих и сега колата лети.... малко сажди хвърля но лети"
Дано стегнат ГТП-тата ЯКО и да почнат да ползват тия газ анализатори по предназначение.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Без Провокация Няма Прогрес !
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
Re: КАТ ще спира и ще проверява дизеловите автомобили
Типично българска простотия - не е работа на пътна полиция да следи тези неща. Годишният технически преглед трябва да го върши това. И ако се спазват всички норми проблеми няма да има. Толкова е просто.
Само че нали управляващите трябва да изглеждат загрижени в очите на хората (ах, колко се лъжат
) и се вдига шум излишно. То проблемът е на лице, просто няма воля да се реши по нормалния начин. Мен лично ми омръзна да карам зад някого и в колата ми да смърди на дим, газ и масло и какво ли още не. А колко автобуси от градският транспорт пушат така не е истина.
Хвърлят завеси като за филм на Джеймс Бонд.

- Bavarcho
- Пантерчо
-
- Кара: WBS нов внос
- Мечтае да кара: Е30 от скъпите
Мен едно ми е интересно - как до вчера не е било никакъв проблем да си свалиш катализатора, не е имало никакакъв закон дето да го забранява, на ГТП никой никога да не е гледал за това и днес решават, че нямаш ли катализатор спиране от движение.
За мен първо се почва с превенцията, забранява се свалянето на катализатора, при първоначална регистрация това се гледа, при гтп се гледа и ако нямаш се връщат да си сложи, пък след време като някой си го свали да му я спират от движение.
Не че ме засяга, защото дизел не карам, а и не възнемерявам да си купувам дизел скоро.
За мен първо се почва с превенцията, забранява се свалянето на катализатора, при първоначална регистрация това се гледа, при гтп се гледа и ако нямаш се връщат да си сложи, пък след време като някой си го свали да му я спират от движение.
Не че ме засяга, защото дизел не карам, а и не възнемерявам да си купувам дизел скоро.

- ceko88
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Лагерница
- Мечтае да кара: M4 G82
- Детайли за колата: Бърза без спирачки

Колко коли са без катализатори и колко камиони,бесове и там подобни ке.ефи където би трябвало въобще да не са в движение щъкат по пътищата. И пушат като завод за гуми просто простотията е голяма, а балъците много
- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
Infinite написа:Днес Йорданка Фандъкова обяви, че заради силно завишените нива на прахови частици, дизелови автомобили без катализатори ще бъдат спирани от движение.
Колега, да караш 20 годишна кола и да си радетел за екология- дори и да имаш катализатор, вече не си върши работата, а едва ли си дал 3000лв за да го смениш с нов. Сигурно повече от 80% от МПС трябва да бъдат спрени от движение, ако не искаме замърсяват- ниски доходи, стари коли, голямо замърсяване на околната среда:
Учени смятат, че бензиновите двигатели вредят много повече на природата, отколкото дизеловите. Разкритието направиха специалисти от Института за изследване на околната среда във Великобритания и беше подкрепено от английски учени от Националното управление за атмосферни изследвания.
Според тях органичните замърсявания от автомобилите се получават и от реакцията между изхвърлените газове от автомобилите и взаимодействието им с атмосферните газове. Експертите са на мнение, че органичните замърсявания от дизела са толкова нищожни, че в много случаи дори могат да бъдат пренебрегнати.
Според изследването вторичните органични замърсявания на бензинов автомобил са четири пъти по-големи от тези на аналогичен дизелов.
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
То е ясно, че нашата работа няма как да стане истински.
Но поне колите пред разпад да се спират, защото е твърде очевидно. Нищо в една бедна държава не може да е както трябва. До някакво ниво може да се докарат нещата.

