Защо станахме такива?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Защо станахме такива?

Мнение от Don_Diego » 05 Апр 2017, 21:00

Принципно съм много положителен човек, винаги търся хубавата и забавна страна дори в най-кофти моментите, но със сигурност не съм единствен, който забелязва огромната промяна в хората наоколо. Масово хората са злобни, алчни, нахални, нагли, безпринципни и всякакви други негативни качества (темата за Селянията по пътищата е чудесен пример за тези неща). Критиката се приема за укор и човека изразяващ я веднага бива зачеркнат като живо същество. Всеки говори зад гърба на всеки. "Прееби другарче" е национален спорт и вечно се гледа в чуждата паничка. Завистта и комплексите са превзели съзнанието на хората. Мога още много да изброявам за съжаление, но едва ли ще кажа нещо ново, та да си дойдем на въпроса:

Какво по дяволите се случи и кога, та хората се промениха толкова много и то в негативна посока.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Ееее шейсе
Мечтае да кара: кънки

Re: Защо станахме такива?

Мнение от E34 » 05 Апр 2017, 21:17

Защото премахнаха конкурса "Мелодия на годината"! И Младост се напълни с мьекащи...
" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e70 3.0d
Детайли за колата: remapped

ex: E46 320d 2005
ex: E36 316i 1998

Мнение от cmdkick » 05 Апр 2017, 21:21

Наистина огромна част от населението са такива, но аз изобщо не искам да ги разбирам даже ги игнорирам колкото може, техния негативизъм е заразителен, така че единствения ми съвет е: далеч от такива хора.

И Младост се напълни с мьекащи...

предполагам това също е част от шегата :bchug:
Tires are evil - destroy them all ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320d & 322ci
Мечтае да кара: e30 с V8

Мнение от Silverlight » 05 Апр 2017, 22:10

Изображение :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от JOGI » 05 Апр 2017, 22:20

E34 написа:И Младост се напълни с мьекащи...

тъкмо наскоро си говорех с един познат как не познавам нито един софиянец от младост :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 05 Апр 2017, 22:21

1. Медиите отдавна не показват нищо смислено. Това което показват го правят с лексика, която е под всякаква критика.
2. Няма никаква "пропаганда" на културни мероприятия, в истинският смисъл на думата, както и техният подбор.
3. Не се подбират въпросните мероприятия, които да се "рекламират". Т.е. всички знаят че ще има чалга концерт, но малцина знаят за симфоничен концерт на известен диригент/оркестър.
4. Хората са бедни и/или са били бедни и този модел на мислене е останал такъв. Като такъв той е основополагащ във всички сфери и ситуации на живота.
5. Това, което се показва навсякъде са новобогаташи с ограничен мироглед и никаква култура. Това е и ролевият модел, който се налага на обществото.
6. Образование - там май повечето сме наясно какво се случва - незаинтересованост на учителите, като в същото време родителите очакват от първите, чудеса. Резултата е ясен.
Добавяме и невероятно изкривените и спорни учебници и програма, по които се учи, ако някой учи изобщо.
7. Масовата музика, била тя българска или не също е и причина и следствие -> Яката дупара, Мноу яко брат и тн. Освен това, обърнете внимание, че в голяма част от "европейските хитове" (нарочно в кавички), все по-масово се наблюдават арабски ритми. Забелязвам и много латино песни, които имат ритъм точно като масовите чалга ритми.

Има още много точки, които бих могъл да добавя, но кой ли ще чете :mhihi: :mhihi: :mhihi:

ПС Забравих да добавя - в NYC, за да се преборят с престъпността са започнали от най-малките нарушения, графити, хвърляне на боклуци и тн.
ПС2: Част от руската мафия, се заражда през 80-те, в градове, където липсват кина, театри, читалища и подобни културни средища.

ПС3: Популярността на тази тема, в сравнение с други, като политическата, селският тероризъм или новите покупки, може да ви даде и представителна извадка за интересите на нашето малко общество, като част от цялото.
Последна промяна cod-cdbp на 05 Апр 2017, 23:00, променена общо 1 път
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Mini » 05 Апр 2017, 23:00

Don_Diego написа:Принципно съм много положителен човек, винаги търся хубавата и забавна страна дори в най-кофти моментите, но със сигурност не съм единствен, който забелязва огромната промяна в хората наоколо. Масово хората са злобни, алчни, нахални, нагли, безпринципни и всякакви други негативни качества (темата за Селянията по пътищата е чудесен пример за тези неща). Критиката се приема за укор и човека изразяващ я веднага бива зачеркнат като живо същество. Всеки говори зад гърба на всеки. "Прееби другарче" е национален спорт и вечно се гледа в чуждата паничка. Завистта и комплексите са превзели съзнанието на хората. Мога още много да изброявам за съжаление, но едва ли ще кажа нещо ново, та да си дойдем на въпроса:

Какво по дяволите се случи и кога, та хората се промениха толкова много и то в негативна посока.

