Има ли разбиращи от DVD?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

шПерко
Аватар
Кара: '90 BMW 316i
Мечтае да кара: Платноходка
Детайли за колата: Шпер 4.27 Точка! :)

Има ли разбиращи от DVD?

Мнение от Иво » 16 Сеп 2003, 1:21

Значи имам следния проблем:

Взех си едно DVD и си го пускам в хола да го гледам на голям екран и излиза черно бяло :shock: Всички други dvd-та, които съм пускал там си излизат перфектно... На компютър въпросното dvd си излиза цветно. Предполагам, че телевизора не подържа някаква система, но каква забога е тя??? Дадох 20лв., за да го гледам на телевизор, а не на компютър някакъв скапан RIP и сега нищо не става. Предполагам, че компетентните не са много, но ще се радвам на всяко мнение и предложение :) Благодаря предварително! :D
Изображение
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 16 Сеп 2003, 2:13

еи така наизуст ще кажа че телевизора ти не подържа някой PAL ... не е NTSC щото тогава нищо ниаа да виждаш... ма не съм сигурен.

едно време ако телевизора ти беше само SECAM и му пуснеш PAL видео сигнал излизаше само черно бял образ... също така ако телевизора ти автоматично сменя системите може да не я разпознава правилно- виж дали не можеш да го сложиш на PAL ръчно...

другото е че може да са много бледи цветовете на записа и да трябва малко да ги подсилиш от телевизора..

а може и съвсем да не съм прав? :)
алекс
трабант 601с
разни други возила

FX Master
Аватар
Кара: нафтата да става на пушек
Мечтае да кара: без да плаща
Детайли за колата: '95 E34 525 TDS Touring

Мнение от Deakon » 16 Сеп 2003, 9:09

alx написа:...

След поста на alx нямам какво толкова да добавя, макар, че с точно това се занимавам :). Ще допълня само, че ако е фабрично DVD-то (пресовано) хората на гърба на кутийката пишат времетраене на записа, типа на звука на записа и системата на запис. Така че, ако е именно такъв типа на диска който не ти потръгва добре, виж системата и се опитай да превключиш на същата на телевизора.

П.П. Не съм сигурен, ама да попитам ... да не би да се опитваш да гледаш dvd-то на телевизора през tv out-а на компютъра ? Защото ако е така, сработва някоя от системите за copyright protection (примерно Macrovision) и ти "почерня" картината :)
If you know about BMW, you either own one or want one.
Изображение

шПерко
Аватар

Мнение от Иво » 16 Сеп 2003, 9:27

Най-странното е, че диска е напълно оригинален, но никъде не пише нито врементраене, нито някакви характеристики на филма... Гледам го в хола на домашната система, няма нищо свързано с PC :) Та ако е на NTSC системата наистина ли няма да се вижда нищо или е възможно да е от това? Явно нещо телевизора променя, защото като пусна на канала за DVD си излиза един син екран, на който пише Sony DVD ала бала. След, което пускам филма спирам го и въпросния екран вече е черен и той. Става дума за тва логото, което всякa DVD система си показва при включване... :shock:
Изображение
Изображение

FX Master
Аватар

Мнение от Deakon » 16 Сеп 2003, 10:14

Ако гледаш NTSC на телевизор който не го поддържа (независимо кой от двата стандарта - "японския" или "щатския") картината щети е черно бяла (или цвета ще ти е на хоризонтални ивици) И ПЛЮС това ще ти прескача (заради синхронизацията - PAL 50 херца, NTSC 60 херца). Личноаз бих отишъл да направя рекламация на продавача и да го накарам най-малкото да го пусне на неговия плеър. Всъщност ... хмммм ... дали цялата тая работа да няма нещо общо с регионалния контрол ? Смисъл региона за което е произведено DVD-то. Ако държиш много на това DVD и неще и неще да тръгне при теб, единственото което ти остава е да си направиш копие на диска на DVD Recorder за компютър. С удоволствие бих ти направил едно, но съм Бургазлия ;)
Свиркай ако има нещо да я нищим по нататък темата.
Изображение

viper
Аватар

Мнение от viper » 16 Сеп 2003, 15:54

B/W става от защита на ДВД-тата против рипване, копирване и т.н. полезни работи. Явно самото ДВД не е съвсем оригинално

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dimitar » 16 Сеп 2003, 21:03

DVD-тата не са ли с цифров запис (MPEG или нещо такова), та ако е така, к'во общо има това със ситемите за цветна телевизия. Мисля, че това за системите зависи от самия плеър (може и да греша). Най-вероятно щом излиза черно-бяло, то DVD-то няма да е много читаво.
(Аз поне така си мисля де. Може и да греша)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivan » 16 Сеп 2003, 21:46

Dimitar написа:DVD-тата не са ли с цифров запис (MPEG или нещо такова), та ако е така, к'во общо има това със ситемите за цветна телевизия. Мисля, че това за системите зависи от самия плеър (може и да греша). Най-вероятно щом излиза черно-бяло, то DVD-то няма да е много читаво.