- Infinite
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E36 316i compact
zvetiko написа:Infinite написа:Днес Йорданка Фандъкова обяви, че заради силно завишените нива на прахови частици, дизелови автомобили без катализатори ще бъдат спирани от движение.
Колега, да караш 20 годишна кола и да си радетел за екология- дори и да имаш катализатор, вече не си върши работата, а едва ли си дал 3000лв за да го смениш с нов. Сигурно повече от 80% от МПС трябва да бъдат спрени от движение, ако не искаме замърсяват- ниски доходи, стари коли, голямо замърсяване на околната среда:Учени смятат, че бензиновите двигатели вредят много повече на природата, отколкото дизеловите. Разкритието направиха специалисти от Института за изследване на околната среда във Великобритания и беше подкрепено от английски учени от Националното управление за атмосферни изследвания.
Според тях органичните замърсявания от автомобилите се получават и от реакцията между изхвърлените газове от автомобилите и взаимодействието им с атмосферните газове. Експертите са на мнение, че органичните замърсявания от дизела са толкова нищожни, че в много случаи дори могат да бъдат пренебрегнати.
Според изследването вторичните органични замърсявания на бензинов автомобил са четири пъти по-големи от тези на аналогичен дизелов.
Колега, да имам катализатор НОВ и функциониращ. От къде я извади тази сума 3000лева?! С правилните хора се намира за около 450-550 лева катализатор за е36 316.
Относно проучването, което си копирал това е част от лобисткото лансиране на дизеловите двигатели. Всички знаят какво бълва един дизелов двигател. Единственото, с което дизела превъзхожда бензиновия е в отделените CO2 емисии, като и това вече не е толкова вярно с напредването на технологиите на бензиновия двигател.
Като имаш ниски доходи и не можеш да си позволиш да поддържаш стария варел в състояние, което е приемливо, не караш кола. Возиш се на градския и толкова.
Без Провокация Няма Прогрес !
- alozavar
- Потребител
-
- Кара: F31
E то тия "правилните хора" познай откъде ги взимат
Познай и кой стандарт за вредни емисии покрива Е36 с изправен катализатор, което е 1 на 1645 Е36 на пътя 

- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
То всичко опира до това - тук винаги трябва да е от "правилните" хора, за да ти излезе по джоба. Реално много малко хора могат да си позволят да имат сравнително нов автомобил. Жалко, но е самата истина. Аз затова казвам - нека поне тия машини, дето са очевАдно неизправни и дори опасни да се изкарат наяве от ГТП-тата, защото те имат правомощието да го направят. Това, че примерно аз с моето 20 годишно е39 съм с 10% извън нормата не смятам да е замърсител номер 1 в града ми.
(реално не съм бил още на технически преглед и не знам колко е чиста).
И всичко отива по дяволите, когато комшията хвърли 2 кофи с въглища в печката Чудо.

И всичко отива по дяволите, когато комшията хвърли 2 кофи с въглища в печката Чудо.

- Denmark
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 Touring
защо само дизелите? да спират всички без катализатори и dpf-и (ако имат) от движение.
проблема е главно в хората, че са прости и не разбират, че вредят на себе си по тоя начин. ако ще си купуваш е90 и нямаш възможност да му покриваш евентуалните ремонти и поддръжката, тогава си купи по-евтина кола, вместо да почнеш да махаш части, че да ти излезне сметката.
проблема е главно в хората, че са прости и не разбират, че вредят на себе си по тоя начин. ако ще си купуваш е90 и нямаш възможност да му покриваш евентуалните ремонти и поддръжката, тогава си купи по-евтина кола, вместо да почнеш да махаш части, че да ти излезне сметката.