Явно на българина демокрацията не му понася добре или винаги си е бил такъв, но комунизма го прикриваше умело.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от cod-cdbp » 05 Апр 2017, 23:21

Mini написа:Явно на българина демокрацията не му понася добре или винаги си е бил такъв, но комунизма го прикриваше умело.

Комунизмът, освен че го прикриваше, и то с цел да го редуцира, също и поощряваше и задължаваше културните мероприятия. ;)
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 05 Апр 2017, 23:26

Нека не обръщаме темата в политическа, има вече 2 такива или София срещу провинцията (проблема е навсякъде, не само в столицата). Не съм живял в комунизма и не мога да знам от опит как е било, но от това което съм слушал съм останал с впечатление, че хората са били по-човечни: помагали са си, не е било фикс идея да направиш някоя далавера и да преебеш комшията (изключвайки доносите към ДС). Престъпността няма да коментирам колко е била тогава и колко е сега :bchug:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 05 Апр 2017, 23:49

Много рязко дойде "свободата". А и политиците ни се продадоха и съсипаха всички добри практики, които имаше с презумцията че са вредни понеже са комунистически.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 05 Апр 2017, 23:51

Виждали сме теми за купуване на изпити, купени дипломи, подкупни служители на реда и т.н. Все неща, които не са правилни, но са факт. Далавера, тарикатлък на дребно...

Виждаме как хора с очевидно тъмно минало се издигат на пиедестал - от народа. Колко млади момчета и момичета подражават на т.нар. мутри и фолк певиците, с идеята за светло и безоблачно бъдеще с цената на няколко години помпане или гълтане...

Всеки иска промяна. Не и да се промени. Някак почти всеки критикува, псува работодателя си, обаче не смее да започне собствен бизнес. Това според мен е показателно за психологията на много от хората - да критикуват, псуват, обиждат, но НЕ и да предлагат реални решения.

А и е малко трудно да заведеш на театър семейство с две деца и доход 1000-1200 лева месечно в добрия случай, говоря за провинцията. От там и много от нещата, които липсват в културата и самосъзнанието ни, ще продължават да липсват.

П.П.: Има и много свестни и читави хора, просто според мен една голяма част живеят с нагласата, че света им е длъжен. А не е. Просто свестните и кадърни си живеят живота, правят си нещата и някак не се чуват. Опитват да променят нещата по своему, но не са толкова видими, може би защото в очите на една голяма част изглеждат странни.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от cod-cdbp » 05 Апр 2017, 23:54

driver69 написа:П.П.: Има и много свестни и читави хора, просто според мен една голяма част живеят с нагласата, че света им е длъжен. А не е. Просто свестните и кадърни си живеят живота, правят си нещата и някак не се чуват. Опитват да променят нещата по своему, но не са толкова видими, може би защото в очите на една голяма част изглеждат странни.

Смятам, че афиширането на такива хора и техните дела, трябва да стане по-често срещано, отколкото откровените глупости.

Но обичайно, това са 3-те минути в края на новините, преди прогнозата за времето...
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: се на дъщеря си

Мнение от Мордехай » 06 Апр 2017, 0:01

Забелязал си прости, ограничени, некадърни хора. Не слагай всички под един знаменател. Като цяло сред българите има много такива, но има и свестни - просто не обръщай толкова внимание на простотията. Времената са такива, че не е модерно да държиш на думата си и да си обикновен, скромен човек. Аз цял ден съм в допир до такива хора - боклуци, нещастници, пропилели живота си, без морал, готови да преебат всеки. Когато се докосна до някой свестен човек, грейвам и се радвам че има такива. Тук във форума винаги ми е приятно, дори да сме на различни мнения, почти всички са мислещи, грамотни, жадни за възход хора. Тук на Балканите винаги е имало и ще има това, което си изброил. Стреми се да общуваш със свестни хора и игнорирай негативните. Звучиш някак отчаяно - няма място за отчаяние и депресии. Свестните хора се забелязват, колкото и да им е гадно на простаците, колкото и да го отричат, те знаят че това е правилният пример, а не злобата, мутреенето, наглостта и подобните. Свестните хора въздействат на боклуците - през целия си живот един боклук да промениш - пак е нещо. Не мисли че сега са се променили, просто сега слободията ги отпусна. Аз винаги съм оспорвал твърдението например, че парите развалят хората - за мен хората са си развалени, но парите им дават възможност да се покажат кой колко е развален. Има хора с пари, които не са развалени. Има и много свестни хора.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от turbobanana » 06 Апр 2017, 6:32

Само ще кажа:

Аз не съм такъв и се стремя с всяко действие да бъда пример. И вкъщи и навън.

Потребител
Аватар
Кара: bmw x5
Мечтае да кара: същото
Детайли за колата: 3.0 д 218к.с

Мнение от Georgi P Georgiev » 06 Апр 2017, 7:04

Здравейте колеги, явно вече е много очевадно това поведение на голяма част от хората. Всеки иска да има права, но не и задължения, и то права според някакво си тяхно разбиране(право на по-силния, по-богатия, по-хитрия и т.н). Мисля, че бъркаме свободата със свободията.

Следваща

Назад към Извън Темата