ДВД е с цифрово кодиране на съдържанието (когато не говорим за дата ДВД). но и картината и звука трябва да се кодират по някой телевизионен стандарт след като е предназначена за гледане на ТВ
"Око за око, и скоро целият свят ще бъде сляп." - Махатма Ганди

шПерко
Аватар

Мнение от Иво » 17 Сеп 2003, 1:39

viper написа:B/W става от защита на ДВД-тата против рипване, копирване и т.н. полезни работи. Явно самото ДВД не е съвсем оригинално

оригинално е 100% :)
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dimitar » 17 Сеп 2003, 8:45

Ivan написа:
Dimitar написа:DVD-тата не са ли с цифров запис (MPEG или нещо такова), та ако е така, к'во общо има това със ситемите за цветна телевизия. Мисля, че това за системите зависи от самия плеър (може и да греша). Най-вероятно щом излиза черно-бяло, то DVD-то няма да е много читаво.

ДВД е с цифрово кодиране на съдържанието (когато не говорим за дата ДВД). но и картината и звука трябва да се кодират по някой телевизионен стандарт след като е предназначена за гледане на ТВ

Аз си мисля, че това го прави плеъра, а диска няма нищо общо със системите за цветна телевизия...

FX Master
Аватар

Мнение от Deakon » 17 Сеп 2003, 9:11

Dimitar написа:
Ivan написа:
Dimitar написа:...

...

Телевизионния стандарт е система за описване на картината в електронен вид. Най-общо казано. Така че, какъвто вид "картина" гледате, било то телевизионна програма, видеокасета, двд диск, независимо дали е на компютъра си, телевизора или кадето и да било, то тя е "описана" по някой стандарт. MPEG, MJPEG, divx и тн. са методи на КОМПРЕСИРАНЕ на вече описаната картина в електронен вид.

П.П. Моля никой да не се чувства засегнат оп поста ми :) Просто на мен това ми е професията ;)
П.П.П. Абе Иво.. какво е всъщност т'ва ДВД бе колега ? И пробва ло го на друг плеър ?
Изображение

шПерко
Аватар

Мнение от Иво » 17 Сеп 2003, 9:22

Еми такова със сноуборд трикове и други интересни неща :D Пробвал съм го на компютър и работи идеално цветно... На мен най-ми хареса варианта телевизора да не подържа някоя система, примерно NTSC-то. Това е поправимо :D

Изображение
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 BMW 525d
Мечтае да кара: BMW M5

Мнение от Tender » 18 Сеп 2003, 14:18

Иво написа:На мен най-ми хареса варианта телевизора да не подържа някоя система, примерно NTSC-то. Това е поправимо :D

Ами занеси си плейъра на друг (по-нов) телевизор и ще разбереш лено :wink:

:OT:
БТВ: Кво стана със спортната среща Иво : УНСС да не е спечелил университета? Нещо прекъсна прякото предаване :dunno: аз я следях с интерес :wink:

Хайде успех!
SGV

шПерко
Аватар

Мнение от Иво » 18 Сеп 2003, 14:46

Еее как класирахме се :) Иво - УНСС 4:2 :D :bchug:
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivan » 20 Сеп 2003, 12:37

Deakon написа:
Dimitar написа:
Ivan написа:
Dimitar написа:...

...

Телевизионния стандарт е система за описване на картината в електронен вид. Най-общо казано. Така че, какъвто вид "картина" гледате, било то телевизионна програма, видеокасета, двд диск, независимо дали е на компютъра си, телевизора или кадето и да било, то тя е "описана" по някой стандарт. MPEG, MJPEG, divx и тн. са методи на КОМПРЕСИРАНЕ на вече описаната картина в електронен вид.

П.П. Моля никой да не се чувства засегнат оп поста ми :) Просто на мен това ми е професията ;)
П.П.П. Абе Иво.. какво е всъщност т'ва ДВД бе колега ? И пробва ло го на друг плеър ?

повторението е майка на знанието :D :bchug:
"Око за око, и скоро целият свят ще бъде сляп." - Махатма Ганди

Назад към Извън Темата