- alozavar
- Потребител
-
- Кара: F31
Dirty M5 driveR написа:То всичко опира до това - тук винаги трябва да е от "правилните" хора, за да ти излезе по джоба. Реално много малко хора могат да си позволят да имат сравнително нов автомобил. Жалко, но е самата истина. Аз затова казвам - нека поне тия машини, дето са очевАдно неизправни и дори опасни да се изкарат наяве от ГТП-тата, защото те имат правомощието да го направят. Това, че примерно аз с моето 20 годишно е39 съм с 10% извън нормата не смятам да е замърсител номер 1 в града ми.(реално не съм бил още на технически преглед и не знам колко е чиста).
То това мислене "аз не съм проблема, а комшията" нали знаеш докъде води? Ти не си, тоя до теб не е, тоя зад теб също не е, ама като се съберете тримата с коли на 20 години кво става? После още 1000 такива? 10 000? И със сигурност си/сме доста над 10% над нормата, може да си сигурен

Проблемът е, че в Булгаристан държавата по никакъв начин не те стимулира, дори да си помислиш дали можеш да си позволиш по-нов автомобил, при положение че данъчето на 20 годишната кола е 3лв, а на новата ще е 33лв, образно казано. Нали си "гъзар" да си купиш по-нова кола, ще плащаш повече. Логика ли да я опишеш...

Тия където се разпадат на пътя на части, очевидно не трябва да се движат, но както пък добре знаем "като бутна една 50ка на Иван минавам преглед като пич", така че това има ли въобще какво да го коментираме? Самият факт, че говорят само за дизелови автомобили пък е...

- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
Ма нека бе. Дали е работа на КАТ или не, не ме еве. И не само дизели, ами всякакви коптори да спират. Крайно време е.
Не можело, нямало пари за нова кола. Ми като няма, не караш. Елементарно е. Тук не е америка най-близкия ти магазин да ти е на 100км. и да няма обществен транспорт. Особено пък за София с толкова много градски транспорт на толкова хора им е излишна тази кола, че не е истина просто. Колко репортажи, а и не само показват по 1 човек(шофьора) в кола, в минимум 50-60% от всички коли. Всички тези в повечето случаи бараки, ако изчезнат ще живнем, ще живнем. Е, сега, егото на всички шефчета ще отиде на майната си като се качим в градския. Ще загубим и много левъл пред коврите като се качим в градския и няма да ни връзват вече на 20 годишната кочина. И половин метровата(щот нали на всеки му е най-най и минимум 50 санта) чурка ще се смали с 20 санта като се качим в градския. Драма голяма ей.
Не можело, нямало пари за нова кола. Ми като няма, не караш. Елементарно е. Тук не е америка най-близкия ти магазин да ти е на 100км. и да няма обществен транспорт. Особено пък за София с толкова много градски транспорт на толкова хора им е излишна тази кола, че не е истина просто. Колко репортажи, а и не само показват по 1 човек(шофьора) в кола, в минимум 50-60% от всички коли. Всички тези в повечето случаи бараки, ако изчезнат ще живнем, ще живнем. Е, сега, егото на всички шефчета ще отиде на майната си като се качим в градския. Ще загубим и много левъл пред коврите като се качим в градския и няма да ни връзват вече на 20 годишната кочина. И половин метровата(щот нали на всеки му е най-най и минимум 50 санта) чурка ще се смали с 20 санта като се качим в градския. Драма голяма ей.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Говорят за дизели щото само дизела замърсява с финни прахови частици , разбирай сажди като специално тези от дизела са в топ 5 причинители на рак . Отпадните продукти от дизела са в една графа по опасност за човешкото здраве с химическите оръжия според СЗО . Дизелите изобщо трябва да бъдат забранени в градовете а не епизодично да им дигат мерника и после пак по старому .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
А камионите от строежите с калните гуми, строежите на пъпа на софия и цялата гняс изхвърляна през зимата заради снега хич не замърсяват с фини частици, та старите дизели били проблем. Вчера минах преглед с тдс-а и газ-анализатора го минах от раз без да нагряват сонди и да се правят други шмекерии, бензиново е46 обаче преди мен видя зор
Аз пък съм сигурен че колите правят едно 10% от замърсяването.
Сега зимата от тия дърва и въглища буквално не се диша.
Първо трябва да забранят използването на тази гняс в големите градове, пък после да се мислят колите.
Сега зимата от тия дърва и въглища буквално не се диша.
Първо трябва да забранят използването на тази гняс в големите градове, пък после да се мислят колите.
47 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4