КАТ ще спира и ще проверява дизеловите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 316i compact

КАТ ще спира и ще проверява дизеловите автомобили

Мнение от Infinite » 03 Фев 2017, 17:34

Днес Йорданка Фандъкова обяви, че заради силно завишените нива на прахови частици, дизелови автомобили без катализатори ще бъдат спирани от движение.
Ще се извършват проверки на пътя и ако се установи неизправност автомобила ще бъде спиран от движение.
Малко закъсняли действия поне според мен и непълни, трябва да се проверява наличието на DPF филтър също така, защото всеки втори "ми той се беше запушил и го изкорубих и сега колата лети.... малко сажди хвърля но лети"
Дано стегнат ГТП-тата ЯКО и да почнат да ползват тия газ анализатори по предназначение.

Pic.PNG
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Без Провокация Няма Прогрес !

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Re: КАТ ще спира и ще проверява дизеловите автомобили

Мнение от Dirty M5 driveR » 03 Фев 2017, 17:49

Типично българска простотия - не е работа на пътна полиция да следи тези неща. Годишният технически преглед трябва да го върши това. И ако се спазват всички норми проблеми няма да има. Толкова е просто. ;) Само че нали управляващите трябва да изглеждат загрижени в очите на хората (ах, колко се лъжат :mhihi: ) и се вдига шум излишно. То проблемът е на лице, просто няма воля да се реши по нормалния начин. Мен лично ми омръзна да карам зад някого и в колата ми да смърди на дим, газ и масло и какво ли още не. А колко автобуси от градският транспорт пушат така не е истина. :mhihi: Хвърлят завеси като за филм на Джеймс Бонд.

Пантерчо
Аватар
Кара: WBS нов внос
Мечтае да кара: Е30 от скъпите

Мнение от Bavarcho » 03 Фев 2017, 19:06

Мен едно ми е интересно - как до вчера не е било никакъв проблем да си свалиш катализатора, не е имало никакакъв закон дето да го забранява, на ГТП никой никога да не е гледал за това и днес решават, че нямаш ли катализатор спиране от движение.
За мен първо се почва с превенцията, забранява се свалянето на катализатора, при първоначална регистрация това се гледа, при гтп се гледа и ако нямаш се връщат да си сложи, пък след време като някой си го свали да му я спират от движение.
Не че ме засяга, защото дизел не карам, а и не възнемерявам да си купувам дизел скоро.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Лагерница
Мечтае да кара: M4 G82
Детайли за колата: Бърза без спирачки

Мнение от ceko88 » 03 Фев 2017, 19:18

:bowdown: Няма край простотията при нас.
Колко коли са без катализатори и колко камиони,бесове и там подобни ке.ефи където би трябвало въобще да не са в движение щъкат по пътищата. И пушат като завод за гуми просто простотията е голяма, а балъците много

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 03 Фев 2017, 19:30

Infinite написа:Днес Йорданка Фандъкова обяви, че заради силно завишените нива на прахови частици, дизелови автомобили без катализатори ще бъдат спирани от движение.
Ще се извършват проверки на пътя и ако се установи неизправност автомобила ще бъде спиран от движение.
Малко закъсняли действия поне според мен и непълни, трябва да се проверява наличието на DPF филтър също така, защото всеки втори "ми той се беше запушил и го изкорубих и сега колата лети.... малко сажди хвърля но лети"
Дано стегнат ГТП-тата ЯКО и да почнат да ползват тия газ анализатори по предназначение.

Pic.PNG

Колега, да караш 20 годишна кола и да си радетел за екология- дори и да имаш катализатор, вече не си върши работата, а едва ли си дал 3000лв за да го смениш с нов. Сигурно повече от 80% от МПС трябва да бъдат спрени от движение, ако не искаме замърсяват- ниски доходи, стари коли, голямо замърсяване на околната среда:

Учени смятат, че бензиновите двигатели вредят много повече на природата, отколкото дизеловите. Разкритието направиха специалисти от Института за изследване на околната среда във Великобритания и беше подкрепено от английски учени от Националното управление за атмосферни изследвания.

Според тях органичните замърсявания от автомобилите се получават и от реакцията между изхвърлените газове от автомобилите и взаимодействието им с атмосферните газове. Експертите са на мнение, че органичните замърсявания от дизела са толкова нищожни, че в много случаи дори могат да бъдат пренебрегнати.

Според изследването вторичните органични замърсявания на бензинов автомобил са четири пъти по-големи от тези на аналогичен дизелов.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dirty M5 driveR » 03 Фев 2017, 19:43

То е ясно, че нашата работа няма как да стане истински. :mhihi: Но поне колите пред разпад да се спират, защото е твърде очевидно. Нищо в една бедна държава не може да е както трябва. До някакво ниво може да се докарат нещата.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 316i compact

Мнение от Infinite » 03 Фев 2017, 19:47

zvetiko написа:
Infinite написа:Днес Йорданка Фандъкова обяви, че заради силно завишените нива на прахови частици, дизелови автомобили без катализатори ще бъдат спирани от движение.

Pic.PNG

Колега, да караш 20 годишна кола и да си радетел за екология- дори и да имаш катализатор, вече не си върши работата, а едва ли си дал 3000лв за да го смениш с нов. Сигурно повече от 80% от МПС трябва да бъдат спрени от движение, ако не искаме замърсяват- ниски доходи, стари коли, голямо замърсяване на околната среда:

Учени смятат, че бензиновите двигатели вредят много повече на природата, отколкото дизеловите. Разкритието направиха специалисти от Института за изследване на околната среда във Великобритания и беше подкрепено от английски учени от Националното управление за атмосферни изследвания.

Според тях органичните замърсявания от автомобилите се получават и от реакцията между изхвърлените газове от автомобилите и взаимодействието им с атмосферните газове. Експертите са на мнение, че органичните замърсявания от дизела са толкова нищожни, че в много случаи дори могат да бъдат пренебрегнати.

Според изследването вторичните органични замърсявания на бензинов автомобил са четири пъти по-големи от тези на аналогичен дизелов.

Колега, да имам катализатор НОВ и функциониращ. От къде я извади тази сума 3000лева?! С правилните хора се намира за около 450-550 лева катализатор за е36 316.

Относно проучването, което си копирал това е част от лобисткото лансиране на дизеловите двигатели. Всички знаят какво бълва един дизелов двигател. Единственото, с което дизела превъзхожда бензиновия е в отделените CO2 емисии, като и това вече не е толкова вярно с напредването на технологиите на бензиновия двигател.

Като имаш ниски доходи и не можеш да си позволиш да поддържаш стария варел в състояние, което е приемливо, не караш кола. Возиш се на градския и толкова.
Без Провокация Няма Прогрес !

Потребител
Аватар
Кара: F31

Мнение от alozavar » 03 Фев 2017, 19:54

E то тия "правилните хора" познай откъде ги взимат :mhihi: :mhihi: Познай и кой стандарт за вредни емисии покрива Е36 с изправен катализатор, което е 1 на 1645 Е36 на пътя :ok:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dirty M5 driveR » 03 Фев 2017, 20:07

То всичко опира до това - тук винаги трябва да е от "правилните" хора, за да ти излезе по джоба. Реално много малко хора могат да си позволят да имат сравнително нов автомобил. Жалко, но е самата истина. Аз затова казвам - нека поне тия машини, дето са очевАдно неизправни и дори опасни да се изкарат наяве от ГТП-тата, защото те имат правомощието да го направят. Това, че примерно аз с моето 20 годишно е39 съм с 10% извън нормата не смятам да е замърсител номер 1 в града ми. :mhihi: (реално не съм бил още на технически преглед и не знам колко е чиста).
И всичко отива по дяволите, когато комшията хвърли 2 кофи с въглища в печката Чудо. :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 Touring

Мнение от Denmark » 03 Фев 2017, 20:19

защо само дизелите? да спират всички без катализатори и dpf-и (ако имат) от движение.

проблема е главно в хората, че са прости и не разбират, че вредят на себе си по тоя начин. ако ще си купуваш е90 и нямаш възможност да му покриваш евентуалните ремонти и поддръжката, тогава си купи по-евтина кола, вместо да почнеш да махаш части, че да ти излезне сметката.
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: F31

Мнение от alozavar » 03 Фев 2017, 20:32

Dirty M5 driveR написа:То всичко опира до това - тук винаги трябва да е от "правилните" хора, за да ти излезе по джоба. Реално много малко хора могат да си позволят да имат сравнително нов автомобил. Жалко, но е самата истина. Аз затова казвам - нека поне тия машини, дето са очевАдно неизправни и дори опасни да се изкарат наяве от ГТП-тата, защото те имат правомощието да го направят. Това, че примерно аз с моето 20 годишно е39 съм с 10% извън нормата не смятам да е замърсител номер 1 в града ми. :mhihi: (реално не съм бил още на технически преглед и не знам колко е чиста).
И всичко отива по дяволите, когато комшията хвърли 2 кофи с въглища в печката Чудо. :mhihi:

То това мислене "аз не съм проблема, а комшията" нали знаеш докъде води? Ти не си, тоя до теб не е, тоя зад теб също не е, ама като се съберете тримата с коли на 20 години кво става? После още 1000 такива? 10 000? И със сигурност си/сме доста над 10% над нормата, може да си сигурен :lol:
Проблемът е, че в Булгаристан държавата по никакъв начин не те стимулира, дори да си помислиш дали можеш да си позволиш по-нов автомобил, при положение че данъчето на 20 годишната кола е 3лв, а на новата ще е 33лв, образно казано. Нали си "гъзар" да си купиш по-нова кола, ще плащаш повече. Логика ли да я опишеш... :kuku:
Тия където се разпадат на пътя на части, очевидно не трябва да се движат, но както пък добре знаем "като бутна една 50ка на Иван минавам преглед като пич", така че това има ли въобще какво да го коментираме? Самият факт, че говорят само за дизелови автомобили пък е... :bowdown:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 03 Фев 2017, 20:46

Ма нека бе. Дали е работа на КАТ или не, не ме еве. И не само дизели, ами всякакви коптори да спират. Крайно време е.
Не можело, нямало пари за нова кола. Ми като няма, не караш. Елементарно е. Тук не е америка най-близкия ти магазин да ти е на 100км. и да няма обществен транспорт. Особено пък за София с толкова много градски транспорт на толкова хора им е излишна тази кола, че не е истина просто. Колко репортажи, а и не само показват по 1 човек(шофьора) в кола, в минимум 50-60% от всички коли. Всички тези в повечето случаи бараки, ако изчезнат ще живнем, ще живнем. Е, сега, егото на всички шефчета ще отиде на майната си като се качим в градския. Ще загубим и много левъл пред коврите като се качим в градския и няма да ни връзват вече на 20 годишната кочина. И половин метровата(щот нали на всеки му е най-най и минимум 50 санта) чурка ще се смали с 20 санта като се качим в градския. Драма голяма ей.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 03 Фев 2017, 20:48

Говорят за дизели щото само дизела замърсява с финни прахови частици , разбирай сажди като специално тези от дизела са в топ 5 причинители на рак . Отпадните продукти от дизела са в една графа по опасност за човешкото здраве с химическите оръжия според СЗО . Дизелите изобщо трябва да бъдат забранени в градовете а не епизодично да им дигат мерника и после пак по старому .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 03 Фев 2017, 21:36

А камионите от строежите с калните гуми, строежите на пъпа на софия и цялата гняс изхвърляна през зимата заради снега хич не замърсяват с фини частици, та старите дизели били проблем. Вчера минах преглед с тдс-а и газ-анализатора го минах от раз без да нагряват сонди и да се правят други шмекерии, бензиново е46 обаче преди мен видя зор
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: e65

Мнение от Пилев » 03 Фев 2017, 21:59

Аз пък съм сигурен че колите правят едно 10% от замърсяването.
Сега зимата от тия дърва и въглища буквално не се диша.
Първо трябва да забранят използването на тази гняс в големите градове, пък после да се мислят колите.

Следваща

Назад към Извън Темата